Gyerekprogramok hétvégére – 2022. február 19-20.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kalandozás a divat világában, téli sportok, Hóvirágünnep, farsangi programok, madárgyűrűzés, magyar népi hangszerek és varázslények is várnak rátok ezen a hétvégén.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Freeze Budapest – Városligeti Műjégpálya, február 18-20.

Próbáld ki a téli sportokat barátaiddal vagy a családdal profi instruktorok segítségével, mérettesd meg magad a gaming arénában, találkozz és állj össze egy selfiere olimpikonjainkkal, majd foglald keretbe az estédet egy Brains vagy Belga koncert végigtombolásával! A rendezvény az érvényes jogszabályi rendelkezésekben leírtak szerint látogatható, védettségi igazolvány bemutatása szükséges. Felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges. 10 év alatt ingyenes! Részletek itt.

Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Az enyhe időjárásnak köszönhetően a hóvirágok hamarabb előbújtak, így 2022. február 14-étől elkezdődött a Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban! Ha tehetitek, érdemes inkább hétköznap menni, mert hétvégén sokan vannak. A Vál-völgyi kisvasút a hét minden napján közlekedik. Részletek itt.

FEBRUÁR 19., szombat

Divatmánia: egy nap a divatról – Ráth György-villa, szombaton 14 órától

A szombat a divat jegyében telik, tele színes programmal a Ráth György-villában. A Divatmánia: egy nap a divatról című eseményen kora délután családi programokkal, később délután pedig tárlatvezetéssel és felnőtteknek szóló kerekasztal-beszélgetéssel várják az érdeklődőket. Részletes program: 14:00-17:30 Ékszerkészítő workshop gyerekeknek és felnőtteknek: Kiegészítők, brossok, kitűzők és beton ékszerek készítése; 15:00-16:00 Itt a farsang, áll a bál című múzeumpedagógiai foglalkozás gyerekeknek; 16:00-17:00 Tárlatvezetés a Dresszkód: Katti Zoób kiállításban. Jegyvásárlás itt.

Tollasok testközelből – Madárgyűrűzés a Jági-tónál – Jági tó, Pilisszentiván, szombaton 9:00-11:00 (regisztrációs)

A téli madáretető körül nagy a sürgés-forgás. Hogy megismerkedjünk az erdő gyakori madaraival és különleges átmeneti vendégeivel, madárgyűrűzési bemutatót tartanak. Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Ezekre e kérdésekre is mind megkaphatjuk a választ a program alkalmával, miközben testközelből ismerkedünk tollas barátainkkal. Előzetes bejelentkezés szükséges: pilisilen@dinpi.hu. Teljes árú: 1200 Ft/fő, kedvezményes: 700 Ft/fő. A séta után érdemes még ellátogatni a Pilisi Len Látogatóközpontba is (itt írtunk róla részletesebben), ahol bebarangolhatjátok az interaktív kiállítást, megismerkedhettek az erdő állataival, akinek pedig van kedve, állati lábnyomatokat és farsangi maszkokat készíthet. Részletek itt. A teljes árú belépő 1300 Ft, a kedvezményes 850 Ft.

Madárgyűrűzés az Öregfaluban – Ócsa, Tájház, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Délelőtt az etető mellett madárgyűrűzési bemutatót tartanak, ahol sok érdekességet hallhatunk a minket meglátogató madarakról, a téli etetésről, és a madárgyűrűzés hasznáról. Itt tudtok bejelentkezni a programra. belépő: felnőtt 1200 Ft, gyerek 700 Ft. A gyűrűző bemutató után a gyerekeknek lehetőségük lesz kreatív kézműves foglalkozáson és élőszavas mesehallgatáson részt venni. Ezen a foglalkozáson való részvételi szándékot előre jelezni kell, mert a maximális létszám 10 fő! Ennek részvételi díja 1300 Ft/gyerek.

Világjáró gyerekek: Finnország – Deák17 Galéria, szombaton 10:00 (regisztrációs, ingyenes) BETELT!

A kulturális családi matiné egy országismertetővel kezdődik, ahol a résztvevők Finnország földrajzi adottságairól, állat- és növényvilágáról szerezhetnek ismereteket játékos formában. Ezt követően egy ott felnőtt vendég mesél a finn óvodákról és iskolákról a látogatóknak. A délelőtt folyamán továbbá négy különböző, Finnországhoz kötődő kézműves foglalkozásba is becsatlakozhatnak a gyerekek. Mivel az elmúlt időszakban az esemény online térben volt követhető, ahol szintén nagy népszerűségnek örvendett, a Világjáró Gyerekek utazásai továbbra is mindenki számára elérhetők maradnak. A Galéria ugyanis élőben is közvetíti a programot a Facebook-oldalán. Felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Legkisebbek mozija: Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák – Puskin mozi, szombaton 10:00

A Bogyó és Babóca rajzfilm-sorozat negyedik részében a csigafiú és a katicalány új kalandokon keresztül fedezi fel a világot. Kiderül, kinek gyűjtötte a tengerparton a legszebb kagylókat Ugri és Szellő, hogyan jut el egyedül a tücsök koncertjére a kerekesszékes Holdbogár, vagy hogy mi sül ki abból, ha a kicsiknek és nagyoknak együtt kell focizniuk. A Bogyó rajza című történet arra világít rá, hogy amit valaki csúnyának tart, azt más szépnek láthatja, míg a Buborék és a Tündérkártya epizód az óvodások közti konfliktusok feloldására mutat példát. Jegyár: 1100 Ft. Jegyvásárlás és részletek itt.

Szombati szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00 (ingyenes, regisztrációs)

A családok számára meghirdetett játékos foglalkozásokon a Szépművészeti Múzeum mesterművei közül szemezgetnek, viszont egyszerre csak egy műalkotással ismerkedhetünk meg. Azzal azonban alaposan, játékosan és kreatívan. 6-12 éveseknek ajánlott. Regisztráció szükséges itt. Mivel a hónap harmadik szombatja van, a gyerekeket kísérő 2 felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra!

Magyar népi hangszerek – Pengetősök – Müpa, szombaton 11:00

A görög kithara szóból származik a magyar citera, legjellegzetesebb pengetős népi hangszerünk. Hangjára jellemző az állandó zúgás, amely a kísérő húrok mennyiségétől és használatától függően gyengébb vagy erősebb lehet. A citera, amióta csak ismerjük, a szegényebb paraszti rétegek hangszereként van számon tartva. Olcsón előállítható, viszonylag könnyen „megtanulható” hangszer. A citerával és a többi pengetőssel igazi válogatott csapat ismerteti meg a hallgatóságot. És ki más mutathatná be a pengetősök családját, ha nem a már nevében is erre eleve elrendelt Pengetős Trió, akik a citeráról, a tamburáról és a kobozról úgy gondolkodnak, mint rég nem látott rokonokról, akiknek „bőven van mit megbeszélniük egymással”. 8-12 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

Farsangi készülődés – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Még tart a farsangi mulatságok ideje. Gyere, és készíts zajkeltéshez csörgőt, zenéhez tamburát, mókázáshoz maszkot. Sok csillámmal, színnel vár mindenkit Farkas Réka iparművész. 6-10 éveseknek ajánlott. Múzeumi belépővel látogatható: 400-600 Ft.

MÁV Szimfonikusok: Tavasz – Budapest Jazz Club, szombaton 11:00

Visszatérnek a költöző madarak, daluktól zeng az erdő üde zölddé válik a táj, illatos virágba borul a természet. Sok zeneszerzőt megihletett a madárdal, és a tavasz üzenete, zenéikből válogatnak. A foglalkozást Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti. Jegyár: 1000 Ft.

FEBRUÁR 20., vasárnap

Varázslényt alkotunk! – Katona József Színház próbaterme, Haris köz 5., vasárnap 10:00 (regisztrációs)

10-12 óráig a budapesti Katona József Színházba várják a ifjú (8-14 éves) varázslókat és boszorkányokat pártfogó lényt, védelmező állatot, patrónust készíteni. A foglalkozás nem csak Harry Potter rajongóknak ajánlják, hisz minden gyereknek szüksége lehet egy állat, varázslény formájú pozitív erőtérre, amit maga alkotott. A foglalkozás ára: 4900 Ft/2 óra. Regisztráció itt.

Integrált családi nap: Coppélia és az életre kelt babák – interaktív táncos meseelőadás – Millennium Háza, vasárnap 10:00 (regisztrációs, ingyenes)

Vasárnap a gyerekek egy interaktív táncos meseelőadás keretében ismerkedhetnek meg a klasszikus balett műfajával, a jelmezekkel és a spicc cipővel. Az előadás játékosan eleveníti meg a híres balett figuráit, a felnőtté vált Swanilda szemszögéből. A Delibes zenéjével kísért meseelőadásban egy mesélő, két táncművész és bábok jelenítik meg a szereplőket és kísérik végig a nézőket a történeten. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kolompos: Furulyás Palkó – Puskin mozi, vasárnap 10:00

Dramatikus játék, bábukkal, élő szereplőkkel, muzsikával: hogyan találja meg a királykisasszony párját a juhászlegény személyében? A juhait elvesztő pásztor vagy pásztorlány zenés történetének meseszerű feldolgozása, a Kolompos együttestől megszokott, remek hangulatban! Jegyár: 2000 Ft.

LEGYÉL TE IS RÉGÉSZ A FÁRAÓK BIRODALMÁBAN! – családi felfedezőnap az ókori Egyiptomban -Erzsébetligeti Színház, vasárnap 10:30

A 6-12 éves korosztálynak szóló játszóházban a hagyományok, a történelem és a természettudományok varázslatos világában kalauzolják el a családokat vasárnapi élményprogramok. A játékos felfedezőnapokon minden érzékszervünkre hatva segítenek felfedezni ezeket az érdekes témákat az interaktív és kreatív feladatok. A családi délelőttöket a Budaörsi Régészeti Múzeum „Utazó Múzeum” programja hozza el számotokra az Erzsébetligeti Színházba. Jegyár: elővételben 1500 Ft/fő, helyszínen: 2500 Ft/fő. Jegyvásárlás itt.

Matematika a zenében: Mozart kockajátéka – Müpa, vasárnap 11:00

A Musikalisches Würfelspiel, vagyis a zenei kockajáték lényege, hogy előre elkészített lehetőségekből a véletlen és a szerencse aktív közreműködésével korábban még nem látott (azaz hallott) kombinációkat állítsunk elő. A 18. században különösen népszerűvé vált műfaj létrehozói és kései utódai azon is sokat gondolkodtak, hogy az általában igen jól megszerkesztett zenének vajon mi köze van a kombinatorikához, illetve annak fő eljárásaihoz, a kombinációhoz, a variációhoz és a permutációhoz. 12-18 éveseknek ajánlott. Jegyár: 2000 Ft.

Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat: Kerekutca – mesejáték – Hagyományok Háza, vasárnap 11:00

A Kerekutca minden lakója – a csacsogó leányoktól, az erejüket, ügyességüket próbálgató legényekig, az öreg pásztoron át, a javasasszonyig – egytől-egyig hétköznapian furcsàk, de szerethető figurák, a közösség fontos részei, részesei. Mindenkitől meg lehet tanulni valamit, ami eligazít, végigkísér a Kerekutca ezer zegzugán.  Hiszen a zene és a tánc színes forgatagában megelevenedő falunak, a házak közt szövődő kalandoknak, egy szempillantás alatt részese lesz minden néző, hallgató, éneklő, táncoló. Jegyár: 2500-3000 Ft.

Állatok farsangja (Kulcsár Noémi Tellabor) – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 11:00

A heves játékba feledkezett pocok testvérek egyszer csak arra eszmélnek, hogy borzasztóan eltévedtek, távol az otthont adó pocok dombtól. Kalandos hazafelé vezető út veszi kezdetét, ami átszeli az erdőt, mezőt, vizeket, miközben találkoznak az ott élő állatokkal és az ember nyomaival is. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Góbi Rita Társulat: Pici Bonbon – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 11:00

Góbi Rita – a Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott táncművész, koreográfus, táncpedagógus táncelőadása a legkisebbek számára. Hogyan ajándékozunk? Az előadás játékos módon mutatja meg a bölcsődés és óvodás korosztály számára az ajándékozás folyamatát. Az ajándékozás különleges kapcsolatot képez az ajándékozó és az ajándékozott között. Az adás gesztusa fontos, és adni nem csak tárgyat, hanem élményt is lehet. Zene, mozgás, kép harmonikus egysége vezeti a nézők figyelmét, akik közelről nézhetik és élhetik át az előadás apró csodáit. Jegyár: 1500 Ft.

Vaskakas Bábszínház: Vuk (vendégelőadás) – Budapest Bábszínház, vasárnap 15:00

A Vaskakas Bábszínház grandiózus látványvilágú nagyszínpadi előadása Fekete István népszerű regénye alapján készült. Megható történet egy különleges kisróka felnőtté válásáról, aki a rögös utat bejárva a Simabőrű Ember méltó ellenfele lesz. Még kapható néhány jegy, érdemes minél előbb beszerezni a jegyeket itt. 6 éves kortól ajánlott. További részletek az előadásról itt. Jegyár: 1500-3400 Ft.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.