Gyereknap – máj. 24-25., szombat-vasárnap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

gyereknap_2014

Hétvégén tobzódni fogunk a gyerekprogramokban. Reméljük, hogy válogatásunkban mindannyian megtaláljátok majd a nektek tetszőt, akár a zajosabb, pörgősebb akár a csendesebb bulikat kedvelitek. Gödöllőn és Székesfehérvárott is találtunk remek programokat, ha kirándulnátok.

A legnagyobb…

gyermeknap_varosliget

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal már 1990 óta évente megrendezi kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényét a budapesti Városligetben. A programra idén május 24-25-én kerül sor. Ha bírjátok a tömeget és a kavalkádot ide menjetek. A Liget amúgyis megtelik minden hétvégén tavasztól őszig, egymást érik a különböző rendezvények. Érdemes kerékpárral vagy tömegközlekedéssel menni, mert parkolni nehéz. Fellép majd Rutkai Bori és együttese, Gubás Gabi és a Szeleburdi Színház, Kaláka együttes, Madách Musical Táncművészeti Iskola, MÉZ együttes és a MintaPinty Zenekar. Lesz még Nemzetek Utcája (május 25.), Biztonságos Internet Sátor, lovasterápia bemutató, foci, fogászati szűrés, babarét a legkisebbeknek, kutyás bemutató. A részletes programot itt olvashatjátok. A rendezvény térképe itt található. Ingyenes!

A legbringásabb…

cycling_affers

Még vasárnapig láthatjátok a Cycling Affairs című kiállítást a Design Terminálban. Május 24-én bringás vásár és Bike Style Fotófal, vasárnap 10 és 12 óra között a Mini-terminál kicsiknek szóló workshopja vár benneteket. Ingyenes!

A legDunásabb…

duna_flow_

A DanubeFlow csapatával néhány hete már megöleltük a Dunát. Ezen a vasárnapon a Holdudvarban találkozhattok velük a Margitszigeten. Az évek során már jól bevált non-formális Duna témájú oktató játékokkal várják az érdeklődőket 11 és 16 óra között. A menün szerepel a Duna kvíz, a vizakirakó, az állatos torna, és Jaskó Bálint előadja az Egy Vízcsepp élete c. egyszemélyes darabját. Az idelátogató gyerekek és szüleik számára kézműves, és egyéb foglalkozásokat biztosítanak, unatkozni biztosan nem fog senki. Ingyenes!

A legBóbitásabb…

bobita_gyereknap

Az Eszter-lánc mesezenekar (11 órakor) meseerdő közepébe invitál, az Apacuka zenekar (13 órakor) pedig interaktív, játékos, táncos kalandra hívja a legkisebbeket ezen a vasárnapon. A Talamba Ütőegyüttes (16 órakor) óvodás- és kisiskolásoknak tart hangszerbemutatóval egybekötött koncertet és kínál felhőtlen időtöltést. A Bóbita gyereknapon az Allee Bevásárlóközpontban többek között az alábbiak várják még a kisebb-nagyobb gyerekeket: kreatív kézműves foglalkozások, arcfestés; varázslat, Boldog Péter bűvész, valamint tudományos kísérletek is garantálják a kikapcsolódást. A részletes programot itt találjátok. Ingyenes!

A legvonatosabb…

vasuttorteneti_park

Május utolsó vasárnapja a gyerekeké a Vasúttörténeti Parkban is, ahol egész nap érdekes programok lesznek kicsiknek és nagyoknak, így a vasúti színpadkocsin a Bartók Rádió családi koncertje, a Kispárna zenekar, a Picur Rádió közreműködésével, valamint kvíz- és szórakoztató játékok. A mozgás is fontos szerepet kap az eseményen: a gyerekek kipróbálhatják ügyességüket a Cartoon Network Fociakadémia nyitóeseményén is. Utóbbinál, ha a gyerkőc szereti a futballt, a helyszínen bemutathatja látványos focis trükkjeit, amelyről videót is készítenek. A zsűri által kiválasztott szerencsés akár a nyári Cartoon Network Fociakadémiáig is eljuthat, ahol a brazil válogatott egyik tagjával, Luiz Gustavoval találkozhat és leshet el néhány trükköt személyesen. Kisebbeket várja a Thomas klubsarok, a Barbie és Hot Wheels játszótér, illetve a családokat az Eisberg finomságai és a zöldségszobrászkodás. Természetesen az interaktív programok is kipróbálhatóak, így a nagymozdonyon utazás, a hajtányozás, a kerti vasút, a lóvasút és a csajka sínautó. Belépőárak itt.

Miniverzum_MG_5650

Találd meg a napernyőket és nyerj ajándékot gyereknapon a Miniversumban! Egy napernyőt észrevenni nem nehéz, ugye? Ha 25 napernyőt kell megtalálni, ami százszor kisebb, mint a valódi, és egy óriási terepasztalon rejtettek el? Így már biztos izgalmasabban hangzik! Találjátok meg mind a 25 napernyőt, és jelöljétek be a térképen. Az első 50 helyes megfejtőt vendégül látják egy sütire a kávézóban. A múlt heti megnyitóról beszámolónkat itt olvashatjátok. Belépőárak itt.

A legjátékosabb…

playkid_gyereknap

A PlayKID Gyermeknap célja, hogy színvonalas programot kínáljon a családoknak május utolsó hétvégéjén Budapest egyik központi helyszínén, a Millenárison. Több mint 50 program, érdekes előadások, és sok-sok játék várja a gyerekeket és a szülőket szombaton és vasárnap. Fellép Halász Judit, a Kaláka, Gryllus Vilmos és Kovácsovics Fruzsina. A részletes programot itt olvashatjátok. Jegyárak: napi: 1000Ft, két napos: 1500Ft, 14 éves kor alatt díjtalan!

A legmozisabb

bartos_erika_bogyo_es_baboca

Bartos Erika, a népszerű Bogyó és Babóca mesék írója és rajzolója gyermeknap alkalmából közönségtalálkozót tart az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítéssel, játékos fejtörőkkel és dedikálással kísért programon az idén tizedik születésnapján ünneplő, számos díjat elnyert sorozat legújabb részeibe nyerhetnek betekintést a vendégek. A május 25-én vasárnap 10:30-kor kezdődő meseprogramon kicsik és nagyok személyesen a szerző előadásában hallhatnak három egészen új mesét a katicalányról és a csigafiúról, olyan történeteket, melyek még sem könyvben, sem filmen nem jelentek meg. A meseprogram után a Bogyó és Babóca 2. – 13 új mese már jól ismert epizódjait vetítik, majd a vetítést követő közönségtalálkozón Bartos Erika dedikálja a gyerekek egy-egy kedvenc könyvét. Gyermeknap alkalmából mindenki egy ajándék kifestővel térhet haza. A részleteket itt találjátok. A programra a kedvezményes belépő 700 Ft, jegyek korlátozott számban kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

A legMesésebb

GYIK_0957

A Mesemúzeumban május 24-én, szombaton 11 órától Gyereknapi rendezvénnyel várnak benneteket. Mesés-zenés világjárás lesz Kovácsovics Fruzsival. Elrepülhettek a Távol-Keletre, ahol megismerkedhettek néhány ottani országgal, közelebb kerülhettek az ott élő emberekhez. Belekóstolhattok néhány helyi népszokásba, megismerhetek pár helyi ételt és még azt is kipróbálhatjátok, hogy hogyan eszik arrafelé a rizst. Zene és tánc természetesen most is lesz! 12 órától a Múzeum vendége lesz a 39 éves GYÍK Műhely Szabadtéri kiállítás, akik animációs vetítésekkel és kreatív workshopokkal várnak. 15 órától fergeteges moldvai táncház lesz a Sebesvíz együttessel, versenyekkel, játékokkal, közös dalolással, csujjogatásokkal. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

A legLEGOsabb…

Ebben az évben Magyarországon, a budapesti Szent István Bazilika előtti téren kerül megrendezésre a 46. LEGO Toronyépítés, amelyet előző évben az Egyesült Államokban 34,43 méter magasra sikerült építenie egy iskola tanulóinak. Idén ezt a rekordot kell túlszárnyalnia a magyar gyermekeknek, akiket két hivatalos dán LEGO építőmester segít majd a munkálatokban. A május 21-én kezdődő Guinness rekord toronyépítés mellett további számos ingyenes programmal találkozhatnak hétvégén a Bazilikához látogatók, mint például LEGO mester építőakadémia, LEGO videojáték kipróbálása a Telekom csúcskészülékein és családi mozaiképítés, továbbá Ford autóépítő verseny és mozaiképítés, LEGO Chima verseny, Ninjago ninjaképző akadémia, de szabadon játszhatnak a gyerekek LEGO Star Wars vagy LEGO Friends játékasztalokon is, a legkisebbeket pedig LEGO DUPLO építőmedence vár majd. Hétvégén fellép majd Farkasházi Réka, a Buborék Együttes és az Animal Cannibals.A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

A legCifrább…

bugocsiga_zenede

Kihagyhatatlan ezen a vasárnapon is a Művészetek Palotája Cifra Palota programsorozata, ahol ezúttal 15 óráig várnak benneteket és kint is lesznek programok. Fellép a Búgócsiga Zenede, az Apró Band, Rutkai Bori Banda, Kovácsovics Fruzsina és a DRUMS ütőegyüttes. Lesz még táncház, Kerekítő foglalkozás, kint KRESZ park, segítő kutyák, kézműveskedés. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

A legszínházibb…

rumini

Első és egyben rendhagyó Gyermeknapi fesztiválját rendezi meg a Pesti Magyar Színház május 22. és 25. között. A négy napos „maratoni” gyermeknapon a legkisebbeké, s a kicsit nagyobbaké lesz a fő szerep, hiszen igazi színházi, irodalmi és kreatív programokkal várják a gyerekeket a teátrumba. A családi-és ifjúsági színház fesztiválján és előadásain a gyermekeknek írt darabok szerzői, valamint egy általuk meghívott író társuk is jelen lesz, ahol a könyvvásáron és börzén túl, a gyerkőcök még dedikálhatják is az írókkal kedvenc, vagy frissen szerzett könyvüket. Az előadások szünetében és az előadás után játszóházzal várják a gyerekeket. A részletes programot itt olvashatjátok.

A legEszteresebb

Eszter_lanc mesezenekar

„A sűrű erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt. Mese-erdő közepébe hívunk minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol megelevenedik a történet a zene, bábok, és persze a gyerekek segítségével. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg velünk, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. Gyerekdalok, népdalok, kortárs költők megzenésített versei kísérnek minket utunkon, aminek a végére reméljük új zenekari tagokat is találunk a gyerekek körében, akik beszállnak a közös muzsikálásba.” Eszter napi Eszter-lánc mesekoncert gyerekeknek és gyerek-lelkű felnőtteknek a Budapest Jazz Clubban május 24-én, szombaton 11 órától. Sztárvendég: Horgas Eszter (fuvola). Belépő: felnőtt 1200 Ft, gyerek 500 Ft, 2 vagy több gyerek esetén, illetve Eszter nevű gyerekeknek 400 Ft.

A legEgeresebb…

uborka

A Két Egér gyereknapi ajándéka Kollár Bori foglalkozása, ahol végre lehet játszani az étellel! Figurák, állatok, ehető ékszerek, nyomda: és mindez zöldségekből! Mikor, hol? Május 24-én 11 órakor a Két Egérben. A gyereknap alkalmából a belépés ezúttal ingyenes!

A legjátszóteresebb…

rumini_jatszoter_02

25-én, vasárnap délután 4-kor lesz a Rumini játszótér második részének átadása az I. ker, Mária téren. Itt a meglevő Szélkirálynő, Pelevári bazár, hinták és egyéb játékok mellé egy hatalmas, 8 méter magas ágyús, csúszdás vár is készül, függőhíddal! A rugós hinták is Ruminisek lesznek, a falakon Kálmán Anna festményei, az aszfalton az  óriáspolip mind arra vár, hogy kipróbáld őket! A megnyitón természetesen ott lesz Berg Judit és Kálmán Anna is! És ti? Ingyenes!

A legkönyvesebb…

Zinka_es_Hugo_borito

Kreatív gyerekprogramok, sok-sok nevetés és jókedv. A Shopline Pikniken meglepetésekkel, ajándékokkal várják a család apraja-nagyját a városligeti Pántlika Bisztrónál (Közlekedési Múzeumtól pár percre). 13 órától felolvas Hitka Viki és D. Tóth Kriszta a Zinka és Hugó – A rejtélyes üzenet című könyvből. 16 órától Kollár-Klemencz László és Erdős Virág zenél a gyerekeknek. A részletes programot itt találjátok. Ingyenes!

A legKolomposabb…

Kolompos_zenekar

A Kultúrkúriában szombaton 15 órától a Csodamalom Bábszínház, a Kolompos együttes, Pegazus mesés játéktára, Tekergőtér – az izgalmas szerkezetek tere, Játékos Tudomány – Furfangos csudavilág játszóház, Cirógató babafoglalkoztató, Gömbölődő játéktár,  kézműves játszóház és hempergő várja a gyerekeket. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

A legKultúrzsibisebb

kulturzsibi

E hét szombat-vasárnapján újra a budafoki Oroszlános udvarban, a volt Törley birtokon működő Álomautó múzeum parkjában kerül sor a már sokak által jól ismert antik, retró és kortárs bolhapiacra, ezúttal is sok kísérőprogrammal. Lehetőség nyílik élményautózásra amerikai álomautókkal, és a gyerekek féláron látogathatják az álomautó múzeumot, ahol csaknem száz autócsoda vár rájuk. A parkban a Kultúrzsibi mellett lesz állatsimogató, kenyérlángos sütöde,  valamint külön a felnőtteknek álombor- és pálinka vásár.  Vasárnap gyerek bolhapiac nyílik a park óriássátrában, ahol 14 év alatti gyerekek árulhatják, és csere-berélhetik megunt játékaikat, kinőtt ruháikat, és egyéb egykori kincseiket.  A Nagy Budapesti Kultúrzsibi arra biztat mindenkit, kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy fölösleges holmijait hozza el, nem feledve minden bolhapiacok alaptételét: ami az egyiknek lom, a másiknak kincs lehet! És bármilyen régi, az új gazdának új! A helyszín közvetlenül elérhető a Deák térről a 47-es villamossal, a menetidő 33 perc. Ingyenes!

A legkertvárosibb…

makam_01

Az Erzsébetligeti gyereknapon kreatív programokkal, futóversennyel, 11 órától Makám, 17 órától 100 Folk Celsius koncerttel várják a kicsiket és a nagyokat. Ingyenes!

A legMOM-osabb

10 órától a Karaván Művészeti Alapítvány Banyamesék című előadását láthatjátok. Majd 11 órától a Marcipán trió zenél. A koncerten a gyerekek megismerkedhetnek Pompom-pókkal, a rózsaszín elefánttal, a széles szájú békával, csacsival, zsiráffal, Pösze nyuszival és a tatuval. Kézműves foglalkozásokkal és finomságokkal várják a gyerekeket a MOM Gyereknapra. Ingyenes!

A legskandinávabb…

gipszkorszak

24-én 16 órától  18 óráig ismét vár a Skandináv Ház programja. A májusi gyerekklubon a nyár előszele már megérint minket, így a szabadban tartják ez alkalommal foglalkozásokat. Skandináv játékokkal és sok nevetéssel ünnepelik meg a gyerekeket. Helyszín: Gipszkorszak Játszóház, 1075, Budapest, Gozsdu „F” udvar, Király u. 13.- Dob u. 16. (A Király utca és Dob utca közötti passage a Gozsdu udvar, az “F” rész pedig a Dob utca felőli részhez esik közel. Aki esetleg a Király utca felől érkezik, ne essen kétségbe, csak sétáljon majdnem egészen végig a Gozsdu udvar másik bejárata felé.) A belépés ingyenes!

A legCimborásabb…

iszkiri_zenekar

Május 24-én 10 és 16 óra között a Ferencvárosi Művelődési Központ kertjében mindenkit vár a Cimbora Maraton az Iszkiri zenekarral, a Karaván Színházzal, mesesarokkal, Levente Péter műsorával és játszóházzal. Ingyenes!

GÖDÖLLŐ

„Az ArboFeszt egy nonprofit, alulról jövő, civil szervezésű fesztivál. Az elsődleges célunk, hogy az Arborétumot ismét beemeljük a városi programlehetőségek közé, továbbá hogy egy eredeti hangulatú, nagyon tartalmas családi napot hozzunk létre, közös erővel.”
A zenei programok már 23-án este elkezdődnek, 24-én pedig családi és gyermekprogramokkal, a civil szervezetek bemutatkozásával bővül a program, valamint középpontba kerül a fenntartható fejlődés és a természettudatosság, valamint a helyes életmód és az egészséges táplálkozás. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!
Május 25-én pedig a gödöllői Főtérre várják a kicsiket és nagyokat. Fellép Bognár Szilvi, a Kaláka, a Langaléta Garabonciások és még sokan mások. A részletes programot itt találjátok. Ingyenes!

SZÉKESFEHÉRVÁR

hetedhet_jatekfeszt

Május 24-én és 25-én rendezik meg a Hetedhét Játékfesztivált a Városház téren, a Fő utcán és a Hetedhét Játékmúzeumban. Két napra hatalmas játszótérré változik a belváros, ahol a gyerekek számtalan (kézműves, alkotós, zenés-hangos) játék közül választhatnak, és meseszereplők is lehetnek. Érkezik a Kabóca Bábszínház és a MárkusZínház, Szalóki Ági (25-én 18 órakor) és Gryllus Vilmos (24-én 18 órakor) pedig családi koncertet ad. Két éve májusban nyitotta meg kapuit látogatói előtt a Hetedhét Játékmúzeum, így Székesfehérvárott a gyereknap és a múzeum születésnapja immár hagyományosan egy nagy játékünnepben olvad eggyé. A Hetedhét Játékfesztivál programkínálata a legkisebbektől kezdve az örök gyerekekig mindenkinek számtalan élményt tartogat. A részletes programot itt olvashatjátok. Belépő: kedvenc játékkal ingyenes!

További hétvégi programok itt.
A Napibontóban az összes programot megtaláljátok időpont szerinti bontásban.

Era kedvencei: Cifra Palota kint és bent a Művészetek Palotájában, LEGO építés a Bazilikánál, Arbofeszt Gödöllőn, Hetedhét Játékfesztivál Székesfehérvárott
Rozi kedvencei: Cifra Palota kint és bent a Művészetek Palotájában, DanubeFlow Holdudvarban, Arbofeszt Gödöllőn