Gyerekprogramok hétvégére – 2022. augusztus 19-21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az augusztus 20-ai programok mellett ajánlunk még nektek erre a hétvégére vadközpont látogatást, ingyenes eseményeket, hagyományőrző fesztiválokat és jubileumi piacot is. Gyerekprogramok hétvégére a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Augusztus 20-ai ünnepségek Budapesten – 2022. augusztus 18-21. (ingyenes)

Budapesten augusztus 18-a és 21-e között számos programhelyszín és hamisítatlan fesztiválhangulat várja a látogatókat. A négynapos, komplex összművészeti fesztiválon idősek és fiatalok, családok és baráti társaságok egyaránt megtalálhatják a kedvükre való programot, hiszen zenei csemegékből, családi programokból és gasztronómiai élvezetekből biztosan nem lesz hiány a tucatnyi budapesti programhelyszínen. Részletes program itt. Ingyenes!

Varázsliget – Budapest, Városliget, augusztus 20-21. (ingyenes)

Augusztus 20-án és 21-én a Varázsliget programsorozat keretein belül a Városligetben, a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő területen igazi csodákban lesz részük a kilátogató lurkóknak és a gyermeklelkű felnőtteknek. Készülnek herceg- és hercegnőképző programokkal, fellépnek többek között a Tűzmadarak vásári mutatványosai, a Tintaló Társulat, valamint István és Gizella óriásbábok. A kulturális programokon kívül játékos honvédségi bemutatók, például lézerlövészet is várja a családokat. Részletek itt. Ingyenes!

36. Mesterségek Ünnepe – Budapest, Budai Vár, augusztus 19-21. (ingyenes)

Augusztus 19. és 21. között 36. alkalommal rendezik meg a Kárpát-medence legnagyobb és legrangosabb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A rendezvény idén is a Budai Vár polgárvárosi részén lesz megtalálható: Tóth Árpád sétány, a Táncsics Mihály és Tárnok utca, a Szentháromság tér és a Dísz tér környékén. Díszvendég: Dél-Korea. Részletek itt. Az állami ünnepség részeként idén is ingyenes a rendezvény!

A Hagyományok Háza programjai a 36. Mesterségek Ünnepén – Budapest, Budai Vár, augusztus 19-21. (ingyenes)

Népi bábszínház, ölbeli játékok, gyerektánctanítás és gyerekkoncertek, mesemondók, a pavilon melletti zöld területen játszóház, kézműves-foglalkozások és mesterségbemutatók, valamint a Fabatka Porta népi játszótere várja a látogatókat. Részletes program itt. Ingyenes!

Nyár végi madárgyűrűzési akció a Naplás-tónál – Budapest, Naplás-tó augusztus 11-től (ingyenes)

A Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportja 9. alkalommal szervez nyári madárgyűrűző akciót a cinkotai Naplás-tónál. A program 2022. augusztus 11-e hajnaltól 28-a délelőttig tart majd. Az érdeklődőket folyamatosan várják a program során. Augusztus 18. és 21. között éjszakai lepkés és vízipókos programokat is tartanak majd. Részletek itt. Ingyenes!

Galiba Gyermekfesztivál – Debrecen, Nagyerdei Kultúrpark, 2022. augusztus 16-20. (ingyenes)

Nincs szebb állat, mint a lúd, nem kell néki gyalogút” – énekli Galiba, a liba Schwajda György Ludas Matyi-átiratában. Ebben a játékos formában született meg a Debreceni Virágkarnevál egyik „utánpótlás-nevelő” programja, amelynek célja, hogy minél több fiatalt szólítson meg és ismertessen meg a város legnagyobb összművészeti rendezvényével. A családok kedvenc programsorozatává vált a Galiba Gyermekfesztivál, amely idén augusztus 16-tól rendeznek meg a 60 éves születésnapját ünneplő Nagyerdei Kultúrparkban. Részletek ittIngyenes!

Határtalan gasztronómia – Szentedre, Skanzen, 2022. augusztus 20-21.

A tematikus év jegyében szervezik az augusztus 20-i programot a Skanzenben. Határtalan gasztronómiai hagyományainkat készülnek bemutatni a két napos rendezvény folyamán. A meghívott közreműködők Magyarországról, illetve a határon túlról érkeznek, a látogatók bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medencében élők gasztronómiai kultúrájába. Részletek ittA Skanzen augusztus 20-án ingyenesen látogatható, 21-én jegyvásárlás szükséges.

Székesfehérvári Királyi Napok – Székesfehérvár belvárosában, 2022. augusztus 12-21. (ingyenes)

10 napra Székesfehérvár belvárosa igazi fesztiválközponttá válik, ahol óriásbábos felvonulás, népzenei fesztivál, vásári forgatag, koncertek, városnéző túrák, ünnepi programok és előadások várják az itt élőket és a városba látogatókat. Jegyvásárlás csak a koronázási szertartásra és az esti folk programokra szükséges, minden más program ingyenes! Részletek itt.

Zempléni Fesztivál – Zemplén, 2022. augusztus 12-21.

2022-ben is várnak benneteket Zemplén és Tokaj-Hegyalja legnagyobb összművészeti fesztiváljára számos csodálatos helyszínen Sárospataktól Szerencsig, Sátoraljaújhelytől Tokajig. A nyitó és a zárókoncertnek is Sárospatak ad otthont. Augusztus 19-én, pénteken 17 órától Sárospatakon, az Erzsébet utcai színpadnál, augusztus 20-án, szombaton 17 órától a Sátoraljaújhely főterén Laposa Julcsi várja a gyerekeket ingyenes koncertekkel. Részletek itt.

Régmúlt idők lovas fesztiválja – Keszthely, Festetics-kastély, augusztus 20-21. IDŐPONTVÁLTOZÁS – Új időpont augusztus 27-28.

Népi játékok, huszár bemutató, Agility kutyabemutató, lovas bemutatók, előadások, agarász bemutató, szablyavívók bemutatója és lovagi torna várja az érdeklődőket az augusztus 20-ai augusztus 27-28-ai hétvégén. Részletek itt.

Süsü és barátai a Balatonon

A Csukás István legendás és kevésbé ismert meséiből készült különleges előadás remek szórakozás az egész családnak. A legkisebbek először csodálkozhatnak rá a színház varázsára, az idősebbek; szülők, nagymamák pedig kedves régi emlékeiket eleveníthetik fel a szeretnivaló figurák és a csavaros, szellemes történetek segítségével. Egy színész, egy bábművész, néhány halhatatlan mese és a közelben a Balaton csillogása: nem is kell több a kellemes nyári kikapcsolódáshoz! Augusztus 18-án Bogláron, 19-én Fenyvesen, 20-án Földváron, 21-én Szárszón nézhetitek meg az előadást. Részletek itt.

AUGUSZTUS 18., csütörtök

Múzeumpedagógiai alkotófoglalkozások – Közlekedési Múzeum, csütörtökön 10:00

A műhelyfoglalkozásokon családi élményvezetések, kreatív alkotófoglalkozások várják a gyerekeket az Északiban! Részletek itt. A programon részt venni adott napra szóló érvényes belépővel, valamint ezen felül a gyerekek számára 600 forintos programjegy megváltásával lehetséges. Ugyanezen a napon délután 16 órától pedig a szerelőműhely titkaiba pillanthattok bele és olyan helyeken járhattok, ami nem mindig látogatható. Részletek itt. A programon az adott napra, a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” című kiállításra váltott érvényes belépőjeggyel és a Szerelőműhely aznapi vezetésére szóló ingyenes regisztrációs jeggyel vehettek részt!

A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés – Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, csütörtökön 18:00

Lázár Ervin meséje ezúttal ténylegesen az erdőben kel életre! „Egész estés családi programunknak a Lóvasút és a mögötte elterülő kiserdő ad helyet. A program egy fél órás interaktív kalandjátékkal veszi kezdetét, amelyben te vagy Maminti, a kicsi zöld tündér. Küldetésed célja, hogy megszerezd a világ megmentéséhez szükséges varázsigét. A játék során ki kell szabadítanod a főszereplőt, majd egy rövid túra keretében elkalauzolunk az előadás helyszínére.” Részletek itt. A program kb. 3 órás 9 éves kortól ajánlott. Jegyárak: teljes árú: 3500 Ft, gyerek/diák: 2500 Ft. Hegyvidék kártyával 1000 Ft kedvezmény a jegyárból!

AUGUSZTUS 19., péntek

Gyermekek Summerfestje – Közösségi Ház, Szigetszentmiklós, augusztus 15-20. (ingyenes)

Interaktív programok, koncertek, bábelőadások és kézműves foglalkozások várnak rátok a Summerfest Fesztivál gyerekprogramjai között. Részletek itt. Ingyenes!

Gyermekvasút nyomában – 20 km éjszakai teljesítménytúra – rajt: pénteken 19 órától

A rajt a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületnél lesz (az állomás alatt) augusztus 19-én 19:00 és 21:00 között. Előnevezési lehetőség nincs. Részletek itt.

AUGUSZTUS 20., szombat

Szalóki Ági lemezbemutató koncert – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30 (ingyenes)

Az új lemezen népmesék, archaikus népi imádságok, mondókák és tradicionális gyerekdalok, körjátékok is szerepelnek. Részletek itt. Ingyenes!

Kereplő Családi Színház: A NAP, A HOLD ÉS A CSILLAG MEGSZABADÍTÁSA – Margitsziget, Interaktív meseszínpad, a Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes)

A gyerekközönség aktív részvételével találja meg a három bojtárfiú a három elrabolt szépséges királykisasszonyt. Népi játékok, próbatételek segítik a három fiút, hogy le tudják győzni a félelmetes rettenetes sárkányokat. Az előadás végén mindenki kipróbálhatja a teknőhúzást, a békaugratást, a kolompverést és a többi ritkán látott, elfeledett népi játékot. Részletek itt. Ingyenes!

MKVM 56 – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Ünnepeljétek együtt múzeum fennállásának 56. évfordulóját! Ezen a napon lesz bújócska a múzeumban 10 és 15 óra között, időutazás a XIX. századi kávé világába, kézműves programok, játékok, tárlatvezetések is. Részletek itt. Ingyenes!

Aranybulla 800 levéltári nyílt nap – Országos Levéltár, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Magyarország 2022-ben ünnepli az Aranybulla kibocsátásának 8oo éves évfordulóját. Az Aranybullát őrző Magyar Nemzeti Levéltár augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén, különleges Aranybulla iratbemutatókkal, kiállítással, hagyományőrző foglalkozásokkal és játékokkal várja az ünneplőket, akik nem csupán II. András arany függőpecsétjeit, hanem az korszakhoz kapcsolódó legfontosabb dokumentumokat is megismerhetik. Részletek itt. Ingyenes!

Nyílt nap a nemzeti ünnepen – Országos Széchényi Könyvtár, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Bejárhatjátok az épületet, és kalandozhattok a sötét raktárak mélyén is! A Vershaza című kiállításban szakvezetéssel mutatják be a Himnuszt, a Szózatot és a Nemzeti dalt. A látogatók korszerű informatikai eszközök segítségével számos érdekességet tekinthetnek meg, köztük a Nemzeti dalt, amelyet az 1848-ban is használt Landerer és Heckenast nyomdagépen ki is nyomtathatnak. Híres magyar márkák ihlette kamarakiállításukban, amelyet szakmai vezetéssel is megtekinthettek, a Stühmer, a Dreher és az IBUSZ régi plakátjaiból is válogattak. Részletek itt. Ingyenes!

SUMMERFEST: Kolompos: Lúdas Matyi mesejáték – Szigetszentmiklós, Dunapart, szombaton 11:00 (ingyenes)

Ezen a szombaton 11 órától a Kolompos együttes koncertezik a Szigetszentmiklósi Dunaparton. Részletek itt. Ingyenes!

Szalóki Ági koncert és Langaléta Garabonciások (TérFeszt) – Törökbálint, Kinizsi park, szombaton 17:00 és 18:00 (ingyenes)

Törökbálinton 17 órától Szalóki Ági és zenekara lép a színpadra, majd 18 órától a Langaléta Garabonciások szórakoztatják a közönséget. Részletek itt. Ingyenes!

Ingyenes belépés a Vasúttörténeti Parkba

Augusztus 20-án ingyenes a belépés a parkba, az interaktív programok (pl. kerti vasút) ezen a napon is fizetősek. Részletek itt.

Cseppke Hagyományőrző Családi Nap – Gyomaendrőd, szombaton egész nap (ingyenes)

A Rutkai Bori Banda koncertje, Családi gumiszoba – Dolák-Saly Róbert interaktív gyermekműsora is vár rátok Gyomaendrődön, de lesznek még óriásbábok, játszóházak, kézműves foglalkozások, körhinta, ugrálóvárak, tűzzsonglőrök, gólyalábas mutatványosok, arcfestés, lufihajtogatás, buborékfújás is. Részletek itt. Ingyenes!

AUGUSZTUS 21., vasárnap

Aranygyapjú Társulat: TÜZET VISZEK – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Tekerős, kobzos interaktív játékos barangolás a középkori magyar zene világában. Részletek itt. Ingyenes!

50. jubileumi PICI PIAC – Larus Rendezvényközpont, vasárnap 9:00-17:00 (ingyenes)

A város legmenőbb baba-mama-gyerek dizájner vásárán több mint 50 tehetséges magyar tervező gyönyörűszép hazai termékeivel várnak augusztus 21-én vasárnap: kifejezetten kismamáknak, gyerekeknek, babáknak. Sok-sok új kiállítóval és persze a korábbi, kedvenc márkák is ott lesznek a Larus Rendezvényközpontban. Részletek itt. Ingyenes!

Vadvasárnap – Székesfehérvár, Sóstó Vadvédelmi Központ, vasárnap 10:00-12:00

Minden vasárnap 10:00-12:00 között Vadvédelmi délelőttre várnak minden kedves érdeklődőt! A program részei: állatorvosi bemutató (a csapat egzotikus állatorvosai beszélnek az állatokról és válaszolnak a kérdésekre, kezelések megfigyelése testközelből, érdekes esetek és röntgenfelvételek bemutatása, orvosi mikroszkóp használata), szakmai bemutató (a szakmai stáb vezetésével látványetetések, a bent levő állatok megfigyelése és testközelből történő megismerése, természetvédelmi szempontú állatvédelem, fajismeret); szakvezetés (szakmai koordinátorokkal történő körbevezetés a Központban, lehetőség szerint gyógyult állatok közös visszaengedése a Sóstó Természetvédelmi Területre). Részletek itt. Jegyárak: felnőtt 1000 Ft/fő, gyermek 500 Ft/fő, 3 éves kor alatt ingyenes!

Táncház a parkban – Városliget, Néprajzi Múzeum, vasárnap 17:00-20:00 (ingyenes)

A táncház mozgalom legkiválóbb bandái fogják húzni a talpalávalót a térség legkülönfélébb népi hagyományait felelevenítve. Legyen szó klasszikus erdélyi vonós zenéről, vagy balkáni rezesekről, moldvai csángó muzsikáról, itt mindent meg fog találni az érdeklődő. Ezen a délutánon a Berka Együttes zenél majd. Részletek itt. Ingyenes!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!