Fotózni jó! – hiánypótló fotós könyv gyereknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Fotózni jó!

Már régóta keresek fotózás iránt érdeklődő iskolás gyerekem számára egy olyan könyvet, amely tényleg érthető módon, kreatív feladatokkal segíti a kiskamasz korosztályt a fotózás alapjainak elsajátításában, és akár egy mobiltelefon is elegendő hozzá.

Az alkotás szerepe vitathatatlanul fontos a gyermekkorban: segít az érzelmek kifejezésében, szabályozásában, az események feldolgozásában. Az alkotás „nyelve” azonban változik: a papír és ceruza mellett digitális eszközök kerülnek a gyerekek kezébe. Miért ne használhatnánk ezeket az eszközöket alkotásra? Miért ne tekinthetnénk a fotográfiára is az önkifejezés és az alkotás egyik módjaként már gyermekkorban is? Habár a gyerekeket rengeteg kép veszi körül, mégis kevés szó esik a fotográfiáról, és az ezen keresztüli alkotás öröméről. Erről nyit párbeszédet, és tölti fel játékos tartalommal a “Fotózni jó!” c. fotós foglalkoztatókönyv.

A „Fotózni jó!” könyvben szereplő több mint 40 inspirációs feladat révén a gyerekek játszva sajátíthatják el a fotózás alapjait: a komponálást és a modellkezelést, miközben olyan készségeket fejleszt észrevétlenül, mint a kreativitás, problémamegoldó képesség, koncentráció és kommunikációs készség.


Az inspirációs ötletek telefonnal és fényképezőgéppel egyaránt megvalósíthatók, egyszerű, bármelyik háztartásban megtalálható eszközök, kellékek segítségével. A játékos feladatokon túl a könyv olyan kihagyhatatlan témákat érint, mint a szerzői jog vagy a közösségi média és internet használat, illetve a fotózáshoz kapcsolódó alapvető
művészetelméleti, fotótörténeti, szakmai fogalmak.

A könyv egy igazi családi album, hiszen Boncsér Orsolya fotóművészt, a könyv szerzőjét, férje, Endrődi Zoltán art director és jó barátjuk Csordás Levente grafikus is támogatta a munkában. A fotókon pedig Léna, Orsi és Zoli kislánya szerepel, így számomra ez egy nagyon személyes, családi könyv is egyben. Nagyon tetszettek a fény-árnyékkal kapcsolatos feladatok, a mikrovilágokat teremtő részek és a fotók továbbgondolása különféle technikák ötvözésével.

A könyv 3 fő részből áll:
– inspirációs feladatok (45 db színes fotó, 4 fejezetre bontva)
– kis fotós lexikon (egyszerűen megfogalmazott, kihagyhatatlan fotótechnikai kifejezésekkel)
– rövid fotótörténeti áttekintés

A könyv magánkiadásban jelent meg, így ha közvetlenül az alkotókat szeretnétek támogatni, a könyv weboldaláról érdemes megrendelni, de kapható a Pagony könyvesboltokban is.

JÁTÉK

Köszönjük, hogy ennyien velünk játszottatok! A szerencse ezúttal Bondár Tibornak kedvezett, akinek írtunk emailt is! Gratulálunk!

Játsszatok velünk 2021. november 21-e éjfélig és nyerjétek meg a Fotózni jó című könyvet! A következő kérdésre várjuk a választ a jatek@minimatine.hu címre:

Mit üzen a könyv a gyerekeknek?

Több megoldást is elfogadunk, itt találtok segítséget! Általános játékszabályzat itt.