Gyerekprogramok advent 2. hétvégéjén – dec. 8-10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Advent második hétvégéjén folytatódnak az ünnephez kapcsolódó programok városszerte koncertekkel és workshopokkal, emellett a Kolibri matinéját, múzeumi foglalkozásokat, téli madáretetős programot, karácsonyi illusztrációs vásárt a HellóAnyuban, korcsolyapályákat és még sok minden mást is ajánlunk! Tartsatok velünk!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Karácsonyi vásárok

Slow karácsony, Diótörő Fesztivál, klasszikus és design vásárok, valamint rengeteg program vár rátok a karácsonyi vásárokban. Íme néhány lehetőség!

Fényvillamos

Ismét elindult a Fényvillamos, amely több vonalon szállítja az utasokat hétfőtől vasárnapig délután 17 órától, sőt idén is jár a Mikulástroli. Részletek és menetrend itt.

Adományozz körhintával!

Az Allee Bevásárlóközpont december 1. és 30. között Meseországgal kedveskedik a gyermekeknek. Ráadásul a körhintázással egyúttal adományozhatunk is, hiszen minden egyes menettel 200 Ft jut el a Madarász utcai Gyermekkórházhoz.

Megnyíltak a koripályák

Szabadtéri és fedett koripályákat ajánlunk nektek az elkövetkezendő hetekre. Íme idei körképünk!

Advent a Nagytétényi Kastélyban

Szombaton 10.00–18.00 kézműves családi nappal, mézeskalácssütéssel készülnek a Levendula Játszóház és Alkotóműhellyel közösen. Mézes lovacskákat és más kedves figurákat készíthettek, 12.00–17.00 óra között textil hintalovacskákat varrhattok Hellenbach Gabriella és Smetana Ágnes iparművészek workshopjain. Vasárnap 11 órától a Budafoki Nádasdy Kálmán Zeneiskola „kakaókoncertjét” hallgathatjátok meg, 12.00–15.00 interaktív családi foglalkozás és karácsonyfadísz-készítés is lesz, és közben megnézhetitek a kiállításokat is. Részletes program itt.

DECEMBER 8., péntek

#artxmas, #kultxmas #slowxmas – Falk Art&Antique Street (V. kerület, Falk Miksa utca), Bartók Béla Boulevard (XI. kerület, Bartók Béla út), Ráday Soho (IX. kerület, Ráday utca)

Három utca fogott össze, hogy egy kicsit átértelmezze a szokványos karácsonyi vásárok világát. December 8-án mindannyian szuper programokkal készülnek, az ünnepi lassulás jegyében. Nézzetek be galériákba, ahol akár különleges design vásárokba is csöppenhettek, üljetek be egy forró téli finomságra bármelyik kávézóba, és merüljetek el a pillanatban, a karácsonyi hangulatban! A Bartók Béla úton tíz helyszínen (Pagony a Gellért térnél, Moha Café, Kelet Kávézó és Galéria, Szatyor Bár és Galéria, Bartók Béla Boulevard office: Bartók Béla út 33., La Nube, Faur Zsófi – Ráday Galéria, Tranzit, Tinta Art Café, Chocofacture) izgalmas karácsonyi pop-up design vásárra bukkanhattok, ezen a hétvégén a Gárdonyi téren egy mobilszaunában is feltöltődhettek. A Ráday utcában megismerhetitek az utca kortárs művészeti galériáit, megcsodálhatjátok a Bakáts téri templom orgonáját, több vendéglőben és helyszínen lesznek kulturális és művészeti események kicsiknek és nagyoknak. Teljes program itt. Ingyenes!

DECEMBER 9., szombat

Adventi kollázs készítő workshop – TOBE Galéria, szombaton 9:00

December 9-én a TOBE Galériában 9 órától várnak benneteket 3 órás adventi kollázskészítő workshoppal. Ár: 5000 Ft/fő.

Űruborkák bemutató – Deák17 Galéria, szombaton 9:30 (ingyenes, de regisztráció szükséges)

Ingyenes gyermekprogram, kézműves, kreatív foglalkozás, karácsonyi dekoráció készítés vidám hangulatban. Készíthettek képeslapokat, karácsonyi angyalokat és Űruborkás karácsonyfadíszeket is. Meglepetésként pedig bemutatásra kerül az Űruborkák rajzfilmsorozat első epizódja. Ingyenes, de regisztráció szükséges!

Adventi készülődés és Karácsonyvásár – Bem6, szombaton 10:00

10 órától a BaHorKa Társulat Téli meséjét nézhetitek meg, majd kézműves foglalkozáson vehettek részt. Belépő: 1000 Ft.

Jazz játszótér – Liszt-kukacok Akadémiája, Zeneakadémia, szombat 10:00-11:30

https://www.facebook.com/desandras/videos/1987455598141357/

Az idei év utolsó utolsó Jazz játszóterére várnak minden 6-15 éves Liszt-kukacot szombaton. Jegyár: 900 Ft.

Téli madáretetés és adventi készülődés – Jókai-kert, II. kerület Költő utcánál, szombaton 10:00-12:00

Várják a család apraja-nagyját egy kellemes sétára a svábhegyi Jókai-kertben, ahol megetethetitek a madarakat, majd teázás közben közösen elkészíthetitek a karácsonyfa legszebb díszeit. Kedvezményes/családi: 750 Ft, teljes árú: 1500 Ft.

Korhatár nélkül családi nap – Műcsarnok, szombaton 10:30

Fessetek macskaportrét, nézzétek meg, milyen varázslatokra képes ez a színes cicus, és meséljétek el a többieknek! A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves korig a részvétel ingyenes.

A Makám együttes koncertje: Mennyei szép hajnal – Advent Hegyvidéken, Városháza tér, szombaton 10.30 (ingyenes)

A Városház téren ezen a szombaton a Makám együttes ünnepi koncertjét hallgathatják meg. További programok itt. Ingyenes!

Karácsonyi Kolibri Matiné – és a mesés történetek életre kelnek – Katona József Színház, szombaton 11:00 (ingyenes)

Bajzáth Mária találós kérdéseinek megfejtése után kinyomozhatjátok a Kecskés-sziget titkát Fiala Borcsaval, Farkas Róbert könyvének köszönhetően azt is megtudhatjátok, hogyan születtek a csillagok, Zsé meg a haverok (Varga Bálint regényének hősei) pedig azt is megmutatják, milyen egy igazi nindzsaedzés. Az ünnepi hangulatot egy különleges őslény, a Christmasaurus garantálja, és az is kiderül, ki az a lány, aki megmenti a karácsonyt. Ingyenes!

Malko Teatro: Nikola a tengernél – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

„…volt egyszer egy kisfiú, akit Nikolának hívtak. Nikolának két füle volt és egy feje, és az az egy feje pont a két füle közé nőtt. Volt két keze és két lába, szóval pont úgy nézett ki, mint az összes vele egykorú fiú. Ez a fiúcska, aki nagyon jó gyerek volt, egy napon fejébe vette, hogy látni akarja a bolgárkertészek országát, amiről annyit mesélt neki a nagypapája…” Bábelőadás szombaton délelőtt a Két Egér Könyvesboltban.

Színes szombat – Betlehemes – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00-14:00

Kreatív asztal, karácsonyi fényképezkedés, Úton Betlehembe – nyomozás az állandó gyűjteményben, zenés tárlatvezetés és játékos foglalkozás vár rátok ezen a szombaton a Magyar Nemzeti Galériában. Jegyár: 1100 Ft/fő.

Adventi készülődés – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Kreatív foglalkozás mesével a Halszem Meseműhely jóvoltából. Ajánlott korosztály: 5-12 éves korig. Részletek itt.

Kiskarácsony, nagykarácsony a Kolompos Együttessel – Müpa előtti sátor, szombaton 11:00 és 16:00

Ez az időszak a népéletben tele volt olyan babonás és vallási rítusokkal, mint a Miklós napi alakoskodás, a Luca napi kotyolás, különféle termékenységi hiedelmek, lucaszék készítése, boszorkánymeglesés, illetve a kis Jézus megszületését köszöntő betlehemezés. A műsor ezek majd’ mindegyikét bemutatja játékos formában, sok muzsikával és énekkel. Belépő: 500 Ft/fő.

Zenés Mikulásvárás krampuszokkal – Városháza park fűtött sátra, szombaton 11:00 (ingyenes)

A játékos, irodalmi ihletésű dalszövegekre írt dalok átkalauzolják a kicsiket különböző népek zenéin és olyan alapműfajokon, mint a magyar népzene, a bluegrass, a country vagy épp a reagge. A koncert végére a Mikulás is megérkezik krampuszaival. Ingyenes!

Karácsonyi illusztrációs vásár – HellóAnyu Közösségi Tér, szombaton 14:00-19:00 (ingyenes)

A vásáron nagy számban találtok illusztrációkat (A3, A4, A5 és A6-os méretekben), adventi hűtőmágnes kirakót, könyvet, matricákat és képes lapokat. A vásáron résztvevő Momén végzett művész anyukák: Csibi Boróka, Kuizs Lilla, Orosz Judit, Szert-Szabó Dorottya, Wunder Judit. Ingyenes!

A Belvárosi Betyárok adventi gyerekműsora – Advent Óbudán, Fő tér, szombaton 15:30 (ingyenes)

A Belvárosi Betyárok műsora előtt vagy után érdemes a korcsolyapályát is kipróbálni. Íme advent 2. hétvégéjének részletes programja. Ingyenes!

PomPom’s Freedom Party@TASZ Gyerekbuli – Gödör Klub, Király utca, szombaton 15:30-18:00 (ingyenes)

PomPom Party az ország első eredeti családi zenei bulisorozata 2017. december 9-én délután 15:30-tól debütál Budapesten a Gödör Klubban a Király utca 8-10-ben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) téli jótékonycélú buliján. A legjobb magyar DJ-k jönnek, lesz izgalmas kivetítés, zene gyerekbarát hangerőn, nagy tánc, konfettieső, buborékparty és egyéb meglepetés a buliteremben. A kisszínpadnál ingyenes arcfestés, csillámtetoválás és UV-festés is várja a családokat, lesz játékos pompomkészítés, jótékonycélú TASZ póló készítés és kisfilmek vetítése. Külön babapihenő, pelenkázósarok, gyereksarok animátorokkal, játékokkal és sok meglepetéssel várja itt a babákat, totyogókat és a nagyobbakat. A belépés ingyenes!

DECEMBER 10., vasárnap

Rajzolj nekem! – rajzolók és olvasók a rászoruló könyvtárakért – Pagony a Gellért térnél, vasárnap 10:00-17:00

Kérj egyedi rajzot kedvenc illusztrátorodtól karácsonyra, és segíts a rászoruló könyvtáraknak! December 10-én vasárnap a Bartók Béla úti Pagonyba várnak. Az illusztrátorokkal ekkor találkozhatsz ezen a vasárnapon: 10-13 óráig: Baranyai (b) András, Bernát Barbara, Dániel András, Horváth Ildikó; 14-17 óra között: Dániel András, Kőszeghy Csilla, Pásztohy Panka és Szegedi Katalin.

Kerekítő családi rendezvény – könyvbemutatóval – Müpa, vasárnap 10:15 (ingyenes)

Több Kerekítő könyvet mutatnak be ezen a délelőttön a Müpában a legkisebbeknek valótól kezdve egészen az óvodás korig. Ingyenes!

Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Igazi karácsony lemezbemutató – MOMKult, vasárnap 10:30

Az Igazi karácsony című CD-s mesekönyvben Boldizsár Ildikó meséjéhez készített a zenekar új dalokat és hangjátékot is. Ezekből az új dalokból és az eddigi karácsonyi kedvenceitekből olyan műsort adnak elő december 10-én a MomKultban, ami nemcsak segíti az ünnepre való készülődést és a karácsonyvárást, de azt is megmutatja, milyen az igazi karácsony.

Vasárnapi adventi programok – Várkert Bazár, vasárnap 10 órától (ingyenes)

December 10-én 11 órától Bóbita zenekar karácsonyvárójával, 15 órától Bíró Eszter koncertjével készülnek a Várkert Bazárban, és közben természetesen foglalkozásokkal is várják a családokat. Ingyenes!

Mozog is, meg nem is – dia- és mesefilmvetítés – Art&Cinema, vasárnap 11:00

Laci és az oroszlán, Momo és az igaz barátság, Mazsola és a Hóember, Anyu végy egy hegyet nékem, Az utolsó karácsonyi angyal, Télapó és Ezüstmackó című diafilmeket nézhetitek meg ezen a délelőttön. Közreműködik: Bíró Ferenc diafilmszakértő. Mesélő: Seder Gábor színész. Belépő: 600 Ft/fő (a belépőjegy teljes értékben levásárolható a helyszínen diafilmre – 1 jegy 1 diafilm).

Aranyalma Páros Csillag-Csengő lemezbemutató – Tündérkert, Óbuda, Kolosy térnél, vasárnap 16:00

Csíkszentmihályi Berta elbűvölő rajzaiban és az Aranyalma Páros lélekkel teli zenéjében elmerülve igazi ünnep részeseivé válnak, akik a Tündérkertbe látogatnak. 17 órától kézműves foglalkozással is készülnek. Tündértér jegyárak: gyerekjegy: 1200 Ft, felnőttjegy: 1500 Ft, családi jegy: 2 felnőtt + 2 gyerek 4500 Ft, 2 felnőtt + 3 gyerek 5500 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Nézzétek meg legújabb könyves válogatásunkat a 2017-es ünnepi kiadványokkal!

Era kedvencei: Diafilmvetités az Art&Cinemában, Karácsonyi illusztrációs vásár a HellóAnyuban, Betlehemes a Magyar Nemzeti Galériában
Rozi kedvencei: Diafilmvetités az Art&Cinemában, Rajzolj nekem! a Pagony a Gellért térnélben, Betlehemes a Magyar Nemzeti Galériában