Gyerekprogramok a hétvégére – szeptember 29.-okt. 1.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Igazán jól ér véget a szeptember, hiszen 5. születésnapját ünnepli a Mesemúzeum, ismét megrendezik a Kutatók Éjszakáját, új játszótér nyílik Óbudán, játékokat készíthettek a Vasarely Múzeumban, szüretelhettek a Füvészkertben, animációs filmeket nézhettek az Urániában. Ha pedig kimozdulnátok Budapestről ezen a szép őszi hétvégén Zebegényt, az Európai Madármegfigyelő Napok programjait és a Vácrátóti Botanikuskertet ajánljuk. Gyerekprogramok a hétvégére a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Európai Madármegfigyelő Napok – országszerte, szeptember 30.-okt. 1.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az idei rendezvényre szeptember 30-án és október 1-én szombaton és vasárnap kerül sor. Budapesten szombaton és vasárnap a Naplás-tónál, vasárnap a Merzse-mocsárnál várnak benneteket. Részletes program itt.

SZEPTEMBER 29., péntek

Könyvkötő foglalkozás a Szalonkában! – Szalonka Műhely, pénteken 15:00-18:00

Ezen a néhány órás workshopon kipróbálhatjátok a könyvkötés egyik technikáját és megtanulhatjátok, hogyan készítsétek el saját tervezésű, egyedi jegyzet- vagy vázlatfüzeteket. A részvételi díj első alkalommal csupán az anyagköltséget tartalmazza, mely 1000 Ft. Jelentkezzetek be előre a szalonkaszalonka@gmail.com e-mail címen, hogy elég alapanyaggal és munkaeszközzel készüljenek.

Kutatók Éjszakája – városszerte, szeptember 29. (ingyenes)

Szeptember 29-én a Kutatók Éjszakáján kora délutántól késő éjszakáig a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába. 45 városban több mint 2000 program várható. Érdemes átnézni a programot, mert több helyszínre hamar betelik a regisztráció. Ingyenes!

SZEPTEMBER 30., szombat

5 éves a Mesemúzeum – Döbrentei tér, Mesemúzeum, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

Koncertek, író-olvasó találkozók, kreatív művészeti foglalkozások, Arany-ösvény tabáni kalandpálya, könyvbemutató, körhinta, bábelőadás, szabadtéri kiállítás vár rátok a Mesemúzeum szülinapi ünnepségén. Hozz egy gyerekkönyvet ajándékba, eljuttatják a rászorulóknak! Ingyenes!

Szamóca Kiskertész Tanoda: Szóló szőlő, mosolygó alma – Kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

Szőlő szüret mesehősökkel. Szőlőt szedünk, préselünk, mustot iszunk és talán a legkisebb királylány kívánságát is teljesítsük.” – A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. A foglalkozások 1 óra hosszúságúak, 10 órakor és 11:15-kor kezdődnek. Ára 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeknek ajánlott), szülőknek füvészkerti belépő.

Budapest School nyílt nap – Pozsonyi út, szombaton 10:00-12:00

Robotok, programozás, digitális városépítészet, rap, youtube video. ismerjétek meg a Budapest School új tematikus workshopjait szeptember 30-ai nyílt napukon, ahol kipróbálhatjátok magatok. Belépő: 1500 Ft.

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, szombaton 10:00

A kiscsoportos zenés beavató foglalkozások továbbra is a 6–10 éves korosztálynak szólnak, és idén is pecsételő füzetet nyomnak a gyerekek kezébe: ha összegyűjtik a megfelelő számú pecsétet, ajándékot kapnak. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Jegyár: 900 Ft.

Változás két keréken – Kétszáz éves a futógép – Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, szombaton 10:00

Nyereg, kormány, pedál, fék. Hogyan alakultak a kerékpárok az évszázadok során? Neked is volt futóbiciklid, amikor bringázni tanultál? Szeptember 30-án, szombaton várnak benneteket egy közös családi alkotásra Ganz Ábrahám egykori öntödéjébe, ahol megismerhetitek a kerékpár fejlődésének legelső állomásait. A kerékpárral érkező látogatók biciklicetlit kapnak, s közülük 3 szerencsés 12:30-kor ajándékcsomagot nyerhet!

X. Zebegényi Tökvilág Fesztivál – Zebegény, szombaton 10:00-20:00 (ingyenes)

A koncertek és zenés programok, kézműves foglalkozások a Fő téren és környékén, előadások, tökfaragó- és töklámpás faragó verseny is vár rátok ezen a szombaton Zebegényben. A résztvevők nevezhetnek otthon, vagy a helyszínen faragott, díszített tökkel, tökkompozícióval, faragott töklámpással. Ingyenes!

Puzzle és társasjáték nap – Vasarely Múzeum, szombaton 10:00-13:00 (ingyenes)

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából összefogtak néhány hazai és külföldi játékfejlesztővel – köztük olyannal is, akiket tisztán Victor Vasarely művei ihlettek meg –, hogy a múzeum látogatóinak különböző méretű és alakú összerakós játékokkal szerezzenek örömet. Tervezhettek saját, egyedi játékot is. A  programrabelépés ingyenes (illetve 100 Ft-os regisztrációs jegyet vehettek, ha támogatnátok a további ingyenes programokat.)

Kalandozás a hősök útján családi séta – Döbrentei téren az Erzsébet királyné szobornál, szombaton 10:00

„Az aranyszarvas nyomába eredve először bepillantunk a régi Tabánba, s innen indulunk, hogy bevegyük a budai várat. Feltérképezzük a Várhegy környékét és a vár részeit, haditervet készítünk.” A családi program 8-12 éveseknek és szüleiknek szól, sok felfedezéssel és játékkal. A sétajegy ára gyerekeknek és felnőtteknek is egységesen 2000 Ft/fő. A sétán való részvétel regisztrációhoz kötött!

A népmese napja 2017 – Sárkányos Gyerekkönyvtár, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Kalandozzunk a népmesék (b)irodalmában Benedek Elek születésének évfordulóján! Fedezzétek fel a mesegyűjteményeket, lapozzatok bele a képeskönyv változatokba és emlékezzetek meg a legnagyobb népmesegyűjtőről, „Elek apóról”. A jeles alkalomból izgalmas kiállítással várnak mindenkit egész nap. Ingyenes!

Családi nap – Műcsarnok, szombaton 10:30

A Kék Áfonyáról mesélnek ezen a napon, aki nem akart feleségül menni a kemény Fagyhoz. A Fagy elragadta, de nem jutott vele hazáig, hiába repítette a jegesmedveszánja. Árnyjátékot készíthettek, és közösen elmesélhetitek a mesét. A foglakozások a kiállításra megvásárolt belépővel látogathatók, 7 éves kor alatt ingyenesen.

Bajzáth Mária: Mi a legerősebb a világon? könyvbemutató – Mesemúzeum, szombaton 11:00 (ingyenes)

Ősi műfaj, amely fejleszti a gondolkodást, a szókincset, az olvasást, a szövegértést, a nyelvi kreativitást, és éppolyan fejtörést okozhat egy négyévesnek, mint 103 éves dédnagymamájának. Mi az? Hát a találós kérdés! Ebből ad közre Bajzáth Mária mesepedagógus 400 olyat, amelynek megfejtése a gyerekek számára is sikerélményt jelent, hiszen élő ismeretanyagukra és élő szókincsükre épül. Ingyenes!

A Mészkő park megnyitása és Óbudai Piknik – Óbuda, Mészkő park és további helyszínek, szombaton 11 órától (ingyenes)

A piknikre a jól ismert, de mégis vadonatúj parkban kerül sor, ahol immár számtalan funkció, a régi fitneszpark mellett játszótér, sportrész, „amfiteátrum”, kutyás játszó stb. vár minden korosztályt. Egész nap játékok, kézműves foglalkozások, sportprogramok, csapatversenyek lesznek sok zenével és sok-sok finomsággal. 12 órától fellép Szalóki Ági. További programok ittIngyenes!

Bölcs Kavics Videojáték workshop – Petőfi Irodalmi Múzeum, szombaton 11:00

A Bölcs Kavics kreatív foglalkozásán a résztvevők kipróbálhatják, milyen saját rajzolt karakterekkel játszani, csapatban dolgozni, pályát tervezni, és belekóstolnak a programozásba is. 8-12 éves gyerekeket várnak. A kurzuson való részvétel feltétele egy saját laptop (Windows / OSX). Kódolási előismeret nem kötelező. Regisztráció: bolcskavics@gmail.com címen. Jegyár: 400 Ft (A regisztrációs lista alapján, a helyszínen megvásárolható belépőjegy.)

A Kecskemét Animációs Filmfesztivál gyerekfilmjeinek vetítése – Uránia, szombaton 15 órától

Szeptember 30-án, szombaton tűzi műsorra az Uránia Nemzeti Filmszínház az idei KAFF, azaz a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 10. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál díjnyertes alkotásait. A kedvezményes jegyár a vetítésekre egységesen 1000 Ft. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

Arany-ösvény: tabáni kalandpálya – Mesemúzeum, szombaton 15:00 (ingyenes)

Kirándulás, színházi jelenetek, drámajátékok kicsiknek és nagyoknak a Kompánia Színházi Társulattal.
A kalandpálya a Mesemúzeumtól indul, a belépés díjtalan!

Szalóki Ági: Körforgás koncert – Mesemúzeum, szombaton 16:00 (ingyenes)

A Körforgás zenei anyagát énekelt versek alkotják, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A zeneszerzők, Szalóki Ági és Fenyvesi Márton, aki első ízben dolgozott együtt Ági összeszokott csapatával, színes, izgalmas zenei világot hoztak létre: a dalok a magyar, cigány, az afrikai mali és pigmeus, az indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene világából is merítenek. Ingyenes!

OKTÓBER 1., vasárnap

Állatok Világnapja – Noé Állatotthon, vasárnap 10:00-17:00 (gyerekeknek ingyenes)

Természetesen most is elsősorban minden az állatok körül forog majd, de ehhez csatlakozik a környezettudatos szemléletformálás, a vegetarianizmus és az erőszakmentes szemlélet és életmód bemutatása. A belépő felnőtteknek 500 Ft, mellyel a NOÉ Állatotthon kis menhelyeket segítő programját támogatod. Gyerekeknek a rendezvény ingyenes!

Bohóc oskola – Jurányi, vasárnap 10:00

„Bizony mondom néktek, bohócot csinálunk belőletek – persze csak ha ti is szeretnétek. Akik a nád- , akarom mondani varázspálcát a kezükben tartják és a palatáblára – akarom mondani – a tabletre a dógotokat írják: Kamilla tantónéni és Sálálá pedellus bácsi. A zongorista meg majd húzza… Érted no: muzsikál.” A program főleg 5-8 éves korú gyerekeknek ajánlott. Az előadáson gyermekek 1600 Ft-ért, kísérőik 1000 Ft-ért vehetnek részt.

Családi nap – Vácrátóti Botanikuskert, vasárnap 10:00-17:00

Október 1-jén, vasárnap 10.00-17.00 óráig rendezi meg a Vácrátóti Botanikuskert hagyományos őszi rendezvényét, a „Földi javak asztalunkon” családi napot és vásárt. A Kastély körül őszi termények, növények, vetőmagok, kézműves és helyi termékek vásárolhatóak. Kerti sétáinkon a résztvevők megismerhetik a kert növény- és madárvilágát. A madarász programokat a Magyar Madártani Egyesület Börzsönyi csoportja szervezi, a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok keretében, természetvédelmi játékokkal a Duna-Ipoly Nemzeti Park készül. A 150 éves vérbükk alatt a gyerekeket meseprogram, növényes alkotóműhely, korongozás, madaras vetélkedők várják.

Cifra Palota: Marokkó – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

A Müpa szokásos vasárnapi családi programján ezúttal Marokkóba utazhattok néhány órára. Ingyenes!

Mézga Aladár és Mikrobi nyomában – Mesemúzeum, vasárnap 11:00-12:00

Kézműves műhely a Cellux Csoporttal: űrhajót készíthettek és robotot faraghattok. „Követjük Aladárt és hűséges társát, Blökit csillagközi útjaikon a Gulliverkli 5 fedélzetén Musicantától Luxuriáig és együtt utazhatunk Mikrobival, a gyerekfelvigyázóként is remekelő háztartási robottal, aki valójában megbecsült családtag és az űr minden szegletében segít a gyerekeknek kikeveredni a kalamajkából.” 5-12 éves gyerekeket várnak, de a felnőttek sem fognak unatkozni. Jegyár: 400/600 Ft (a helyszínen megvásárolható Mesemúzem belépőjegy).

Banyamosoda – Marczi, vasárnap 16:00

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy feketelelkű boszorkány, továbbá egy királylány, egy királyfi, meg a Pucerátor 2000 (legújabb modell). Ez a kicsit se hétköznapi szerkezet arra jó, hogy a gonosz szerzetek lelkét tisztára mossa. Például a boszorkányokét, igen! 5-8 éveseknek ajánlott program. Belépő: 1500 Ft/fő.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Nézzétek meg legújabb 9 izgalmas gyerekfoglalkozás a programozás jegyében válogatásunkat, kedvenc művészeti foglalkozásainkat  és 5 őszi kirándulás ötletünket is!


Era kedvencei: Mesemúzeum születésnap, Zebegényi Tökfesztivál, Európai Madármegfigyelő Napok
Rozi kedvencei: Budapest School nyílt nap, Mészkő park megnyitó, Mesemúzeum születésnap