Gyerekprogramok hétvégére – 2022. április 9-10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vásárok, húsvétváró programok, békás és fecskés kirándulások, a Gyermekvasút napja, gyerek tárlatvezetések, gomba napok, kézműves események is várnak rátok ezen a tavaszi hétvégén. Gyerekprogramok hétvégére a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Csak a Mentes Húsvéti Fesztivál 2022 – RaM Színház, április 9-10.

2022-ben is folytatják a hagyományosnak számító Csak a Mentes Fesztivál sorozatot, aminek idei első állomása április 9-10-én lesz a RAM Színházban lesz. 50 kiállító, glutén-, cukor-, laktózmentes, vegán termékek, natúrkozmetikumok, öko tisztítószerek, zero waste termékek, street food udvar, előadások, workshopok és még sok minden más. Helyszínen: normál jegyek: 1300 Ft, ajándékcsomagos jegyek: 3000 Ft, tombola: 700 Ft. 14 év alatt díjmentes a részvétel!

Sakura ünnep – ELTE Füvészkert, április 2-3.

Amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában. A hétvégi programokon lesz többféle japán harcművészeti bemutató, japán tradicionális fegyverkiállítás, japán dob együttes bemutatója, irodalmi est, japán kokeshi baba workshop és kiállítás, Go oktatás, japán zene koncertek, manga bemutató és e szubkultúra találkozója. A kertben elolvashatók a meghirdetett haiku-író pályázatra érkezett versek. A rendezvény igen népszerű, ha nem szeretitek a tömeget, ne ide menjetek. Jegyár: 600-1200 Ft.

ÁPRILIS 9., szombat

24 órás vadon leltár – Jókai-kert, április 9-10.,  szombaton 9 órától másnap (április 10.) reggel 9 óráig (ingyenes)

Ha amatőr természetbúvár vagy, esetleg a te gyermeked is minden bogarat összeszed, madarat lehetne fogatni vele, egyfolytában kérdez és mesél az élővilágról… akkor ott a helyetek a Jókai-kertben április 9-én a Bioblitzen! 7 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

Fecskeköszöntő és tavaszi madárgyűrűzés a Madárdal tanösvényen – Dinnyés, szombaton 9:00 (regisztrációs)

A fecskék röptét, nászát és építkezését figyelhetitek meg. Javában tart a tavaszi madárvonulás. Házi, kerti és bokorlakó madarakkal ismerkedhettek közelről a madárgyűrűzési bemutatón. Előzetes bejelentkezés szükséges: fenyvesil@dinpi.hu. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Selyem-réti békák világa – Ócsa, szombaton 10:00 (regisztrációs)

A Selyem-réti tanösvény a kétéltűek és hüllők paradicsoma, tavaszi időszakban nem nehéz erdei és mocsári békákkal, gyíkokkal, siklókkal összefutni. A túra végén a gyerekeknek pedig lehetőségük lesz játékos formában feleleveníteni az út közben szerzett élményeket. További részletek itt, regisztráció itt. Jegyár: 1100-1800 Ft.

NatúrTető kézműves piac – Magyar Természettudományi Múzeum tetőkert, szombaton 10:00-15:00 (ingyenes)

A Magyar Természettudományi Múzeum ismét megrendezi a NatúrTető kézműves piacot, ahol természetes anyagokból készült játékokat, kézműves termékeket és bio/házi készítésű termékeket vásárolhattok. Ingyenes! A múzeum kupolájában egész hétvégén tart a Kucsmagomba napok rendezvény is, amelyre 500 Ft a belépő (a kiállítások megtekintésére nem jogosít). Rossz idő esetén a program a Kiállítási csarnokban kerül megrendezésre!

Gyermekvasút napja – Hűvösvölgyi végállomás, szombaton 10:00-16:00

A Hűvösvölgy állomás alatti fogadóparkban a BKV két kiállított nosztalgiabuszára, illetve a Volánbusz karrierjáratára is felszállhatnak az érdeklődők. Utóbbin autóbusz-vezetéstechnikai szimulátor is várja a résztvevőket. A Gyermekvasút vonatai ezen a napon is 40-50 percenként közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyihegy között. Részletek itt. A programok ingyenesek, a vasutazás fizetős.

Húsvéti kézműves program – Pilisszentiván, Pilisi Len Látogatóközpont, Bányász u. 17., szombaton 10:00

A program alkalmával berzselt tojásokat és tavaszi magbombákat készíthettek egy kis fondorlattal. A belépődíj tartalmazza a NATURA 2000 bemutatóhely interaktív kiállításának megtekintését is. Jegyár: 850-1300 Ft.

Óbudai Danubia Zenekar: Tá-dá-dá-dámmm! – BMC, szombaton 10:30

„Van, aki Hollywoodi sztár lenne egy napra, van, aki ordibálós TV-s szakács, van, aki Messi vagy Ronaldo, van, aki élő Barbie baba, van, aki Marsra szálló űrhajós. Mi most lehetőséget adunk, hogy világhírű zeneszerzővé válhass egy órácskára, és megkomponáld Beethoven leghíresebb szimfóniáját, az ÖTÖDIKET! (Tá-dá-dá-dááám!) Nem kell előképzettség, kottapapírt sem kell hoznod, csak a hangodat, a tenyeredet és a bátorságodat, meg a szüleidet esetleg. Mi adjuk a zenekart meg a hihetetlen dallamokat, te pedig minden idők egyik legnagyobb zeneszerzőjének bőrébe bújhatsz. Hogy hangzik?” Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft, 14 év alatt 1000 Ft.

Kaland a Galériában – Hova bújtak az állatok? – szombaton 10:30-tól

Április 9-én szombaton délelőtt tárlatvezetéssel és húsvéti tojás készítéssel várja a gyerekeket és a családokat a Magyar Nemzeti Galéria. Részletes program: 10:30-tól Hova bújtak az állatok? (6–10 éveseknek). Keressétek meg közösen a festményeken elbújt kutyákat, lovakat és mókusokat. 11 órától Hol rejtőznek az állatok? (8–12 éveseknek). Kinek a kutyája volt Drago? Miért olyan furcsák a madarak azon a képen? Derítsétek ki együtt a válaszokat! 10:30 és 12:00 között húsvéti tojásdíszítő workshop is lesz, ahol kedvenc festményeiteket használhatjátok fel tojások dekupázs díszítéséhez. A tárlatvezetések időtartama: 30 perc. A gyerekek 1000 Ft-os belépővel, a kísérők az állandó kiállításra váltott kedvezményes (50%-os) jeggyel vehetnek részt a programon.

…mesÉLJÜK a húsvétot – családi mesedélelőtt – Mesemúzeum, szombaton 10:30

A tavaszt, a természet újjászületését és a húsvétot járják körbe meséken, legendákon, mondókákon, dalokon keresztül. A családi mesedélelőttön a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely mesélői fognak mesÉLNI. A mesélést alkotó-kézműves foglalkozás zárja, ahol mindenki elkészítheti a saját húsvéti bárányát. Ajánlott korosztály: 4-10 éves korig. Múzeumi belépővel látogatható: 400-600 Ft.

Tavaszi mese – Müpa, szombaton 11:00

A BaHorKa sok év alatt szép cifrára szőtt Pletykázó asszonyok című albumuk zenei anyagával érkezik a Müpába. Három asszony ül a padon hajnaltól alkonyatig, hogy időutazásra vigye a közönséget. Mesélnek álmokról, századfordulós vásárok különleges alakjairól, gyógyfüvekről, szerelmes leányokról és legényekről, táncoló kecskékről és mindenféle mulatságos dologról. 3-8 éveseknek. Jegyár: 1500 Ft.

Gryllus Vilmos: Tavaszi Daloskönyv koncert – Bálint Ház, szombaton 11:00 (BETELT!)

Itt a tavasz, a megújulás, a természet várva várt újjászületése. A tavaszt köszönti minden dal, minden ének. A hazatérő madarakat, a téli álomból ébredő állatokat és a napsütésben szirmot bontó virágokat.Éljen a Tavasz! Köszöntsük együtt Gryllus Vilmos dalaival. Jegyár: 2800 Ft, családi 10.000 Ft.

FINISSZÁZS – Nemes Nagy Ágnes 100: Lélegzetnyi végtelen – Várkert Bazár, szombaton 11:00 (ingyenes)

Az ingyenes tárlatvezetést Pataky Adrienn, a kiállítás kurátora és Buda Attila irodalomtörténész, Nemes Nagy Ágnes munkásságának kutatója tartják a Várkert Bazár déli panorámateraszán látható szabadtéri kiállításon. Középiskolás kortól ajánljuk. Ingyenes!

A varázslat mesterei – Kultúrkúria, szombaton 11:00 és 16:00

Magyarország legkiválóbb gyermekbűvészei egy színpadon! Látványos mutatványok, hihetetlen trükkök. 3 bűvész a színpadon. Jegyár: 2900 Ft.

Károlyi Huszárok Ünnepe – Fót, Vörösmarty tér, szombaton 14:00 (ingyenes)

A Dicsőséges Tavaszi Hadjárat Fóthoz kötődő eseményei 1849. április 8-án zajlottak. Szombaton látványos délutáni programokkal várják a családokat: 14 órától lesz huszárbemutató és kézműves programok. Ingyenes!

ÁPRILIS 10., vasárnap

Bunker túra – Esztergom, Stázsa-hegy, vasárnap 9:45 (regisztrációs)

A felhagyott szovjet katonai lőtéren tehettek egy könnyű sétát. A helyszín ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, a lőtér fokozottan védett terület, ezért csak vezetővel látogatható. 5 éves kortól! Regisztráció szükséges: nemethsz@dinpi.hu. Jegyár: 1700-2400 Ft.

Virágvasárnapi programok – Várkert Bazár, vasárnap 10 órától (ingyenes)

1 héttel húsvét előtt húsvétra hangolódó színes családi programokkal, kézműves foglalkozással, koncerttel és bábszínházzal várják a családokat a Várkert Bazárba. A programok regisztráció nélkül, ingyenesen látogathatók. A kézműves programokon megismerkedhetünk a hagyományos tojásfestési technikákkal és pingálhatunk egyedi tojás alakú mézeskalácsokat is. A család minden tagja kipróbálhatja az óriás MintaKINCStáras tojásos kirakót és párkereső játékot. 11 órától a Belefér egy pici szívbe című verses-táncos gyerekkoncertet hallgathatjátok meg. A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő előadás a Csík zenekar válogatott művészeivel a színház varázsát, a koncert szívdobogását hozza el a gyerekekhez. 16 órától pedig egy interaktív gyerekelőadás, Nyúlkaland – Nyáry Detti bábszínháza várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat. Ingyenes! Részletek itt.

Csodaceruza-nap a Barabás Villában – Barabás Villa, vasárnap 9:00-17:00 (ingyenes, regisztrációs)

Vasárnap bemutatkoznak a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat újdonságai! Ott lesznek az illusztrátorok, szerzők, a Csodaceruza új rovatainak vezetői, bemutatják a legfrissebb lapszámokat, és a megújult Szerkesszük együtt a Csodaceruzát!-foglalkozást. Délelőtt rendezvényterembe várják a gyerekeket és a családokat közös alkotásra, mese- és vershallgatásra, délután pedig a folyóirat szakmai-alkotói, valamint olvasói szempontjait beszélik meg kerekasztal-beszélgetéseken. A programra a belépés díjtalan. A részvételi szándékot jelezzétek a villa.barabas@gmail.com e-mail címen.

Hímes tojások nyomában – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Igazi rejtély ütötte fel a fejét a Millennium Házában. A húsvéti nyúl a minap a nagy sietségben elejtett pár hímes tojást, azóta nem találja őket senki! Hamarosan nagy nyomozás veszi kezdetét, hogy a nyúl visszakaphassa az elvesztett tojásokat. Tarts velük az izgalmas expedícióra, oldjátok meg a feladványokat, haladjatok végig együtt a játékos akadálypályán, hogy a rejtélyt kibogozva megmentsétek a húsvétot, hiszen nincsen húsvét tojás nélkül! Részletek és jegyvásárlás itt.

Tavaszköszöntő Családi Nap a Mamutfenyőknél – Budakeszi Mamutfenyők, vasárnap 10:00

Kövesd a békát! – rejtvényfejtő családi élménytúra a Nádas-tó környékén, majd 11:30-tól közös piknik, eszem-iszom a Mamutfenyők körül. Amit ne felejtsetek otthon: enni- és innivaló, pohár, tányér, pléd a piknik hangulat miatt. Részletek itt.

Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat: Kerekutca – mesejáték – Hagyományok Háza, vasárnap 11:00

A Kerekutca minden lakója – a csacsogó leányoktól, az erejüket, ügyességüket próbálgató legényekig, az öreg pásztoron át, a javasasszonyig – egytől-egyig hétköznapian furcsák, de szerethető figurák, a közösség fontos részei, részesei. Mindenkitől meg lehet tanulni valamit, ami eligazít, végigkísér a Kerekutca ezer zegzugán.  Hiszen a zene és a tánc színes forgatagában megelevenedő falunak, a házak közt szövődő kalandoknak, egy szempillantás alatt részese lesz minden néző, hallgató, éneklő, táncoló. 
A Kerekutca nem csupán Varga Julcsáról és Basa Pistáról szól, sokkal inkább mindannyiunkról, gyerekekről és felnőttekről, emberi kapcsolatokról egyaránt. Jegyár: 2500-3000 Ft.

Virágvasárnapi Vigadalom – Kiscelli Múzeum, vasárnap 13:00-18:00

Április 10-re különleges húsvéti programot állítottak össze: lesz épületséta Maczó Balázs muzeológussal, tárlatvezetés Gerhes Gábor képzőművésszel az Atlasz kiállításban és Kelle Botond bűvésszel a Show és business kiállításban. A néprajzi gyűjteményből előveszik a legszebb mézeskalács ütőfákat és Seregély Mirtill segítségével mézeskalácsokat készíthettek. A múzeum melletti erdőben felfedező útra indulhattok, ahol egy rejtélyes tekercshez matricákat gyűjtve megfejtjük a Schmidt park kalandos történetét. Jó idő esetén kint a szabadban tábortűz mellett pillecukrot sütögethettek és még egy meglepetés programmal is várják a magaslatok kedvelőit!

A kis kedvencek titkos élete 1-2. – Moziverzum, vasárnap 17:25-től

Vasárnap 17:25-től a A kis kedvencek titkos élete című film mindkét részét levetíti a Moziverzum csatorna.

Ha már a húsvéti programokra készültök, nézzétek meg legújabb ajánlónkat! Hamarosan érkezik tavaszi szünetes válogatásunk is!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.