Gyerekprogramok a hosszú hétvégére – október 21-23.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bandallop (Budapest Café Fesztivál) – Kálvin tér, szombaton 17:00-19:00 (ingyenes)

Ez az ajánló 2017-es, 2018-as programokért kattintsatok ide! Nemcsak a három napos hosszú hétvégét élvezhetjük, hanem a jobbnál jobb programokat is október 21. és 23. között. Szuper könyvbemutatók a Margó Fesztiválon, gyerekeknek szóló animációs filmek a Primanimán, tökház készítés a Füvészkertben, az ország kisvasútjai, ingyenes múzeumok, jazz játszótér, Erdei jógakaland, meseösvény és kirándulások várnak rátok.

Ez az ajánló 2017-es, 2018-as programokért kattintsatok ide!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Margó Fesztivál – Tesla, október 19-22. (ingyenes)

https://www.facebook.com/margofeszt/videos/1846568218705098/

Könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel és kedvezményes könyvvásárral készül erre a hétvégére a Margó. Kedvenc gyerekprogramjainkat megtaláljátok külön is itt a hétvégi ajánlóban. 26 kiadó az ősz legizgalmasabb megjelenéseivel és 20-50% kedvezménnyel vár benneteket október 19-20-én 16-22 óra között, október 21-22-én 11-20 óra között. Minden program ingyenes!

’56 falun – Szentendre, Skanzen, október 21-23. (október 23-án ingyenes)

Milyenek voltak az ötvenes évek mindennapjai a vidéki Magyarországon? Zajlottak-e forradalmi események? A Skanzen egy-egy vidéki település ’56-os napjait idézi meg. A rendezvény napjain a múzeum aktív helyszínei és gyermek-élménypontjai is látogathatók, sőt már két jó játszóteret is találtok a helyszínen. Belépés: október 21-én és október 22-én a normál nyitvatartási időben is érvényes belépőjegyekkel, október 23-án ingyenes.

Új játszótér a Budakeszi Vadasparkban!

Ezen a hétvégén új játszóteret adnak át a Budakeszi Vadasparkban. Emellett érdemes lesz a helyszínen található interaktív tanösvényt és a másik játszóteret is kipróbálni.

Hortobágyi Darufesztivál – Hortobágy, október 20-22.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. Részletes program itt.

Kisvasutak országszerte

Ezen a hétvégén, sőt október 23-án is várnak benneteket az ország kisvasútjai. Íme néhány lehetőség! A Kaszói Állami Erdei Vasút október 21-én dámbarcogás hallgatásra hívja az érdeklődőket, ahol meghallgathatjátok a dámszarvasok nászának jellegzetes hangzását. A Csömödéri erdei Vasút vonatai október 21-én és 22-én közlekednek. A Kaszói Állami Erdei Vasút október 23-án ünnepi kisvasutazásra hívja a kirándulókat.

OKTÓBER 21., szombat

Primanima – Budaörs, október 21-éig (gyerekprogramok ingyenesek)

Mateusz Jarmulski: Ölelj meg! Hug me!

Az animációs fesztiválon délelőttönként mesevetítések és rajzfilmes játszóház vár benneteket október 19. és 21. között. A gyerekprogramokra a belépés ingyenes!

Bailavidrum: Csókalányok meseösvény – Kis-Hárs-hegy, szombaton 10:00-13:00 (bejelentkezés szükséges)

Ezúttal a csókalányokkal találkozhattok az őszi erdőben. Mi nagyon jól éreztük magunkat a múltkori solymári kirándulásunkon, melyről itt olvashattok bővebben. A mostani eseményről részletek itt, bejelentkezés szükséges! A résztvevőknek külön levelet küldenek a tudnivalókról, találkozási pontokról. Ezúttal egy 2 kilométeres meseösvényt járhattok majd be, emelkedőkön, kaptatókon és lejtőkön barangolva, kb. 3 óra hosszúságú a program, úgy készüljetek. Babakocsi helyett inkább háti-hordozóval menjetek. Mivel a közeli parkolóhelyek száma ezúttal a szokásosnál kevesebb, javasolják, hogy aki teheti, a 22-es BKV busszal vagy a gyermekvasúttal közelítse meg a helyszínt.

Sínséta a Gyermekvasúton – kicsiknek és nagyoknak, szombaton 10:00-16:00

Vonatozhattok miközben elmesélik nektek a Gyermekvasút történetét. A vezető Vinis Gyula a Gyermekvasút nyugalmaz…ott gépészeti vezetője, aki ismeri az állomások, a vonatok minden apró rejtett titkát. Hallhattok érdekes történeteket, bepillantást nyertek a vasutas gyerekek szorgos napjaikba. Kipróbálhattok sok olyan eszközt, amik a (kis)vasutasok munkáját segítik. Az első séta 10:00 órakor kezdődik, találkozó Hűvösvölgy állomáson a várótermében (mely pénztárhelység is egyben). A második séta 13.30 órakor kezdődik, találkozó a Széchényihegy állomáson a váróteremben (mely pénztárhelység is egyben). A séta időtartama 3 óra! Részletek itt. Részvételi díj: felnőtteknek 3500 Ft, nyugdíjasoknak 2900 Ft, gyermekjegy (6-18 éves korig) 1900 Ft (a túrát 6 éven felülieknek ajánlják!) A részvételi díj tartalmazza a múzeumi belépő és a kisvasútra érvényes egy útra szóló menetjegy árát.

Mazsola és Tádé tökháza – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

Tavaly ilyenkor remek kis tökházakat készítettünk a Szamóca Kiskertész-tanodával a Füvészkertben. Idén is vár benneteket Mazsola és Tádé tökháza. A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. A foglalkozások 10 órától és 11:15-től kezdődnek, rossz idő esetén zárt helyen. Ára 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeknek ajánlott), szülőknek füvészkerti belépő, bejelentkezés szükséges!

Földünkért világnap – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 10:00-18:00

A jeles nap alkalmából a Sas-hegy vár minden kedves természetbarátot. A nap fő üzenete, hogy mit tehetünk mi, „egyszerű emberek” Földünkért, és saját magunkért? A látogatók e gondolatsor mentén tippeket gyűjthetnek, hogyan is valósíthatók meg napjaink rohanó világában a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság főbb szempontjai minden egyes ember életében. Jegyár: 850-1100 Ft/fő.

Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-12:30

A foglalkozás alatt a csendéletektől indulva eljuthattok a ‘ready made’-ekig, tárgyegyüttest rendezhettek be, tárgyakat cserélhettek és megnézhetitek a jelentések változását. A gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot, kérik, a programot megelőző napon 14.00 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti Fluxus és barátai. Válogatás a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány és Gyűjtemény műtárgyaiból című kiállítást. Jegyár: 600 Ft/fő.

Szombati Szemezgető – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00 (ingyenes a múzeum és a foglalkozás is)

Ezen a napon 26 év alattiaknak és a 18 év alattiakat kísérő 2 felnőtt részére ingyenes a belépés a Magyar Nemzeti Galériába, emellett 11 órától játékos foglalkozással is várnak benneteket. Találkozási pont: C épület földszint, információs pult. Ingyenes!

Diafilmek – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Mesék királyokról és királyfikról – diafilmvetítés: A didergő király, Történetek Mátyás királyról, Békakirályfi, Többsincs királyfi. Ajánlott korosztály: 5-9 éves korig. Belépő: 400-600 Ft.

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról – Hogyan születtek a csillagok? (Margó Fesztivál) – Tesla, szombaton 11:00 (ingyenes)

Nemrég jártunk a könyv beutatóján az Uránia Csillagvizsgálóban, melyről itt olvashattok bővebben. Aki lemaradt, most bepótolhatja. A bemutató alapját a Mi látható az esti égen című, gyerekeknek szóló csillagászati előadás adja. Részletek itt. Ingyenes!

Drót mese a KACS Műhellyel Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

A foglalkozás során firkálhattok, majd térbeli formává alakítjátok, miközben drótot szelídíthettek és hihetetlen történetekbe csöppenhettek, árnyékok után kutathattok. Ajánlott korosztály: 8 éves kortól.

Lengemesék – közönségtalálkozó Berg Judittal (Margó Fesztivál) – Tesla, szombaton 12:00 (ingyenes)

A lengék a Nádtenger apró, de bátor, zöld bőrű őrei. Füttyös Vilkó álma, hogy végre ő is őrző lehessen, ám a kíváncsisága folyton bajba sodorja. Amikor a Nádtenger ellenségei, a harácsok a hattyúkkal szövetkeznek, az egész tó veszélybe kerül. A vetítés után közönségtalálkozó Berg Judittal. Részletek itt.

Mondo a Margón – Tesla, szombaton 13:00 (ingyenes)

A Társaság a Szabadságjogokért és a fogyatékos gyerekeket nevelő Csillagház Általános közös fejlesztésű, jogtudatosító tanulási segédeszköze. A MONDO azért készült, hogy a kicsik idejekorán tisztában legyenek a jogaikkal és bizonyos helyzetekben jól tudjanak reagálni, könnyebben kommunikáljanak a környezetükkel. Gyertek játszani! Ingyenes!

Paulik Mónika és Vincze Zsuzsanna: Lili és a bátorság (Margó Fesztivál) – Tesla, szombaton 15:00 (ingyenes)

Mi az a fehérneműszabály, rendelkezhet-e egy gyerek a saját teste felett? Ez a mese-könyv segít beszélgetni a szexuális visszaélés megelőzéséről. Részletek itt. Ingyenes!

Bandallop (Budapest Café Fesztivál) – Kálvin tér, szombaton 17:00-19:00 (ingyenes)

„Döntsd meg a színpadot 90 fokkal, és azonnal megnyílik a tánc új perspektívája. Ami eddig horizontális volt, egy csapásra vertikálissá válik. Táncosok a felhőkarcolók oldalán, az irodaházak üvegablakain, mélység és magasság között – az utcák, a közterek pedig nézőtérré válnak, új és termékeny nézőpontot adva a táncművészet befogadásához.” A program a Budapest Café Fesztivál része és ingyenes.

Nemzetközi Tájnap – több helyszínen, október 21-22.

Október 20-21-én több helyszínen tartanak vezetett sétákat a Nemzetközi Tájnap alkalmából. Szuper program a hosszú hétvége nyitányának!

OKTÓBER 22., vasárnap

Termelői Gasztrotúra Dobogókőn – Dobogókő, vasárnap 14:00

A Mozgó Piac és a Magyar Turista Egyesület szeretettel hív és vár minden kedves érdeklődőt egy merőben formabontó túrára. Budapesthez közel, a Pilis-hegységben, Dobogókőn finom sajtokkal, aranyérmes kézműves sörökkel, füstölt húsáruval, házi süteményekkel és szörpökkel készülnek. Az Eötvös Loránd Menedékház parkjában termelői piacot tartanak, aminek keretein belül kerül megrendezésre gasztrotúra. A nem egészen két kilométeres túra megpróbáltatásai során elhasznált kalóriák azonnal pótolhatók az útközben kóstolható kulináris finomságokkal.
A vezetett gasztrotúra 14 órakor indul, előzetes regisztráció: termeloiprogram@gmail.com címen!

Legkisebbek mozija: Egy kupac kufli – Puskin, vasárnap 10:00

Dániel András Egy kupac kufli című mesekönyve alapján készült animációs mesesorozat az 5-9 éves közönséget célozza meg, de kisebbeknek és nagyobbaknak is egyaránt garantált szórakozást ígér.
A sorozat hét főszereplőjének mindegyike olyan, csak rá jellemző személyiséggel bír, mellyel a gyerekek könnyen tudnak azonosulni. Belépő: 800 Ft.

Borarti könyvbemutató (Kiskertpiac) – Anker’t, vasárnap 10:00 (ingyenes)

A kiskertpiac feat chili rendezvényen megismerkedhettek az INSIRÁCIÓ természetesen – Találj rá a kreativitásodra című könyvvel. Kollár Borbála és Kollár Franciska nem csupán kreatív ötleteket osztanak meg benne, de fontos szemléletformáló gondolatokat is, legfőbb céljuk, hogy a saját példáikon keresztül másokat is arra ösztönözzenek, hogy merjenek rátalálni a kreativitásukra – ezáltal önmagukra is. A könyv egyszerre gyönyörködtet és inspirál, egyúttal kapaszkodókat kínál mindenki számára, aki szeretne önazonos, stílusos környezetet kialakítani maga körül. Részletek itt.

Cifra Palota és Hetedhét Táncház – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ezen a hétvégén is lesz Cifra Palota, ahol a nemzeti ünnep kerül a középpontba, emellett a táncos lábúakat a Hetedhét táncház is várja. Ingyenes!

Jazz játszótér – MOMKult, vasárnap 10:30

A Jazz játszótér a 6-12 éves korosztályt hívja közös, improvizatív mesealkotásra. A gyerekek a kezdetben felvázolt világban személyes döntéseikkel határozzák meg a mese irányát, akár úgy, hogy a szereplők bőrébe bújnak vagy maguk is mesélővé válnak, illetve a közönség soraiból interaktív játékok segítségével alakíthatják a történetet. Jegyár: 300-500 Ft.

Utazás a Kuflik országába (Margó Fesztivál) – Tesla, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Ki ne ismerné a kuflikat? Mindenki tudja már, kik ők. Egész nap hempergőznek, bukfenceznek és heverésznek. De mi történik akkor, ha jön egy hatalmas eső, és elárasztja a rétet? Többek közt ez is kiderül A kuflik és a nagy eső című bábmeséből, amelyre minden kedves gyereket szeretettel várnak, és természetesen szüleiket is. Ingyenes!

Erdei jógakaland jógás kalandozás és könyvbemutató (Margó Fesztivál) – Tesla, szombaton 12:00 (ingyenes)

Készen álltok egy izgalmas utazásra, ahol varázslatos kalandok várnak? Benneteket is elrepítenek Jógaországba, ahol megismerkedhettek a csodálatos erdő kedves kis lakóival. Sok-sok játékkal és kalanddal vár a Jógakaland jógázás. Mi már jártunk a bemutatón és azóta is minden nap el kell mesélnünk-jógáznunk a történetet! Ingyenes!

Kalandozás a sakktáblán (Margó Fesztivál) – Tesla, vasárnap 12:00 (ingyenes)

A sakkozás univerzális agytréing, amely logikus gondolkodásra tanít, fejleszti a problémamegoldó képességet, és szárnyakat ad a kreativitásnak. Polgár Judit könyvei mindezt mesével, rímekkel, játékos feladatokkal teszik, miközben a sakk szabályait is bemutatják. Részletek itt. Ingyenes!

Ha a Trónok Harcát játszod (Margó Fesztivál) – Tesla, vasárnap 12:30 (ingyenes)

Hogyan vált egy minden szempontból tabudöntögető alkotás, a Trónok harca az egyik legsikeresebb könyv- és televíziós sorozattá? És hogyan lehetne a jelenségről és művekről beszélni a középiskolákban? Moskát Anita íróval, Réti Zsófia és Baka L. Patrik popkultúra-kutatóval, Stemler Miklós szerkesztővel és L. Varga Péter irodalomtörténésszel többek közt ezekre kérdésre keresik a választ. A Prae folyóirat és a Tilos az Á Könyvek közös programja.

Gyerekközpontú vezetés & workshop Gustav Klimt utolsó műtermében – Bécs, Klimt Villa, vasárnap 14:30

Ha ezen a hétvégén esetleg Bécsben járnátok, érdemes felkeresni a Klimt Villát, ahol egy interaktív vezetés során megnézhetitek Gustav Klimt egykori műtermét. A vezetés után a gyerekeknek lehetőségük lesz a kiállításhoz kapcsolódóan a helyszínen alkotni. Az egyik megtekintett festmény által inspirálva kollázsokat készíthettek. Részletek itt.

Aranyslam – Kortárs Toldi (Margó Fesztivál) – Tesla, vasárnap 15:00 (ingyenes)

Mikor a szülők már fejből tudják a kedvenc esti mesét, egyszer csak természetessé válik, hogy hozzá költik a mindennapokat. Így válik eggyé a képzeletünk a valósággal. A Bob és Bobék Orchestra haladó szellemű Toldi estjét a hazai slam poetry csínytevői teszik magukévá, remek alkalom, hogy felébresszük a bennünk szunnyadó mesehőst.
Az Arany-emlékév 2017. eseménye. Ingyenes!

OKTÓBER 23., hétfő

Ingyenes múzeumok

A nemzeti ünnep alkalmából a legtöbb múzeum ingyenesen látogatható, viszont mivel ez a nap idén hétfőre esik, mindenképp nézzétek meg, hogy az adott múzeum nyitva lesz-e. Amit biztosan nyitva találtok: a Természettudományi Múzeum, ahol a gombákkal ismerkedhettek, a Vasúttörténeti Park, illetve a Szentendrei Skanzen. A Terror Háza Múzeumot nagyobb gyerekekkel ajánljuk, amely október 22-én és 24-én ingyenesen látogatható, de 23-án zárva lesznek!

Szent Korona látogatása – Országház, hétfőn 10:00-17:00 (ingyenes)

Az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. Sorban állásra lehet számítani. Részletek ittIngyenes!

56-os járatok

Október 22. és november 4. között a 4-6-os villamos és a 47-49-es villamos vonalán egy-egy ikonikus helyszínen, megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok – úgynevezett rikkancsok – szerepükhöz hűen ajánlják és osztogatják a Terror Háza Múzeum által válogatott archív hírekből összeállított pár oldalas újságot a járókelőknek.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

A Marbushka két szuper társasjátékát is teszteltük. Remek ajándék akár már a karácsonyra készülve is!

Íme új könyves válogatásunk 2. része a nagyobbaknak, és az őszi szünetre is sok mindennel készülünk, érdemes lesz velünk tartani!

Ez az ajánló 2017-es, 2018-as programokért kattintsatok ide!

Era kedvencei: Primanima, Bailavidrum Csókalányok meseösvénye, Bandaloop, Margó Fesztivál
Rozi kedvencei: Primanima, Bailavidrum Csókalányok meseösvénye, Bandaloop, Daruvonulás Hortobágyon