Gyerekprogramok hétvégére – 2022. február 12-13.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A farsang, a Valentin-nap és a tavaszváró kirándulások jegyében telik a közelgő hétvége, így ajánlunk madárgyűrűzést, termelői piacokat, állati szerelmeket, farsangi koncerteket minden korosztálynak.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Páros akciók az Állatkertben – Fővárosi Állat- és Növénykert, február 12-14.

A valentin-napi páros belépőjegyakció kizárólag a teljes árú (gyermek, diák, felnőtt, szenior) egyedi belépőkre vonatkozik. Két eltérő korú tagból álló pár esetén a magasabb árkategóriájú jegyet kell megváltani. A kedvezmény csak az akció napjain, február 12. és 14. között vehető igénybe, személyesen, az állatkerti jegypénztárakban illetve online jegyvásárlás esetén. Részletek itt.

Torony-túra a Strázsa-hegyen – Esztergom, Strázsa-hegy, szombaton és vasárnap 14:00 (regisztrációs)

A nemrég felújított Strázsa-hegyi tanösvény télen-nyáron tartogat izgalmakat. Most egy szakmai vezetővel lehetőség nyílik felmenni ennek a különleges hegynek a csúcsán lévő lezárt kilátóba. A csigalépcsőn felfelé haladva megismerkedhetünk a cirill betűs feliratok történetével, melyet a korábban itt állomásozó szovjet katonák hagytak hátra. A kilátóba felérve 360 fokos panorámás kilátás nyílik a nemzeti parkra és Esztergom történelmi városára. Részvétel 5 éves kortól! Regisztráció: nemethsz@dinpi.hu. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Mágikus állatok iskolája – premieres film

„Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér? Ennek az iskolának a tanulói ilyen igaz barátokra lelnek. A mágikus állatok kívülről plüssállatnak látszanak, és azt, hogy beszélni tudnak, csak a gazdájuk észleli. Idanak különösen jól jön egy ilyen társ, mikor új iskolába kerül, ahol látszólag senki sem akar vele barátkozni. Ő és Benni – a fiú, akiről osztálytársai tudomást sem akarnak venni – az elsők az osztályban, akik mágikus állatokat kapnak.” 6 éves kortól ajánlott. Február 10-től a mozikban.

Piacok városszerte

Termelői finomságokkal és farsangi fánkkal készülnek a hétvégi termelői piacok. Szombaton 8-13 óra között a Rómain, 8 és 14 óra között a Czakó kertben, vasárnap 9 és 14 között a PANCS-on várnak benneteket.

FEBRUÁR 12., szombat

Telelő madarak megfigyelése a Dinnyési-fertőn – Dinnyés, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Ha nagyon hideg van a tavak befagynak, de  ahol a  vadludak és récék folyamatos mozgásukkal keverik a vízfelszínt, ott nem jegesedik. Ezt a madarak által fagymentesen tartott vízfelületeket hívják lihogónak. Ilyenkor számos érdekes madárfajt is megfigyelhetünk, valamint a  ragadozó madarak  is rendszeresen látogatják ezeket a részeket. 2-3 km-es túrára számíthattok. Regisztráció: fenyvesil@dinpi.hu. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Madárgyűrűzés Királyréten – Királyrét, Hiúz Ház, szombaton 9:00-12:00 (regisztrációs)

Cinkék, erdei pintyek, csízek, csuszkák, harkályok, szajkók járnak hozzánk „szotyizni”. Ezen a délelőttön lehetőséget kínálunk különböző madárfajok kézbeli tanulmányozására, a gyűrűzés, mint kutatási eszköz megismerésére. Regisztráció: hiuzhaz@dinpi.hu. Jegyár: 700-1200 Ft.

Madárgyűrűzés – Jókai-kert, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Kora reggelente megélénkül a Jókai-kert nagy dúcetetője. Széncinegék, csuszkák, zöldikék, meggyvágók sürgölődnek a finom falatok reményében. A folyamatos téli etetésnek köszönhetően remekül meg lehet figyelni ezeket az állandó vagy éppen téli vendég madárfajokat. Az etető mellett felállított hálónál szakember segítségével tanulmányozhatjuk a gyűrűzés menetét a befogástól az elengedésig. A madarak megérinthetők, kézből elengedhetők. A programra meleg öltözet, kényelmes cipő viselése ajánlott, termoszban meleg tea is jól jöhet. Kérik, hogy a program kezdése előtt 10 perccel korábban érkezzenek! Találkozó a Jókai-kert főépületében, amely a kertben lesétálva az aszfaltozott úton bal kéz felé található. Óvodás kortól ajánlott program. Regisztráció: kovaria@dinpi.hu. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Vaskakas Bábszínház: Síppal-dobbal babaszínház – Szentmihályi Kulturális Központ, szombaton 10:00

Kottafüzet, hangjegyek, ritmusképletek – mi történik, ha életre kelnek? Repülnek a hanggombócok, cikáznak a vonalak, száguldoznak a violinkulcsok. A játszók meg zenélnek, mindennel, amit csak érnek: síppal, dobbal, nádihegedűvel. Az előadás időtartama 20 perc, melyet 20 perc játékidő követ. 1 éves kortól ajánlják. Online jegyvásárlás ajánlott itt. Jegyár: 1400-1700 Ft.

Állatok Farsangja – A Kiskalász zenekar és a BAB társulat zenés- óriásbábos farsangi mulatságaEötvös10, szombaton 10:00

A Kiskalász zenekar legkedvesebb állatos dalait hozza el a mulatságba és a jól ismert slágerek mellett, eddig koncerten soha nem hallott dalok is megszólalnak majd. Ott lesz velünk Zooli a zebra, Hepehupa város lakói, Sziszi a dadogós szurikáta, Bella víziló, az egész Tatu család, Fülöpke, a Csörgőkígyó, egy digi-dagi Dongó, és nagyapó is biztosan elhozza kedvenc kecskéjét a Salátamániából. A BAB társulat óriásbábjai lóháton, síppal, dobbal fogadják majd a kedves közönséget, jó alaposan megalapozva a farsangi hangulatot. Jegyvásárlás itt.

Hawaii Farsang – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Farsangi foglalkozás Hawaii stílusban. Érkezz (hawaii) jelmezben, vagy készítsd el velük! Lesz ültetés, alkotás és séta melegebb éghajlatokra (a Füvészkert pálmaházába). Jelentkezés vagy online jegyvásárlás szükséges! Ára: 2000 Ft/gyerek. 3-10 éves gyerekeket várnak. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás idejére (1 óra) ott lehet hagyni az 5 évesnél nagyobb gyereket, ilyenkor nem kell Füvészkerti belépőjegyet váltson a kísérő. Nagyobb gyerekkel is lehet maradni, közösen ültetni, alkotni.

Szerelmes állatok napja – Budakeszi Vadaspark, szombaton 11:00

Te tudod, hogyan udvarol a gímszarvas vagy hogyan hódít a vaddisznó? Milyen párkeresési szokásai vannak a rókának és a hiúznak? A Szerelmes állatok napján, Valentin naphoz kapcsolódó tematikus szakvezetésen vehetsz részt, ahol fény derül az állatok szerelmi életére. Részletek itt. Vadaspark belépővel látogatható!

Legkisebbek mozija: Ősember – Kicsi az ős, de hős! – Puskin mozi, szombaton 10:00

A Csibefutam és a Wallace és Gromit atyjának 2018-as őrült családi animációs vígjátékában őskori hősök kelnek életre. Jegyár: 1100 Ft.

HANGOLÓDÁS – A Budapesti Vonósok és a Góbé Zenekar hangszerbemutatója és ifjúsági hangversenye – Karmelita Rendezvényterem (1014 Budapest, Színház utca 1.), szombaton 16:00 (BETELT!)

A Budapesti Vonósok kamarazenekar ezúttal a népi hangszereken játszó Góbé zenekarral párban mutatja meg az iskolásoknak, hogy a klasszikus zene és a népzene valójában milyen közel is állnak egymáshoz: a zeneszerzők folyamatosan merítettek a népi dallamokból, a hangszeres megoldásokból. Különösen igaz ez a nemzeti zenekultúra kinyílását hozó 19. századra, amikor nemcsak a legnagyobbak – Liszt és Erkel –, de a saját korukban nagyon népszerű, ma már kevéssé ismert szerzők – Csermák, Lavotta, Rózsavölgyi és társaik – is rendszeresen és tudatosan emelték be a műzenébe a népi dallamokat. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

Hangszersimogató klub – 3K Kaszásdűlői Kulturális Központ, szombaton 16:00 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Jegyár: 1000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Chihiro Szellemországban – Bem mozi, szombaton 16:30

Chihiro csak akkor mentheti meg szüleit, ha hasznossá teszi magát Szellemországban és munkát talál magának a banya hatalmas fürdőházában. Jegyár: 1500 Ft. 12 éves kortól.

FEBRUÁR 13., vasárnap

Legkisebbek mozija: Shaun, a bárány és a farmonkívüli – Puskin mozi, vasárnap 10:00

Shaun, a bárány és barátai boldog mindennapjaikat töltik a farmon, amikor egy váratlan jövevény pottyan közéjük – egyenesen az égből. A nyáj már-már lehetetlen küldetésre vállalkozik: igyekeznek hazajuttatni a meglepő képességekkel teli farmonkívülit, Lu-Lát, mielőtt az ufóvadász ügynökök kaparintanák meg. Jegyár: 1100 Ft.

Gryllus Vilmos: Maszkabál – MOMKult, vasárnap 9:30 és 11:30 (érdemes előre megváltani a jegyeket)

Egy maszkabálon sok-sok különös alakot rejtenek a jelmezek. Róluk énekel Gryllus Vilmos. Részletek és jegyvásárlás itt.

Tárlatvezetés: Az Egyiptomi Gyűjtemény remekművei – Szépművészeti Múzeum, vasárnap 15:00

A 60 perces tárlatvezetés során az Ókori Egyiptom című kiállítás kiemelt műtárgyain keresztül mutatják be az egyiptomi civilizáció művészetét, szimbólumrendszerét, hitvilágát. Jegyár: múzeumi belépő + 1000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.