15 fesztivál augusztusban – összeművészeti, öko és hagyományőrző fesztiválok országszerte

Pécstől Debrecenig, Veszprémtől Budapestig, az Őrségtől a Dunakanyarig számos remek program vár rátok a nyár utolsó hónapjában, ahol a család minden tagja jól érezheti megát.15 fesztivál augusztusra a Minimatiné válogatásában!

Ördögkatlan Fesztivál – Nagyharsány-Kisharsány-Villánykövesd-Mokos Pincészet-Beremend-Vylyan Terasz, Nagyharsány, 2023. augusztus 1-5.

2023. augusztus 1. és augusztus 5. között újra vár mindenkit az Ördögkatlan fesztivál. Pécstől délre, a legjobb magyar borok vidékén, falukban és pincészetekben, utcákon, strandon és teraszokon egyaránt több száz programmal találkozhatunk. A fesztivál idén is több díszvendéggel büszkélkedhet. Nem is tudnánk itt felsorolni a rengeteg jó programot, de a gyerekeket bábszínház, koncertek, játszóház, mesék és még számos izgalmas program várja, illetve a Pécsi Pagony is ott lesz a rendezvényen. Részletek itt. Jegyárak itt. 10 éves kor alatt minden program ingyenes!

Paloznaki Jazz Piknik – Paloznak, 2023. augusztus 3-5.

Thievery Corporation, Rick Astley, Dirty Loops, csak hogy néhány nagyobb nevet említsünk a fesztivál fellépői közül, de a gyerekek számára is színes programokkal készülnek. Két helyszínen várják az érdeklődőket, a Nagyszínpad előtti réten, illetve augusztus 4-5-én a Gyermekudvarban. A belépés 13 éves korig ingyenes (vonatkozik a fesztivál napjáig 14. életévüket be nem töltött személyekre). Részletek itt.

Fűre lépni szabad! első egregyi ökofesztivál – Hévíz-Egregy, 2023. augusztus 4-6.

A program a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg. A mesés egregyi múzeumkertben kézműves programok, koncertek, előadások, természetfilmek, sportos programok, geobotanikai túrák, gyerekfoglalkozások is várnak rátok augusztus első hétvégéjén. Részletek itt és itt.

HÉV 136. születésnap – Pomáz, Szent István, 2023. augusztus 5., 10:00-15:00 (ingyenes)

Nosztalgia járművek, járműsimogató, arcfestés, lufihajtogatás, hajtányozás, kertivasút, tűzoltóság, rendőrség, táblavásár és tombola HÉV-es nyereményekkel vár benneteket a szülinapos HÉV. Részletek itt. A részvétel ingyenes!

Állatkerti Fesztivál – Fővárosi Állat- és Növénykert, 2023. augusztus 9-13.

A II. Állatkerti Fesztivál többnapos programkavalkáddal várja az állatkertbe látogatókat. A többnapos fesztivál 0. napja az Állatkert születésnapjához és az Állatkertek Napjához kapcsolódik, melyen bevezető programok várják a látogatókat nyitvatartási időben. Augusztus 10-től 9:00-22:00 óra között igazi fesztiválhangulattal készülnek. Napközben családi programok, délutánonként koncertek, majd az este folyamán különböző előadók lépnek a Főkaputéri nagyszínpadon. Részletek itt. Állatkerti belépővel látogatható!

Királyi Napok – Székesfehérvár, 2023. augusztus 13-20. (a legtöbb program ingyenes)

1 hétre Székesfehérvár belvárosa igazi fesztiválközponttá válik, ahol óriásbábos felvonulás, népzenei fesztivál, vásári forgatag, koncertek, városnéző túrák, ünnepi programok és előadások várják az itt élőket és a városba látogatókat. A 2023-as Székesfehérvári Királyi Napok zárásaként Erkel Ferenc Bánk bán című operájának hangversenyszerű ingyenes előadásának lehet részese a közönség augusztus 20-án, vasárnap 20 órakor a Zichy-színpadon Részletek itt.

Hétrétország – Őrség, több helyszínen, 2023. augusztus 12-20.

22 őrségi településen nyitott porták, helybelei finomságok, apró templomok, koncertek, Pajtaszínház és még számos jó program lesz felnőttek és gyerekek számára egyaránt. A fesztivál ugyan kisebb, mint a tavalyi évben, de ugyanolyan szeretettel vár minden korosztályt. Részletek itt.

Galiba Gyermekfesztivál – Debrecen, Nagyredei Kultúrpark, 2023. augusztus 17-20.

A Debreceni Virágkarnevál részeként a Galiba Gyermekfesztivál idén is fergeteges programokkal várja a családokat az ország egyetlen állandó vidámparkjában, mely hat évtizede generációk igazi élményközpontja. A Lúdas Matyi-ihlette debreceni fesztivál idén egy izgalmas időutazásra hívja a látogatókat. A rendezvény minden napján izgalmas programok által, interaktív játékokon keresztül a gyerekek visszautazhatnak a dínók világába, megnézhetik hogyan küzdöttek a viking harcosok és a középkori katonák, számtalan fotóponton ölthetik magukra a korhű jelmezeket, és a legkíváncsibbak megnézhetik magukat – a modern technika segítségével – hogyan fognak kinézni 20-30 év múlva. Részletes program itt.

Augusztus 20-ai ünnepségsorozat Budapesten – 2023. augusztus 18-20. (ingyenes)

Augusztus 18. és 20. között számos programhelyszín és hamisítatlan fesztiválhangulat várja a látogatókat Budapesten. Az államalapítás ünnepére rendezett eseménysorozat húsznál is több helyszínen zajlik majd és többszáz különféle program közül válogathatnak a résztvevők. A programkínálat gerincét a hagyományos állami események adják: az augusztus 20-ai ünnepnap programja a zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, ezt követően kerül sor a Magyar Honvédség Légi Parádéjára, az Ünnepi Szentmisére és a Szent Jobb körmenetre, este pedig a Tűz és fények játékára. A gyermekkel érkezőknek a városligeti Varázsliget programkínálatából érdemes szemezgetniük, míg a népi kultúra szerelmeseit a nagy hagyományokkal bíró Mesterségek Ünnepe várja. A Magyar Ízek Utcájában a Kárpát-medence gasztrokultúráját mutatják be, a Csárdafesztiválon pedig az ország legkedveltebb csárdáinak kínálatával készülnek. Részletes program itt. Ingyenes!

Janikovszky Piknik – Janikovszky Éva Park, 2023. augusztus 20., 11:00-21:00 (ingyenes)

Közösségi, összművészeti piknikre várnak benneteket augusztus 20-án friss limonádéval és változatos programokkal. Gyerekprogramok, szitaműhely – Réber László rajzaival (vigyetek pólót!), felolvasás, Darvas Kristóf koncert, táncház is lesz 19:30-tól pedig Az égigérő fű című filmet nézhetitek meg a kertmoziban. Részletek itt. Ingyenes!

Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál – Budapest, Kultúrkúria, 2023. augusztus 23-27. (a legtöbb program ingyenes)

Duda Éva Társulata, a Tűzfészek bemutatója, Fabók Mancsi, a Brass in the Five, játszóház, a Ziranó Színház, Bolba Éva és a Jazzterlánc, a Vojtina Bábszínház, a Kaláka, a Bab Társulat, Halász Judit, a Kolompos, solymász bemutató is vár rátok az egyik kedvenc nyárzáró fesztiválunkon. Részletek itt. A legtöbb program ingyenes!

Savaria Történelmi Karnevál – Szombathely, 2023. augusztus 24-27.

A Savaria Történelmi Karnevál a katonai hagyományőrzők legnagyobb időtávot felölelő hazai „találkahelye”. A római kori harcászatot és katonaéletet megidéző legionárius csapatok, a testi épségüket nem kímélő rettenthetetlen gladiátorok, a fegyvereikkel mesterien vívó kora és késő középkori lovagok, valamint az őseink életmódját és harcászatát megidéző magyar hagyományőrzők a korhűség mellett a tanítva szórakoztatás jelszavát tűzték zászlajukra. A Karnevál leglátványosabb, legegyedibb programja a hagyományőrzők és mutatványosok péntek és szombat esti felvonulása, mely során közel 1000 jelmezes vonul végig a belváros utcáin látványos produkciókkal fűszerezve a várakozás perceit. Részletek itt. Jegyár itt.

Szamárfül Családi Fesztivál – Pécs, Zsolnay-negyed, 2023. augusztus 25-27. (ingyenes)

Pécs legnagyobb, ingyenes családi fesztiváljával zárhatjátok az idei nyarat. A Zsolnay-negyedben koncertekkel, bábszínházi előadásokkal, ismeretterjesztő programokkal és sok-sok játékkal készülnek 2023-ban is. Fellép többek között a Rutkai Bori Banda, az Aranyszamár Bábszínház, Bíró Eszter, a Bóbita Bábszínház, Sarkadi Bence, a Kiskalász és lesznek pagonyos programok is. Részletek itt. Ingyenes!

Szentendre Éjjel-nappal nyitva! – Szentendre belvárosa, 2023. augusztus 25-27. (a legtöbb program ingyenes)

Augusztus utolsó hétvégéjén – mint minden évben – Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva áll majd a látogatók előtt, és feltárul a város igazi arca.  A legkedveltebb Házak, udvarok, házigazdák programsorozaton túl most is lesznek városismereti séták, gyerekprogramok, színház, koncertek, fényfestés a Fő téren, filmes programok, kiállítások is. A Házak, udvarok, házigazdák programsorozat egyes rendezvényei belépőjeggyel látogathatók. Részletek itt. A legtöbb program ingyenes!

XI. Nagymarosi Csípős Fesztivál – Nagymaros, augusztus 26.

XI. alkalommal kerül megrendezésre a Nagymarosi Csípős Fesztivál, azaz a gasztromazochisták, csípőskedvelők, chilitermesztők nemzetközi ünnepe. Csípős finomságok minden formában, mennyiségben és szórakoztató programok várják az egész családot. Részletek itt. Ingyenes!

Nyitókép: Hétrétország 2023 – Sárkányölő Sebestyén

Augusztus első hétvégéjére további programokat itt találtok! Illetve esős napokra összegyűjtöttünk a még a nyári szünetben látogatható, budapesti időszaki kiállításokból a 10 kedvencünket!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot, amit a felnőttek is szeretni fognak!