Ezeket olvassuk tavasszal! – 20 új gyerekkönyv a Könyvfesztiválon

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Most 20 olyan új gyerekkönyvet mutatunk be nektek, amely mostanában vagy kifejezetten a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg. Találtok köztük humoros történeteket, segítő könyveket, izgalmas krimiket és verses kötetet is óvodás kortól egészen a kamaszokig. Természetesen a legjobb programokra is érdemes lesz ellátogatni április 21. és 23. között.

ÓVODÁS KORTÓL

Molnár Jacqueline: Robotok (Móra Könyvkiadó)

Ebben a könyvben a csodálatos Molnár Jacqueline ismét elképesztő tűzijátékot rendez, és kiderül, hogy a gépekhez nem kell fizika, anélkül is izgalmasak. Meg hogy a robot is ember. Vagy az ember is robot?” – Lackfi János. Molnár Jacqueline a kortárs magyar gyerekkönyv-illusztráció egyik legeredetibb alkotója, aki a Robotok című képeskönyvében új arcát mutatja meg. Nemcsak ő illusztrálta a könyvet, hanem a szövegét is ő írta.

Dr. Seuss: Zöld sonkás tojás és a Kell egy kedvenc (Kolibri Kiadó)

A Kolibri Kiadó Kolibri Klasszikusok-sorozatában Dr. Seuss méltán népszerű művei, a Kalapos Macska és a Ha volna egy cirkuszom után ezúttal a Zöld sonkás tojás és a Kell egy kedvenc jelenik meg ugyancsak Szabó T. Anna fordításában.

Máray Mariann-Dániel András: Utazz bálnabusszal! (Két Egér Könyvek)

Utazz te is bálnabusszal! Felejts el mindent, amit eddig a rágcsálókról tudni véltél! Az egerek világa sokkal színesebb, mintsem gondolnánk. A Rágcsáruház katalógusában végigböngészhetjük, hogy milyen pazar állatgépek teszik könnyebbé az egerek hétköznapjait, mint ahogy azt is, hogy a kalandvágyó rágcsálók milyen ajánlatok közül válogathatnak.

Vadadi Adrienn: Peti tűzoltó lesz (Pagony)

Vadadi Adrienn meséit imádják a gyerekek. Kedves és érzékeny történetei pontosan ismerik a kicsik lelki rezdüléseit, és a felmerülő belső konfliktusokra mindig talál egy történetet, ami átlendíti a kicsiket a szomorúságon, félelmen vagy beteljesületlen vágyakon. Most a kicsiknek szóló Óvodás lettem!-sorozata bővül egy kötettel, amiben három gazdagon illusztrált mesét talál az olvasó.

Susanne Weber: Palkó és apa – Vonaton, repülőn, biciklin (Pagony)

A humoros és szívmelengető történetek egyből beszippantják az ovisokat. A legújabb kötet megint 20 olyan kalandot mesél el, amit minden kisgyerek szeretne megtapasztalni. Most elmehetsz velük a vidámparkba, a tengerpartra, repülhetsz, biciklizhetsz, táncolhatsz a fejedben szóló zenére, lehetsz űrhajós és kukás…

Harcos Bálint: Szofi lufija (Pagony)

Nem csoda, hogy gyorsan bővülnek a szofis történetek, és a rajongó tábor is. A sorozat egyszerűen sikerre van ítélve az eredetisége, a humora és illusztrációi miatt.Mi is nagyon szeretjük minden kötetét, és várjuk már Szofi újabb kalandjait.

Patrick George: Szabadíts ki! (Geopen Kiadó)

Megjelent magyarul is Patrick George népszerű interaktív mesekönyve, a Szabadíts ki! Segíts kiszabadítani az állatokat! Az elefánt a cirkusz, a halak a vonóháló fogságába, a medvék az állatkert rácsai közé kerültek. Ám, csak át kell fordítanod az átlátszó lapot, és már ki is szabadultak!

ISKOLÁS KORTÓL

Vig Balázs: Todó kitálal a suliról – nem csak alsósoknak (Móra Könyvkiadó)

Felsőben minden tárgyat más fog tanítani. Jövőre érzékeny búcsút veszünk Szandi nénitől. Szerintem nekem sikerül majd visszatartanom a könnyeimet.” Todó a tőle megszokott nagy igazságérzettel és mesélőkedvvel vezeti végig olvasóit az alsó tagozat megpróbáltatásain, és kitálal iskolásoknak, szüleiknek, sőt a tanítóknak egyaránt.

Bosnyák Viktória: Bátorság, Tomi! – Mantyusok (Kolibri Kiadó)

Végre ismét olvasható Bosnyák Viktória nagy sikerű Mantyusok- sorozata! A kötetekhez Rippl Renáta készített új és imádnivaló rajzokat, a lehető legkönnyebben olvasható betűk kialakításában pedig segítségünkre volt a diszlexiával foglalkozó Meixner Alapítvány. A meséhez otthon és az iskolában egyaránt eljátszható drámapedagógiai feladatok is kapcsolódnak.

Igaz Dóra: Az első bé hörcsöge (Pagony)

A Pagony a Most én olvasok!-sorozatába Berg Judit, Gévai Csilla és Finy Petra után most Igaz Dóra ír a kezdő olvasóknak egy négy kötetes sorozatot, ami könyvről könyvre fokozatosan nehezedik. Kulcsfontosságú a nagy betűk használata és a szavak, mondatok hosszának, bonyolultságának, a kép-szöveg arányának tudatos változása, miközben a gyerekek olyan sztorit kapnak, ami aktuális, kalandos és valóban nekik szól. Igaz Dóra pedig pontosan tudja, milyen elsősnek lenni. Hőse, a kis Pali, aki a bében kezdi a tanulmányait. Első bésnek lenni pedig a legmenőbb dolog a világon, mert van az osztálynak egy igazi hörcsöge, akit az arra érdemes nebuló haza is vihet a nap végén.

Roald Dahl: Boszorkányok (Kolibri Kiadó)

Az IGAZI BOSZORKÁNYOK hétköznapi ruhát hordanak, és szakasztott úgy néznek ki, mint a hétköznapi nők. Hétköznapi házakban élnek, és RENDES ÁLLÁSUK van. Ezért is olyan nehéz őket nyakon csípni. Ez a könyv nem mese. Ez a könyv IGAZI BOSZORKÁNYokról szól, akik a legveszélyesebb élőlények a föld kerekén. Ráadásul attól lesznek kétszeresen veszélyesek, hogy nem látszanak veszélyesnek.

Balázs Ágnes: Kalózkaland a szófajok szigetein (Móra Könyvkiadó)

Irkafirka Iringó és barátai minden este táncmulatságot tartanak az Igék szigetén, hiszen kiszabadították Tündérszép Ilonát a mocsári banya fogságából, és teljesítették a küldetést, amivel megbízta őket a Hangok földjének uralkodója. A legnagyobb ünneplés közepén azonban félelmetes külsejű kalózcsapat ront rájuk.A mesélő nyelvtan 3. része 9 éves kortól ajánlott.

David Walliams: A nagy szökés (Kolibri Kiadó)

A Kolibri Kiadónál jelenik meg David Walliams újabb regénye, A nagy szökés, amely a Gengszter nagyiéhoz hasonló siker várományosa lehet. Főhőse, a II. világháborúban vadászpilótaként részt vevő nagypapa időskorára elfelejti, ki is ő valójában, és a mindennapokat is úgy éli meg, mintha még zajlana a háború. Unokája az egyetlen, aki megérti őt – ő siet segítségére akkor is, amikor a nagyapa idősek otthonába kerül…

NAGYOBBAKNAK (10+)

Astrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd (Móra Könyvkiadó)

Mihez kezdene Sherlock Holmes egy békés kisvárosban, ahol nincsenek bűntények, és ezért nincs is mit kinyomozni? Holmes elmenekülne egy ilyen helyről – Kalle Blomkvist, az ifjú mesterdetektív persze nem megy sehova, hiszen még csak tizenhárom éves, és itt él a családja meg a két legjobb barátja: Anders és a vagány Eva-Lotta, akibe titokban fülig szerelmes. Csaknem hetven év telt el azóta, hogy Astrid Lindgren az izgalmas Kalle-trilógiával megteremtette a skandináv krimi ifjúsági változatát – most ennek a sorozatnak az első kötetét vehetitek a kezetekbe.

Tonke Dragt: Levél a királynak (Kolibri Kiadó)

A 16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának – az üzeneten egy ország sorsa múlik. Útja elején még csak nem is sejti, mennyi veszélyes kaland, megpróbáltatás vár rá, és hány ellenséggel kell megküzdenie, ha véghez akarja vinni a feladatot, amivel a Fehérpajzsos Fekete Lovag bízta meg. A Levél a királynak című lovagregényt a 20. század egyik legjobb ifjúsági könyvének választották Hollandiában, ahol azóta is vezeti a sikerlistákat.

Reposz kötetek – Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában (Móra Könyvkiadó)

Fiatal költőket, szlemmereket kértek fel a kötetek összeállítására – Pion István, Kemény Zsófi és Gábor Tamás Indiana – azt feltételezve, hogy ők sokkal hitelesebben tudják megragadni a gyerekvilághoz jobban kötődő érzelmeket, jelenségeket, jellegzetességeket. Minden kötetet más szlemmer szerkeszt. Minden kötet 70-80 verset tartalmaz, s mellettük a válogató kommentjeit arról, miért érdekes számára egy-egy vers, miért szereti vagy éppen miért nem. További Reposzt kötetek itt.

Caroline Solé: Szavazz rám! (Móra Könyvkiadó)

Mondjuk azt, hogy Christopher Scottnak hívnak. Mondjuk azt, hogy tizennyolc éves vagyok. Hogy egy darab dobozkartonon lakom, az utcán, Londonban. Végül is tök mindegy, hogy hívnak, hány éves vagyok. Én lettem a 12 778-as számú játékos. Még nem létezem. De baromi nagy a kockázata, hogy valakivé válok, sőt celeb leszek. És ennél rosszabb nem is történhetne velem.

Ruth Oshan: Minden, ami szép (Móra Könyvkiadó)

Tammie majd elolvad a pisztáciafagyitól. És a sírfeliratoktól. Elég fura a hobbija: naponta végigjárja a temetőt, és lefotózza az ütősebb szövegeket, de csak nem bír ráakadni arra a mondatra, amit a saját temetésére tartogatna. Fejében időzített bomba ketyeg, az agyára telepedő óriási vérrög, ami bármikor felrobbanhat, és megölheti őt. A lány életét tovább bonyolítja, hogy a temetőben az ideális sírfelirat helyett a tökéletes pasira talál rá.

Bobbie Peer: A lurídiumtolvaj (Kolibri Kiadó)

A lurídiumtolvaj váratlan fordulatokkal és megfejthetetlennek tűnő rejtvényekkel teli története, amelyet 2015 legjobb ifjúsági regényének választottak Norvégiában, közel 40 nyelven jelenik meg világszerte. A William Wenton-trilógia első kötetének megfilmesítési jogait a nagy sikerű Kódjátszma rendezője vásárolta meg.

Monica Hesse: A kék kabátos lány (TilosazÁ)

A felnőtté válás lenyűgöző története egy fordulatos történelmi regényben. A történet mesélője egy 17 éves lány, aki egy zsidó kislányt szeretne megmenti.

További programokért nézzetek szét a hétvégi ajánlóban!


Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, melyet minden csütörtökön küldünk el nektek a hétvégi ajánlóval és a legújabb válogatásokkal. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek egy helyen, kipróbálva és válogatva.