Gyerekprogramok a hétvégére – október 6-8.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Erre a hétvégére állatos és könyves eseményeket, színházi előadásokat és művészeti foglalkozásokat, kirándulásokat és erdei programokat, valamint két új helyet is ajánlunk nektek. Válogassatok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Csinnadratta, zenés hűhó, avagy utcaszínházak a Csobánka téren – Óbuda, Csobánka tér, október 7-8., mindkét nap 15 órától (ingyenes)

Tavaly imádtuk ezt a rendezvényt az egész napos bábszínházi kavalkáddal, és idén is biztos ellátogatunk majd. Bábautomata, Cugivurstli, Kádár Ferkó fotószínháza, Mikropódium Családi Bábszínház, bábos foglakozások és rengeteg jó előadás vár rátok a Csobánka téren. Részletes program itt. Ingyenes!

Állatszeretet Fesztivál – Állatkert, október 4-8. (14 év alatt ingyenes)

Állatkert

Október 4. és 8. között gyerekekének ingyenes a belépés 14 év alatt az Állatkertbe, emellett sok színes programmal is készülnek a fesztiválra. Nyugdíjasoknak 1000 Ft a belépő egészen november végéig, de ne felejtsétek, hogy a Városligetben már hétvégén is fizetős a parkolás! Bővebben itt.

Új helyen nyílt meg a Csodák Palotája

Múlt héten pénteken nyitotta meg kapuit a megújult Csodák palotája a Kolosy térnél. A helyszínen jártunk, íme fényképes beszámolónk és hasznos tudnivalók.

Megnyílt a Mészkő park – Óbuda (ingyenes)

A múlt hétvégén az óbudai Mészkő park megnyitóján is jártunk, amely egy igazi közösségi kezdeményezés által valósult meg. Szuper játszótér, sportolási lehetőség és felnőtt fitneszpark vár rátok. Részletes beszámolónk hamarosan!

Országos Könyvtári Napok és Könyves vasárnap – október 8-áig (ingyenes)

Számos könyvtár vasárnapig kedvezményes beiratkozással, beszélgetésekkel, koncertekkel, előadásokkal és egyéb programokkal vár benneteket országszerte. Részletes program itt. Budapesti programok ittIngyenes!

Erdő hete – október 8-áig

Nyílt napok, vezetett túrák, látogatóközpontok és sok jó program vár rátok még a hétvégén is az Erdők hete alkalmából. Részletes program itt.

TEMOFeszt – Vasúttörténeti Park, október 6-8.

Október 6. és 8. között kerül megrendezésre a kilencedik Nemzetközi Technikai Modellvasút Fesztivál, vagyis ahogy már egyre többen ismerik: a TEMOFESZT. A körfűtőházat már a korábbi években is sikeresen megtöltötték a modellezés különféle ágaival, és nem lesz ez másként idén sem. Felnőtt: 2400 Ft, diák, nyugdíjas: 1500 Ft, gyerek (3-6 éves): 1000 Ft, gyerek (3 év alatt): ingyenes, családi jegy: 5000 Ft (2 felnőtt és 1-3 gyerek 14 év alatt).

OKTÓBER 6., péntek

Design Hét Budapest – pici and the city Nyitott stúdió workshop – pénteken 12:00-19:00 (ingyenes)

A showroomban a pici and the city mellett találkozhattok még hasonlóan szerethető mama és babamárkákkal: PukiBoo, Mamzi, Cucc papírzsákok, Artistamp, Premium Print, Mommy Mia, Boya kréták. A Design Hét Budapest Nyitott Stúdiók program keretein belül betekintést nyerhettek, hogy milyen is egy mama-manufaktúra élete és hogyan kelnek életre a picik ruhái. Október 7-én 10 és 12 óra között unikornis párnát is készíthetnek az anyukák, melynek díja 4900 Ft. A látogatásra érdemes bejelentkezni.

OKTÓBER 7., szombat

Madárgyűrűzés a Jági-tónál – Jági-tó, 2017. október 7., szombat 9:00

Madárgyűrűzési bemutatót tartanak az Európai Madármegfigyelő Napokhoz kapcsolódva a Jági-tónál, ahol akár különleges vonuló fajokkal is találkozhattok. A madárgyűrűzési program 9.00-11.00-ig tart, a megtett táv kb. 1 km. Folytatva a nap szellemiségét, az érdeklődőkkel a gyűrűzés után lábuk alá vesszik a Borbás-gerincet is madarász szemmel. Az útvonal a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület olyan részeit is érinti, amelyek csak szakvezetett túrák során látogathatóak. A távcsövét senki se hagyja otthon! Táv: 3,5 km Ingyenes! 

Környezettudatosság Napja – FKF Zrt., 1151 Budapest, Károlyi Sándor út 119., szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Üzemlátogatás (előzetes regisztrációhoz kötött), Köztisztasági Múzeum látogatás, bemutatók, foglalkozások, 11 órától Apacuka koncert, faültetés vár rátok ezen a családi napon. Ingyenes!

Farm látogatás – Pomáz, Fülöp Kecskefarm, szombaton 10:00-14:00 (előzetes bejelentkezéssel)

Szentendre felé menet gyakran vásárolunk a város határában található mozgóboltból, ahol egy pomázi kecskefarm finomságait árulják. Ezúttal a farmra invitálnak benneteket, ahol megismerkedhettek a Fülöp Kecskefarm lakóival, középkori romokkal és azokkal a gépekkel, amikkel dolgoznak. Egy ebéd keretében megkóstólhatjátok organikus termékeikből készített finomságaikat is. Rossz idő esetén vasárnap várnak. A részvétel regisztrációhoz kötött! Jelentkezni lehet (létszám megadással): helyszínen, telefonon: +36 70 443 00 11, +36 30 999 77 09, e-mailen: fulopfarm.rendeles@gmail.com. A részvételi díj, amely tartalmazza a látogatást és az ebédet: 4.000 Ft/felnőtt, 2.500 Ft/gyerek (14 éves korig), 2 éves korig ingyenes.

130 éves a budapesti villamosközlekedés – Szépilona kocsiszín, szombaton 10:00-15:00 (ingyenes)

Nyílt nap a Szépilona kocsiszínben, különleges járművek felvonulása és a Dallamos villamos is várja az érdeklődőket október 7-én szombaton, a budapesti villamosközlekedés jubileumán. A járművek 8 órától egymás után indulnak majd a Bécsi út / Vörösvári út végállomástól. A járműfelvonuláson közlekedő szerelvényeken érvényes menetjeggyel vagy bérlettel lehet utazni egészen a Szépilona kocsiszíni, ahol ingyenes nyílt nap keretében 10 és 15 óra között a gyermekes családok és a közlekedésbarátok is megtalálhatják a számukra legérdekesebb programokat. A rendezvény egész nap ingyenesen látogatható, a gyermekeket – többek között – BKV-s színezőkkel, makettkészítéssel, KRESZ pályával várják, a közlekedés iránt érdeklődők részt vehetnek a vezetett túrákon (regisztrációhoz kötött), utazhatnak a hógéppel, délután pedig az úgynevezett hegyipályás kocsik közül a TW6000-es és a KCSV7-es villamosok tesznek egy kört a Szépilona kocsiszín és a Márton Áron tér között. Ingyenes!

Állatok világnapja SpongyaBobbal és Dórával – Tropicarium, szombaton 10:00-17:00

SpongyaBob Kockanadrág, a világhírű tengeri szivacs az állatok világnapja alkalmából a Tropicariumba látogat, hogy találkozhasson a többi tengerlakó Nickelodeon-sztárral. Október 7-én, szombaton a gyermekcsatorna legkedveltebb sorozatainak hírességeit is megcsodálhatják az érdeklődők: guppik, teknőcök, kígyók, majmok és persze Bikinifenék lakói, a tengeri szivacsok és a tengeri csillagok is. SpongyaBob lakhelye a tenger mélye, így számára ismerős a terep, ezért otthonosan mozog a vízi élőlények varázslatos világában. Dóra, a felfedező, az állatok nagy barátja is cimborájával tart a tengeri túrára. Jegyárakról bővebb infó itt.

Barbár Családi Nap – Aquincumi Múzeum, szombaton 10:00-18:00

Ebből az alkalomból az Aquincumi Múzeum romkertjét őslakos kelta és germán harcosok, kézművesek népesítik be, akik bepillantást engednek a mindennapi életükbe. Kézműves foglalkozások, harci- és életmód bemutatók, jóslás és játékok várják az érdeklődőket. Ezen a napon a normál jegyárak vannak érvényben. A belépés az óbudai lakosok számára ingyenes!

Mesekert: tündérkert/dinókert ültetés – Kertészkedés mesehősökkel Szamóca Kiskertész-tanoda, Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. A foglalkozások 10.00 -től és 11.15- kezdődnek. Ára 1800 Ft/gyerek (3-10 éveseknek ajánlott), felnőtteknek füvészkerti belépő.

Sok kis sziget. Korhatár nélkül családi nap. Salgado kiállítás – Műcsarnok, szombaton 10:30

Rangi és Papa óceániai meséje a világ keletkezéséről szól, amikor még ég és föld egybekapaszkodott, és nem volt se nap, se szél, csak a Földanya és az Ég és az ő gyermekeik. Agyagozhattok, gipszet önthettek és rajzolhattok ezen a délelőttön. A foglakozások a kiállításra megvásárolt belépővel látogathatók, 7 éves kor alatt ingyenesen.

Énekek élete | Családi program – Magyar Nemzeti Múzeum, szombaton 11:00-13:00

Mit mesél egy ének? Miről árulkodnak a templomok? Milyen változást hozott a nyomtatás az emberiség történetében? Hogyan éltek együtt a különböző hitű emberek? A családi program során felfedezhetitek a kora újkori Kárpát-medencét és ott élő emberek mindennapjait. Jegyár: A kiállításra váltott belépőjegy + 250 Ft-os kiegészítő jegy/fő. Regisztrálni kell a tarlatv@hnm.hu email címen, a program címének feltüntetésével (október 6-ig).

Játékos interakciók kiállítás megnyitó (Design Hét) – Deák17 Galéria, szombaton 15 órától (ingyenes)

A válogatás a tanulás, játék, ill. öltözködés témaköréből merít, és szociális design projekteket is bemutat. A kiállítás felnőtteket és gyerekeket egyaránt szeretne megszólítani: a tárgyak többsége a helyszínen kipróbálható, a FELTIVE elemes játékkal külön foglalkozásokon ismerkedhetnek meg alaposabban a gyerekek.

Hangszersimogató Klub – Óbuda, 3K Kulturális Központ, szombaton 16:00

A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Közreműködik Bársony Bálint és zenekara. A foglalkozás vezetője: Korzenszky Klára énekes, gyermekpszichológus. Belépő: 800 Ft/fő.

Csiribiri őszköszöntő – Kultúrkúria, szombaton 16 órától

16 órakor Kippkopp és Tipptopp címmel a Kolibri Színház előadását nézhetitek meg, majd 17 órakor Amerre a hordó dob – zenés utazás és hangszerbemutató lesz Ágoston Béla zenész, zeneszerző közreműködésével a Kultúrkúriában. Jegyár: 700 Ft.

Piroslábos Fesztivál – Szigetmonostor, szombaton egész nap (ingyenes)

Nyitott porták, koncertek, főzőverseny vásár és a Szentendrei-sziget kincsei várnak rátok ezen a szombaton Szigetmonostoron. Ingyenes!

Nyílt nap a Magyar Közút Dunakeszi autópálya mérnökségén, szombaton 10:00-15:00 (ingyenes)

A Magyar Közút Dunakeszi autópálya mérnöksége első alkalommal nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, ahová szeretettel várnak minden érdeklődőt. A nyílt nap alkalmával az érdeklődők megnézhetik a Dunakeszi mérnökséget, a speciális gépjárműveket, a sótárolót és a diszpécseri helyiséget. A szervezők a legkisebb látogatókra is gondoltak, a közútkezelő garázsban felállított ugrálóvárral és arcfestőkkel várják őket. Ingyenes!

OKTÓBER 8., vasárnap

Csepükóc Tiriri megérkezett! – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10 órától (ingyenes)

Ezen a napon minden Kormos István körül forog majd, még a Nap is. Verses meséin keresztül emlékeznek a nagyszerű író-költőre halálának 40. évfordulóján. Részletek itt. Ingyenes!

Cifra Palota: Alkotás – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ezen a napon a Müpa családi programja az alkotás témája köré épül. 0-12 éves korig ajánljuk. Ingyenes!

A kíváncsi kiselefánt – StúdióK, vasárnap 11:00

A „leporelló képeskönyvek” – technikáján alapuló, Henri Rousseau-t idéző festői dzsungelvilág megidézése élő zenével. Az előadás után a gyerekek Németh Ilonával képzőművészeti formában dolgozhatják fel élményeiket. Jegyár: 1500 Ft.

Kárász Eszter duett (Könyves Vasárnap) – Sárkányos Gyerekkönyvtár, vasárnap 11:00-12:00 (ingyenes)

Meseerdő közepébe hívnak minden gyereket és gyereklelkű felnőttet, ahol megelevenedik a történet a zene, a bábok, és – persze – a gyerekek segítségével. Kortárs és klasszikus költők megzenésített versei kísérnek minket utunkon, aminek a végére, reméljük, új zenekari tagokat is találunk a gyerekek körében. Részletek itt. Könyves Vasárnap alkalmából térítésmentes beiratkozást biztosítanak a 2017. december 31-ig tartó időszakra. Ingyenes!

Kerekítő manó – Hatszín Teátrum, vasárnap 11:00

A legkisebb korosztályt, 1-3 éves gyerekeket várja Kerekítő Manó ezen a délelőttön a Hatszín Tetrumban. Jegyár: 1600 Ft.

Felhőcirkusz – Jurányi, vasárnap 11:00

Juhász Kata koreográfus ezúttal a 3-10 éves korú gyerekekhez és természetesen szüleikhez kíván szólni a Weöres Sándor verseinek képi motívumai és ritmusai által ihletett előadásával. Az előadás élő zenéjét hegedűn Tijana Stanković, ütősökön Ölvedi Gábor, csellón Kertész Endre játssza. Belépő: 1200 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni.

Era kedvencei: Környezettudatosság napja, Piroslábos Fesztivál Szigetmonostoron
Rozi kedvencei: Családi nap a Salgado kiállításon, Csepükóc Tiriri megérkezett! a PIM-ben