Gyerekprogramok a hétvégére – október 14-15.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Remek őszi programok és igazán kellemes idő vár rátok ezen a hétvégén, ezért játszótereket, kirándulásokat és piacokat is találtok az ajánlóban. Emellett lesz még Kürtőskalács Fesztivál, múzeumi foglalkozások, Terézvárosi Búcsú, Hollókői szüret, diafilmek, színház és még sok minden más. Gyerekprogramok a hétvégére a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

2017. nagy játszótér megnyitói (ingyenes)

Ebben az évben több új játszótér átadóján jártunk, sőt régi helyeket is felújítottak városszerte. Íme 2017 kedvencei, köztük a legújabb, az óbudai Mészkő park. Érdemes még az elkövetkezendő meleg napokat kihasználni, és felkeresni valamelyiket! Ingyenes!

Piacozz gyerekekkel!

Íme kedvenc hétvégi termelői piacaink, ahol nem csak vásárolni, de nézelődni is jól lehet.

Múzeumok Őszi Fesztiválja – országszerte, november elejéig

https://www.facebook.com/2017muzeumokoszifesztivalja/videos/1512358195496461/

Ezen a hétvégén is izgalmas programokkal várnak benneteket a múzeumok. Az Aquincumi Múzeumban szombaton 10 órától a kulisszák mögé is betekinthettek, illetve a Természettudományi Múzeumban is beleshettek a pincébe és a padlásra 10 és 14 óra között. Vácott a Tragor Ignác Múzeumban a nyomdászat titkaiba avatnak be családi nap keretében, valamint 10 és 15 óra között a Százhalombattai Régészeti Park szezonzáróját tartják. Vasárnap pedig a Krúdy-negyedben barangolhattok egy családi nap keretében. Zene, irodalom, kiállítás, vendéglátás, fiáker utazás, sörkorcsolya-sütés és számos program várja a Krúdy-negyedbe látogatókat, ez utóbbi program ráadásul ingyenes.

Kürtőskalács Fesztivál – Gesztenyés kert, október 13-15. (ingyenes)

Nagykoncertek, közönség kedvencek, gyerekműsorok, alternatív és kortárs előadások, kiállítások, gyerek pályázatok, közösségi jótékonysági kürtőskalács készítés (Kürtős Kaland), kézműves vásár és mesterség bemutatók – egyszóval lesz minden, ami egy igazi hagyományőrző, családi rendezvényhez szükséges. Szombaton 14 órától fellép a Kolompos, Részletes program itt. Ingyenes!

Terézvárosi búcsú – az Eötvös utca és a Szófia utca környéke, október 14-15. (ingyenes)

Szombaton a Terézvárosi Búcsún 10 órától az Alma Együttes, este 19 órától pedig a Tázló klub (Góbé és csángó táncház) vár benneteket, majd vasárnap 10:30 Rutkai Bori Banda, 15 órától az Eszter-lánc mesezenekar, 19:30-tól a Boban Marković Orkestar lép a színpadra. Közben lesz még kézműves- és gasztronómiai vásár, Kádár Ferkó Fotószínháza, Vitéz László bábjáték-automata, KRESZ-pálya, a Laza Paca alkotóműhely kézműves foglalkoztatója is. Ingyenes!

Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle – Marczi, október 15-ig

Még a hétvégén is tart a Marcziban a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle. Talán még néhány előadásra kapható jegy. Részletes program itt.

OKTÓBER 14., szombat

„Őszi váltás” – Baba-mama börze – Aranytíz, szombaton 9:00-12:00 (ingyenes)

Használt baba-, kismama- és gyerekruhák, játékok, babafelszerelések adás-vétele az Aranytíz Kultúrházban. A vásárral egy időben jótékonysági gyűjtést szerveznek. A helyszínen gyerekmegőrzést biztosítanak. Ingyenes!

Zöldgömb Fesztivál – Akvárium Klub, szombaton 10:00-20:00 (ingyenes)

Hasznos tanácsok, jó gyakorlatok most szombaton az ingyenes családi fesztiválon, ahol lefaragják az ökológiai lábnyomotokat. 7PRÓBA játékon pecséteket lehet gyűjteni a kiállítók által működtetett hétpróba helyszíneken.  Ingyenes!

Őszi Móka Róka Módra – Óbuda, KreatívJáték Áruház, szombaton 10:00-13:00 (ingyenes)

BRIO és SCHLEICH játszóasztalok, csillámtetoválás, gyurma, Yo-Yo bemutató, boomerang készítés, pattogó gyurma, toblola és kvíz, valamint kedvezményes vásárlás vár benneteket az óbudai üzletben. A múltkori eseményről itt írtunk részletesen. Ingyenes!

Világ-Háló. Textiltervező workshop a Design Hét keretében – Óbuda, Goldberger Textilipari Gyűjtemény, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztráció szükséges)

A program során a Goldberger család kékfestő üzemének történetéhez, a kékfestő mesterség egyik eleméhez, a mintatervezéshez kapcsolódnak. Ezt azonban egy meghökkentő anyag, a bicikli belső gumijának felhasználásával készíthetitek el a KACs Műhely segítségével. Ajánlott korosztály: 15 éves kortól. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: programok@obudaimuzeum.hu.

A Sas-hegy geológiája – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 11:00 és 14:00

A dolomit hegyeket hazánk legfajgazdagabb élőhelyeinek nevezhetjük. Hogyan lehetséges ez? Ezen a napon a Sas-hegy földtani és kőzettani különlegességeit állítják középpontba. Teljes árú: 1100 Ft/fő, kedvezményes/családi: 850 Ft/fő, gyermek: 700 Ft/fő.

Családi nap Királyréten: A gombák csodálatos világa októberben – Királyrét, Hiúz Ház, szombaton 11:00 és 14:00 (előzetes bejelentkezéssel)

Ehető és mérgező gombák, szépek és kevésbé szépek, vicces kinézetűek, de csak fényképezőgéppel gyűjthettek ezen a túrán. A rövid terepi séta után mikroszkóppal merülhettek el az aprók világában. Előzetes bejelentkezés szükséges, lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig. 2000 Ft/család/alkalom (amely a kiállítás belépődíját is tartalmazza)

Korhatár nélkül családi nap. Salgado kiállítás – Műcsarnok, szombaton 10:30

A programon résztvevő gyerekek és kísérőik Sebastião Salgado fotográfiái segítségével fedezhetik fel ezt a tőlünk távoli, különleges, mesés világot. A foglakozások a kiállításra megvásárolt belépővel látogathatók, 7 éves kor alatt ingyenesen.

Jazz játszótér – Zeneakadémia, szombaton 11:30-13:00

https://www.facebook.com/lisztkukacokakademiaja/videos/353817168378691/

A jazz játszótéren nincs hinta, nincs csúszda, nincs mászóka és nincs homokozó. Hogy akkor mivel lehet ott játszani? Gondolatokkal, érzésekkel és mindenekelőtt: hangokkal meg ritmusokkal. No és persze egymással, ahogy arra Dés András, Bacsó Kristóf és Fenyvesi Márton mutat példát. 6-15 éveseknek ajánlott.

Hollókői szüreti mulatság – Hollókő, szombaton 11:00-17:00

Október második szombatján a falu fiataljai díszes népviseletbe öltözve vonulnak fel a faluban, hiszen véget ér a szüreti időszak. A rendezvényen kézműves kirakodó vásár és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. A bor készítésének első lépéseit is megismerhetik vendégek, mint a szőlő préselést és a friss mustot meg is kóstolhatják.

HEROSZ nyílt nap – XXII. ker, Nyél utca, szombaton 10:00-15:00 (ingyenes)

A HEROSZ Budapesti Állatotthon október 14-én tárt kapukkal vár minden érdeklődőt, hogy az Állatok Világnapja alkalmából idén is bárki megismerkedhessen az igaz(d)ira váró védencekkel, az állatotthon munkatársaival és a munkájukat segítő lelkes önkéntesekkel. Ingyenes!

OKTÓBER 15., vasárnap

Erdei Piac-Kóstolj és kirándulj! – Hidegvölgyi Erdészlak, vasárnap 10:00-14:00 (ingyenes)

Vasárnapra is ajánlunk nektek egy piacot, nem is akármilyet, hanem egy igazi erdeit, amit ráadásul egy őszi kirándulással is összekapcsolhattok. Budakeszi felől Telki felé menet jobb kéz felé található (a Széna térről induló 794-es és 795-ös busz pont itt áll meg). Ingyenes!

Madármegfigyelő Világnap – Budakeszi Arborétum, vasárnap 9:00-17:00

Az Erdei Piac szomszédságában a Budakeszi Arborétumban etetőket készíthettek az ott élő állatoknak. Aki szeretné, délután elkészítheti és hazaviheti a saját madáretetőjét is, valamint madárgyűrűzéssel egybekötött bemutatót tartanak. 10 órakor vezetett túrát tartanak az arborétumról és a Budai-hegység állatvilágáról. A programon való részvétel nem különdíjas (az általános belépő fizetendő), a madáretető ára: 1500 Ft/etető.

Erdei jógakaland mesekönyv bemutató – Mozsár kávézó, Nagymező utca, vasárnap 11:00-13:00 (ingyenes, regisztráció szükséges)

Sok-sok játékkal és kalanddal várják a gyerekeket az Erdei jógakaland mesekönyv bemutatójára, ahol közösen, a mesét olvasva jógázhatnak. Részletek itt. Regisztráció szükséges, ingyenes!

Népmesekincstár- diavetítés – Mozog is meg nem is – Art&Cinema, vasárnap 11:00

diafilm

A most induló „Népmesekincstár” diasorozathoz kapcsolódó mesékből válogattak erre a vasárnapra, melyeket zenei kísérettel, közös énekléssel színesítenek Annamária Hazay zenepedagógus/Ringató foglalkozásvezető segítségével. Belépő: 600 Ft/fő. Jegyek előrendelhetőek a mozi telefonszámán: +36 20 410 7177.

Kucok – Kultúrkúria, vasárnap 16:00

Interaktív meseszínház a Tünet együttes tagjainak közreműködésével. A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, amely 3 és 7 éves kor közötti gyerekeknek ajánlott. Mi nagyon szeretjük! Nagy érdeklődés esetén az előadást 17 órakor megismétlik. Jegyár: gyerekeknek 1400 Ft, kísérőknek 1000 Ft.

Kaláka vasárnap, Gazdanap – Ócsa, Tájház, vasárnap 10:00-16:00

Az ócsai és környékbeli gazdálkodók és kézművesek vásárral egybekötött bemutatkozása, savanyú káposzta készítési bemutató, kemencében sült finomságok kóstolója, gyerekeket színes játszóházi program (töklámpás, gyertyamártás), népi játszóudvar, lovaskocsikázás is várja az ÓcsaiTájházban. Belépő: 1200 Ft/fő, kedvezményes/családi: 800 Ft/fő, csoportos: 950 Ft/fő, ócsai lakosoknak: 500 Ft/fő.

Időpont szerint a Napibontóból tudtok válogatni!

Nézzétek meg legújabb könyves válogatásunkat is! Jövő héten jön a folytatás!

Era kedvencei: Múzeumok Őszi Fesztiválja, Hollókői szüret, jógás gyerekkönyv bemutató
Rozi kedvencei: Jazz játszótér a Zeneakadémián, Kucok a Kultúrkúriában