Gyerekprogramok a pünkösdi hétvégére – május 22-24.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyerekprogramok a hétvégére - május 22-24.

Pünkösdi programokkal, online színházi eseményekkel, szuper családi filmekkel, ingyenes lehetőségekkel és sok-sok kirándulással készültünk számotokra szombattól hétfőig. Íme a legjobb gyerekprogramok hétvégére!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Kolibri Színház: Marék Veronika: Kippkopp gyerekei (ONLINE) – elérhető: pénteken 18:00 – vasárnap 23:59

„Erős a házunk, teli a kamránk” ‒ mondja Kippkopp Tipptoppnak. „De üres a karunk. Hiányzik innen… egy gyerek!” – sóhajtja Tipptopp. Marék Veronika népszerű mesehőseinek története folytatódik, bővül a család öt kis gesztenyegyerekkel. 3-7 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1000-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Kolibri Színház: Erich Kästner: Emil és a detektívek (ONLINE) – elérhető: pénteken 18:00 – vasárnap 23:59

Az újvárosi, tizenkét éves Emilt anyja Budapestre küldi, hogy kölcsönt vigyen anyagi nehézségekbe keveredett apjának. Emil a vonaton elalszik, s mire felébred, nyoma vész a pénznek. A fiú üldözni kezdi a vele egy kupéban utazó, gyanúsan viselkedő férfit, mert biztos benne, hogy ő a tolvaj. Ki segít Emilnek? 9 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1500-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Kolibri Színház: Tom Lycos – Stefo Nantsou: Kövek (ONLINE) – elérhető: pénteken 18:00 – vasárnap 23:59

Ausztrál krimi két fiúról, akik unalomból gyilkossá válnak… A megtörtént esetet feldolgozó darabot Európa-szerte telt házakkal játszották. A sikerben a téma izgalmassága mellett az is közrejátszhatott, hogy a színpadi játék páratlan lehetőséget biztosít két színész számára, akik nem csak a fiúk, de az utánuk nyomozó rendőrök szerepét is eljátsszák. 12 éves kortól. Jegyár: 1500-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Budapest Bábszínház: Jules Verne – Gimesi Dóra: 80 nap alatt a Föld körül (ONLINE) – elérhető: szombaton 10:30 – vasárnap 22:00

Az előadás segítségével a mai óvodás és kisiskolás korosztály is bejárhatja Mr. Fogg-gal azt a végtelenül kalandos, földrészeken átívelő utat, mely nemcsak földrajzi és közlekedéstörténeti ismeretekre, de toleranciára és nyitottságra is tanít. Az előadást 4 éves kortól ajánlják. Jegyár: 2500-4900 Ft. Jegyvásárlás itt.

Ingyenes a belépés a Lupa-tó strandjaira

Egészen május 24-éig ingyenesen lehet belépni a Lupa-tó strandjaira. A víz ugyan nem alkalmas még a fürdésre, de játszótereket, teraszos helyeket, sportpályákat is találtok a területen. Bringával is könnyen megközelíthető. Részletek itt. Ingyenes!

Tűzoltó Skanzen – Újpest, naponta 10:00-16:00 (ingyenes, 18 év felett védettségi igazolvány szükséges)

Tavaly adták át Újpesten ezt a hiánypótló helyszínt, amelyet ajánlunk minden kicsi és nagy tűzoltó rajongónak. Kizárólag magyar gyártású járműveket találtok itt. Tűzcsapokkal és tűzoltótömlőkkel elkerített járdán sétálhatjuk be a területet, ahol megcsodálható például egy 1910-ben gyártott, lóvontatású gőzfecskendő és egy 1928-as Magirus létrás tűzoltóautó is. Szuper 1 órás program, amely ráadásul ingyenes. Hétköznapokon is látogatható, de akkor előre be kell jelentkezni. Itt írtunk róla bővebben.

Városligeti Futó kihívás – május 22-24. (ingyenes, regisztrációs)

Teljesítsétek a 3 vagy 7 km-es távot, utána lehet játszóterezni (itt írtunk a Nagyjátszótérről bővebben, ahonnan indul a futás is) a Ligetben és meginni valami finomságot a Léghajó kertben! Ingyenes, de regisztráció szükséges! Itt tudtok regisztrálni!

Legendás lovagkor – Vajdahunyad vára – minden nap nyitva (18 év felett védettségi igazolvány szükséges)

Újra látogatható a legendás lovagkor kiállítás, amelyről itt írtunk bővebben. A látogatók a játék során képzeletbeli tájakat barangolhatnak be, miközben agyafúrt fejtörők és lovagkori kihívások teszik próbára tudásukat és érzékeiket. A járványügyi előírások értelmében a Legendás lovagkor kiállítást jelenleg csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek és a kíséretükben érkező 18. életévüket még be nem töltött, kiskorú személyek látogathatják. A kiállítótérben nem kötelező a maszkviselés, ugyanakkor ajánlott a többi látogatótól való távolságtartás. Bővebben itt.

Kántor nyomozz! – interaktív Public Art kiállítás – Madaras József Tér, május 24-ig (ingyenes)

A legendás magyar négylábú nyomozó visszatér, hogy segítsen felgöngyölíteni egy újabb rejtélyt, ezúttal Ferencvárosban! Kántor a kiterjesztett valóságban jelenik meg, hogy csalhatatlan szimatával segítse a kalandvágyó detektíveket, akik önként vállalják, hogy pontot tesznek egy szövevényes bűnügyi nyomozás végére. Hogy mindennek mi köze van a térnek nevét adó Madaras József színművészhez, vagy Merényi Gusztáv orvos-vezérőrnagyhoz? Erre bizony a nyomozás során kell rájönnötök! Részletek itt. Az applikáció letöltése és használata, valamint a park látogatása és a programon való részvétel is ingyenes.

Nyit a Kertvárosi Tanyaudvar – szombattól, hétfőn is nyitva! (felnőtteknek védettségi igazolvánnyal látogatható)

Még tavaly jártuk be a XVI. kerületi helyszínt, azóta pedig tovább szépült és épült a terület, illetve még több háztáji állattal várnak benneteket. Kellemes 1 órás program a kicsiknek vagy ovis/kisiskolás korosztállyal. Itt írtunk róla bővebben. A családokat hétvégenként várják 10 és 16 óra között, de most hétfőn is nyitva lesznek. Belépő: családi 1200 Ft (2 felnőtt, 2 gyerek).

Elindul a kisvasút Márianosztra és Nagyirtáspuszta között!

Május 22-én indul a kisvasutas szezon a Bezina-völgyben. A vonatok egyelőre csak Márianosztra és Nagyirtáspuszta között közlekednek! Vigyétek a Kajla Útleveleket is, kedvezmény ugyan nem, de pecsét jár az utazás mellé. A nyitott kocsikon is kötelező a maszk használata! Részletes menetrend és információk itt.

Tom és Jerry (premieres film) – május 20-tól a mozikban

A világ egyik legnépszerűbb, legtöbbet idézett animációs sorozata most az élő és animációs elemeket keverve születik újjá: a látvány modern, de a szellem a régi: sok humor, sok ötlet és rengeteg üldözés! 6 éves kortól ajánlott.

15 kirándulás válogatás a Minimatinétól! (Budapest, főváros környéke, országos, kisvasutak, várak, Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó)

Akár Budapest közelében vagy távolabb, akár a fővárosban vagy éppen a Balatonnál, Velencei-tónál töltenétek a hosszú hétvégét, itt megtaláljátok kedvenc kirándulásainkat. Az anyagokat frissítettük, de indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakat, mert sokszor a nyitott helyekre is kell vakcina igazolvány! Nézzétek meg Kirándulás rovatunkat is! Egy vadonatúj meglepetés anyaggal is készülünk számotokra a hétvégére!

MÁJUS 22., szombat

A pilisi len nyomában – Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt, szombaton 10:00 (regisztrációs, 18 év felett védettségi igazolvány szükséges)

Az út a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület olyan részeit is érinti, amelyek csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakvezetett túrái során látogathatóak. A túra alkalmával megismerkedhettek a gerinc egyedülálló növény- és állatvilágával, miközben gyönyörködhettek a táj szépségeiben. A dolomitlankák rejtekében nő az István király-szegfű, valamint a Szénások Európa Diplomás Terület unikális növénye, a pilisi len. A távcsövét senki se hagyja otthon, hiszen a terület jellemző madaraival is találkozhattok. Jegyár: 1000-1700 Ft. Regisztráció: pilisilen@dinpi.hu.

Svábhegyi Csillagvizsgáló: Asztro-matiné – szombaton 11:00 (előzetes jegyvásárlás szükséges)

A program során a gyerekek könnyen érthető, de annál színesebb nyelvén magyarázzák el az univerzum érdekességeit, interaktív módon mutatják be a jelenségeket, és megválaszolják a gyerekek sokszor egyszerűnek tűnő, de fogas kérdéseit. Jegyár: 2800 Ft.

Változatosság és fennmaradás – a biológiai sokféleség (biodiverzitás) napja – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 11:00 (18 év felett védettségi igazolvány szükséges)

A Sas-hegy Természetvédelmi Terület egyik legfőbb értéke a fajok  sokfélesége, változatossága. A túra bepillantást nyújt az éppen megfigyelhető fajok virágtengerébe. Előzetes bejelentkezés és védettségi igazolvány szükséges! Jegyár: 1600-1900. Részletek itt.

Pesti Magyar Színház: Valahol Európában (ONLINE) – elérhető: pénteken 18:00 – szombat 19:00

A szétbombázott városban utcára került megárvult gyerekek elveszve, csapatba rendeződve próbálják túlélni a második háború viszontagságait. Egy elhagyatottnak tűnő birtokon húzzák meg magukat, ahol megtanulják a zene szeretetét. Az előadás a hűségről, bátorságról, barátságról szól, az emberségről az embertelenségben a háború sújtotta Magyarországon. 12 éves kortól ajánlott. Jegyár: 3900-4990 Ft. Jegyvásárlás itt.

Pesti Magyar Színház: Tom Sawyer kalandjai – Ahogy Becky Thatcher elmeséli (ONLINE) – elérhető: pénteken 15:00 – szombat 15:00

Mark Twain klasszikusának számtalan feldolgozása létezik, de ilyen még nem. A már nagymama Becky Thatcher mesél napjainkban szerelmes unokájának azokról az időkről, amikor kislányként meglátta a csibész Tom Sawyert és menthetetlenül beleszeretett. 8 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2500-4990 Ft. Jegyvásárlás itt.

Jasper – m2 csatorna, szombaton 18:15 (ingyenes)

Öcsibogyó ha lehet, még kíváncsibb, mint Jasper, így nem csoda, ha izgalmas kalandok sorába sodorja bátyját. 6 éves kortól ajánlott.

MÁJUS 23., vasárnap

Pünkösdi vasárnapi piac – Élesztőház udvara, vasárnap 8:00-14:00 (ingyenes)

Az Élesztőház udvarán szerveződik egy a magyar őstermelőket felsorakoztató közösségi piac. Olyan termelők kínálják portékáikat, akiknek fontos a természettel való összhang. Szezonális zöldségek-gyümölcsök, sajtok, házi sonkák és szalámik, pékáruk, szörpök, lekvárok, gyümölcslevek, borok várnak rátok. Részletek itt. Ingyenes!

Piros pünkösd – Hagyományok Háza (ONLINE) – vasárnap 10:00-22:00 (ingyenes)

A Hagyományok Háza Pünkösdi online tematikus napján sok tánccal, muzsikával, gyerek- és kézműves foglalkozással, játékkal készül, szeretettel várnak mindenkit a képernyők elé! Ingyenes!

Pünkösdi Rózsa Nap és Erdei Piac –  Diósjenői Erdei Szabadidőpark, vasárnap 10:00

Pünkösd vasárnapján különleges programmal várják a kirándulókat. A jó hangulatú erdei piacot ezen a napot ismét az alsópetényi Rózsavilág Manufaktúra bemutatója színesíti, de lesz kézműves foglalkozás is, illetve túrázni is remekül lehet a környéken. Ezen a napon a Parkban témanapi belépőjegyárak érvényesek: felnőtt: 1200 Ft; gyermek 900 Ft; családi 3400 Ft.

Vaskakas Bábszínház: Misi Mókus kalandjai (ONLINE) – vasárnap 11:00 (ingyenes)

Misit nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy a mókusok egész télire élelem nélkül maradnak, ezért Bumbával, a cirkuszi majommal útnak indulnak Afrikába, hogy megtalálják a Mindenttermő fát… Ingyenes! Elérhető itt.

Pesti Magyar Színház: Harisnyás Pippi (ONLINE) – elérhető: vasárnap 11:00 – hétfőn 11:00

Harisnyás Pippi különös ismertetőjelei: vörös copfos, szeplős, felemás harisnyát és kétszer nagyobb cipőt visel, mint a lába. Pippivel sosem unalmas az élet, rakoncátlan és eleven, de a barátaiért bármit megtenne. Járt már a világon mindenütt, megmentett a tűzvésztől egy testvérpárt, de még sohasem járt iskolába, pedig majdnem tízéves. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 3400-4990 Ft. Jegyvásárlás itt.

Malacka, a hős – m2 csatorna, vasárnap 18:15 (ingyenes)

Micimackó és a többiek egy kis rózsaszín, lebegő fülű alakot keresnek: és a nyomok azt mutatják, hogy még egy Egészen Kicsi Állat is végrehajthat Igen Nagy Tetteket.

MÁJUS 24., hétfő

Ingyenes a belépés a Vasúttörténeti Parkba! (18 év felett védettségi igazolvány szükséges)

Pünkösd hétfőjén is vár benneteket a Vasúttörténeti Park, ahova ráadásul ingyenes lesz a belépés. 18 év felett védettségi igazolvány szükséges! 2021-ben még ezeken a napokon lesz ingyenes a belépés!

Kolibri Színház: Gimesi Dóra: Emma csöndje (ONLINE) – elérhető: hétfőn 8:00-23:59

A hétéves Emma épp két hete, három napja és tíz perce jár iskolába. Más, mint az osztálytársai: különösen érzékeny a zajokra, és retteg, ha meg kell szólalnia mások előtt. Az emberekkel nehezen kommunikál, ám a tengeri állatokat megérti. Szülei munkahelyén, a tengerbiológiai kutatóközpont állatkórházában barátja lesz a sebesült cápa, a narvál, a lamantin, a rája, a polip. Emma úgy képzeli, hogy a világ egy nagy akvárium, ő pedig egy pici tengeri uborka az akvárium fenekén. 7 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Gryllus Vilmos pünkösdi koncert (FB LIVE) – hétfőn 10:30-11:30

Hosszú évek óta minden Pünkösdkor a Budavári Palotában várt benneteket Gryllus Vilmos Pünkösdölni. Most ugyan nagy közös élő mulatságban még nem találkozhattok, de Gryllus Vilmos és a Tündérkert Közösségi Tér most is vár minden családot Pünkösd ünnepén az online térben! Családi jegy: 3500 Ft. Jegyvásárlás itt.

Volt – m2 csatorna, hétfőn 15:23 (ingyenes)

Igazi kihívás vár Voltra, amikor elhatározza, hogy megkeresi a gazdáját. Rá kell jönnie, hogy ebben a világban másként működnek a dolgok, mint a tévében, ahol mindketten sztárok voltak.

Pesti Magyar Színház: Kötelezők szabadon (ONLINE) – elérhető: hétfőn 19:00 – kedd 19:00

Mára sok kötelező olvasmány elvesztette az útját a fiatalokhoz. A rohanó, internetközpontú világban nincs idő belemélyedni egy-egy költeménybe és így nehezebben jut el a lényege és értéke a tanulókhoz; üres hasonlatok és idejétmúlt metaforák tárházának tűnhet egy szöveggyűjtemény. A Kötelezők szabadon című előadás a mai könnyűzene eszközével hidat teremt a fiatal generáció és a versek között, hiszen a zene egyetemes nyelv, általa mindennapi dolog lehet a vers ismerete, nem valami száraz kötelező, ami az iskolapadon kívül feledésbe merül. Jegyár: 2500-4990 Ft. Jegyvásárlás itt.

Nézzétek meg legújabb kirándulás válogatásunkat is 5 szuper, panorámás hellyel!

LINKAJÁNLÓ

A legjobb kirándulások a Minimatinétól – 15 válogatás 1 cikkben
Pagony családi kalandséta
Újra nyíló helyek Budapesten és a főváros környékén

Újra nyíló helyek – országos
Teraszok – kiülős helyek Budapesten és a Dunakanyarban
Kisvasutak
Sóstói Természetvédelmi Terület
Tatai Fényes Tanösvény
8 könnyű kirándulás gyerekekkel

Könyvek gyerekekről felnőtteknek – 22 újdonság
Új könyvek kicsiknek és iskolásoknak
Arborétumok nyitva
10 jó hely gyerekekkel a Vértesben
8 könnyű kirándulás gyerekekkel Budapest közelében
2020 legjobb társasjátékai korosztály szerinti ajánlással
Rumini hangjáték

Budapesti kirándulások
Tanösvények
Guckler-sétány, Merzse mocsár, Fóti-Somlyó tanösvény

Ha szeretnétek a legjobb programokat, új ajánlóinkat és válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.