Gyerekprogramok advent 1. hétvégéjén – 2017. december 1-3.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a héten nemcsak a tél érkezett meg, hanem az igazi adventi programok is, hiszen a különböző vásárokban rengeteg jó koncertet és bábelőadást, valamint kreatív foglalkozást találhattok ebben az időszakban. Emellett ajánljuk még az Anilogue animációs fesztivál gyerekprogramjait, a búcsúzó Néprajzi Múzeumot, és természetesen több helyszínen a Mikulás is kopogtat már. A bejegyzés több mint egy éve frissült, a benne található információk már nem aktuálisak.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Karácsonyi vásárok

Ezen a hétvégén szinte mindenhol elindulnak az adventi-karácsonyi vásárok. Érdemes megnézni idei válogatásunkat, ahol kisebb és nagyobb, rendhagyó és hagyományos eseményeket is találtok. Hétről hétre kedvenceinket ki is emeljük itt a hétvégi ajánlóban.

Anilogue – Uránia, Magvető Café, Kino, Terézvárosi Könyvtár, november 29.- december 3.

Hét budapesti fesztiválhelyszín, több mint hetven vetítés és élő esemény, 13 egész estés film, animált koncertek és animációs workshopok várnak rátok ezen a hétvégén. Kifejezetten a gyerekeknek is tartanak vetítéseket egészen óvodás kortól a 10+-os filmekig, illetve a Terézvárosi Könyvtárban a Lengemesékhez kapcsolódó kiállítással (megnyitó: december 1., 17:00), ugyanitt Bölcs Kavics animációs workshoppal (december 2., 15:00) készülnek, illetve szombaton 11 órától az Urániában animált Makám koncert is vár rátok. A gyerekprogramokat itt találjátok.

Mindent a Néprajzi Múzeumról – Néprajzi Múzeum, december 1-3. (ingyenes)

A háromnapos ingyenes programsorozat célja, hogy a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületének bezárása előtt utolsó alkalommal lehetőséget nyújtson az múzeumban folyó sokrétű tevékenység megismerésére.Vezetett sétákkal, bemutatókkal, előadásokkal és vásárral is várnak benneteket. Ingyenes!

Télapó Expressz – Vasúttörténeti Park, december 1-3. (már csak sétálójegy kapható)

A M2 Télapó Expressz idén is kigördül a Nyugati pályaudvarról december 1-3. között. A Mikulás mellett találkozhattok Süsü sárkánnyal, a Tévé Macival, és a népszerű Hetedhét Kaland műsorvezetőivel, és fellép majd az Eszter-lánc Mesezenekar is. A vonatra jegyek már nem kaphatók, de sétálójegyeket még válthattok az ünnepségre december 1-2-3-án a rendezvényt megelőzően, illetve annak időpontjában a Vasúttörténeti Park főbejárati pénztárában, illetve online is 2700 Ft/főért.

Karácsony a Nagytétényi Kastélyban – december 2-22.

Idén is gazdag programsorozattal várja a látogatókat advent időszakában a Nagytétényi Kastély. December 2-án nyíló karácsonyfa kiállítás mellett január közepéig látogatható a „Paripám csodaszép” c. időszaki tárlat. A koncerteken, előadásokon túl múzeumpedagógiai foglalkozások, workshopok színesítik az ünnepi időszakot.

Mesehotel – Gellért Szálló, december 2-3.

Vasútmodell kiállítás, kreatív foglalkozások, játszószoba, fotózkodás a Mikulással, vagyis ünnepi programok várnak rátok ezen a hétvégén a Gellért Szálló Mesehoteljében. Családi jegy: 4800 Ft.

DECEMBER 1., péntek

Ünnepség a Két Egérben – Két Egér Könyvesbolt, pénteken 17:30 (ingyenes)

December 1-jén délután fél 6-tól megünneplik a Két Egérben, hogy duplájára bővült a könyvesbolt területe; megnyitják a Téli szalont, szokásos karácsony előtti illusztrációs kiállításukat; 10 évvel ezelőtt adták ki az első könyvüket, és azt is, hogy 8 éves a Két Egér Könyvesbolt. Mindenkit szeretettel várnak a közös sütizésre, bolt- és képnézegetésre. Akinek van kedve, készíthet magának egeres emléktárgyat is. Ingyenes!

DECEMBER 2., szombat

Adventi Program – Óbudai Múzeum, szombaton 10:00-13:00 (ingyenes, de regisztrációhoz kötött)

A délelőtt Tárnok Marica bábos játékos-zenés programjával indul, majd a kiállításhoz kapcsolódó karácsonyi történet részeseivé válhattok és mindenki elkészítheti egyedi, összecsukható papírszínházát. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: sziray.zsofia@obudaimuzeum.hu vagy 1/250-1020.

Ragassz fénnyel! – Családi nap a Kassák Múzeumban, szombaton 10:00-13:00

Advent alkalmából fénnyel és színekkel játszhattok: sötétben világító karácsonyfadíszeket, színes, áttetsző játékokat is készíthettek. Vetítéssel és kiállítás-kvízzel is várják az érdeklődőket! A foglalkozást tartja: Barna Orsolya, képzőművész, antropológus. Belépődíj: 600 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft.

Zöld Karácsony Öko Baba-Mama Vásár – MagNet Közösségi Ház, Andrássy út, szombaton 10:00-15:00 (ingyenes)

Számos hazai kézműves és forgalmazó mutatja be környezettudatos babás-mamás termékeit, az öko babázás sokszínű világát. Részletek és kiállítók itt. Ingyenes!

Kreatív nap Mikulással – Kreatív Játékáruház, Óbuda, Bécsi út, szombaton 10:00-15:00 (ingyenes)

A Bécsi úti Játékáruházban kreatív kézműves foglakozással és az igazi Mikulással várnak ezen a szombaton 15 óráig.

Kulcsátadó ceremónia – Mesemúzeum, szombaton 11:00

A Mesemúzeum kulcsát Szabó T. Anna Marék Veronikának adja, aki 1 évig a Mesemúzeum patrónusa lesz. Hozzátok el kedvenc könyveiteket, lesz dedikálás is. Emellett interaktív családi játék és diafilmvetítés is vár rátok. Ajánlott korosztály: 3-10 éves korig.

Zenét küld a Mikulás – Óbudai Társaskör, szombaton 11:00

Gyerekkoncertre várják az óvodásokat és kisiskolásokat és a szülőket és nagyszülőket is. Az Óbudai Társaskörben december 2-án 11 órától együtt készülhettek Simon Izabella zongoraművésszel és a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjaival a téli ünnepkör családi eseményeire, zenével, énekkel, rajzzal és más meglepetéssekkel. A mesélős koncert után Kőszeghy Csilla képzőművész csodálatos karácsonyfa díszek készítésében lesz a gyerekek segítségére. Belépő: 1000 Ft/fő.

BerGer Szimat könyvbemutató Nyulász Péterrel – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00 (ingyenes)

Megismerkedhettek a Berger Szimat Szolgálat könyvsorozattal, illetve a könyvesbolt vendége lesz a szerző, Nyulász Péter. A végén pedig szaloncukrot csomagolhattok. Na, ki tudja, hogy miért? Részletek itt. Ingyenes!

Gryllus Vilmos: Téli daloskönyv – Óbudai Fő tér, december 3., 15:00 (ingyenes)

December 2-án 15 órától az Óbudai Fő téren vár benneteket Gryllus Vilmos Nótás Mikulás című műsorával. A program ingyenes, de készüljetek rá, hogy sokan lesznek.

Kézműves Dunakanyar – Adventi vásár – Nagymaros, Piknik Manufaktúra,  szombaton 11:00-23:00 (ingyenes)ka

December 2-án rendezik meg az első Kézműves vásárt a nagymarosi Piknik Manufaktúra területén, a Duna partján. A vásáron nagyrészt a Dunakanyarból érkező kézművesek fognak árusítani. Ezen a napon lehetőség lesz saját adventi koszorú készítésre (külön díjaszás ellenében), de a forralt borozás és forró csokizás sem maradhat el.

DECEMBER 3., vasárnap

Marék Veronika 80 – Projekt Galéria, vasárnap 10:00-12:00 (ingyenes)

Marék Veronika decemberben ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Az egyik legkedveltebb író-illusztrátor meséin generációk nőttek fel. A Móra Könyvkiadó tárlata a szerző gazdag életművéből válogat: az eredeti rajzok és a klasszikussá vált kötetek magyar és külföldi kiadásai mellett a művekből készült játékok és applikációk, valamint személyes tárgyak teszik teljessé a kiállítást. A gyerekbarát eseményre kicsiket és nagyokat egyaránt várnak. A rövid megnyitót és a születésnapi köszöntést követően Marék Veronika rajzos bemutatót tart, majd dedikál. Ingyenes!

Családszervezetek Jótékonysági Adventi Vására – Millenáris D épület, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

A Fiatal Családosok Klubja és az EMMI közös szervezésében idén is megrendezésre kerül a Családszervezetek Jótékonysági Adventi Vására december 3-án, advent első vasárnapján, 10.00 és 18.00 között a Millenáris “D” épületében. Lesz még ezen a napon Ringató, Búgócsiga zenede és Eszter-lánc Mesezenekar is. Részletek itt. Ingyenes!

Cifra Palota – „Cifra Világ”: Finnország – a Mikulás hazája – Müpa, december 3., 10:00-13:00 (ingyenes)

Ezen a délelőttön a Müpa hagyományos vasárnapi családi programján minden a Mikulás körül forog majd a Müpában. Koncerttel, színpadi programokkal és kézműves foglalkozásokkal is készülnek. 10 órakor maga Joulupukki, a finn Mikulás is tiszteletét teszi náluk. Ingyenes!

Szalóki Ági mikulásváró koncertje – Uránia, december 23., 11:00 (BETEGSÉG MIATT ÚJ IDŐPONTBAN!)

Szalóki Ági a Körforgás, a Cipity Lőrinc, a Gingalló és a Téli-nyári laboda c. gyereklemezeinek dalaiból énekel. Ezúttal is elhangzanak majd a kedvelt énekelt versek, Weöres Sándor, József Attila, Tamkó Sirató Károly, Csoóri Sándor, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. Jegyár: 1100-2200 Ft.

Kreatív adventi készülődés – Várkert Bazár, vasárnap 10:30 (ingyenes)

A családi foglalkozáson akár az egész család elkészítheti adventi kalendáriumát, koszorúját és karácsonyi képeslapját! A belépés ingyenes! December 10-én és 17-én is várnak benneteket!

Fabók Mancsi Bábszínháza: Ha betér az égi király… – Városháza park (Deák tér), a karácsonyi vásár fűtött sátrában, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Ősi, kincses hagyományokra visszatekintő betlehemes játék bábtáncoltatással, énekmondással és élő dudaszóval a Városháza tér fűtött sátrában. Ingyenes!

Katáng együttes – Hegyvidéki Advent, XII. ker., Városházat tér, vasárnap 12:00 (ingyenes)

December 2-án nyílik meg az Advent Hegyvidéken rendezvénysorozata, ahol advent első vasárnapján 12 órától fellép a Katáng együttes. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Kádár Annamária és Kerekes Valéria legújabb Mesepszichológia a gyakorlatban című könyvéről itt írtunk bővebben, december 12-én este a Hatszín Teátrumban lesz a kötet bemutatója, amire még kapható néhány jegy.

Era kedvencei: Anilogue, Két Egér szülinap, Öko baba-mama vásár, Kézműves Dunakanyar vásár
Rozi kedvencei: Két Egér szülinap, Fabók Mancsi Bábszínháza a Városháza parkban