Gyerekprogramok hétvégére – 2022. április 22-24.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén több helyszínen ünnepelhetitek meg A Föld napját és a Tájházak napját, de lesznek még animációs napok a Toldiban, Szent György napjához köthető programok, családi nap a Szépművészetiben, Kiscelli Barangoló, tánc, zene és mulatság. Gyerekprogramok hétvégére a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

A Föld napja – több helyszínen, április 22-24.

Több mint 20 helyszínt találtok legújabb válogatásunkban, akár bringázással, akár szemétszedéssel, akár izgalmas családi fesztivállal ünnepelnétek meg e jeles napot. Ajánlunk eseményeket a Budakeszi Vadasparkban, a Pál-völgyi kőfejtőben, a Sas-hegyi Látogatóközpontban, a budapesti Állatkertben és további helyszíneken is.

Friss Kakas Animációs Filmnapok – Toldi mozi, április 22-24.

A Friss Kakason a MOME 2020-ban és 2021-ben készült diplomafilm-premierjeit láthatja a közönség. Négy olyan alkotás is szerepel a programban, amelyek az egyik legrangosabb nemzetközi animációs seregszemlére, az Annecy Nemzetközi Filmfesztiválra kaptak meghívást. A filmeken kívül ingyenes szakmai programok, köztük nemzetközi szaktekintélyek mesterkurzusai várják az érdeklődőket. A rendezvény legtöbb programja ingyenes vagy pedig jelképes árú, 500 Ft-os jeggyel látogatható. Részletek itt.

Tájházak Napja – országszerte, április 23-24.

Izgalmas programokkal, bemutatókkal várják az érdeklődőket az ország tájházaiban ezen a hétvégén. Itt tudjátok megnézni a részletes programot.

Medvehagyma Fesztivál és Tájházak napja – Orfűi Malmok és Orfűi Tájház, április 23-24.

A kétnapos program során koncertek, gyerek és felnőtt programok, ökotudatossággal, örökségünkkel kapcsolatos előadássorozatok, könyvbemutatók, mesterségek udvara, népi mesterségek bemutatója, kézműves foglalkozások, kalandtúrák, helyi termelő piac és vásár és megannyi színes program várja a látogatókat. Részletek itt.

Hol van Anne Frank? – premieres film

Amszterdam központjának hangulatos téli utcáin járunk, valamikor a közeljövőben. Anne Frank képzeletbeli barátnője, Kitty varázslatos módon életre kel a ma múzeumként működő Anne Frank-házban. Nem tudja, hogy barátnője már nem él: Anne keresésére indul. A világhírű naplót is magával viszi, ezért hamar a nyomába szegődik a rendőrség is. Kitty kalandjai során egyre többet megtud a múltról és Európa jelenéről is. Ari Folman lenyűgöző erejű, sajátos látványvilágú animációja a cannes-i filmfesziválon debütált. 12 éves kortól.

ÁPRILIS 22., péntek

Kis Könyves Éj – A két csillaggal – Kisgombos Könyvesbolt, Biatorbágy, pénteken 17:00-22:00

Gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket egyaránt nagy szeretettel várnak a Kisgombos előtt fénylő lampionokkal és csillagokkal kivilágított kis térre, ahol ropogó tűz mellett, szívmelengető történetekkel, élő mese- és énekszóval, talpcsiklandozó zenével, hangszeres mesekalanddal, világjáró játékokkal, illusztrációs kiállítással és alkotó-műhellyel, lélekemelő és vidám pillanatokat megosztva, együtt tölthettek egy szép, tavaszi estét, jó könyvek és könyvbarátok társaságában.

Éjszakai szakvezetés – Budakeszi Vadaspark, pénteken 18:45 (regisztrációs)

Az éjszakai szakvezetés során a látogatók szakvezető kíséretében bepillantást nyerhetnek a Budakeszi Vadaspark záróra utáni életébe. A nálunk lakó állatok némelyike éjszakai életmódot folytat, így mikor a nap lenyugszik, ők akkor kezdik – vagy épp folytatják – a szokásos napi rutint: esznek, játszanak, vadásznak, vagy éppen aktív társadalmi életet élnek. Bárki részt vehet az éjszakai túrákon, aki nem fél a sötétben, és szereti a kalandokat. A hátizsákban feltétlenül legyen valamilyen világító eszköz (elem-, vagy fejlámpa), de a forró teával töltött termosz, meleg öltözet és a bátor hozzáállás se maradjon otthon! A program kb. 2-2,5 órás, alkalmanként kettő, maximum 50 fős csoport indul. Jelentkezés: joba.katalin@bkvp.hu e-mail címen. Jegyár: 1600-3200 Ft.

ÁPRILIS 23., szombat

Szép szörnyek – családi nap – Szépművészeti Múzeum, szombaton 10:00-13:00

Tárlatvezetések, élő társasjáték, nyomozós játék, családi csapatépítés, alkotás! A képzelet szárnyán utazhattok, szörnyek után kutathattok. Griffek, sárkányok a falakon, keveréklények a szobrokon.Minden állomáson kaptok egy szörnymatricát, amelyet a programfüzet végén a kijelölt helyre kell beragasztani. Összesen öt különböző fura lényt – a Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiben látható műtárgyat/festményrészletet – kell beszerezni. A hatodik, üresen hagyott karikába a te kis rajzodat várják, a saját teremtményedet! Ha minden megvan, mutasd meg a regisztrációs pultnál, majd add meg a neved és a szüleid e-mail-címét. A program végén, 13 órakor ajándékot sorsolnak ki mindazok között, akik hiánytalanul teljesítették a feladatot. Jegyár: 1000 Ft/fő felnőtteknek, 500 Ft/fő 18 év alattiaknak, ingyenes 2 éves kor alatt. További részletek és jegyvásárlás itt. Ha szeretnétek megnézni a Bosch kiállítást is, arra külön belépőt kell váltani!

Díszes kertek konferencia kísérőrendezvénye – családi nap – Várkert Bazár, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Április 23-án ingyenes családi napra várják a kicsiket és nagyobbakat a Várkert Bazárban a Díszes haszonkertek – Várak, paloták, kastélyok, udvarházak, egyházi központok kertörökségének múltja és jövője konferencia kísérőrendezvényén. Poszterkiállításon lehet megtekinteni a történeti és díszes haszonkertek képeit és üzeneteit hazánkból és a nagyvilágból, valamint a Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet (MATE) külföldi hallgatóinak munkáiból készült válogatást. Művészeti kiállítás is látható lesz Kesselyák Rita grafikusművész botanikai tematikájú alkotásaiból. A standokon különböző foglalkozásokból és bemutatókból lehet válogatni: kreatív foglalkozások a GYIK Műhellyel, botanikai rajzműhely Kesselyák Rita grafikusművész vezetésével, mesemondás és játék „Mesés kertek, kertes mesék….” Bumberák Maja vezetésével, természettudományos játszóház – Beporzók vándortanösvény a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület vezetésével. A Pannonhalmi Főapátság standján pedig az apátsági termékek bemutatói és múzeumpedagógiai foglalkozások várják az érdeklődőket. A programra a belépés ingyenes. Részletek itt.

Masha dalai – Puskin mozi, szombaton 10:00

A vidám történetek hőse Masha, a kedves, okos és csintalan kislány, aki lelkesen fedezi fel a világot. A kalandokban társa és védelmezője az aranyszívű cirkuszi Medve. Masha és barátai ezúttal újabb és újabb szerepekbe bújva, dalolva repítenek messzi tájakra. Jegyár: 1100 Ft.

Tűzzománc ékszerkészítés gyerekeknek és felnőtteknek – Minurka, szombaton 10:00-13:00 és 13:30-16:30 (regisztrációs)

A Silarys – Szilaj Tűzzománc alkotójának segítségével gyönyörű ékszerekkel és egy különleges élménnyel leszel gazdagabb a tanfolyam végére! Ára: gyerekeknek 7000 Ft, mely 2 ékszer elkészítését tartalmazza, választható: medál, fülbevaló, kulcstartó, hűtőmágnes; felnőtteknek 10.000 Ft, mely 3 ékszer elkészítését tartalmazza, választható: nyaklánc, fülbevaló, gyűrű, kulcstartó. Egy-egy workshopon min. 3, max. 6 fő tud részt venni. Itt tudtok jelentkezni: minurkainfo@gmail.com e-mail címen, a jelentkezés az előleg befizetésével válik véglegessé!

Muzsikáló természet – Interaktív családi program – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

Dalok, muzsikák a földön kúszó, égben szálló, vizekben úszó sok csuda állatról. A külön erre a napra alakult Muzsikáló Természet Zenekar tagjai a legkülönfélébb zenei műfajok mesterei. Velük s Veled együtt kel életre a hangerdő, benne kedvenc állataiddal. A koncertet követően mozgásban, táncban is megjelenítjük e sokféle lényt. Nem lesz hiány mókában sem: tréfamesterek is lesznek ám muzsikusaink között! Felnőtt jegyár: 2000 Ft, diák/gyerek 1000 Ft. Részletek és jegyvásárlás itt.

Szent György-napi sokadalom és vásár – Óbuda, Fő tér, szombaton 10:00-21:00

Koncertekkel, bábelőadásokkal, iskolai bemutatókkal, workshopokkal, fotókiállítással és vásárral is készül az Óbudai Waldorf Iskola ezen a napon. Részletes program itt.

Majorka Színház: A pelikánmadár – Müpa, szombaton 11:00

Tapolcsányi András egyszemélyes, interaktív játéka a pelikánmadár nyomába ered. A furcsa lény ugyanis kivételes tudás birtokában van: aki az ő énekét meghallja, azonmód megfiatalodik. Csakhogy a pelikán nem itt él, hanem az Óperenciás-tengeren is túl. Ahhoz, hogy rátaláljunk, a bátor nézők segítségére van szükség, akiket nem riaszt vissza semmiféle akadály. Jegyár: 1500 Ft. 3-8 éveseknek.

Együtt a család – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Az Együtt a család című könyvünkből válogatnak mesét, játékokat és készíthettek alkotásokat. Múzeumi belépővel látogatható: 400-600 Ft.

Sivasakti Kalánanda Táncszínház: Régi könyvek meséiNemzeti Táncszínház, szombaton 11:00

A világ egyik legősibb mesegyűjteménye, az indiai Pancsatantra. Állatmeséken keresztül tanít az emberi természet örök érvényű igazságaira. A három szereplő folyamatos alakváltások során vezeti át a nézőket az ősi indiai bölcsességek világába, tánccal, szöveggel és némi kis varázslattal…Jegyár: 1500 Ft. Jegyvásárlás itt.

Rutkai Bori Banda: Béla Bál – B32 Galéria, szombaton 17:00

A zenekar régi vágya teljesül azzal, hogy április 23-án, azaz pont Béla napon tart egy hatalmas Béla-bált. Helyszínnek a B32-őt választották, mivel a Bartók Béla úton található. A Banda egyik legkedveltebb slágere a Nincs itthon a Béla bácsi, de ezen kívül is fel-felbukkannak a Bélák a dalokban. Jegyár: 2500 Ft, jegyvásárlás itt.

Szent György – napi Kihajtási ünnep – Kézműves Vásár – Világörökségünk, a Puszta napja, Hortobágy, Kilenclyukú híd, szombaton 9:00-17:00

A pásztorok életének egyik kiemelkedő eseménye volt Szent György-napja. E napon történt az állatok első kihajtása is téli szálláshelyeikről. Találkozzatok a Hortobágy pásztoraival, ünnepeljétek velük együtt a tavasz érkezését! Ismerkedjetek meg a Hortobágy világörökségi értékeivel. Részletek itt.

5. Decathlon Kerékpáros Családi Nap – Velence Korzó, szombaton 9 órától

Immár 5. alkalommal várják a kerékpározás szerelmeseit, hogy egy szuper napon, együtt tekerjétek körbe a Velencei-tavat. Idén is két választható távval (28 km és 7 km) és egy új, hosszabb, 38 km-es távval készülnek és a különleges évfordulóra való tekintettel még rengeteg meglepetéssel. Részletek itt. Mi itt írtunk a Velencei-tó körről. 14 éves kor alatt és 65 év felett ingyenes a nevezés!

ÁPRILIS 24., vasárnap

Farkas Ádám: Csodálatos föld – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Április 22-én ünnepeljük világszerte a Föld napját, mely bolygónk megóvására és a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet. Ez alkalomból a Budakeszi Vadaspark zoopedagógusa, Farkas Ádám tart játékos interaktív foglalkozást a gyerekeknek. A program során egy élő állattal is megismerkedhetnek, és a felelős állattartásról is szó esik annak érdekében, hogy egy természetközeli, állatbarát szemléletmódot mutassanak be a gyermekeknek. Hol is élünk mi? Kell vigyáznunk a Földre? Hogyan tudjuk megóvni lakhelyünket? Ilyen és hasonló kérdésekre keresünk és kaphatunk válaszokat! Jegyár: gyerek-szülő páros jegy 1500 Ft. Részletek és jegyvásárlás itt.

LEGYÉL TE IS FELFEDEZŐ! – családi kutatónap – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 10:30

A 6-12 éves korosztálynak szóló játszóházban a hagyományok, a történelem és a természettudományok varázslatos világában kalauzolják el a családokat vasárnapi élményprogramok. A játékos felfedezőnapokon minden érzékszervünkre hatva segítenek felfedezni ezeket az érdekes témákat az interaktív és kreatív feladatok. A családi délelőttöket a Budaörsi Régészeti Múzeum „Utazó Múzeum” programja hozza el számotokra az Erzsébetligeti Színházba. Jegyár: elővételben 1500 Ft/fő, helyszínen: 2000 Ft/fő.

Öko Zsibongó – Füvészkert, vasárnap 10:00-16:00

Ízleld meg a finomabbnál-finomabb termékeket, szerezd be az összes információt, amire szükséged van! Az előadók által sok-sok információhoz juthattok, melyeket tudni érdemes az egészséges életmódról, környezettudatosságról, táplálkozásról! A gyerekeket játékos feladatok várják az egyes állomásokon. Családi jegy regisztrációval 2500 Ft, regisztráció nélkül 3500 Ft. Részletek itt.

Szaffi – Müpa, vasárnap 11:00

A Strauss-dallamokkal megelevenedő izgalmas történetben fontos szerep jut még a basa évtizedeken át rejtegetett kincsének, meg a bájos címszereplő és az ágrólszakadt Botsinkay Jónás között szövődő szerelemnek. Aggodalomra semmi ok: minden jó, mert a vége jó. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Góbi Rita Társulat: Pici Bonbon – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 11:00

Hogyan ajándékozunk? Az előadás játékos módon mutatja meg a bölcsődés és óvodás korosztály számára az ajándékozás folyamatát. Az ajándékozás különleges kapcsolatot képez az ajándékozó és az ajándékozott között. Az adás gesztusa fontos, és adni nem csak tárgyat, hanem élményt is lehet. Zene, mozgás, kép harmonikus egysége vezeti a nézők figyelmét, akik közelről nézhetik és élhetik át az előadás apró csodáit. Jegyár: 1500 Ft. Jegyvásárlás itt.

Vasárnapi Barangoló: Manazsériumi Bestiák – Kiscelli Múzeum, vasárnap 15:00

A Vasárnapi Barangolón felfedezhetitek a reformkori Pest-Budán megfordult különleges állatokat. A mutatványosokkal érkező menazsériákban a közönség láthatott szarvorrút, tengeri galambot és akár sarki fehér medvét, vagy lajhárszerű medvét is. Miután megnéztétek a Show és business kiállításban szereplő állatseregletet, egy különösen harapós bestiát készíthettek, majd ki-ki kézhez szoktatja, díszítheti és hazaviheti a különleges Kiscelli ritkaságát. Belépő: 2400 Ft, szülőknek ingyenes.

Hegyvidéki Kipakoló Garázsvásár – XII. kerületi önkormányzat előtti tér, vasárnap 10:00-14:00

A Hegyvidéki Kipakoló egy közösségi piac, ahol a helyi lakosok kínálnak használt ruhákat, tárgyakat, könyveket és eszközöket a budai zöldövezet utcáin. Ha nektek is hozott a nyuszi olyan ajándékokat, amikre nincs feltétlenül szükségetek, itt új gazdára találhatnak. Ha pedig a nyári ruhatáratokat szeretnétek felfrissíteni, akkor itt a helyetek!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.