Gyerekprogramok hétvégére – 2022. április 30.-május 1.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Igazi tavaszi hétvége vár rátok római fesztivállal, ingyenes belépéssel a Vasúttörténeti Parkba, majálissal a Skanzenben, múzeumi programokkal, a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeivel, kirándulásokkal és Anyák napi Ringatóval. Gyerekprogramok hétvégére a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Ingyenes a belépés a Vasúttörténeti Parkba! április 30. – május 1.

Szombaton és vasárnap is ingyenesen a belépés a Vasúttörténeti Parkba. A kerti vasutazás, hajtányozás és egyéb interaktív programok ezeken a napokon is fizetősek. A 2022-es ingyenes napok listáját itt találjátok. Részletek itt.

XXXI. Floralia-Római tavaszünnep – Aquincumi Múzeum, április 29. – május 1.

Immár 31. alkalommal kerül megrendezésre Budapest egyik legrégebbi kulturális eseménye, a Floralia, amely a római hagyományokat idézi fel. A rendezvény helyszíne, az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkja autentikus miliőt kölcsönöz a mára már fesztivállá nőtt eseménynek. A Floralia megfogható közelségbe hozza a klasszikus antikvitást és élményszerűen mutatja be római kori kulturális örökségünket, amely során a kísérleti régészet, élő történelem, zene- és táncművészet, színház és gasztronómia egymás mellett érvényesül. Részletek itt.

ANYACSAK1 – színházi fesztivál a szülővé válásról – Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, április 29. – május 8.

5 helyszín – 18 színházi előadás – 19 szakmai fórum. Egyhetes fesztivált szervez a Jurányi Ház, a Manna Egyesület és a Radnóti Színház a gyermekvállalásról vagy a nem vállalásról, szülésről, a szülővé válásról, az örökbefogadásról, a gyermekvesztés tragédiájáról, mítoszokról, új utakról – tabuk nélkül. A 15 színházi produkciót szakmai fórumok, baba-mama találkozók, terápiás felolvasószínházi előadások, konferenciák, könyvbemutatók, közönségtalálkozók egészítik ki. Részletes program itt.

HELLO BUDAÖRS! Szezonnyitó Családi Sétarepülő Hétvége és Reptéri Majális – Budaörsi repülőtér, április 30. – május 1. (ingyenes a belépés)

Sétarepülések minden mennyiségben, családi programok és REPTÉRI MAJÁLIS Repülhettek Cessnával, Piperrel, Siklóernyővel, Autogiróval, Sárkányrepülővel, Vitorlázóval, a bátrabbak műrepülhetnek a Bulldoggal és a vadászpilótával. A kicsiknek lesz kölyökjátszótér, jönnek a katonai hagyományőrzők lesz lőtér is. A belépés díjtalan, parkolás is. Részletek itt.

Budapesti Tavaszi Fesztivál x Fény Utcai Piac – Fény Utcai Piac, április 29. – május 1.

A Budapest Tavaszi Fesztivál keretein belül számos program vár titeket a Fény Utcai Piacon is: koncertek, design vásár, táncbemutató, nappali pihenés és chillezés, dj-kkel és pálmákkal. Részletek itt.

Fellini Nyitóhétvége – Fellini Római Kultúrbisztró, Római-part, április 29. – május 1.

A Fellini nyugágyai ismét kikerülnek a Duna partjára! Pénteken még próbaüzem lesz, szombaton főpróba, május 1-jén meg nyitás! Részletek itt.

ÁPRILIS 30., szombat

VILÁGJÁRÓ GYEREKEK: Kína – Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, szombaton 9:30-12:30 (ingyenes, regisztrációs)

Kína tájai és kultúrája mellett megismerkedhettek a pekingi operával és annak különleges, festett maszkjaival. Próbára tehetitek ügyességetek az evőpálcika használatában és a kínai lábtollasban is. Ezek után egy kínai harcművészeti bemutatót tekinthettek meg, ahol a gyerekek maguk is elsajátíthatják a kungfu mozdulatait. Ahogy az már lenni szokott, kreatív foglalkozásokkal is készülnek, ahol többek között saját pekingi opera-maszkokat is készíthettek. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

ArchiKids Budapest_NYITOTT STÚDIÓK – KÉK és több helyszínen, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Az ArchiKids keretében idén neves építész stúdiókba is betekinthettek, emellett pedig izgalmas programokkal készülnek. Világszerte rendszeresen megszervezésre kerülő ArchiKids eseményén a gyerekek megismerkedhetnek a bennük rejlő építésszel, aki alkotja, formálja és időnként újra álmodja a városi tereket. A Stúdiók programján túl 10:00-18:00 óra között számos interaktív foglalkozással és programmal készülnek a KÉK-ben, Gellért téren és a Finn Követség épületében. Ingyenes! Részletek itt.

Finisszázs a porondon – Kiscelli Múzeum, szombaton 10:00-18:00

Show és business Pest-Budán: kötéljárók, önmozgányok és más világszámok reformkori szórakoz(tat)ástörténeti kiállításunk záróakkordja egy fantasztikus finisszázs-nap! Kurátori és szubjektív tárlatvezetésekkel, Jumping Jack készítéssel és mechanikus cirkusszal várnak mindenkit. Teljes árú jegy 2400 Ft/fő, diák és ifjúsági jegy 1600 Ft/fő.

Fiktív Hétker: családi nap // 3.0 Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény, szombaton 10:00

A programon megismerkedhettek a Róth Miksa Emlékház és Gyűjteménnyel, közösen próbálhatjátok majd megérteni: mitől műtárgy a műtárgy; mi lehet egy múzeum szerepe; és mi történetik a tárgyakkal, ha múzeumba kerülnek. A közös gondolkodás után pedig egyedi és megismételhetetlen nyomatokat készíthettek Boros Mátyás képzőművész segítségével. Jegyár gyerekeknek és az alkotásba bekapcsolódó szülőknek 1000 Ft/fő, kísérőknek ingyenes. Részletek itt.

Fényből szőtt mesék: Tündérszép Ilona és Árgyélus – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00

Aktuális történetünk hősei egy küzdelmekkel teli út végén egymásra találnak. Milyen veszélyekkel kerülnek szembe útjuk során? Hogyan sikerül kiszabadítania az ifjú királyfinak a tündérleányt? Mindez kiderül, ha meghallgatjuk a mesét. Közreműködik: Kecskés Karina színész-drámapedagógus Fehérváry Lilla előadóművész. Belépő: 500 Ft (3 év alatt ingyenes). Részletek itt.

Budapest Titkai – Sétálj a Hadikkal! – Hadik kávéház, szombaton 10:00

Ismerd meg „Budapest Titkait” a Hadik irodalomtörténeti sétáján, ahol körbe járjuk a Bartók Béla utat, felfedezzük a huszadik századi magyar irodalom nagyjainak emlékét. Karinthy, Bőhm Aranka, Kosztolányi, Ottlik Géza, Devecseri Gábor nyomába eredünk, akik mind itt, vagy legalábbis a közeli környéken laktak. De megszólalnak olyan érdekes, hajdan itt élő arcok is, akik nem feltétlen írásaikkal tettek hozzá az irodalmi élet virágzásához, hanem kiadóként, mecénásként, vagy éppen színésznőként alkottak maradandót. Felnőtteknek és középiskolásoknak ajánljuk. Jegyár: 3690 Ft.

Goldberger Piac – Goldberger Pop-Up Negyed, szombaton 10:00

A Goldberger Design District Pop-Up Negyedben megrendezik az első Goldberger Piacot. A 200 évre visszatekintő gyár belső udvarán designer holmikkal, vintage vásárral, meg persze finom falatokkal várnak minden kedves és lelkes piacozót. A program ráadásul remekül kiegészítheti a Pop-Up Negyed szintén napközben elérhető, izgalmas kultúrattrakcióját, a Concept Bazaar interaktív kiállítást, amely a kortárs textilt helyezi főszerepbe. Részletek itt.

Borarti Szabad Műhely Borarti, szombaton 10:00-12:00

A gyerekek és szüleik együtt is lehetőséget kapnak átélni a szabad alkotás élményét, ahol örök életre szóló élményeket szerezhetnek és ezt a további életükben is hasznosítani tudják. A Borarti Alkotó Tér környezettudatos tér. Az alapanyagok kiválasztásánál, és a feladatok tematikájának kialakításakor is a környezettudatos szemlélet az egyik legfőbb mozgatórugó. Családi jegy: 5000 Ft/ család ( 2 gyerek esetén ) + 1000 Ft/ gyerek. 5-12 éves korig ajánlott. Kistesók számára is van baba pacsmagoló a műhely ideje alatt. Részletek itt.

RAMAZURI – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30-12:00

A Ramazuri havonta jelentkező programsorozatának harmadik alkalma az ének körül forog! Meghívott vendégeik e témakörben tartják foglalkozásaikat, illetve előadásaikat. Kiscsoportos foglalkozások az ovisoknak, előképzettséget nem igénylő workshopok a család legnyitottabb tagjainak, és persze koncert az egész családnak! Jegyár: 2000 Ft. Részletek itt.

Mesebeli Madarak – Sárkányos Gyerekkönyvtár FSZEK, szombaton 11:00 (ingyenes, regisztrációs)

Az Oberon Alapítvány Mesebeli madarak című programján Renner Zsuzsanna indológus előadásából megtudhatjátok, hogyan ábrázolták a pávát Indiában, milyen mítoszok, történetek és mesék kapcsolódnak hozzá. Kapala Györgyi képzőművész a világ minden tájáról hoz egy-egy pávát, szobor, festmény, hímzés, lámpa – és más különleges művészeti alkotások formájában. Regisztráció: sarkanyosprogramok@fszek.hu. Részletek itt.

Erdőbiológus Pizsamaparti – Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont a Hiúz Házban, szombaton 18:30-tól

A program során a résztvevők játékos formában ismerkednek meg az erdőbiológusok, a rovarkutatók és az erdőmérnökök munkájával.A rendezvényen a gyerekek mellett gyerekeket kísérő szülők és nagyobb testvérek is részt vehetnek. Ottalvós és Hazamenős jegytípusok közül választhatnak a jelentkezők. Jegyár: 6200-8700 Ft. Részletek itt.

Rejtély a villában – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 18:30 (regisztrációs)

A Nemzeti Színház legendás színésznője volt Bajor Gizi. Egykori lakhelye megannyi titkot rejt. A hatalmas villában barangolva a legkülönfélébb kalandokba keverednek a gyerekek. Szüleiket sem engedik el, színházi történetekkel, vetítéssel, kvízjátékkal készülnek. 7 éves kortól ajánlott. Regisztráció: gerecs.katalin@oszmi.hu. Belépő: 1000 Ft/felnőtt; 500 Ft/14 éven aluli gyermek. Részletek itt.

MOZDULJUNK EGYÜTT! A Duda Éva Társulat minifesztiválja / Budapesti Tavaszi Fesztivál – Margitsziget, Kristály, április 29-30.

A Duda Éva Társulat MOZDULJUNK EGYÜTT! minifesztiválja a Tánc Világnapja alkalmából a mozgás különböző műfajait elegyítve a zene, a kortárstánc és a közösségi együttlét szellemében várja az érdeklődőket április 29-én este és 30-án egész napos programsorozattal a korábbi Margitszigeti Palackozó Üzem, mai nevén Kristály Színtér helyszínén. Részletek itt.

ÉLEDŐ GEMENC! – szezonnyitó családi nap – Ökoturisztikai Központ Gemenc, szombaton egész nap

Szezonnyitó családi nap lesz a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön és a Gemenci Állami Erdei Vasút megállóiban. Ezen a napon csak belépőjeggyel lehet az Ökoturisztikai Központba belépni. A belépőjegyet vásárlók karszalagot kapnak. A rendezvény helyszínei és alábbi eseményei csak a karszalaggal látogathatók. Az erdei vasút szerelvényein is csak a karszalaggal rendelkező látogatók utazhatnak. A programokról és az erdei vasút indulásáról érdemes a helyszínen érdeklődni, mert az időjárási helyzet függvényében módosulhat. Részletek itt.

MÁJUS 1., vasárnap

Kevélyre fel! – Nagy-Kevély, vasárnap 9:00-14:00

Családi gyalogtúra és futóverseny vár rátok mintegy 6,5 km-en keresztül, a ZÖLD jelzést követve. Rajt: a Kőbányai úton a Millenáris keréknél. Szülői, illetve felnőtt felügyelet 14 éven aluliaknak kötelező! Célba érkezés: a Kevély – nyeregnél a réten. A beérkezés igazolását követően közös piknikre és játékos tájékozódási futásra várják a versenyzőket. Részletek itt.

TISZTÁN LÁTSZIK – Jövőtudatos fesztivál – Sóstó Látogatóközpont Székesfehérvár, vasárnap 10:00

Óriás ÖKOlabirintus, kreatív és aktív ökoprogramok, családi játékok, e-járművek, színpadi programok, meseösvény, nagy vízteszt és könyvtárpont vár kicsiket és nagyokat! A programok a Látogatóközpont előtti füves területen és a kerengőn zajlanak majd a Sportmajális szomszédságában. Részletek itt.

Tavaszi Széll – modern majális – Széll Kálmán tér, vasárnap 10:00

A Nemdebár, a 101 Bistro, a Pingrumba és az Easy karöltve vonul fel a munka ünnepén és várja vendégeit mindenféle programmal. A blokk magját képző éttermek az utcán készülő, majálist idéző ételkülönlegességekkel, a bárok utcazenével készülnek és ha ez nem lenne elég, számíthatunk még egy rendhagyó divatbemutatóra is a Nemdebár szervezésében, gyereksarokra a Pingrumba jóvoltából, és egy lemezbörzére is, amit az Easy falai fogadnak be. Részletek itt.

Mesés Családi Nap – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, vasárnap 10:00

A játék során megidézik az Iciri-piciri mese, az Ablak-Zsiráf és a Gőgős Gúnár Gedeon mesekönyvek szereplőit, felfedezzük Lukáts Kató kedves rajzait, díszes dobozait és mesés bútorait. A legnagyobbak a tárlat műtárgyaival közelebb is megismerkedhetnek a kiállítás kurátorának vezetésével. A programon múzeumi belépővel lehet részt venni. Ajándékot is készíthettek Anyák napjára. Részletek itt.

Legkisebbek mozija: A kuflik és az Akármi – Puskin, vasárnap 10:00

A kuflik és az Akármi 10+1 humoros történetet tartogat a nézőknek. Zödön elvarázsolt foltját keresi, Valér megpróbál eltévedni, Hilda végtelen hosszú sál kötésébe kezd, Fityirc és Titusz egy különleges kiállításra keverednek, Bélabá világkörüli útjáról mesél, Pofánka pedig majdnem végleg elkavarodik az időben. A filmből azt is megtudhatjuk, miért bánjunk csínján a szőrbogyókkal, mit tegyünk, ha elfurcsul az árnyékunk, hogyan néz ki egy vadonatúj évszak, mire használható az odavissza-gumó, no és legfőképpen: hogy mi is az az Akármi! Jegyár: 1100 Ft. Részletek itt.

ESZME Fesztivál – Margitsziget, Kristály (régi ásványvízpalackozó üzem épülete a Sportuszoda mellett), vasárnap 11 órától

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete rengeteg jó programmal vár benneteket a Margitsziget új helyszínén, a Kristályban. Fellép majd a Tintaló Társulat, a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely Sárkányölő Sebestyén történetét hozza el és lesz Felhővadászat is. További programok itt. Ingyenes!

Majális a Skanzenben – Szentendrei Skanzen, vasárnap egész nap

Öt tájegységben egész napos vidám és tartalmas kikapcsolódást kínál a múzeum. Retro buszra szállhatnak a látogatók, és tehetnek egy kört a múzeum 60 hektáros területén a Skanzen roburral, mint egykor a néprajzkutatók a falvakban. A programok helyszínén folytatódik az időutazás. A magyar vásári néphagyományt Pályi László tolmácsolásában Vitéz László jeleníti meg.  A létező szocializmus életvilágai. A vidéki miliők rendszerváltása című szabadtéri tárlaton a vidéki Magyarország településkép-változását követhetik nyomon az érdeklődők a nyolcvanas évektől napjainkig. Benépesülnek a múzeum tágas szabad területei, a Nagyréten tollaslabdázhatnak, ugrókötelezhetnek, ugróiskolázhatnak, gumizhatnak, focizhatnak kicsik és nagyok. Májusfa állítás, óriásbuborék fújás, papírsárkány eregetés színesíti a programokat. A kézműves helyszíneken szélforgót, papírsárkányt, ujjbábot, similabdát lehet készíteni, de nem marad el az anyák napi ajándék sem. Részletek itt.

Anyák napja a Ringatóval – Ezer család énekel – Millenáris Fogadó, vasárnap 10:00 (ingyenes)

Két év után újra a Millenárison, Ezer család énekel-Anyák napja a Ringatóval! Szeretettel várják a kisgyermekes családokat május 1-jén a megújult Millenáris Fogadóba, azaz a G épületbe. Énekeljetek és játsszatok közösen! 10:30-tól a piciket, 11:30-tól az ovisokat és kisiskolásokat várják. Ingyenes! Részletek itt.

Majális a Rengetegben – Dömörkapu Rengeteg, vasárnap 15:00-19:00 (ingyenes)

Zene, májusfa állítás és ruha cserebere is lesz vasárnap délután a Dömörkapu Rengetegnél. Részletek itt.

Simorág TánCirkusz: Tükörmese – MU Színház, vasárnap 16:00

Simorág TánCirkusz a színház, tánc, cirkusz, bábszínház elemeit használja fel és kapcsolja össze előadásaiban. 8-14 éveseknek ajánlott. Az előadás után cirkuszi foglalkozást tartanak. Jegyár: 1500 Ft. Jegyvásárlás itt.

Összegyűjtöttünk nektek számos szedd magad tulipánföldet a főváros közelében és távolabb is, ahol magatok állíthatjátok össze az Anyák napi csokrokat. Részletek itt.
Aki szívesen nézne magyar filmeket a hétvégén nézze meg a Magyar Film Napja válogatásunkat!

Nézzétek meg legújabb válogatásunkat kicsiknek és ovisoknak szóló könyves újdonságokról! Hamarosan érkezik az iskolásoknak szóló összeállításunk is!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.