10 új hely, amitől még gyerekbarátabb város lesz Budapest

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Játszóterek, múzeumok, kirándulóhelyek. Az elkövetkezendő időszak szuper projektjeit gyűjtöttük össze, amitől még gyerekbarátabb hely lesz Budapest, és némelyikükre már nem is kell olyan sokat várni. Beszámolunk nektek majd részletesen is a megnyitókról, új helyszínekről.

PARKOK ÉS JÁTSZÓTEREK

Adyliget – II. kerület – Részletes beszámolónk itt olvasható!

Az adyligeti rét közkedvelt park, amelynek területén a sportpályák illetve a játszótér erősen amortizálódott az elmúlt években. A parkot az Új Irány Csoport tervezte, amelybe a helyi közösséget is bevonták (pl. a játszótér és a sportpálya jelenlegi elhelyezkedéséhez képest felcserélődik a lakók kérésére). A zajosabb sportpálya a Nagykovácsi út felőli parkrészen kap helyet, míg a több korosztályos játszótér (vizes játszótérrel, rollerkerttel, ügyességi játszóeszközökkel, játszókunyhóval, játékkonyhával, vadlessel, forgó játékokkal, libikókával, hintákkal, talajszintbe süllyesztett trambulinokkal és csúszdatoronnyal) a park felső sarkába kerül. A kerületben még több kedvencünk is megújult az elmúlt években, írtunk például a Tűzoltós játszótérről és a KRESZ parkról is, de hamarosan a Hűvösvölgyi Nagyrétre kézilabdapálya kerül, illetve lesz még erdei játszótér, futópálya és kőzettani tanösvény is a területen.
Ünnepélyes megnyitó: 2019. április 13.
Forrás: http://masodikkerulet.hu/hirek/adyligeti_park_felujitas.html

Holdudvar park – Óbuda – Részletes beszámolónk a megnyitóról itt.

A Holdudvar park egy nagy óbudai lakótömb közepén található szabadidőpark, amelyre már igencsak ráfért a felújítás. A terveket Adyligethez hasonlóan az Új Irány Csoport készítette, és szintén bevonták a lakosságot is. A hajdan népszerű helyszín újra használható, dombos, zöld parkos közösségi térré válik. Nemcsak jó sétaútvonalra számíthatunk, hanem megújulnak a sportpályák és játszótér is lesz. 2019. első félévében főként a központi téren zajlanak a munkák: a csúszdapark, tinirész, játszótér és központi tér (közösségi tér) kialakítása.
Várható átadás: 2019. június
Forrás: https://holdudvarpark.blog.hu/

Óhegy park – Kőbánya

A főváros egyik legszebb, de szintén elhanyagolt ligete a 15 hektáros Óhegy park is megújul az elkövetkezendő 2 évben. Az első ütemében két, a régi Kőbánya hangulatát idéző játszótér valósul meg: egy erdei és egy bányászati tematikájú. A kisebbeket köteles mászóház, többféle hinta és rugós játék, gumi állatfigurák, süllyesztett trambulin, terepcsúszda és árnyékos homokozó, baba-mama hinta várja majd az erdei tematikájú játszótéren. A 7-14 éves gyerekeknek bányászati tematikájú játszóteret alakítanak majd ki: egyedi játszótornyot építenek csőcsúszdákkal és külön mászó funkciókkal, valamint ügyességi akadálypályát, kötélpályát, mászó sziklákat, mérleghintákat, terepcsúszdákat, vizes játszóelemet, továbbá „régészkedős” homokozót. A szülőkre is gondoltak, így mindkét játszótérnél pihenőhelyeket létesítenek a jövőben padokkal, asztalokkal és ivókutakkal, illetve a kerekesszékes látogatók számára is kényelmesen használható utcabútorokkal. A tervek szerint még 2019-ben bővülnek, és egy helyre összpontosulnak a sportolási lehetőségek is: a parkban parkour pálya, műfüves focipálya, gördeszka pálya, két ping-pong asztal, több kosárpalánk, valamint Teqball asztal és egy biciklis szerelőállomás is helyet kap. 2020-ban pedig egy harmadik, szőlő tematikájú játszóteret létesítenek, ahol együtt játszhatnak kicsik és nagyok, valamint a mozgáskorlátozott gyermekek is. Itt vizes játék, kalandpálya, süllyesztett trambulin, hálók, egyensúly- és készségfejlesztő eszközök, forgók és hinták kapnak majd helyet.
Várható átadás: 2019. második felétől folyamatosan
Forrás: http://www.kobanya.info/index.php/ohegy

Szilas park – Újpest

Már beszámoltunk nektek arról, hogy kibővült és megújult a Szilas parkban található vizes játszótér, a terület idén pedig egy szuper szabadtéri kondiparkkal bővül, de már készül a bringás pálya és elkészült a sípálya is, úgyhogy rengeteg sportolási lehetőség lesz, ráadásul most tavaszra a közvilágítás is elkészült.
Várható átadás: több ütemben, 2019 tavaszán
Forrás:

Bringaút a Naplás-tóig és Naplás-tó fejlesztések

Már megkezdődött a Cinkotai úttól induló térköves kerékpárút építése, amely összeköttetést teremt a kerületben a Csömöri úttól a Naplás tóig, sőt a XVII. kerületben is épül már a kapcsolódó bringaút, amelyen egészen a Rákos-patakig el lehet jutni. A Naplás-tó előtti Hermina úti játszótérről és bringa parkról már írtunk nektek, innen kb. 5 km tekerésre található a Naplás-tó, amelynek környezete is megújul, illetve egy 22 méter magas kilátót is terveznek a helyszínre.
Várható átadás: 2019. nyár
Forrás: http://www.helyihirek.hu/index.php?fp=cikk&id=9095&v=fooldal

Duna-parti szabadidőpark – Budafok

A Hajó utca, a Hosszúréti-patak és a Duna folyama által határolt partszakasz régebben Budafok sportéletének meghatározó helyszíne volt, az elmúlt évtizedekben azonban kihasználatlanná vált. A tervezésbe a lakosságot is bevonták. Multifunkcionális sportpályát, új kerékpárutat hoznak létre, illetve street workout park is épül. A gyerekeket a szaladgálásra csábító zöld gyepen túl új játszótér is várja majd: 3 trambulin, gumi dombok, mászóka-bújócska falak, hinták, alagút és mászókák kapnak helyet.
Várható átadás: 2019. nyár
Forrás: http://budafokteteny.hu/hir/nyar-elejere-fog-elkeszulni-a-duna-parti-szabadidopark

Városligeti Nagyjátszótér

Minden bizonnyal ezt a projektet ismerik a legtöbben, hiszen Magyarország legnagyobb játszóterét valósítják meg a Városligetben, ráadásul már most őszre elkészül. A Nagyjátszótér a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területét már lezárták, a régi játékelemeket elbontották. A játszótér szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását. A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotó energiáit. Lesz egy homokos-vizes játszórész, amiből előásható fosszília-másolatok ösztönzik játékosan a tanulásra a kicsiket. Egyes csúszdák kiírják majd, mekkora sebességgel suhannak rajtuk, illetve a homokos rész egy elkerített pontján ugrótávolságot is lehet majd mérni, a kijelző ekkor a pontos táv mellett a hasonló távot ugró állatot idéző grafikát is megjelenít. A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált, elősegítve ezzel a játékos művészeti asszociációt. A nagyobbakra is gondoltak a tervezők, a Nagyjátszótér mellett kap helyet egy úgynevezett Terepjátszó, ahol lesz mászószikla, skateboard pálya, mászófal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. A terület félkörívben zárt és védett lesz, ahol a tér tagoltságát kihasználva helyezik el az egyes játékzónákat. Egy félreeső részen (ún. Téröblözetbe) kerül egy pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok. A megújuló Városliget koncepciójába a Nagyjátszótéren kívül még 6, speciális eszközökkel felszerelt játszóteret építettek be a parktervezők, amelyek megvalósulását szintén kiváncsian várjuk.
Átadás: 2019. ősz
Forrás: http://ligetbudapest.hu/megujulo-park/nagyjatszoter

MÚZEUMOK ÉS SZABADIDŐ

Állatkert fejlesztések – Biodóm-Pannon Park

Folyamatosan beszámoltunk nektek az elmúlt években az Állatkert fejlesztéseiről, köztük a tavaly megnyílt Holnemvolt Várról is, de mindegyik közül a Pannon Park a legnagyobb szabású. Tematikáját tekintve az egykori pannon ősvadon világát fogja felidézni, egyedülálló látogatói élményt kínáló, az állatkerti kiállítási technika élvonalát képviselő, innovatív és előremutató építészeti, műszaki megoldásokkal. Az Állatkert klasszikus területével ellentétben a Pannon Parkot nem szabadtéri kifutók és kisebb-nagyobb, különálló állatházak pavilonos rendszere jellemzi majd, hanem a szabadtéri bemutatóhelyek egy központi építményhez, úgynevezett Biodómhoz kapcsolódnak majd, amely lényegében fedett parkként kerül kialakításra. Kinti és benti parkrészek, sétányok és állattartó terek, óriási akvárium is vár majd rátok, de felújítják a hullámvasutat és mesecsónakot is.
Várható átadás: 2020. tél
Forrás: http://zoobudapest.com/pannonpark/pannon-park/milyen-lesz

Közlekedési Múzeum

A Közlekedési Múzeum az első tervekkel ellentétben nem a Városligetben, hanem az egykori Északi Járműjavító területén kap majd helyet. A beruházás több szempontból egyedülálló. Egyrészt Európa egyik legrégebbi, 1899-ben alapított közlekedési szakmúzeumának megújulásáról van szó, ahol a páratlan értékű gyűjtemény megfelelő infrastrukturális háttere több mint hatszáz nagyjármű bemutatásával végre lehetővé teszi a magyar közlekedés elmúlt kétszáz évének bemutatását. Az intézmény ambíciója az is, hogy a főváros első számú családbarát múzeumává váljon, látványos, interaktív múzeumi elemekkel. Emellett pedig a teljes környék megújulhat. Addig is számos helyszínen láthatók a gyűjtemény részei: a Bem utcai Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben, a Műszaki Tanulmánytárban, az Elektrotechnikai Múzeumban, a várpalotai Thury várban működő Vegyészeti Múzeumban, a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeumban, a miskolci Kohászati Gyűjteményben, a parádi Kocsimúzeumban, a Földalatti Vasút Múzeumban a Deák téren, a nagycenki Kisvasúti Skanzenben, a Kossuth Múzeum Hajón, az Aeoparkban és a Magyar Vasúttörténeti Parkban.
Várható átadás: az előzetes becslések szerint a tervezés kb. 2-2,5 év, kivitelezés kb. 3 év
Forrás: Közlekedési Múzeum Facebook oldala

Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza nem egy „hagyományos” zenei intézmény, hanem a magyar zenei örökséget és a zenei nevelést, a zeneértés kreatív újraértelmezése segítségével, komplexen bemutató közösségi hely lesz, egy sokoldalú élményt nyújtó, ismeretterjesztő intézmény a bécsi Haus der Musik vagy a párizsi Cité de la Musique mintájára. Oktatási és ismeretterjesztési funkciójában élményszerűen mutatja majd be Magyarország zenei múltját és jelenét, kiemelkedő egyéniségeit és munkásságukat, de lesznek itt a kiállítások mellett koncertek és táncház is.
Várható átadás: 2020. vége
Forrás: http://ligetbudapest.hu/intezmenyek/magyar-zene-haza


Ha
nem szeretnétek a legjobb programokról, újdonságokról, kirándulás ötletekről lemaradni, heti hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni!

Képek forrása: Városliget Zrt., Budapest ZOO, Közlekedési Múzeum, Újirány Csoport, kerületi önkormányzatok Fb oldala