Felejthetetlen gyerekkönyvek 2. – Kormos István meséi

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szponzorált tartalom

Kormos István idén ünnepelné 95. születésnapját. A kalandos, sokszor bohém életű költő, író, műfordító és dramaturg első műve egy mesekönyv volt, amely 1946-ban Az égigérő fa címmel jelent meg. Ezután egy verseskötet kivételével hosszú éveken keresztül csak verses mesékkel, főként a Vackor-történetekkel van jelen a magyar irodalomban, politikai és magánéleti okok miatt. Íme néhány gyerekeknek szóló kedvencünk tőle: könyvben, diafilmen és rajzfilmen.

Kerek esztendő

A legkisebbek januártól decemberig, hónapról hónapra ismerkedhetnek meg a természet körforgásával, az évszakokkal, állatokkal és növényekkel. A klasszikussá vált képeskönyv lapjain Kormos István tréfás rímei és Reich Károly feledhetetlen rajzai mutatják be a legkisebbeknek, milyen is egy egész kerek esztendő.

Vackor az első bében

Igazi iskolába hívó mesekönyv, amelyben egy mackógyerek kerül az osztályba. Nagy mancsa és körme ellenére Vackor ügyesen tornázik, könnyen megtanul olvasni és számolni, és hamarosan a gyerekek kedvence lesz. Ám amikor tavasszal kisüt a nap, a piszén pisze kölyökmackót csavarogni hívja medve természete, és aznap nem megy iskolába… 2017-ben újra kiadták. Emellett a Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról és a Vackor világot lát című könyveit, illetve a Vackor az óvodában című diafilmet is nagyon szeretjük.

A muzsikás kismalac – verses állatmesék

Ebben a kötetben a gyerekek legkedvesebb állatait verselte meg: az ijedős nyuszit, a hetvenkedő sünt, a vitatkozó egereket, a fázós rókakölyköket és a muzsikáló kismalacot. A ma már gyerekirodalmi klasszikusnak számító mesékhez Buzay István készített új, humoros illusztrációkat, amely 2017-ben jelent meg a Móra Kiadónál.

A Pincérfrakk utcai cicák

https://www.youtube.com/watch?v=eeuesl7LbzQ

A Pincérfrakk utcai cicák 1976-ban, a Móra Ferenc Könyvkiadó gondozásában kiadott képes mesekönyv. A cicák egy elhagyatott házban éltek, kerülték az embereket és a kutyákat, hiszen örök ellenfeleik a Cincérfark utcai kutyák. A kötetet Heinzelmann Emma grafikái díszítették, de 1978-as diafilmváltozatban Zsoldos Vera készítette a rajzokat. 1984-ben papírkivágásos animációs film is készült a történetből. 2002-ben adták ki újra.

A hetvenkedő sün

A hetvenkedő sün című meséjéből készült magyar 2D-s számítógépes animációs filmet 2004-ben mutatták be. A filmet Richly Zsolt írta és rendezte, a zenéjét Ágoston Béla szerezte, a producere Mikulás Ferenc volt. További Kormos mesék a Kecskemétfilmtől itt elérhetők.

A könyveket megvásárolhatják a Móra Kiadó webshopjában!