Felejthetetlen gyerekkönyvek 3. – Szepes Mária gyerekkönyvei

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szepes Máriáról nem tudunk elfogultság nélkül beszélni, hiszen annyi mindent kaptunk tőle könyvei által, de most jöjjenek tőle első könyves élményeink – természetesen sok-sok Pöttyös Pannival – Felejthetetlen gyerekkönyvek sorozatunk 3. részében.

Legyen szó akár tudományos-fantasztikus könyveiről, ezoterikus műveiről, forgatókönyveiről, dalszövegeiről, verseiről, színészi pályájáról Szepes Mária (Orsy Mária, Papír Magda) bizonyosan az egyik sokrétűbb alakja a XX. századi magyar irodalomnak.

De hogyan kezdett el gyerekkönyveket írni? A történelmi helyzet és egy szerencsés véletlen folytán?

Amikor bezúztak mindent, amikor tilos lett minden, amit addig csináltam, eldöntöttem, meséket fogok írni. Imádom a gyerekeket. A fodrásznál volt egy találkozásom egy orosz kislánnyal, a kis Tamarával. Oda is tollal, füzettel jártam, és egyszer csak felült a térdemre, hogy rajzoljak neki. Ezt a tündéri kis lánykát aztán beleírtam a Pöttyös Panni mesémbe, hogy a két kislány összebarátkozik. 1953-ban ki is jött a könyv, óriási sikere lett. Kiderült, hogy én az új éra legnagyobb könyvét írtam meg azért, mert volt benne egy négyéves szovjet kislány… Boldog vagyok, mert már az ötödik nemzedék nő fel a Pöttyös Pannival, hogy a szívbeteg gyerekeknek ezeket a meséket olvassák fel a kórházakban, mert kedvesség és báj van bennük… Hát így lettem mesemondó Szepes Mária…

Miközben a Pöttyös Panniért megkapta a Népművelési Intézet jutalmát, lakásában titkos kulturális mozgalom alakult, ahol tiltott könyveket olvastak, fordítottak.

Íme 9 gyerekkori kedvencünk

Pöttyös Panni

Az első könyvben az óvodakezdésig kísérhetjük nyomon a türelmes nagymama és cserfes unokája kalandjait. F. Győrffy Anna illusztrációit pedig ma is nagyon szeretjük.

Pöttyös Panni az óvodában és Pöttyös Panni az iskolában

Generációk kedvence, minden óvodásnak és iskolásnak kötelező olvasmány az óvodába, majd iskolába kerülő Panni története, amely még ma is segít az új helyzetekre való felkészülésben a kedves, hétköznapi történetek által.

Pöttyös Panni az idővonaton

Ebben a könyvben igazán visszaköszön a szerző sci-fi könyvek iránti érdeklődése, hiszen ujjgyakorlatként maga is szívesen kalandozott a műfajban nem kis sikerrel. Hová utazik Panni az idővonaton? Természetesen a jövőbe! Ha vele tartasz, megtudhatod, hogyan élnek majd a gyerekek háromszáz év múlva. De ne gondold, hogy Pannit szívesen fogadják ebben a fura világban. Tudósok vizsgálják, másolatokat készítenek róla, tablettákkal etetik. A hűséges állatoknak és Szemiramisz apó találmányainak köszönhetően azonban Panni és a gyerekek megmenekülnek.

Bolondos szerszámok

A bolondos szerszámok Panni kezében a polcokon békésen pihenő játékok ellen fordulnak. Mi lesz így a babákból, a játék állatokból és a zsinóron húzható telefonból? Míg Panni azon fáradozik, hogy a konok szerszámokat megzabolázza, egy hatalmas, loncsos szőrű kutya téved be a pöttyös óvodába, és felfalja a gyerekek ebédjét. Mégis mindenki megszereti ezt a falánk, örökké vidám komondort.

Pöttyös Panni naplója

Panni iskolás lett. A második padba ültették. Hogyan mesélhetné el első osztályos élményeit Tamarának, ha még nem tanult meg írni? A nagymama remek ötlettel áll elő: naplót vesz Panninak, aki pedig a legmulatságosabb kalandokat a füzetlapokra rajzolja. Kockás Peti bezzeg rögtön tudni akarja, mit jelentenek a rajzok Pöttyös Panni naplójában.

Csupaszín

Miközben az óvodások a színekkel ismerkednek, Panni nagy izgalommal várja kistestvére születését. Képzeletében egy hosszú szőke hajú kislány elevenedik meg, aki ahogy világra jön, már el is tud számolni húszig. A valóság azonban egészen más.

Pöttyös Panni Hetedhétországban

A Pöttyös Panni-sorozat záró kötetében Peti és Panni titkos bunkerra bukkan…

Fityfirity

A Fityfirity a Móránál a Már tudok olvasni sorozatban jelent meg újra. Tikitaki bácsi műhelyében egymás hegyén-hátán sorakoznak az órák. Van köztük díszes falióra, kakukkos és zenélőóra, ócska vekker. A műhely apró lakója Fityfiritty, egy fecsegő törpepapagáj. A huncut madár mindent megjegyez, amit csak hall, és azon nyomban kifecsegi. Szemtelenkedéseiből aztán annyi galiba származik, hogy az órásmester elhatározza, elajándékozza a bőbeszédű papagájt. Igen ám, de éjjel tolvajok látogatják meg az órásműhelyt…

Könyvei azóta is nagy népszerűségnek örvendenek, újra és újra kiadásra kerülnek. Tavaly 110. éve született írónő életének legkedvesebb bókja saját bevallása szerint ez volt:
Egy hétéves kis barátnőm (aki azóta nagymama lett) egy együtt töltött nap után azt kérdezte az édesanyjától: Anyuka, mondd meg nekem igazán, ugye a Szepes néni nem egészen felnőtt? – Ez volt a legkedvesebb bókja az életemnek.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!