Gyerekprogramok a hétvégére – május 26-27.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén természetesen minden a Gyereknapról szól majd, hiszen rengeteg ingyenes fesztivált rendeznek koncertekkel, színházi előadásokkal és játékokkal városszerte. A legjobbakat külön válogatásban gyűjtöttük össze, melyet itt találtok. Emellett találtok még az ajánlóban múzeumi foglalkozásokat, kertészkedést, jazz koncertet, Tejbegríz Fesztivált és Gyerek Folk Fesztivált is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Gyereknapi programok Budapesten és környékén

Összegyűjtöttük idén is a legnagyobb fesztiválokat, kisebb eseményeket, és a Budapest közelében található legjobb családi programokat, amelyek ráadásul néhány kivétellel mind ingyenesek. Várnak benneteket a kulturális intézmények, tűzoltó szertárak, városi ünnepségek rengeteg koncerttel, színházi programmal és játékkal. Találjátok meg a kedvetekre valót!

MÁJUS 26., szombat

Agymenők Élménynap – Állatkert, egész nap

Az Agymenők Élménynap célja, hogy a gyerekek szabadon és nevetve ismerjék meg a bennünket körül vevő világot és könnyed, játékos formában találkozzanak különböző tudományokkal. 2018. május 26-án ismét hatalmas Agymenők Birodalommá alakul át a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol izgalmas játékok és feladatok várnak mindenkire! Állatkerti belépővel látogatható! Ha ott jártok, nézzétek meg ugyanazzal a belépővel az Állatkert legújabb nevezetességét, a Holnemvolt Várat, melyről itt írtunk részletesen.

Sportágválasztó – Merkapt Sportközpont, X. kerület Maglódi út 12/a, szombaton 9:00-17:00 (ingyenes, de regisztráció szükséges)

XXII. alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Nagy Sportágválasztó május 25-26-án, ahol több mint 100 sportágat lehet díjmentesen kipróbálni, viszont előzetes regisztráció szükséges.

Szamóca Kiskertész-tanoda: Bogyó és Babóca kertje – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

Megkereshetitek Bogyó és Babóca kedvenc növényeit, és segíthettek a gombának megtalálni a kalapját. Ültethettek is egy növényt, amit otthon nevelhettek fel. A foglalkozások 3-10 éves gyerekeknek ajánlottak. Előzetes jelentkezés szükséges. Belépő: 1800 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő.

Fotó-újrahasznosítás a Képfaragó Műhellyel – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

„Hogyan kerülhet az éjszaka a nappal villamoskocsijába? Száríthatók ruhák egy száguldó kamionban? Előhívható egy fa lombkoronájának pulzusa? Becsomagolható egy család gyufásdobozok fiókjaiba? Megszőhető egy metrókocsi? Elővesszük szunnyadó képeink a fiókok mélyéről, felébresztjük őket száz éves álmukból, életet lehelünk beléjük, játsszunk velük és megkeressük bennük a ma üzenetét.” Részletek itt.

Meselátó – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Közösségi meseszövés Kliment Jankóval és Makkai Danival, a Panyigai Hangműhely vezetőivel. „A világ majd minden országát bejárta már, de csak keveseknek adatik meg, hogy találkozhassanak vele. Egyes helyeken a Minden Mesét Látó Gurunak nevezik és varázslónak tartják, mások bűvésznek, de akadnak, akik szemfényvesztőnek. Különleges tudománya, hogy látja az emberek közös történetét, de csakis akkor, ha az általa kiválasztott csoport bizonyítja, hogy alkalmas erre a megtisztelő mutatványra. Ebben persze kevesen hisznek. Én sem hittem, amíg nem hallottam a saját fülemmel.” Ajánlott korosztály: 8-12 éves korig.

Családi mesedélelőtt Bajzáth Mária mesepedagógussal, mesemondóval – Sárkányos Gyerekkönyvtár, szombaton 11:00 (ingyenes)

Hány feje van az embernek? Hányat lép a kígyó egy nap? Melyik ágon nincsen levél? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a közös játék során. A főszerep a sok-sok találós kérdésé és a talányos meséké lesz. Ingyenes!

Mese, mese, kályha – Budapesti Történeti Múzeum, szombaton 14:00-18:00 (ingyenes)

Hogyan fűtötték a középkori várak vastag falú termeit? Hogy kerültek a gótikus katedrálisok mérműves osztásai a kályhacsempékre? Milyen közös tulajdonsága van a mézeskalácsnak, a pénzérmének és a kályhacsempének? Hogyan mérték az idő múlását a mechanikus órák elterjedése előtt? Sok izgalmas kérdésre kaphattok választ ezen a délutánon. Emellett tárgysimogató és tárlatvezetés is vár benneteket. Pulcsit vigyetek, mert a kiállításon hűvös van a tárgyak védelme miatt. Ingyenes!

80 éves a XIII.kerület – Béke tér, május 25-27. (ingyenes)

Három napig tart majd a XIII. kerület születésnapi bulija a Béke téren. Lesz arcfestés, kézműves foglalkozás, légvárak, viadal, társasjátékok, sportprogramok. Vasárnap emellett a színpadon a Veronaki Zenekar (12:00) és Kovácsovics Fruzsina (10:30) koncertjét lehet majd meghallgatni. A gólyalábas előadás mellett légvár fogataggal, Családi Játék Hétvégével, állatsimogatóval, buborékos foglalkozással, lufihajtogatóval és sok más izgalmas gyermekprogrammal készülnek. Ingyenes!

Japán napok – Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, május 25-26.

Teaceremónia , kimonó- és jukatabemutató, Kiyo-kito Taiko zenekar, tárlatvezetés, kalligráfia, manga- és animé-alkotóműhely, origami, mesesarok és még számos bemutató vár rátok a Japán napokon. Belépő: felnőtt 1500 Ft, diák 900 Ft.

Rosszcsontkodás Harisnyás Pippivel – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 14:00-16:00

A séta első részében a Két Egér meseboltban játszhattok, ahol egy művészeti és irodalmi interaktív foglalkozás keretben elkészíthetitek Pippi házát, tovább magát Pippit is kartonból. Megtanulhattok néhány dalt, táncot, illetve megosztanak néhány kulisszatitkot a színdarabról. Miután elfáradtatok a sok-sok játékban, átsétálhattok a Fánkterápia bárba, szemben a könyvesbolttal, ahol Pippi kihívja a gyerekeket egy kakaóivó, fánkfaló versenyre. Részvételi díj: 2800 Ft (6-16 év között gyerekek vehetnek részt az sétán, a Szülők a Fánkbárba kísérhetik el a gyerekeket).

Fülemülék éjszakája – Naszály, Naszály település Tata felőli határában a falutáblánál, Ferencmajori Madárvárta, szombaton 19:00

Az este folyamán az érdeklődők megismerkedhetnek a fülemülével, madárgyűrűzési bemutatón különböző madarakkal találkozhatnak testközelből, a túrán pedig belefeledkezhetnek az éjszakai állathangok világába. Részletek itt. Kedvezményes családi jegyár: 1200 Ft/fő.

MÁJUS 27., vasárnap

Manómese – Inspirál Cirkuszközpont, vasárnap 11:00

A manók mindenütt élnek, rekettyebokrok közül bújnak elő, erdőlakók, mezőlakók, padlásokon bujkálnak, vagy vízi-manók, fiók-, netán zsebmanók, lakótelepiek és időnként melléd is szegődnek. Csintalankodnak, törnek, zúznak, rontanak és bontanak, álmot őriznek, vagy pálinkát főznek. Összevesznek, kibékülnek, izgága, fura, kotnyeles teremtmények. Jegyár: 1200 Ft.

Gyerek FolkFest – Várkert Bazár, vasárnap 14:00-21:00 (ingyenes)

14 órától kezdődnek a programok a Várkert Bazárban, ahol fellép Csillagkapu és Novák Péter (14:00), a Heveder zenekar és Eötvös Rémusz (15:00), a BaHorKa Társulat: Cifra Mesterségek (16:00), Szalóki Ági  (17:00) és még sokan mások. Részletek itt. Ingyenes!

„Növünk együtt” – Integrált családi nap – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 11:00 (ingyenes, regisztráció szükséges)

Az integrált családi napokra várnak minden gyereket, aki még nem múlt el 12 éves, és önfeledt játékkal szeretné csillapítani kíváncsiságát, és felfedezni a világ sokszínűségét. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát jelezze a muzeumped@pim.hu vagy a czekmanya@pim.hu email címen.

Amerikából jöttem – családi jazz-színház Kálloy Molnár Péterrel és a Modern Art Orchestrával – BMC, vasárnap 11:00

A jazz muzsika iránt a végletekig elkötelezett Modern Art Orchestra és az improvizáció egyik legtapasztaltabb színházi képviselője Kálloy Molnár Péter közös szórakoztató színházi műsort mutatnak be. Az „Amerikából jöttem” nem titkoltan a jazz alapvetéseit kívánja bemutatni, és a színház és humor erejével közelebb hozni a műfajt a jövő zenehallgató közönségéhez. E mellett természetesen még az sem kizárt, hogy a gyerekeket elkísérő szülők is jól szórakoznak majd. Jegyár: 1500 Ft, családi 4500 Ft.

Ócsai Tejbegríz Fesztivál – Ócsa, Templom tér, vasárnap egész nap (ingyenes)

Egész nap tejbegríz bár, tejbe-kvíz, ugráló várak, matricagyűjtés a Tejúton, bungee, gyerekjátszó-tipegő, logikai játszóház, nyárváró kézműves foglalkozás, arcfestés, pónilovagolás vár rátok, emellett 18 órától fellép az Apacuka zenekar, 17 órától lesz tejbegríz evő verseny apukáknak, 15:45-től Vitéz László bábelőadás, és természetesen érdemes Ócsa tanösvényeit is felfedezni. Részletek itt. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Nézzétek meg legújabb beszámolónkat a Holnemvolt Várról, illetve nyári táboros válogatásunk 2. részét!

Era kedvencei: Gyereknap a tűzoltóságokon, Agymenő élménynap az Állatkertben és a Holnemvolt Vár, XXL Cifra Palota Gyereknap a Müpában, Belvárosi Fesztivál
Rozi kedvencei: Gyereknap a tűzoltóságokon, Agymenő élménynap az Állatkertben és a Holnemvolt Vár