Fel, fel huszárok… – március 15-ei programok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

plakat-marcius-15-MagyarsagHaza

Ezen a hétvégén a város megtelik március 15-éhez kapcsolódó családi programokkal, és ne felejtsétek el, hogy a nemzeti ünnep alkalmából szinte minden múzeumba ingyenesen juthattok be.

PÉNTEK (március 14.)

göncöl_néptáncegyüttes

Az ünnep előestéjén, pénteken a Kolosy tér 2. szám alatt Toborzó flashmob-ot tartanak. 16 órától kézműves foglalkozás, csákó- és kokárda készítés, jelmezes fotózás, 16:30-tól katonai toborzó és táncház lesz a Göncöl Néptáncegyüttessel.

SZOMBAT (március 15.)

margitutca_9

9:00 és 15:30 között történelmi szerepjátékokkal (6-8.osztályosoknak) és mesepajtával (1-4. osztályosoknak) várnak benneteket a Margitutcakilencben. Belépő: 500 Ft (egy Kossuth kiflit és egy kakaót is kaptok érte).

marc_15_gyerekprogram

A Budapesti Történeti Múzeumban a „Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem!” című rendezvénnyel várják a kicsiket és a nagyobbakat. A Nemzeti Dal nyomtatása korabeli nyomdagépen, történelmi játszóház, Honvéd Hagyományőrzők bemutatója, tárlatvezetések is lesznek ezen a szombaton. A részletes program itt. Ingyenes!

nemzeti_dal

 Az Országos Levéltárban végigjárhatjátok az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc jelentős színtereit. Megismerhetitek a legfontosabb eseményeket, szereplőket, helyszíneket, közben egy játékban is részt vehettek. A próbatételek elvégzése után a résztvevőket korhű obsitlevéllel jutalmazzák meg. Az első emeleti Lovagteremben az intézmény őrizetében lévő eredeti 1848–49-es iratokat, például a függetlenségi nyilatkozatot, Petőfi-kéziratokat, Leiningen-Westerburg Károly aradi búcsúlevelét nézhetitek meg. A legkisebbeknek pedig meseolvasást tartanak. Emellett lesz még kézműveskedés, korabeli ruhák és sok izgalmas látnivaló. A részletes program itt. Ingyenes!

marcius-15-MagyarsagHaza_

Ingyenes családi programokkal készül a Magyarság Háza is. Kézműves foglalkozásokkal, katonadalokkal, huszárviselet és fegyverzet bemutatóval, huszárpróbákkal, kishuszár avatással, mesejátékkal várja a nagyérdeműt a Csikótojás Társulat tagjai és huszárjai. A részletes programot itt olvashatjátok.

huszarok

A Hadtörténeti Múzeumban hagyományőrző honvéd táborral, fegyverbemutatókkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, történelmi játszóházzal, fotózással, kézműves foglalkozásokkal, fotókiállítással, korabeli zenékkel és táncoktatással készülnek, valamint március 16-ig várják a legkülönlegesebb kokárdát is. Részletek itt.

to015jgyg066

A Dózsa György szobornál 13 és 17 óra között huszártábor és konyha; a Hadik szobornál 11 és 16 óra között népzene, néptánc és tánctanítás vár benneteket.

10 órától a Zsindelyes Vendégháznál Dobogókőn nemezkokárda készítéssel, korabeli gyerekjátékokkal és „kokárda” rétesválogatással készülnek.

kolompos

A KÖSZI-be 10 órától Kolompos táncház és történelmi játszóház lesz, ahova kreatív zászlófestésre és huszárbáb készítésre várják a gyerekeket. A részvétel díjtalan!

sebesviz_zenekar_mesemuzeum

48-as táncház, történetek, közös daltanulás, dalolás, verbunkos táncok, katonabúcsúztatás (nagy sírás-rívás…), eskütétel és próbák (,,ki a legény a gáton?”). a Sebesvíz együttes közreműködésével. Ezzel készül a Mesemúzeum, ahova a 4-10 éves korosztályt várják 11 órától. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

skanzen_huszaros_hetvege

A szentendrei Skanzenben  huszáros hétvége lesz. Mindkét napon 10 és 16 óra között pozsonyi kifli, zöldségleves és hagymás rétes készítéssel és kóstolással, boszorkány konyhával, Kossuth címeres hangszer, csákó, kard, paszomány, kokárda készítéssel, 48-as játszótérrel, öltözetek és fegyverek bemutatójával várnak. Belépő: felnőtt 1000 Ft, diák/nyugdíjas: 500 Ft, 6 év alatt ingyenes!

tortenelmi_520

A Két Egér könyvesbolt ugyan március 15-én zárva tart, de március 12. és 18. között minden történelmi témájú könyv (ismeretterjesztő és szépirodalmi) 10-15-20% kedvezménnyel vásárolhattok meg (1 könyvnél 10%, 2-nél 15%, 3 vagy több könyv esetén 20% a kedvezmény)!

gardrob_ruhavasar

Szombaton 11 és 17 óra között Gardrób Közösségi Ruhavásár és mini Közös Piac a Gödör Klubban és a Central Passage-ban. Hogy miket vásárolhattok és milyen a hangulat egy régebbi beszámolónkból kiderül.

A vasárnapi programot itt olvashatjátok.

Era kedvencei: Kolompos a KÖSZI-ben, Huszártábor és konyha a Várban, Országos Levéltár családi napja
Rozi kedvencei: Huszártábor és konyha a Várban, Huszáros hétvége a Skanzenben