Gyerekprogramok a hosszú hétvégére – április 28. – május 1.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez a válogatásunk 2018-as, 2019. május 1-jére itt találtok 12 jó programot! Hogy mit ajánlunk a hosszú hétvégére? Természetesen sok-sok szabadtéri programot, kirándulást, kiállítást, kertészkedést, felfedezős és alkotós programokat, pikniket és majális. Válogassatok a legjobb gyerekprogramok közül, ahol a felnőttek sem fognak unatkozni, sőt még egy kis játékot is találtok a végén.

ÁPRILIS 28., szombat

I. Decathlon Kerékpáros Családi Nap – Velence, Korzó, szombaton 9:30-17:00 (ingyenes)

Az I. Decathlon Kerékpáros Családi Napon edzettségi szinttől függetlenül kínálnak mindenki számára programokat, legyen szó egy 28 km-es túráról, ügyességi versenyről vagy tanulásról. Számos kiegészítő programmal várják kicsiket és nagyokat is egyaránt. Még a tavat is körbetekerhetitek! Mi már többször megtettük, itt írtunk róla. Ingyenes!

Kuflinap – Soroksári Botanikus Kert, szombaton 10:00

Budapest egyik méltatlanul elfelejtett botanikus kertje Soroksáron vár benneteket, ahol ráadásul még kuflinapot is tartanak. Lesz játékos kuflikereső, kuflikavicsfestészet, Mohamanyi készítés és egyéb meglepetések… Botanikus kerti belépővel látogatható a program: felnőtt 500 Ft, kedvezményes 300 Ft.

Szamóca Kiskertész-tanoda: Nyúl Péter veteményeskertje – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. Várnak benneteket szombaton 10 órától és 11:15-től. A foglalkozás 1 óra hosszú. Ára 1800 Ft/gyerek (3-10 éveseknek ajánlott program). Bejelentkezés szükséges! A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni.

Legkisebbek mozija: A Graffaló; A Graffalókölyök – Puskin, szombaton 10:00

„Az erdőben sétált egy barna egérke, meglátta egy róka: – Hm, jó lesz ebédre!” Menjünk beljebb az erdőbe és lássuk, hogy bánik el a nagyeszű egérke a rókával, a bagollyal, a kígyóval és végül egy éhes Graffalóval… Ezen a szombaton két mesét nézhettek meg a graffalókról a Puskinban. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 800 Ft.

Barangoló a Kiscelli Múzeumban játékos könyvbemutató – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

Megjelent a legújabb Barangoló könyv, ami a Kiscelli Múzeum falai közé repíti el a gyerekeket és felnőtteket. A múzeumpedagógiai foglalkozással egybekötött könyvbemutatón megismerhetitek az új kiadványt és együtt ki is próbálhatjátok. Megelevenedik egy 19. századi pesti utca, ami benépesítésre vár és berendezhettek egy polgári szobát is.

Kik laknak a patakban? – Királyrét, szombaton 11:00 (előzetes bejelentkezés szükséges)

A nemzeti park új, mobil vízvizsgáló laborját, Dunavirág Vízibuszt ez alkalommal Királyréten vetik be. Így azok, akik szűrőkkel, nagyítókkal „felfegyverkezve” szeretnének vízi lényeket megismerni, most megtehetik a Hiúz Háznál. Gumicsizma erősen ajánlott! Előzetes bejelentkezés szükséges! Részvételi díj: 1500 Ft/fő, kedv./családi: 750 Ft/fő, jelentkezés: hiuzhaz@dinpi.hu, +36 30 238 0063, +36 27 585 625 (munkaidőben)

Indul a Margitszigeti Zenélő Szökőkút új zenei programja! – Margitsziget, szökőkút, szombaton 11 órától (ingyenes)

Szombaton indul a margitszigeti zenélő szökőkút új zenei programja és a zenei frissítéshez a látványvilág, a vízkép is új formát kapott. A gyerekzenei blokkot a 100 Folk Celsiussal, Halász Judittal, Vuk dalával és a Micimackóval 11 órától és 16 órától hallgathatjátok meg minden nap. Íme a teljes program. Érdemes bebarangolni a tavaly megújult Margitszigetet, különösen a Pólós játszóteret. Ingyenes!

A kékbegyek esti dala a Madárdal tanösvényen – Dinnyés, Rózsa u. – Rákóczi u. sarok, gólyafészek, szombaton 19 órától (előzetes bejelentkezéssel)

A tanösvény mentén olyan helyekre is eljuthattok, ahol csak a madár jár. Az estében természetesen sok más érdekes élőlény hangját hallhatjátok. A túra egy része sötétben történik, ezért az öltözzetek rétegesen. Előzetes bejelentkezés szükséges! Túra hossza, időtartama: 4-5 km, 3 óra. Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1200 Ft/fő, jelentkezés: Fenyvesi László: fenyvesil@dinpi.hu, +36 30 663 4630 (munkaidőben).

Lajta Monitor Százhalombattán – Százhalombatta, Hajókikötő (Dunafüred), április 27-30.

A Lajta Monitor Múzeumhajó a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tiszteletbeli zászlóshajója, melynek segítségével ismertetik meg az első világháború történetét, valamint a hadihajózás történetét az érdeklődőkkel. Három napon keresztül 9:00-től 17:00 óráig várják a diák és felnőtt csoportokat, valamint az egyéni látogatókat tárlatvezetésre és múzeumpedagógiai foglalkozásokra.

Future Park: A közös alkotás élménye – Andrássy út 39., október 23-áig – KÉSŐBBI IDŐPONTBAN, MÁJUS VÉGÉN LESZ A MEGNYITÓ!

Az élet különböző területein tevékenykedő japán szakemberek csoportja, a teamLab által kidolgozott, a gyermekek és felnőttek számára is izgalmas interaktív projekt nyitja Budapest új kiállítási központját, az Andrássy Élményközpontot az Andrássy út 39-ben, a volt Párizsi Nagyáruház épületében. A május végén nyíló Future Park elnevezésű kiállítás célja a közös alkotás lehetőségének megteremtése. Magyarországon soha nem látott, interaktív játékok várnak rátok, melyek összekötik a virtuális világot a valósággal, éltre kelnek rajzaid, és érintésedtől megváltozik a világ. Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek): hétvégén és ünnepnap 9500 Ft, hétköznap 7900 Ft, 3 év alatt ingyenes!

Felfedezők napja – Millenáris, szombaton 10:00-19:00 (ingyenes)

A Földgömb magazin immár 6. alkalommal rendezi meg a Felfedezők Napját, ahol szakemberek hozzák testközelbe az expedíciók és a terepi kutatás izgalmas világát a család minden tagjának egy vidám fesztivál keretein belül. Idén az éghajlatváltozás áll majd az ismeretterjesztő előadások és játékok középpontjában. Ingyenes!

Tájházak napja – Cinkotai Tájház, 1164 Budapest, Batthyány Ilona utca 16., április 28-29. (ingyenes)

Pásztorok eszközeinek kiállítása: népi hangszerek, kolompok, csengők, ökörfogat, kézműves foglalkozások: bőrékszer készítés, ostorfonás, anyagozás, népi hangszerkészítés, állatbemutató és -simogató: kecske, juh, ló, ökör, tehén és magyar kutyafajták várnak rátok Cinkotán a Tájházak napja alkalmából.

Tájházak napja – Diósdi Tájház, április 28-29.

Gyerekfoglalkozások, kemencés ételek, játékok és bemutatók várnak benneteket két napon keresztül Diósdon a Tájházak napja alkalmából. Ingyenes!

ÁPRILIS 29., vasárnap

Játékosok napja 3.0 – Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról – Kiscelli Múzeum, vasárnap 10:00-20:00

Újra játékosok napja a Kiscelli Múzeumban! A program apropóján a Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról című tárlat hosszított nyitvatartással látogatható. A kiállítás bemutatja a társasjáték fejlődéstörténetét a kezdetektől napjainkig, interaktív módon tárva fel a különböző játékmechanikákat és a játékok készítésnek céljait korszakokon át. Az újkori várostörténeti gyűjteménnyel rendelkező Kiscelli Múzeum tárlatán kiemelt helyet kapnak a fővárossal foglalkozó játékok is. Belépő: 1600 Ft, diák 800 Ft.

Tájházak napja – Ócsa, Tájház, vasárnap 10:00-14:00 (ingyenes)

11 órakor nyílik meg Birinyi József népzene kutató kiállítása „Hangszervarázs” c. bemutatójával. Emellett hangszerkészítés, népi játszóudvar és népi játékos foglalkozások vár benneteket. Ingyenes!

Jazz játszótér – MOMKult, vasárnap 10:30

A Jazz játszótér a 6-12 éves korosztályt hívja közös, improvizatív mesealkotásra. A gyerekek a kezdetben felvázolt világban személyes döntéseikkel határozzák meg a mese irányát, akár úgy, hogy a szereplők bőrébe bújnak vagy maguk is mesélővé válnak, illetve a közönség soraiból interaktív játékok segítségével alakíthatják a történetet. Ezek a játékok és a zene egymást felváltva, kiegészítve segítenek megjeleníteni hangulatokat, kijelölni gócpontokat, megoldani a konfliktusokat és elképzelni a varázslatos eseményeket. Gyerekjegy 500 Ft, kísérő 300 Ft.

Közös Lábos az EMMA Egyesülettel. Ebédelj velünk! – Szimpla, vasárnap 11:00-14:00

Az EMMA Egyesület jótékonysági főzése a Szimplában lesz most vasárnap. Aki az ebédet főzi: Ivan Buharov rendező, zenész. A főzés mellett süteményeket is kínálnak majd adományért cserébe. Ismerjetek meg tevékenységüket, találkozzatok és beszélgessetek velük és önkénteseikkel, ismerjétek meg az EMMA Vonalat.

Amerikából jöttem – családi jazz-színház Kálloy Molnár Péterrel és a MAO-val – BMC, vasárnap 11:00

Sok nevetés, humor, lehetetlen improvizációs helyzetek, virtuóz megoldások és sok jó zene: hazánk legnépszerűbb jazz-zenekara, a Modern Art Orchestra és az improvizáció egyik legtapasztaltabb színházi képviselője, Kálloy Molnár Péter közös szórakoztató családi műsort mutatnak be a BMC-ben. Belépő: 1500 Ft, családi (2 felnőtt és 2 gyerek) 4500 Ft.

Akkor és Most – járműkiállítás – Esztergom,  április 29. – május 1.

Sétahajózási lehetőség, motorcsónak verseny bemutató a Dunán, P. Howard vontatóhajó – 100 éves Rejtő Jenő emlékére, kerékpáros KRESZ park és tesztpálya, vasútmodell kiállítás és természetesen veterán autók is várnak rátok Esztergomban április 29-én 13 órától május 1-jéig. Ingyenes!

ÁPRILIS 30., hétfő

Skanzen majális – Szentendre, Skanzen, április 30. – május 1.

Irány a hatvanas évek! A Táncdalfesztiválok, víg majálisok, vurstlik és vattacukrok időszakába repít minket a Skanzen Majális. Berobog a Skanzen Robur, a Magtárban pedig különleges tárlatvezetés kalauzol el a hatvanas évek végét bemutató életmódkiállítás paneljei között. Lesz még korabeli vurstli a Magtár előtt (körhinta, céllövölde, célbadobó, horgászós játék), korabeli smink, frizura, ruhák és fotózkodás, játszóudvar tavaszi játékokkal és májusfa-állítás, kézműves programok (similabda, öltöztetős baba, rongybaba, papírsárkány, szélforgó, gombfoci, májuskosár), diavetítés korabeli mesefilmekkel és még sok minden más. Jegyár: felnőtt 2000 Ft, diák 1000 Ft, 6 éves korig ingyenes!

Danny mesél: A fán lakó gyerekek – Fellini Római, Római-part, hétfőn 10:30 (ingyenes)

A szezonnyitó hétvége keretében a Felliniben hétfőn délelőtt Danny vár benneteket interaktív zenés mesejátékával, ahol a hangszereket is kipróbálhatjátok. Ingyenes!

Ha-JÓ Majális! – Ráckeve, KÖZÖSStÉG-Szitakötő Egyesület, Malom öböl 1., hétfőn 14:00-21:00 (ingyenes)

Ráckeve új közösségi terében hétfőn délután rengeteg programmal készülnek: dráma- és kézműves foglalkozás, Maminbaba bemutató, Meselátó Társulat – zenés, táncos interaktív előadása, Művész Teaház, fotókiállítás, este pedig divatbemutató és koncert, de lesz még bográcsban főzés és palacsinta, csónakázás a Dunán és lovaskocsikáztatás is. Ingyenes!

MÁJUS 1., kedd

Kocsmajális – Dürer Rendezvénypark, kedden 9:00-20:00 (ingyenes)

Idén 5. alkalommal kerül megrendezésre a legnagyobb vendéglátós bográcsbalhé, mellyel ezúttal a Heti Betevő csapatát támogatja. Szokás szerint rengeteg programmal, aktivitással és finomsággal várnak benneteket. A rendezvény család-, gyermek- és kutyabarát, a belépés pedig díjtalan!

A Nagy Futam – Budapest belvárosában, kedden 9:00-18:00 (ingyenes, kivéve a fizetős lelátók)

Nagy Futam az idei évben is megrendezésre kerül a belváros szívében. Azon felül, hogy rendkívüli látványossággal szolgál a közönségnek nem titkolt célja, hogy közelebb hozza a nézőkhöz a technikai sportokat. A rendezvény már-már hagyománynak számít Budapesten, s azért is számít igazi kuriózumnak, mert a rajongók annyira közel kerülhetnek itt a versenyzőkhöz és a versenyautókhoz, motorokhoz, kamionokhoz, mint egy zárt versenypályán soha. A földi és légi parádé igazi ünnep a technikai sportok kedvelőinek. Részletes program itt.

X. Hofherr-Dutra Gépmajális – Új Tündérkert Étterem, XVIII. kerület, Gyöngyvirág utca 8., kedden 10 órától (ingyenes)

Traktoros felvonulás, gőz-cséplési bemutató, májusfa állítás, veterán járművek és gyerekprogramok várnak benneteket Pestszentlőrincen a Gépmajálison. Ingyenes!

Majális a Kecskevilágnál – Törökbálint, Ida major, kedden 10:00-16:00 (ingyenes)

Egész napos családi bulira készülnek a Kecskevilágnál. Májusfát állíthattok, lesz tombola és kincskeresés, állatsimogató, lovaglás és sok finomság. Ingyenes!

Piros pókok a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, hétfőn 11:00 és 14:00

A könnyű sétán egy rejtélyes világba, a pókok népes, sas-hegyi birodalmába kalauzolják el látogatókat. Ezen a napon neves kutatók, úgy mint Herman Ottó és Balogh János nyomában indulhattok el, hogy felfedezzétek ezt a ma is nagyon gazdag világot. Jegyár: 1100 Ft/fő, kedv./családi: 850 Ft/fő, gyermek: 700 Ft/fő.

Majálisok a kisvasutakon

Majálisra vár benneteket a debreceni Zsuzsi vasút, a Gemenci vasút, a Kaszói Vasút is, emellett a Börzsönyi kisvasutak is közlekednek a hétvégén.

Ez a válogatásunk 2018-as, 2019. május 1-jére itt találtok 12 jó programot!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

JÁTÉK

Köszönjük, hogy velünk játszottatok! Ezúttal Ludányi Hajnalkának kedvezett a szerencse, gratulálunk, írtunk neked email is!

Játsszatok velünk és nyerjetek a Geopen Kiadó jóvoltából egy mumin plüss figurát és egy könyvet. Nincs más dolgotok, mint a következő kérdésre válaszolni:

Mi a 3 mumin könyv címe, amely a Geopen Kiadónál jelent meg?

A válaszokat a jatek@minimatine.hu-ra várjuk május 2-án éjfélig, utána sorsolunk! Segítséget itt találtok.
Általános játékszabályzat itt. (A kép illusztráció.)

Era kedvencei: Gépmajális, Decathlon Kerékpáros Családi Nap, Kik laknak a patakban kirándulás Királyréten
Rozi kedvencei: Jazz játszótér a Momban, Danny mesél a Fellini Rómaiban, X. Hofherr-Dutra Gépmajális