Gyerekprogramok a nyári szünet utolsó hétvégéjére – 2022. augusztus 26-28.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Igazán remek idővel és szuper programokkal búcsúztatjuk a nyári szünetet. Lesznek családi fesztiválok, rengeteg jó koncert és szabadtéri színházi előadás, Állatkertek éjszakája, járműves programok, közösségi vásárok, kertmozi és még sok minden más. Számos ingyenes lehetőséget is válogattunk augusztus utolsó hétvégéjére.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál – Budapest, Kultúrkúria2022. augusztus 24-28. (a legtöbb program ingyenes)

A Kereplő Színház, az Eszter-lánc Mesezenekar, Fabók Mancsi Bábszínháza, mesekert, az Aranyszamár Bábszínház, a Vojtina Bábszínház, fizika show, a Bab Társulat, a Kolompos együttes, Halász Judit, a Napsugár Bábszínház, Kaláka, solymász- és csillagászati bemutató is vár rátok az egyik legjobb nyárzáró fesztiválon. Részletek ittA legtöbb program ingyenes!

Nyár végi madárgyűrűző akció – Naplás-tó, augusztus 28-áig (ingyenes)

A Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportja 9. alkalommal szervez nyári madárgyűrűző akciót a cinkotai Naplás-tónál. A program augusztus 28-a délelőttig tart majd. Az érdeklődőket folyamatosan várják a program során. A madárgyűrűzés minden nap hajnaltól kb. délelőtt 10 óráig, illetve délután 7 órától naplementéig fog tartani az időjárástól függően. Esős időben, illetve nagyon erős szél esetén a gyűrűzés szünetel minden esetben. Részletek itt. Ingyenes!

TE!FESZT – Andrássy út, Kodály köröndtől a Bajza utca felé, augusztus 26-28. (ingyenes)

Óriási színházi és zenés kavalkád vár rátok az Andrássy úton ezen a hétvégén. Pénteken 18 órától fellép a Rutkai Bori Banda. Szombaton 10 órától Farkasházi Réka és a Tintanyúl, 11:30-tól Szeder&Lóci: Dalszerző! – interaktív előadás; 13:30-tól a Kolibri Színház: Pulcinella éneke – vásári bábjáték; 14:30-tól Baross Imre Artistaképző Iskola: Cirkuszművészeti zsánerszámok; 15:30-tól Budapest Bábszínház: Kiss Judit Ágnes – Jelenetek a Babaróka című előadásból; 16:30-tól Art-Színtér: A téli tücsök meséi – zenés mesejáték. Vasárnap 10 órától Malek Andi és az EsZeMent MeseBand; 11:30-tól Batyu Színház: Bodza titkos meséi – Bodza és a tenger (zenés-táncos bábjáték gyógyító mesével); 12:30-tól Zichy Szín-Műhely: Utazás a szempillám körül. Részletes program itt. Ingyenes!

Kőbányai Rendvédelmi Napok – Kőbánya, Óhegy park, augusztus 27-28. (ingyenes)

Idén is megrendezésre kerül a XV. Kőbányai Rendvédelmi Napok, ahol több, mint 50 kiállító szervezet fog részt venni: a honvédelem, a rendvédelem és a munkájukat segítő szervezetek. Idén bővítik a II. világháborús katonai hagyományőrző alakulatok létszámát, és technikai eszközeiek számát is, és színpadi programokkal is készülnek. Részletek itt. Ingyenes!

Szentendre éjjel-nappal nyitva! Fesztivál – augusztus 26-28.

Augusztus utolsó hétvégéjén Szentendre megmutatja sajátos értékeit a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén, s néhány napra késő esti, igazi mediterrán élet tölti meg a belvárost. A műfaji és tematikai sokszínűség szinte felsorolhatatlan, hiszen a kínálatban megtalálható a Házak, udvarok, házigazdák programsorozat, a koncertek, a Fő téri gyerekprogramok és esti fényfestés, GastroArt, a tematikus városi séták, az erre az alkalomra készült tárlatok, kiállításmegnyitók és színi előadás. A legtöbb rendezvény ingyenes, néhány program belépőjegyes. Részletek itt.

Kedvezményes múzeumi belépő diákoknak augusztus 31-éig

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 75%-os nyári ifjúsági kedvezményes jeggyel (800 Ft) vár minden 6-26 év közötti magyar látogatót egészen augusztus 31-éig. Részletek itt.

Szamárfül Családi Fesztivál – Pécs, Zsolnay-negyed, 2022. augusztus 26-28. (ingyenes)

Pécs legnagyobb, ingyenes családi fesztiváljával zárhatjátok az idei nyarat is. A Zsolnay-negyedben koncertekkel, bábszínházi előadásokkal, ismeretterjesztő programokkal és sok-sok játékkal készülnek 2022-ben is. Részletek itt és ittIngyenes!

AUGUSZTUS 26., péntek

1. A Pagony Raktárvásár – Marczibányi Téri Művelődési Központ, augusztus 25-27., 9:00-18:00

Kiadó raktárának költözése miatt alapos söprést tartottak a polcokon. Válogass a legjobb könyvek közül órási kedvezménnyel. A vásárban találsz majd sok méltatlanul elfeledett kincset, de rengeteg méltán híres és népszerű szerzőtől is válogattak könyveket, mint például Berg Judit, Julia Donaldson vagy Dániel András. Részletek itt.

Mágikus filmek a Köki-ben – KÖKI Tetőterasz, pénteken és szombaton este

A Mágikus filmek hetén az alábbi filmeket nézhetitek meg: augusztus 25-én Legendás állatok és megfigyelésük; augusztus 26-án Narnia krónikái, augusztus 27-én Harry Potter és a bölcsek köve. Részletek és jegyvásárlás itt.

Állatkertek Éjszakája – Budakeszi Vadaspark, pénteken 18:30

18:30-tól már várják az érdeklődőket. Megnézhetitek több állat tréningjét is, olyanokat is, akiket nem láthattok minden nap a látványetetéseken. Zsákbamacska tréningekkel is készülnek, de hogy ki/kik is lesznek a főszereplői, az még titok. A színpadon az alkalmazkodás nagymestereivel ismerkedhettek meg az Állati jó bemutató jóvoltából, illetve két izgalmas szakvezetéssel is várnak benneteket, melyek az éjszaka madarai közé kalauzol el titeket, majd pedig engedjétek el magatokat elveszni a csillagok világában és ismerkedjetek meg az éjszakai égbolt állataival. Részletek itt. Jegyár: felnőtt 2600 Ft, gyerek 1200 Ft.
A Budakeszi Vadaspark és a Fővárosi Állatkert mellet még 8 helyszínen várják az érdeklődőket ezen az estén, kivéve a Pécsi Állatkertet, ahol 27-én, szombaton tartják meg az eseményt.

Állatkertek Éjszakája – Fővárosi Állat- és Növénykert, pénteken 19:00-0:00 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

A Fóka show, az elefánttréning, a cápák közé merülő búvárok mellett a perzsa leopárdok látványetetését is megtekinthetik a látogatók. Botanikai előadás, kígyósimogató, lószerszámos zsákbamacska kvízjáték sem maradhat el, változatos módon ismerkedhetnek meg a résztvevők az éjszakai állatkerttel. A Varázshegyben állati show-val várják a családokat, a levélvágó hangyák és a denevérek életének rejtélyei mellett lesz kígyóles, és ízeltlábú bemutató, de ismeretterjesztő előadások. A Főkaputéren gólyalábasok, zsonglőrök, Fénycirkusz és akrobatikus led show kápráztatja el a vendégeket. A Schaftner-féle körhinta és a Vurstli részen igazi nosztalgikus élményekben lehet része a látogatóknak. Az esti programra csak az erre szóló külön jegyek érvényesek, egyéb belépők, kedvezményes jegyek és az éves bérletek nem felhasználhatók. Jegyek elővételben a helyszíni pénztárakban és online is válthatóak. Részletek itt.

AUGUSZTUS 27., szombat

Anya, kinőttem! Baba-mama közösségi vásár – Gyömrő, Prause József (régi) Művelődési Ház, szombaton 10 órától (ingyenes)

Szuper cuccokat szerezhettek be az újrahasznosítás jegyében a gyerekeknek az őszi-téli időszakra ezen a remek közösségi eseményen. Részletek itt. Ingyenes!

Városligeti Mentőnap – Városligeti Nagyrét, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

Olyan programokkal várják ezen a napon az érdeklődőket, mint az újraélesztés és elsősegély oktatás, gyermekmentők, kutyás mentők, tűzoltók, rendőrök bemutatkozása, nagyszabású mentési bemutató, gyermekprogramok, ugrálóvár, színpadi fellépők és koncertek. Részletek itt. Ingyenes!

Klárisok zenekar mesekoncertje – Magyar Zene Háza, szabadtéri színpad, szombaton 10:30 (ingyenes)

Klárisok zenekar a hazai népzenei-világzenei paletta egyik legnépszerűbb, (nemcsak) gyermekeknek szóló zenét játszó formációja. Korzenszky Klára gyermekpszichológus, énekes valamint a kiterjedt népzenei ismereteikre és széleskörű hangszeres tudásukra támaszkodó zenésztársai mesekoncertjein a sok évszázados népi bölcsességek, mesék, mondókák és népdalok harmonikusan fonódnak össze a gyermekpszichodráma és a meseterápia elemeit felhasználva. Részletek itt. Ingyenes!

Karádi Borbála és Kovács Judit: MAMA HÁROM KISMAMACA – Margitsziget,  Interaktív meseszínpad, a Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes)

Mit kezdhetünk a mama komódjával, a sok-sok kacattal, és a mesével? Meglátjuk…A klasszikus mese ezúttal szabad asszociációkra építő tárgyjáték eszközeivel elevenedik meg. Az előadás a kisebb korosztálytól egészen felnőttkorig szólítja meg a nézőket. Részletek itt. Ingyenes!

„Legyél menő a suliban” – füzetdekorálás – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Vigyázz, kész, csomagolj! Készítsd el Farkas Réka iparművésszel a legegyedibb füzetborítókat! Próbáld ki a márványozást, és különféle scrapbook technikákat. Óvodásokat is várnak, ők sem fognak unatkozni. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

Képregényterasz 2022 – Westend Tetőkert, szombaton 11:00-18:00 (ingyenes)

Könnyű, nyári kikapcsolódás a belvárosban sok-sok képregénnyel. Részletek itt.
A belépés ingyenes!

Vízipók-Csodapók – Erzsébetligeti Színház kertmozija, szombaton 19:30 (ingyenes)

A XVI. kerületben a nyári kertmozis szezont egy igazi klasszikus kedvenc zárja a Szabad(A)Tér programsorozaton. Részletek itt. Ingyenes!

Csípős Fesztivál – Nagymaros, szombaton 8:00-23:00 (ingyenes)

A Nagymarosi Csípős Fesztivál a csípős paprikát termesztők és kedvelők találkozója, amelyet minden év augusztus utolsó szombatján rendeznek meg a Nagymarosi Főtéri Termelői piacon. Részletek ittIngyenes!

AUGUSZTUS 28., vasárnap

Panni és az álommanók – a Városligeti Nagyjátszótér mögötti, platánfákkal körülvett terület, vasárnap 10:00 (ingyenes)

 A Hahota Gyermekszínház izgalmas és varázslatos családi meseelőadásokkal várja az óvodás, kisiskolás, valamint az alsó-tizenéves korosztályt a parkban. A színes díszletek között zajló mesejátékokat könnyen érthető, verses formátumban adja elő a 3-4 fős társulat, s közben játékosan bevonják a résztvevő gyerekeket is a produkciókba. A programok időtartama 45-60 perc. 3-10 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Ingyenes!

Hegyvidéki Kipakoló – XII. kerület, Városháza tér, vasárnap 10:00-14:00 (ingyenes)

A helyi lakosok kezdeményezésére indult esemény egy mindig jó hangulatú, barátságos és színes forgatag, ahol egy csomó kincset beszerezhettek. Részletek itt. Ingyenes!

KL Színház: SÁRKÁNYÖLŐ SEBESTYÉN – Margitsziget,  Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

A sárkányölő hősökről szóló mesék népmesekincsünk legősibb rétegéhez tartoznak. Azokról az időkről adnak hírt, amikor a szerencsét próbálni induló vitézek nemcsak mágikus képességekkel rendelkeztek, hanem ismerték annak módját is, hogyan kerülhetnek kapcsolatba a táltosokkal, a tanácsot adó öregasszonyokkal és az ősz öregemberekkel, akiktől mindig segítséget kaptak küldetésük teljesítéséhez. Részletek itt. Ingyenes!

Kaláka: Nálatok laknak-e állatok? – Városmajori Szabadtéri Színpad, vasárnap 10:30

Ezen a páratlan koncerten minden az állatokról szól, a hangyától az elefántig mindenféle nagyságú élőlényt, – éljen bár szárazon, vízben, vagy levegőben – megénekelnek. Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Csukás István, Tóth Kriszta és mások verseiben szerepel többek között a víziló, az iguána, a birka, a cinke, a gólya, a rigó, a szajkó, a túzok, a teknős, a rozmár, a mackó, a nyuszi. De természetesen a pinty, a ponty és a pelikán is. Részletek és jegyvásárlás itt.

Rutkai Bori Banda – Szentendre, Kacsakő, vasárnap 17:00 (ingyenes)

Vidám, vagány dalok a gyerekeknek és az egész családnak. Mesekoncert sok tánccal, bábbal, játékkal a szentendrei Dunaparton. Részletek itt. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban találjátok a legjobb hétvégi programokat!

Nézzétek meg legújabb összeállításunkat 12 várról, amely megújult az elmúlt időszakban és igazán gyerekbarát programokkal készül, illetve 10 meseösvény válogatásunkat is!
Tartsatok velünk ősszel is, mert jó programokkal és újdonságokkal várunk benneteket szeptemberben is!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!