Gyerekbarát, izgalmas, interaktív – családdal is remek program a megújult Szépművészeti Múzeum!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2018. végén adták át a megújult Szépművészeti Múzeumot, amely családi napoktól kezdve a tematikus szülinapokon át a férfi mosdóban található pelenkázóig igazán gyerekbarát módon született újjá. Nagyon szeretjük az időről-időre megújuló a bőröndös-nyomozós játékokat, illetve Európa legnagyobb interaktív múzeumi falát is. Most bemutatjuk nektek, hogy milyen programok és szolgáltatások várnak rátok egészen a csecsemő korú babáktól a kamaszokig. Mi már mindegyiket kipróbáltuk, és szívből ajánljuk.

PROGRAMOK CSALÁDOKNAK

Bőrönddel a múzeumban – izgalmas családi nyomozás

A különböző tematikára épülő bőröndös játékokat már többször kipróbálta óvodás-iskolás csapatunk (5-12 éves korú gyerekeknek ajánlják), de a nagyi is nagyon élvezte. A bejáratnál kérhettek egy mini utazó bőröndöt, és már indulhat is a nyomozós kaland. A bőröndben feladatokat-útmutatót találtok, amelyeket a múzeum termeiben barangolva kell megkeresni. A szemetekre, az orrotokra és a kezetekre is szükség lesz. A bőröndöt a bejáratnál található információs pultnál tudjátok átvenni, tartalmát és a feladványokat pedig időközönként cserélik, hogy érdemes legyen újra és újra visszatérni. A legújabb a Királyok nyomában vezet minket!

A világ legnagyobb interaktív múzeumi videófala

A világ legnagyobb interaktív múzeumi videofala a múzeum gyűjteményének megismerését segíti. A Márvány Csarnokban (bejárattal szemben találjátok) elhelyezett 15 méter hosszú, 21 LCD kijelzőből álló, látványos animációkat bemutató érintőképernyős fal csaknem 300 műtárgy adatait tartalmazza. Az egyes műtárgyakhoz kapcsolódnak QR-kódok, ahol további információkat is találtok.

Hozzányúlni szabad!

A szintén megújult Egyiptomi Gyűjteményben találtok egy kisebb termet, ahol meg lehet fogni a kiállított szobrokat, és a bátrabbak kitapogathatják a fekete függöny mögött található tárgyat is. Emellett a napi amulett érintő képernyős játékon sok hasznos tudnivalóval gazdagodhattok. Egy másik érintő képernyőn pedig többek között hieroglifákkal is leírhatjátok a nevetek.

Mama, nézd! – babával a múzeumban

Az egyik legsikeresebb, mindig telt házas program a havonta egyszer jelentkező babás tárlatvezetés, amikor az anyukák 1 év alatti babájukkal egy aktuális téma mentén kalandozhatnak egy múzeumpedagógus vezetésével az állandó kiállítások között. Itt nem baj, ha a babák hangosabbak, a tárlatvezetők, illetve a teremőrök is maximálisan toleránsak. A havi témához kapcsolódó műtárgyakat egy kis brosúrán kinyomtatva is megkapjátok. Mivel a múzeum akadálymentes, babakocsival is részt vehettek a programon, hordozóval pedig műtárgyvédelmi okok miatt a babákat előre lehet felkötni, de karban is nyugodtan vihetitek őket. A programra 20 fő tud előre regisztrálni, illetve a helyszínen szintén 20 fő mehet be érkezési sorrendben. Nagyon szeretjük ezeket a délelőttöket. Legközelebb 2022. november 22-én várnak benneteket.
Mikor: havonta egy alkalommal, a Szépművészeti Múzeumban

Szemezgető –  program 6 éves kortól

Minden hónap 3. szombatján (kivéve az ünnepi hosszú hétvégéket és az iskolai szüneteket) várják a családokat. A 90 perces foglalkozáson egy-egy műtárggyal ismerkedhetnek meg alaposabban a gyerekek, természetesen kreatív és izgalmas módon. A programra előre meg kell váltani a jegyeket, érdemes időben, mert hamar betelnek a helyek. Ezeken a napokon az állandó kiállításokra a 18 év alatti gyerekeknek és az őket kísérő két felnőttnek ingyenes a belépés. Érdemes többször visszatérni! Legközelebb 2022. november 19-én lesz ez a program! Részletek hamarosan itt.
Mikor: havonta egy alkalommal, szombatonként

Családi nap – élményprogram minden korosztálynak

Évente két alkalommal izgalmas játékkal készülnek kifejezetten a családok számára. Családi nap kis- és nagycsaládok számára állították össze minifoglalkozásokkal, játékokkal, alkotással. A bőséges kínálatból a család maga állíthatja össze programját és barangolhat a múzeumban. A programra érdemes előzetesen jegyet váltani, és felnőtteknek is ajánljuk. A legközelebbi alkalom 2022. október 22-én lesz! Részletek itt.
Mikor: évente két alkalommal

Nyári táborok

A múzeum izgalmas nyári táborokkal készül évről évre, ahol a témától függően már nagycsoportos óvodás kortól a kamaszokig várják az érdeklődőket. A foglalkoztató termek is megújultak, úgyhogy igazán barátságos, új környezetben várják a gyerekeket, és remek múzeumpedagógusok vezetik a csoportokat.

Óvodai/iskolai programok
Folyamatosan megújuló kínálattal, érdekes és informatív programokkal várják az iskolás csoportokat, amikor ott jártunk, a foglalkoztatóban és a kiállítótérben éppen zajlottak iskolás és óvodás csoportoknak szóló foglalkozások. Érdemes időben bejelentkezni a pedagógusoknak, hogy legyen még hely a programokra.

CSALÁDBARÁT SZOLGÁLTATÁSOK

Szolgáltatások tekintetében kiemelnénk fantasztikus kezdeményezésként a férfi mosdóban található pelenkázót, de külön pelenkázót természetesen a női mosdóban is találtok.
A ruhatárban ingyenesen bérelhettek összecsukható ernyőkocsikat. A múzeum akadálymentesített, minden termet, sőt már a bejáratot lifttel is meg lehet közelíteni.

A ruhatár mellett 100 Ft-os érmével működő kulcsos szekrényekbe is pakolhattok. Mi azért szeretjük ezt a lehetőséget, mert a gyerekholmikat nyilván nem visszük be a kiállító térbe, viszont bármikor hozzá tudunk férni, ha szükséges.

A múzeum boltjában szuper könyveket, és kisebb és nagyobb gyerekeknek való ajándéktárgyakat is lehet kapni, illetve van egy gyereksarok is színezőkkel.

A büfé is szuper. A minőségi kávék mellett (amit kérhettek koffeinmentesen, gabonatejjel, mézzel is) kaphatók sütemények és szendvicsek. Ebédidőben húsos és vegetáriánus ételek, illetve saláták is kaphatók korrekt áron. A bébiételt szívesen megmelegítik, ha kéritek, és több etetőszék is van.

Fotók: Minimatiné, Szépművészeti Múzeum / Bényi Andrea

 

Ha időben szeretnétek értesülni a legjobb programokról, újdonságokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni heti hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz. Tartsatok velünk!