Gyerekprogramok hétvégére – 2022. február 26-27.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A február igazán vidám programokkal búcsúzik. Farsang utolsó napjaiban még a télűzésé, mulatozásé, a karneválé lesz a főszerep, de lesznek már tavaszköszöntő programok is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Busójárás – Mohács, március 1-jéig (ingyenes)

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság, amely idén március 1-jére esik. Érdemes a város szélén található parkolókban megállni, mert a belvárosban mindig nagy a tömeg. Részletes program itt.

Fergeteges Farsang – Családi napok Simonpusztán! – Érd, Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központ, február 26-27., mindkét nap 13 órától (az esti programok fizetősek)

Kézműves vásár, sétalovagoltatás, kisállat simogató, istállólátogatással egybekötött interaktív bemutató, farsangi jelmezes lovasbemutató, karneváli zenés Lovas felvonulás Simonpuszta „lovagjaival”, táncház is vár rátok ezen a hétvégén. További részletek itt.

FEBRUÁR 26., szombat

Sasles és madárgyűrűzés a Madárdal tanösvényen – Dinnyés, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Szemünk elé kerülhet például parlagi és réti sas, egerészölyv, barna rétihéja és holló. Kis szerencsével a nagy őrgébicset is megfoghatjuk a madáretetőnél. Nagy szerencsével a téli vendég kékes réti héját is láthatjuk vadászat közben. Még nagyobb szerencsével fekete sas is kódoroghat a fertő felett. Az időjárástól függően 2-4 km-es túrára készüljetek. Előzetes bejelentkezés szükséges: fenyvesil@dinpi.hu. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Pagony Farsang – Bartók Pagony, szombaton 10:00 (érdemes előre jegyet venni, felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

Fergeteges karneváli bulival és a legújabb Pagony mesékkel várnak szombaton délelőtt. Öltözzetek be a kedvenc szereplőiteknek vagy bújjatok a most bemutatkozó mesehősök bőrébe! Legyetek rókák, robotok, denevérek, kígyók! Ismerjétek meg a legújabb könyveket és szerzőket különleges, interaktív programokon keresztül!Lesz még dedikálád, mesejáték, kézműves program, drámajáték és tánc is. Jegyárak: 2-99 év: 990 Ft, 0-2 éves korig váltsatok 0 Ft-os jegyet! A felnőttek védettségi igazolvánnyal vehetnek részt az eseményen!

Farsang – Budakeszi Vadaspark, szombaton 10:00

A vadasparki farsangon olyan állatokról rántják le a leplet, akik tökéletesen álcázzák magukat vagy éppen „álarcot” viselnek. Úgy, mint Salamon és Gordon, a két mosómedve fenegyerek. De megtudhatod azt is, hogy milyen álcázási technikát választott magának a gímszarvas.A meglepetés ajándékért déli 12 óráig érkezz jelmezben és hozd magaddal legjobb tudásod is, hogy a kvízjátékon bizonyíts!

Borarti Farsang – Borarti Élménytér (XI. ker., Budafoki út 70.), szombaton 10:00-12:00 (regisztrációs)

Farsangi mulatságra hívnunk Benneteket, ahol nemcsak mókázhatsz a Borarti ÉlményTérben, hanem papír maskarákat is készíthettek újrahasznosított alapanyagokból, izgalmas technikákkal, de teljesen szabadon, a saját elképzeléseitek alapján. Nincs minta, nincs egyforma alkotás, csak szabadon szárnyaló kreativitás.” 5 éves kortól várják a gyerekeket alkotni. Aki jelmezben érkezik, részt vesz egy sorsoláson, ahol értékes Borarti nyereményeket nyerhet. Jelmezverseny nincs, viszont mindenki valami aprósággal térhet haza. Belépő: 5000 Ft/gyerek, kistesóknak 5 éves kor alatt ingyenes belépés. A részvétel regisztrációhoz kötött: event@borarti.hu.

Legkisebbek mozija: Yakari – A mozifilm – Puskin mozi, szombaton 10:00

Yakari eredetileg egy népszerű képregényhős, a történet és a karakterek szülőatyja két svájci képregény rajzoló, Job és Derib. A nagysikerű képregényt számos nyelvre lefordították, majd az állatokkal beszélő, jólelkű sziú indián kisfiú kalandjairól nagy sikerű televíziós rajzfilmsorozat készült. Yakari kalandjai először kerülnek nagyvászonra egy egészestés animációs mozifilm formájában. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1100 Ft.

Szamóca Kiskertész Tanoda: tavaszkereső – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

A Füvészkertben nyílik már a téltemető, a hóvirág és már a som is készül virágba borulni. Keressétek meg együtt a tavasz első jeleit. Növényismeret, növényültetés, alkotás 3-10 éves gyerekeknek. Ára: 2000 Ft. Jelentkezés vagy online jegyvásárlás szükséges! Regisztrált résztvevők a helyszínen is megválthatják a jegyet. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bejönni. A foglalkozás idejére (1 óra) ott lehet hagyni az 5 évesnél nagyobb gyereket, ilyenkor nem kell Füvészkerti belépőjegyet váltson a kísérő. Nagyobb gyerekkel is lehet maradni, közösen ültetni, alkotni.

Elemér-nap – Gödöllői Királyi Kastély, szombaton 10 órától

VI. Országos Plüssegér-találkozó, farsangi jelmezbe öltöztetett egerek, Elemér-túrák a padlástól a sörpincéig, kincskeresés a királyi lakosztályokon keresztül, papírszínház előadás, kézműves program is vár rátok a Királyi Kastélyban. Jegyárak: 600-7100 Ft. Részletek itt.

Abszurd, bravúr, celeb – családi koncert bábjátékkal – Müpa, szombaton 11:00

Abszurd? Bravúr? Celeb? Micsoda furcsa szavak! Vajon mit jelentenek? Derítsük ki együtt! Zenés utazásukban a szavak birodalmába kalauzolják a gyerekeket és az egész családot. A Laik Eszter verseire és az azokból született dalokra épülő koncerten bejárjuk a kutyák birodalmát, körülnézünk Afrikában, és a dzsungelbe is eljutunk, ahol törzsi táncot lejthet bárki, aki szeretne. 3-8 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

Kockamese – játékos foglalkozás sok LEGO-val – Mesemúzeum, szombaton 11:00-12:00

Bizonyára te is építettél már otthon Legoból, Duplóból vagy más építőkockából, házat, kastélyt, világokat. Ebben a mesében az általatok épített világok elevenednek meg, segítenek nekünk mesélni. Jegyár: múzeumi belépővel látogatható: 400-600 Ft. 5-8 éveseknek ajánlott. Részletek itt.

FARSANGI FANTASZTA – családi program a Kiscelli Múzeumban, szombaton 14:00-18:00

Kiscelli Nyomda, ányak a kriptában zseblámpás kriptatúra és árnyjáték, Kelle Botond bűvész előadása, jelmezverseny, Barangoló workshop: álarc- és jumping jack készítés saját magunkról és kiállított figurákról és tárlatvezetések is várnak rátok ezen a családi délutánon. Családi jegy: 3200 Ft.

Népi Hagyományos Télűzés – XVI. kerület, Cinkotai Tájház, szombaton 14:00-18:00

Elbúcsúztatják a telet a XVI. kerületi Tájházban is. A 14-18 óráig tartó rendezvényre a szervezők a családok apraját-nagyját várják, mindenki megtalálja a kedvére való kikapcsolódást. Az óriási kiszebáb elkészítésében gyermek és felnőtt is részt vehet, melyre mindenki rátűzheti búját, bánatát. A kicsik és nagyok húsz fajta népi játék közül válogathatnak, melyet menetlevéllel teljesítenek, és minden résztvevő kézműves érmet kap. Körhinta és a busó kolompjának megszólaltatása is színesíti a családi napot.

Velencei Karnevál 2022 – Velence, Meszleny-Wenckheim kastély, szombaton 14 órától (ingyenes)

14 órától karneváli felvonulással veszi kezdetét a mulatság, melynek keretében a lovaskocsin ülő zenészek hangos zenéjükkel vezetik fel a farsang felvonulás résztvevőit. 15 órától a Bab Társulat A három kívánság – Cibere vajda és Konc király Velencén – interaktív farsangi játékát nézhetitek meg, majd lesznek hagyományőrző programok, táncház, fényfestés, tűzzsonglőr produkció, kiszebábu égetés és Cimbaliband élő koncert, közben lehet majd kézműveskedni és nem maradnak el a gasztronómiai élmények sem. Részletek itt.

Téltemetés – Wekerle Kultúrház, Kós Károly tér, szombaton 16:00-17:30 (ingyenes)

Az immár hagyományos télkergető és gondűző programon zajkeltő eszközöket és kiszebábot lehet készíteni, a rossz idő és a problémák minél távolabb való kergetéséhez. Természetesen idén is lesz tűz, kántálás, ének, dobok és óriási kiszebáb, melyek segítségével, tisztességgel temethetjük el a telet.

Gryllus Vilmos – Maszkabál – Online – ÉLŐ, szombaton 17:00

Aki idén nem jutott el Maszkabál koncertre, Gryllus Vilmos megörvendezteti egy online előadással. Szeretettel vár benneteket a képernyők elé, az előadást pedig hétfő reggelig vissza is lehet nézni. Jegyár: 1490 Ft.

REJTÉLY A VILLÁBAN – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 18:00 (regisztrációs)

A négyszintes épület egykori lakójának, Bajor Gizi színésznőnek nyomát kutatva a legkülönfélébb kalandokba keverednek a gyerekek. A szülőket színházi történetekkel, vetítéssel, kvízjátékkal várják. A séta végén a „családegyesítés” a múzeum tetőtéri manzárdjában történik. A program 7 éves kortól ajánlott. Regisztráció szükséges: gerecs.katalin@oszmi.hu. Belépő: 500 Ft/fő.

FEBRUÁR 27., vasárnap

Öko Zsibongó – farsangi mulatság – Füvészkert, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes, regisztrációs)

Hazai termelők finomságai, glutén-, laktóz-, cukor- és mindenmentes termékek kóstolója és vására várja a vendégeket. A farsang a móka és a kacagás ünnepe, a tél elűzése, a nagyböjt előtti nagy alakoskodás. Ezek a színek határozzák meg az állomásokat is. Szerezd meg a „Csupasz kokas” összes tollát, vegyél részt az élő ördöglakat játékban és szerezd meg a legbikább bika címet! Ezenkívül lesz néptánc, körtánc, reneszánsz tánc is. A karneváli hangulatot a Madách Színház művészei garantálják! Részletek és regisztráció itt.

Családi vasárnap: Állatakadémia – állatbemutató Farkas Ádámmal, a Budakeszi Vadaspark zoopedagógusával – Millennium Háza (Városliget, Olof Palme sétány 1.), vasárnap 10:00

Szó lesz az állatok igényeiről, természetre gyakorolt hatásairól és arról is, hogy miért ne tartsunk erdőből begyűjtött sündisznót házi kedvencéként vagy miért ne engedjük szabadon ékszerteknősünket. Az Állatakadémia szuper alkalom a felelős állattartás alapjainak és az elhozott állatok vadon élő rokonainak megismerésére. Az Állatakadémia nem állatsimogató, a gyerekek és állatok nem érintkezhetnek egymással! Részletek itt.

Farsang a Várkert Bazárban – vasárnap 10 órától (ingyenes)

Egész napos interaktív játékaink közt jelmezversenyt hirdetnek, pompás fánkokat lehet majd kóstolni, egyedi álarcot díszíthetnek a kézműveskedés kedvelői, és még farsangi karikatúra is készülhet arról, aki szeretné vasárnap 10 órától a Várkert Bazárban. Részletek itt.

Tél vége a Sas-hegyen – Vezetett túrák, vasárnap 10:30, 12:00, 13:30 és 15:00 (regisztrációs)

A hegy különleges klímájának köszönhetően akár téli „csipkékkel” vagy akár az első leánykökörcsinekkel is találkozhatunk a szezon első felfedező túráján. A belépőjegy tartalmazza a kiállítás megtekintésének és kilátóra való felmenetel lehetőségét is! Jegyár: 1200-1600 Ft. Részletek és regisztráció itt.

Farsangi Kolompos táncház és gyerekmulatság – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 10:30

Lesz tánctanulás és közös éneklés is, de a Farsang alkalmával a gyerekek kedvenc eseménye, az őrületes színpadi jelmezes felvonulás is megrendezésre kerül. Várnak minden boszorkányt, hercegnőt, katicabogarat, huszárt, kalózt és mindenféle ötletes jelmezbe öltözött gyereket és szülőt a Kolompos farsangi mulatságára! 2-8 éves korig ajánlott. Jegyárak: 1000 Ft/db, családi 3400 Ft.

Belefér egy pici szívbe – Énekeltető, kacagtató gyerekelőadás – Farsang a Várkert Bazárban, vasárnap 11:00 (ingyenes, regisztrációs)

A Kossuth-díjas Csík Zenekar három tagja erre az előadásra a civil énjüket is hozhatják: Majorosi Mariann (énekes) maradhat anyuka, néptáncos és óvónő, Makó Péter (fúvós hangszerek) három fiús apuka, Szabó Attila (húros hangszerek) pedig apuka és egy kicsit újra tanító bácsi. A Grecsó Krisztián verseskötetéből készült interaktív gyerekelőadás a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Az online felületeken való jelentkezés már lezárult, viszont a helyszínen még lesz lehetőség regisztrációra!

Budapest Táncszínház: Lázár Ervin: A legkisebb boszorkány – Müpa, vasárnap 11:00 és 15:00

Már a boszorkányok sem a régiek… Lázár Ervin varázslatok sorát felvonultató meséjének, A legkisebb boszorkánynak ez az egyik fő tanulsága. A hős Király Kis Miklós fülig szerelmes lesz a világ legszebb lányába, Tündér Terciába, és bármilyen hihetetlennek is hangzik, a címszereplő Amarilla folyamatosan segíti a daliát, miközben az ő szíve is érte dobog. A sokat olvasott mesekönyvből ezúttal a táncszínpadra repül a klasszikussá nemesedett történet a Budapest Táncszínház művészeinek közreműködésével. 4-12 éveseknek ajánlott. Jegyár: 2000 Ft.

Bíró Eszter farsangi koncertje – Marczi, vasánap 11:00

Az előadáson felcsendülnek Bíró Eszter 3 lemezének legnépszerűbb gyerekdalai. A koncert egy izgalmas barangolás a hangok, a betűk és az idő birodalmában, amely során kiderül, hogy mely évszakban van a jelmezbál, melyik nap az első a héten vagy, hogy hány percből is áll egy negyedóra. Belépő: 2600 Ft. Részletek itt.

Csongor és Tünde – Farsang a Várkert Bazárban, vasárnap 16:00 (ingyenes, regisztrációs)

A 14 éven felülieknek szóló bábelőadás különleges módon közvetíti a klasszikus mű transzcendens világát, filozofikus kérdéseit és irodalmi értékét. Teret adva a szövegnek mégis lerövidítve azt, az előadás olyan élménnyé válik, mely egészen közel hozza az eredeti drámát. A marionettbábok és közönségük között nincs elidegenítő távolság, a vizuális élmény pedig kiteljesíti a hatást. A nagyívű filozófiát Vörösmarty mondja ki, a hétköznapi igazságokat Vilmos Noémi és a 30Y. AZ ELŐADÁS INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT! Az online felületeken való jelentkezés már lezárult, viszont a helyszínen még lesz lehetőség regisztrációra. Részletek itt.

Farsang a jégen (szezonzáró csúszás) – Városligeti Műjégpálya, vasárnap 16:00-20:00

A télbúcsúztató korcsolyázást egybekötik a farsangi beöltözős ünnepséggel, hogy méltó módon búcsúztassák ezt a jégszezont is. Normál belépővel látogatható.

Időpont szerint a Napibontóban találjátok a programokat!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.