Gyerekbarát, izgalmas, interaktív – családdal is remek program a megújult Szépművészeti Múzeum!

2018. végén adták át a megújult Szépművészeti Múzeumot, amely családi napoktól kezdve a tematikus szülinapokon át a férfi mosdóban található pelenkázóig igazán gyerekbarát módon született újjá. Idei újdonság a bőröndös-nyomozós játék, illetve Európa legnagyobb interaktív múzeumi fala is. Most bemutatjuk nektek, hogy milyen programok és szolgáltatások várnak rátok egészen a csecsemő korú babáktól a kamaszokig. Mi már mindegyiket kipróbáltuk, és szívből ajánljuk.

PROGRAMOK CSALÁDOKNAK

Bőrönddel a múzeumban – izgalmas családi nyomozás

Február 5-étől új, izgalmas játékkal vár benneteket a múzeum, amelyet már kipróbált óvodás-iskolás csapatunk (5-12 éves korú gyerekeknek ajánlják), de a nagyi is nagyon élvezte. A bejáratnál kérhettek egy mini utazó bőröndöt, és már indulhat is a nyomozós kaland. A bőröndben feladatokat-útmutatót találtok, amelyeket a múzeum termeiben barangolva kell megkeresni. A szemetekre, az orrotokra és a kezetekre is szükség lesz. Ha a betűket összegyűjtöttétek, és megvan a megfejtés, akkor még nyerhettek is a múzeum negyed évente tartott sorsolásán. A bőröndöt a bejáratnál található információs pultnál tudjátok átvenni, tartalmát és a feladványokat pedig 3 havonta cserélik majd (legközelebb 2019. március végén), hogy érdemes legyen újra és újra visszatérni.
Mikor: 2019. február 5-étől, keddtől vasárnapig 10:00-16:00
Ár: múzeumi belépőn felül 2000 Ft-ba kerül a program, 180 perc áll rendelkezésetekre a játékra, hogy jusson elegendő idő a nézelődésre is.

A világ legnagyobb interaktív múzeumi videófala

A Magyar Kultúra Napján adták át a világ legnagyobb interaktív múzeumi videofalát, amely a múzeum gyűjteményének megismerését segíti. A Márvány Csarnokban (bejárattal szemben találjátok) elhelyezett 15 méter hosszú, 21 LCD kijelzőből álló, látványos animációkat bemutató érintőképernyős fal csaknem 300 műtárgy adatait tartalmazza. Az egyes műtárgyakhoz kapcsolódnak QR-kódok, ahol további információkat is találtok.

Hozzányúlni szabad!

A szintén megújult Egyiptomi Gyűjteményben találtok egy kisebb termet, ahol meg lehet fogni a kiállított szobrokat, és a bátrabbak kitapogathatják a fekete függöny mögött található tárgyat is. Emellett a napi amulett érintő képernyős játékon sok hasznos tudnivalóval gazdagodhattok. Egy másik érintő képernyőn pedig többek között hieroglifákkal is leírhatjátok a nevetek.

Mama, nézd! – babával a múzeumban

Az egyik legsikeresebb, mindig telt házas program a havonta egyszer, csütörtök délelőttönként jelentkező babás tárlatvezetés, amikor az anyukák 1 év alatti babájukkal egy aktuális téma mentén kalandozhatnak egy múzeumpedagógus vezetésével az állandó kiállítások között. Itt nem baj, ha a babák hangosabbak, a tárlatvezetők, illetve a teremőrök is maximálisan toleránsak. A havi témához kapcsolódó műtárgyakat egy kis brosúrán kinyomtatva is megkapjátok. Mivel a múzeum akadálymentes, babakocsival is részt vehettek a programon, hordozóval pedig műtárgyvédelmi okok miatt a babákat előre lehet felkötni, de karban is nyugodtan vihetitek őket. A programra 20 fő tud előre regisztrálni, illetve a helyszínen szintén 20 fő mehet be érkezési sorrendben. A program szintén elérhető a Magyar Nemzeti Galériában és a Vasarely Múzeumban (itt a lépcsők miatt inkább a hordozó ajánlott). Mi már mindhárom programon részt vettünk, és nagyon szeretjük ezeket a délelőttöket.
Mikor: havonta egy alkalommal, a Szépművészeti Múzeumban
Ár: 900 Ft/fő (apukákat, nagyszülőket is várnak)

Szemezgető – ingyenes program 6 éves kortól

Minden hónap 3. szombatján (kivéve az ünnepi hosszú hétvégéket és az iskolai szüneteket) ingyenes programmal várják a családokat. A 11 órakor kezdődő 90 perces foglalkozáson egy-egy műtárggyal ismerkedhetnek meg alaposabban a gyerekek, természetesen kreatív és izgalmas módon. A programra szintén előre kell regisztrálni, érdemes időben, mert hamar betelnek a helyek. A program elérhető még a Magyar Nemzeti Galériában is, ugyanúgy a hónap 3. szombatján. Ha nincs már hely a programokra, az ingyenesség akkor is érvényes az állandó kiállításokra a 18 év alatti gyerekeknek és az őket kísérő két felnőttnek. Érdemes többször visszatérni!
Mikor: havonta egy alkalommal, szombatonként
Ár: ingyenes

Szépműhely – élményprogram minden korosztálynak

Évente két alkalommal izgalmas játékkal készülnek nem csak a családok számára. A múltkori alkalommal különleges lovakat kerestünk meg különböző műalkotásokon az unikornisoktól kezdve a táltos paripákig, részt vettünk kifejezetten gyerekeknek szóló tárlatvezetésen, illetve az alkotó sarokban kézműveskedtünk, sőt a Román csarnokban még egy élő társasjátékot is kipróbáltunk. A programra nem kell előre regisztrálni, és felnőtteknek is ajánljuk.
Mikor: évente két alkalommal
Ár: 900 Ft/fő,6 év alatt ingyenes

Múzeumi szünetelő – különleges programok a tavaszi és őszi szünetben
Az iskolai szünetekben gyerekeknek szóló interaktív tárlatvezetéssel készülnek a múzeumban, melyek ebben az évben a tavaszi Michelangelo (2019. április 6. – június 30.) és az őszi Rubens (2019. október 26. – 2020. február 16.) kiállításhoz kapcsolódnak. A gyerekeknek a program ingyenes, szülőknek múzeumi belépőt kell váltani, ha szeretnének bemenni a múzeumba, de erre a programra a gyerekek önállóan is mehetnek. Ez a program szintén elérhető a Magyar Nemzeti Galériában is.
Mikor: a tavaszi, az őszi és a téli szünetben
Ár: gyerekeknek ingyenes, felnőtteknek múzeumi belépő

Nyári táborok és születésnapok

A múzeum izgalmas nyári táborokkal készül ebben az évben is, ahol a témától függően már egészen nagycsoportos óvodás kortól egészen a kamaszokig várják majd az érdeklődőket. Hamarosan megtaláljátok majd a weboldalukon az összes induló csoportot. A foglalkoztató termek is megújultak, úgyhogy igazán barátságos, új környezetben várják a gyerekeket, és remek múzeumpedagógusok vezetik a csoportokat.
Ősztől elérhetőek ismét a szülinapi rendezvények. A megadott témák nyomán lehet majd megrendelni a szolgáltatást, amelyhez izgalmas tárlatvezetés és foglalkozás is tartozik, a tortát és egyéb enni-innivalókat a szülők biztosítják.

Szakkörök és óvodai/iskolai programok
Hamarosan délutáni szakkörökkel is várják majd az iskolás korú gyerekeket, illetve amikor ott jártunk, a foglalkoztatóban és a kiállítótérben éppen zajlottak iskolás és óvodás csoportoknak szóló foglalkozások. Érdemes időben bejelentkezni a pedagógusoknak, hogy legyen még hely a programokra.

CSALÁDBARÁT SZOLGÁLTATÁSOK

Szolgáltatások tekintetében kiemelnénk fantasztikus kezdeményezésként a férfi mosdóban található pelenkázót, de külön pelenkázót természetesen a női mosdóban is találtok.
A ruhatárban ingyenesen bérelhettek összecsukható ernyőkocsikat. A múzeum akadálymentesített, minden termet, sőt már a bejáratot lifttel is meg lehet közelíteni.

A ruhatár mellett 100 Ft-os érmével működő kulcsos szekrényekbe is pakolhattok. Mi azért szeretjük ezt a lehetőséget, mert a gyerek holmikat nyilván nem visszük be a kiállító térbe, viszont bármikor hozzá tudunk férni, ha szükséges.

A múzeum boltjában szuper könyveket, és kisebb és nagyobb gyerekeknek való ajándéktárgyakat is lehet kapni, illetve van egy gyereksarok is színezőkkel.

A büfé is teljesen megújult. A minőségi kávék mellett (amit kérhettek koffeinmentesen, gabonatejjel, mézzel is) kaphatók sütemények és szendvicsek. Ebédidőben húsos és vegetáriánus ételek, illetve saláták is kaphatók. Egy főétel 1600 Ft körül van, köret 450 Ft, leves 500 Ft, sütemény 600 Ft körül. A bébiételt szívesen megmelegítik, ha kéritek, és több etetőszék is van.

Fotók: Minimatiné, Szépművészeti Múzeum / Bényi Andrea

Az aktuális hétvégi programajánlót itt találjátok (csütörtökönként frissítjük)

 

Ha időben szeretnétek értesülni a legjobb programokról, újdonságokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni heti hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz. Tartsatok velünk!

Vélemény, hozzászólás?

Kötelező mezők *.