Gyerekprogramok advent 3. hétvégéjén – dec. 15-17.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyerekprogramok advent 3. hétvégéjén

Állatok karácsonya, betlehemes programok, ünnepváró karácsonyi foglalkozások, workshopok, koncertek, színházi előadások és vásárok várnak rátok advent 3. hétvégéjén. Válogassatok a hétvégi ajánló kínálatából!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Adventi vásárok és korcsolyapályák

Ha igazán ünnepi hangulatba szeretnétek kerülni, keressétek fel az egyik hangulatos karácsonyi vásárt (esti időpontokban hétvégén elég sokan vannak mindenhol, inkább délelőtt vagy hétköznap este ajánljuk). Sok helyen korcsolyapálya is található, mi ezeket ajánljuk.

Paddington 2. a mozikban

Még megy a mozikban a Paddington 2. része, amelyben a kismackóra nagy feladat vár, Lucy nagynénje századik születésnapjára méltó ajándékot kell kerítenie. Mi nagyon szerettük a kedves és fordulatos történetet.

Királyi karácsonyok – Gödöllői Királyi Kastély, december 16-17.

Betlehemezés, kézműves foglalkozás, Paprika Jancsi csúzlizdája, múzeumpedagógiai foglalkozások várnak rátok ezen a hétvégén a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Adománygyűjtő akciók karácsony előtt

Íme néhány ötlet hol és hogyan segíthetünk még az ünnepek előtt.

DECEMBER 15., péntek

Gyurmese – mese és égethető gyurma – Szentendre, Parti Medve, pénteken 16:00

Gyurmás délután Ildikó óvó nénivel óvodásoknak és kisiskolásoknak. Az elkészített játékokat a gyerekek hazavihetik, és otthon, kisütve maradandó kis figurájuk lesz, amelyekkel akár új történeteket is játszhatnak. A foglalkozás regisztrációhoz kötött, minimum 5 fő jelentkező esetében indul. Maximális létszám: 10 fő. Részvételi díj: 1600 Ft. Jelentkezni lehet a judit@gyurmatanoda.hu vagy a partimedve@gmail.com címen.

Mit ér a könyv kép nélkül, avagy ki látott már nyalkás brigyót? – Deák17 Galéria, pénteken 17:00 (ingyenes)

De milyen szerepe lehet a képnek a szövegben? Visszatükröznie kell a történetet vagy pedig újabb átjárókat nyitnia az olvasóknak? Milyen kihívásokkal kell az alkotóknak szembenézniük az illusztrálásakor? Hogyan hat a művészekre az olvasott szöveg? És fordítva, milyen szerepe lehet a betűnek egy vizuális alkotásban? Az It’s always Tea-Time kísérőprogramján ismert magyar képzőművészek, illusztrátorok beszélgetnek szöveg és kép viszonyáról, műveikről és alkotói tapasztalataikról. Vendégeink: Dániel András író, illusztrátor; Holló Anna, képzőművész; Paulovkin Boglárka, grafikus, illusztrátor, író. Kamaszoknak ajánljuk, a kiállítást pedig mindenkinek. Ingyenes!

DECEMBER 16., szombat

Karácsonyi készülődés és a Deák17 Galéria születésnapja – Deák17 Galéria, szombaton 9:30-tól (ingyenes, regisztrációhoz kötött)

December 16-án szombat délelőtt nemcsak a Karácsonyra készülhettek, hanem a Galéria születésnapját is ünnepelik. A délelőtt folyamán feleleveníthetitek a Karácsonyi történetet és részt vehetek kreatív kézműves foglalkozásaikon. Az alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio.deak17galeria@gmail.com. A tárgyban legyen feltüntetve, hogy karácsonyi készülődés, az emailben pedig hogy hány felnőtt és gyerek szeretne részt venni.

Karácsonyi kézműves foglalkozás a Belvárosi Közösségi Térrel – Aranytíz Kultúrház, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

December 16-án az Aranytíz Kultúrházba (1051 Bp., Arany János u. 10.) várják a családokat, ahol lesz mézeskalács sütés és díszítés, üvegfestés, ajándék és karácsonyfadísz készítés, fémdomborítás, arcfestés és lufihajtogatás is. Ingyenes!

Állatok karácsonya a Budakeszi Vadasparkban – szombaton 10:00-15:00

Az Állatok karácsonyán (11 órától) természetesen mindenki számára elérhetőek a vadaspark ünnepi programjai: az Élő Betlehem és a bibliai állatokkal kapcsolatos szakvezetés (13 óra) is, de emellett ezen a napon az állatokat is megajándékozzák. Normál belépővel látogatható!

Cellux workshop – Liszt Ferenc tér 4., szombaton 10:30-tól

A Cellux Csoport programján kigondolhatjátok, hogy milyen az igazi ajándék. Lehet, hogy nem is egy tárgy? Vagy mégis az? Bármi is az, segítenek elkészíteni, becsomagolni. Ár: 2500 Ft/gyerek, 5-12 éveseknek ajánlott.

Korzenszky Klára és Bársony Bálint koncertje – Hegyvidéki Advent, II. kerület Városháza tér, szombaton 10:30 (ingyenes)

A Hegyvidéki Advent programsorozatának keretében 10:30-tól Korzenszky Klára és Bársony Bálint lép a színpadra. Ingyenes!

Karácsonyi fénymanók családi nap – Műcsarnok, szombaton 10:30

Tervezzetek és készítsetek fénylámpást Gadányi Jenő képeinek hangulatából kiindulva. A családinapok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves korig a részvétel ingyenes.

Karácsonyi készülődés a Halszem Meseműhellyel – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

Hogy decemberben ne csak az ajándékozásra, hanem ünnepvárásra és együttlétre is szakítsunk időt, a Halszem Meseműhely karácsonyi mesével és alkotó foglalkozással várja a családokat. Részletek itt.

Aranyszombat – Magyar Természettudományi Múzeum, szombaton 14:00-18:00

Töltsétek együtt, rendhagyó CSALÁDI KÖRben a délutánt december 16-án a múzeumban! 14 órától bulizzatok a Hahó együttessel, emellett lesz még szavalás és rendhagyó verselemzés, kézműveskedés a GYÍK-műhellyel, preparálás és mikroszkópos vizsgálat, találkozás békákkal és még sok minden más. A programon az Aranyba foglalva – a Természet Arany János költészetében című kiállítás belépőjegyével lehet részt venni. Részletek itt.

Angyalnap – Ócsa, szombaton 14 órától (ingyenes)

Kapcsolódva a város Szeretet ünnepi programjához 14 órától kézműves foglalkozás, fenyőfadíszítés várja látogatókat. 15 órakor az Ócsai Szentháromság Katolikus közösség gyerekcsoportjának Betlehemes játéka veszi kezdetét. Találkozó az Ócsai tájháznál. Ingyenes!

Télköszöntő – ErőMűvház, szombaton 15 órától (ingyenes)

15 órától a Babos Bábos Társulat: Állatok karácsonya c. bábjátékát nézhetitek meg, majd 15:45-től A Világ Legügyetlenebb Bűvésze, Szép Bence műsorát. 17:15-től fellép az Apacuka Zenekar, majd 19 órától Petruska. Emellett lesz még bábkészítés és karácsonyi kézműves foglalkozások is. Részletek itt. Ingyenes!

Adventi forgatag – Kultúrkúria, szombaton 16 órától

Karácsonyi ajándékkészítő műhelyükben sok szeretettel várnak kicsiket és nagyokat: üdvözlőlapok és képek készítése rézdomborítással, karácsonyi díszek készítése origami hajtogatással és tűnemez technikával, asztali díszek készítése vesszőből és élő virágokból, gyöngyből készített ajándékok, mézeskalács készítés és díszítés vár rátok. A belépő ára az anyagok költségeit is tartalmazza. Jegyár: 1000 Ft/fő.

DECEMBER 17., vasárnap

Ünnepváró betlehemes árnyjáték – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00-12:00 (ingyenes, regisztrációs)

A karácsonyi ünnepkör eseményeiben fontos szerepet tölt be a játék, ebből készültek egy csokorral. Közben feleleveníthetitek egy régi betlehemes játékot is a kölcsei bábtáncoltató betlehemes szövegének és Csorba Piroska: Kisded született című versének felhasználásával. A foglalkozás második felében magatok is készíthettek árnybábokat. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött: muzeumped@pim.hu e-mail címen.

Nagy találkozás Kicsibácsival és Kicsinénivel – Jurányi Ház, vasárnap 10:00

Most vasárnap a Nyitott Kör Egyesület szervezésében ismét megtekinthető Vági Zsuzsa „Nagy találkozás Kicsibácsival és Kicsinénivel” – című gyermekelőadása a Jurányi házban. A darab Dániel András, a kortárs magyar gyermekirodalom jeles képviselője művének adaptációja, amelyben bábok és bohócok egyenrangú partnerként jelennek meg. Az előadáson gyermekek 1600 Ft-ért, kísérőik 1000 Ft-ért vehetnek részt.

Ördögmese – Inspirál Cirkuszközpont, vasárnap 11:00

A színpadon minden esemény az ördögök szemszögéből jelenik meg. Az ördögök életébe bepillantást nyerve megfejthetjük sokféle lénnyel való kapcsolatukat, nehézségeiket, gyötrelmeiket és természetesen számtalan csintalanságukat is. Jegyár: 1100 Ft/fő.

Várkert Bazár vasárnapi adventi programok – vasárnap 11 órától (ingyenes)

Vasárnap 11órától a Biomese avagy Puff Ancsi egy napja című koncertet hallgathatjátok meg, majd 16:30-tól Éneklő betlehem címmel bábszínházi előadás is lesz, közben a nap folyamán kézműveskedhettek. Ingyenes!

Sziget-kék – családi színház és interaktív mesefeldolgozás – Kultea, vasárnap 17:00

Szabó Magda Sziget-kék című meseregénye nyomán mesejátékot láthattok a Kulteában bábokkal és képekkel. A programon múzeumi belépővel lehet részt venni.

VEGAN WONDERLAND – A karácsonyi vásár – Anker’t, vasárnap 10:00-20:00 (ingyenes)

A Vegan Wonderlanden lesznek karácsonyi desszertek és édességek, kézműves  mütyűrök, házilag készített szappanok és ékszerek, valamint mindenféle ajándéknak valók, természetesen minden szigorúan vegánul, hogy az állatoknak is kellemes legyen a karácsony. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Itt találjátok a legújabb ünnepváró gyerekkönyveket, itt pedig zenéket és meséket, valamint a Fényvillamos és a Mikulástroli menetrendjét.

Era kedvencei: Karácsonyi fénymanók a Műcsarnokban, Arany nap a Természettudományi Múzeumban, Ünnepváró betlehemes árnyjáték a PIM-ben, jégpályák
Rozi kedvencei: Paddington 2., Gyurmamese a Party Medvében, Nagy találkozás Kicsibácsival és Kicsinénivel előadás a Jurányi Házban