Gyerekprogramok hétvégére – 2022. december 16-18. – advent 4. hétvégéje

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Advent utolsó hétvégéjén ajándékkészítő műhelyekben és karácsonyi vásárokban, koncerteken és színházi előadásokon is hangolódhattok a közelgő karácsonyra.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Adventi Kastélynapok – Gödöllői Királyi Kastély, december 17-18. (a legtöbb program ingyenes)

Az esztendő legbensőségesebb időszakában 2022-ben is újra ünneplőt ölt a Gödöllői Királyi Kastély. Családi programokkal, érdekességekkel várnak minden látogatót. Részletek itt.

Adventi hétvégék a Magyar Nemzeti Múzeumban – december 17-18.

Minden adventi hétvégén a Múzeumkertben adventi finomságokkal, a múzeumban ingyenes népművészeti vásárral várnak benneteket. Óránként indulnak kreatív, kézműves foglalkozások, karácsonyi ajándékkészítés 5–12 éveseknek. A program ára 1000 Ft/gyermek. Kísérőjegy: 500 Ft. Családi jegy: 2000 Ft (2 felnőtt, 3 gyermek). Itt tudtok rá jegyet venni. Részletek itt.

Mikulás és Karácsonyi fényvonatozás 2022 – Gödöllői Kisvasút, december 16-18. (előzetes online jegyvásárlás ajánlott)

A körülbelül 60 perces program keretében miután megérkezett a mikulás, elvisz minket Mikulás országba, ahol mindenkinek lehetősége van vele való találkozásra és beszélgetésre, illetve megtörténik a mikulás csomagok kiosztása. Ezután egy kb. 20 percet vonatozhattok a Gödöllői Erdei Vasút szakaszán, mjd a gyerekek karácsonyi díszeket készíthetnek. A vonatok részben fedett fűtött, részben nyitott kocsikkal közlekednek. Állomás épület valamint a mikulásország fűtött helység. Program Csemete rét állomásról indul és ott is végződik, mely gépjárművel megközelíthető és parkolás biztosított. Részletek itt. A programon való részvételi díj egységesen 2000 Ft/fő.

Karácsonyi vásárok és programok városszerte

Akár csak az ünnepi fényekben gyönyörködnétek egy finom forrócsokival, akár egy koncertet vagy egy ünnepi bábelőadást néznétek/hallgatnátok meg, koriznátok vagy karácsonyi meglepetéseket készítenétek, vásárolnátok, rengeteg jó ötletet találtok itt.

DECEMBER 16., péntek

Adventi kézműves foglalkozás – Pénzmúzeum, pénteken 14:00-17:00 (ingyenes)

December 16-án, pénteken 14:00 és 17:00 között az aranyvasárnapot ünnepelve arany függődíszeket készíthettek Apafi Mihály erdélyi fejedelem csillag és hold alakú csegelyeinek mintájára. Az alkotásokat magatokkal is vihettek, hogy az otthonotokat, vagy a karácsonyfátokat díszítse az ünnepek alatt. A foglalkozások idején a kiállítás is időpontfoglalás nélkül látogatható, és természetesen a programra sem szükséges előre regisztrálnotok. Részletek ittIngyenes!

Karácsonyi készülődés a Makerspace Budában – Marczi, pénteken 14:00-16:00 és 16:30-18:30 (regisztrációs)

Profi digitális alkotóeszközökkel hozhatják létre saját készítésű karácsonyi díszeiket és ajándékaikat, akik részt vesznek a Makerspace Buda családi foglalkozásain. A Marczibányi Téri Művelődési Központban található új digitális alkotóműhelyben a szülőket, nagyszülőket és gyermekeiket várják karácsonyi készülődésre és egy nagy közös alkotásra. A programon – előzetes regisztráció után – egyszerre 10 gyermek és kísérője vehet részt. További információk itt. Regisztrálni a marczi@marczi.hu e-mail címen lehet. Részvételi díj: 2000 Ft/fő.

DECEMBER 17., szombat

Tollasok testközelből – Madárgyűrűzés a Jági-tónál Pilisszentivánon, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Ezekre e kérdésekre is mind megkaphatjuk a választ a program alkalmával, miközben testközelből ismerkedünk a madarakkal. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 700-1200 Ft. Ugyanezen a napon a Pilisi Len Látogatóközpontban 10 és 14 óra között Adventi készülődéssel is várnak benneteket, jegyár: 750-1400 Ft.

HAB A TORTÁN – Csoda és Kósza – Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház, szombaton 10:00

Csoda, a csodaló és Kósza, a Kószáló egy Gödöllő melletti tanyán élnek. Kósza, csupa jó szándékból, annyi galibát tudott okozni, hogy Csodának mindig van mit helyrehoznia. Ezek a történetek egyáltalán nem jöhetett volna létre, ha nincsenek olyan felnőttek, akik szeretnének érteni a gyerekek nyelvén, mert tudják, hogy sokat lehet tanulni tőlük. Részletek és jegyvásárlás itt. Jegyár: 2000 Ft.

Legkisebbek mozija: Mancs őrjárat: A film – Puskin, szombaton 10:00

A Mancs őrjárat bevetésre kész! Amikor legnagyobb riválisuk, Humdinger lesz a közeli Kalandváros polgármestere, és egymás után csinálja a kalamajkákat, Ryder, és mindenki kedvenc hős kutyijai nagy sebességre kapcsolnak, hogy szembenézzenek a kihívással. Részletek itt. 6 éves kortól. Jegyár: 1200 Ft.

Legkisebbek mozija: Sütimanók – Ide süss! – Puskin, szombaton 10:00

Bár kevesen tudják, létezik a manóknak egy kicsiny közössége, akik évszázadokkal ezelőtt a világ legkiválóbb mesterembereinek segédkeztek, mígnem egy rosszindulatú banya elűzte őket és többé nem gyakorolhatták hivatásukat. Bár a manók sosem feledték hivatásukat, Manka nem tartozik a legügyesebb manócskák közé, ám amikor a falu cukrászmestere bajba kerül, Ő és barátai a segítségére sietnek. Részletek itt. 6 éves kortól. Jegyár: 1200 Ft.

Kaland a Galériában – Ünnepi varázslat – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 10:30 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Színesen csillogó gömbök a karácsonyfán, ajándékok és mákos kalács az asztalon. Ti is várjátok már a karácsonyt? Itt nem kell csendben lenni, és bármilyen kérdésre választ kaphattok. A gyerekeknek szóló kalandos tárlatvezetéseken bejárhatjátok a Galéria zegzugos tereit! 10:30-tól 6-10 éveseknek indul tárlatvezetés, 11:30-tól pedig jelnyelvi tolmácsolással. Részletek itt, jegyvásárlás itt. Programjegy: 1000 Ft/gyermek. A kísérők kizárólag az állandó kiállításra váltott kedvezményes kísérőjeggyel (1700 Ft/fő) vehetnek részt a programon.

Ananszi és a karácsonyi csillag – Advent Hegyvidéken, Városháza tér, szombaton 10:30 (ingyenes)

Danny Bain és Ágoston Béla világzenét, klasszikus zenét és magyar népzenét ötvöző, szórakoztató és interaktív karácsonyi mesekoncertje. Az Advent Hegyvidéken részletes programját itt éritek el. Ingyenes! Vasárnap 15 órától szintén ingyenesen láthatjátok őket a Madách téren, az Erzsébetvárosi Advent keretében.

Szombati Szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00 (csak előzetes jegyvásárlással)

A gyerekek számára meghirdetett játékos foglalkozásokon a Szépművészeti Múzeum szemet gyönyörködtető műtárgyai közül szemezgetnek. Alkalmanként csupán egy műalkotással ismerkednek a gyerekek, azzal azonban alaposan, játékosan és kreatívan. Részletek itt. Belépés: a Szombati szemezgető a hónap harmadik szombatján kerül megrendezésre, amikor a 6–12 éves látogatók, valamint az őket kísérő két felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. A program díja: 500 Ft/gyerek. 6–8 vagy 9+ éveseknek szóló programjegyet vásároljatok – a gyermek életkorának megfelelően! A jegyeket csak online értékesítik! Jegyvásárlás itt.

Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró betlehemes – Müpa, szombaton 11:00 és 18:00

A nézők az advent utolsó napjának kora hajnaltól késő estig zajló örömteli pillanatait élhetik át a hótündérek hajnali hóvarázslásától, a hóemberek titkos találkozóján és a karácsonyi mézillatú, mágikus ételek elkészítésén át egészen a karácsonyfa-állítás és -díszítés meghitt ceremóniájáig. A megbokrosodott szánhúzó lovak, a fergeteges hógolyócsaták, párválasztó korcsolyatáncok a humort sem nélkülözve készítik elő a karácsonyi ünnepkör egyik legnépszerűbb misztériumjátékát, a betlehemezést, amely az előadás végére összegyűjti a mesés utazás valamennyi résztvevőjét, hogy együtt élhessék át Isten fia megtestesülésének, a Megváltó világra jöttének őszinte örömét. Részletek itt. Jegyár: 2500-8000 Ft.

Karácsonyi kreatív foglalkozás – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Hangolódjatok együtt az ünnepre a közös alkotással. Minden érdeklődőt szeretettel várnak. 5-12 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható: 400-600 Ft.

Fabula Bábszínház: Mazsola – Marczi, szombaton 11:00

Mazsola, a gazdájától elkergetett induri-pinduri malac és a melegszívű Manócska felejthetetlen történetei elevenednek meg a bábszínpadon. Az előadás Bálint Ágnes eredeti meséjéből íródott, s nagy sikerét az emlékezetesen kedves bábfigurák garantálják. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Királylányok nagykönyve – könyvbemutató és meseolvasás Zalán Tibor íróval – Mesemúzeum, szombaton 14:00

Zalán Tibor többszörösen díjazott író, két királylány apukája. Ebben a könyvében negyven mese olvasható negyven királylányról, te is megtalálhatod közöttük azt, aki a legközelebb áll hozzád!⁣⁣ Részletek itt.

KreaLab Karácsonyi workshop – XI. kerület, Breznó köz 8., szombaton 14:30

Egy alkalommal akár 2-3 technikát is megismerhettek és több ajándékot is elkészíthettek, ha úgy tarja kedvetek! Részletek itt. Jegyár: egy szülő egy gyermek 8000 Ft; egyedül, 14 év felett 6000 Ft; hárman mennétek a családból, vagy testvér kedvezménnyel 12.000 Ft.

Karácsonyi Hangszersimogató klub – 3K Kaszásdűlői Kulturális Központ, szombaton 16:00

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

Adventre hangoló szombat délutánok a Nemzeti Színházban – szombaton 16:00-17:00 (ingyenes, regisztrációs)

Ezen a szombat délutánon diafilmnéző kuckót alakítanak ki, ahol a Nemzeti Színház színészei mesélnek, majd Huzella Péter Kossuth díjas zeneszerző, gitáros–énekes műsorát hallgathatjátok meg, amelyben elhangzanak karácsonyi népdalok, részletek a Nagyszalontai Betlehemes-ből, osztrák, svéd, spanyol, cseh, angol, francia karácsonyi dalok, magyar költőktől énekelt versek, műfordítások. Csengő–bongó ütőshangszerekkel és közönséggel együtt énekelve hangolódhattok advent negyedik vasárnapjára. Részletek itt. Ha szeretnétek részt venni az ingyenes programokon, mindenképpen regisztráljatok itt. A helyszínen adományokat is gyűjtenek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság számára!

A Grincs és Karácsonyi lidércnyomás – Bem mozi, szombaton 17 órától

17 órától a 2000-ben készült A Grincs című filmet, majd 19 órától az 1993-as Karácsonyi lidércnyomás (12 éves kortól) című filmet nézhetitek meg a Bem moziban. Jegyár: 1600 Ft.

DECEMBER 18., vasárnap

Cifra Palota – „Cifra Világ”: A csodák otthona – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

10 órától a Maszk Bábszínház: Betlehemes bábelőadását nézhetitek meg, 11 órától ünnepi történetekkel, karácsonyi legendákkal vár benneteket Zalka Csenge, majd 12 órától a Kezer Ballée Tánc Stúdió mutat be részleteket a Diótörőből. Részletek itt. Ingyenes!

Gryllus Vilmos Adventi koncertje – Budapest Jazz Club, vasárnap 10:30

Hangolódjunk együtt az Ünnepekre Gryllus Vilmos csodálatos dalaival Advent utolsó vasárnapján! Részletek itt. Jegyár: 3500 Ft/fő.

HolddalaNap Zenekar: A kis Jézus aranyalma – Advent Hegyvidéken, Városháza tér, vasárnap 10:30 (ingyenes)

A magyar és világzenét játszó népszerű HolddalaNap Zenekar karácsonyváró koncertjén felfelé ugrándozásra lelkesítő szerzemények, magyar s más karácsonyi dallamok hangolnak síppal, dobbal, égig érő muzsikával az ünnepre. Részletek itt. Ingyenes!

Bikfic, a karácsonyi manó – Bábelőadás – Maminti Kuckó Könyvesbolt és Kávézó, vasárnap 10:30

Karácsony előtt sok a dolog Amál néninél, aki a karácsonyi manók tündér keresztanyja. Épp elültetné a kis manómagocskákat, mikor megjelenik gonosz unokatestvére, Jegec, és nem elég, hogy elrabolja a magocskákat, de még mozdulatlanná is varázsolja Amál nénit. Szerencsére Bikfic manó kikél és egyedül nekivág, hogy megmentse testvérkéit és visszaszerezze Amál néni tündérporát. Útközben segítői is akadnak, de vajon sikerül e megmenteni a bajba jutottakat? Megtudja, aki eljön és meghallgatja a mesét! Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Belefér egy pici szívbe – Várkert Bazár, vasárnap 11:00 (ingyenes)

A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadás a színház varázsát, a koncert szívdobogását hozza el a gyerekekhez. A Grecsó Krisztián verseskötetéből készült interaktív gyerekelőadás a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjukat. Részletek ittIngyenes!

Bokros Trió: Betlehem, Betlehem – MOMkult, vasárnap 11:00

A két tekerőre és kobozra, valamint énekhangra komponált összeállítások a magyar hagyomány legszebb és különleges téli szokásdallamaiból állnak. A karácsony misztériumát megidéző dallamokat keretbe foglalják az Alföld gyönyörű tekerős dallamai, valamint magyar és Nyugat-európai historikus zeneművek. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft, a Hegyvidéken élők számára díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Jegyek a momkult.jegy.hu oldalon kaphatóak, regisztrálni a jegy@momkult.hu-n lehet.

Szabad-e bejönni ide betlehemmel? – Óbuda, Fő tér, vasárnap 18:00 (ingyenes)

1987-ben jelent meg ez a lemez. Azóta járnak a Kaláka-betlehemesek adventkor „házról-házra”, templomról-templomra, iskoláról-iskolára, színházról-színházra. Az ódudai Fő téren december 18-án 18 órától várnak benneteket. Ingyenes!

Adventi koncert a Müpából – online, vasárnap 20:00 (ingyenes)

A felvétel a Müpa 2019. december 1-jei koncertjén készült, és vasárnap este online nézhetitek-hallgathatjátok meg. Részletek itt. Ingyenes!