10 fejlesztés és újdonság 2021-ben, amit nagyon várunk – új kirándulóközpont, tanösvény, kilátó, múzeum

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

fejlesztés és újdonság 2021-ben

Ebben a válogatásunkban 4 fővárosi és 6 vidéki projektet válogattunk, amelyet az idén adnak át és mi is nagyon várunk. Látogatóközpontok, kirándulóhelyek, tanösvények, új kilátók, múzeumok is szerepelnek összeállításunkban.

FŐVÁROSI ÚJDONSÁGOK

Közlekedési Múzeum bemutatótere

Az egykori Északi Járműjavító területén, még az építkezés megkezdése előtt időszaki kiállítással és programokkal várja látogatóit a Közlekedési Múzeum, amint ezt a járványhelyzet lehetővé teszi. Az új múzeum beruházási helyszíne még az idén megnyílik a látogatók előtt, a régi Dízelcsarnokban pedig kiállítással és programokkal várják a látogatókat.
Várható átadás: 2021. nyár
Részletek itt.

Naplás-tó új kilátó

Naplás-tó új kilátó

Mikor legutóbb, 2021. február elején a Naplás-tónál jártunk, már csak a kilátó tetején lévő védőkorlátok hiányoztak, úgyhogy reméljük, hogy tavasszal átadják. Ez a terület is sok változáson esett át az elmúlt időszakban. Pihenőpadokat és stégeket létesítettek a tó partján, hiánypótló mosdó is nyílt, illetve a mosó szomszédságában egy büfé, amely most elviteles rendszerben működik.
Várható átadás: 2021. tavasz
Részletek itt.

Magyar Zene Háza

Talán ez az idei év legnagyobb szabású projektje, amit mi is kíváncsian várunk. Szabadtéri színpad, több koncertterem, a ház alagsorában hatalmas kiállítóterek, fönt pedig egy digitális, könnyűzenei tematikájú könyvtár várja majd a látogatókat. Nagy hangsúlyt kapnak majd a gyerekeknek szóló programok is. Mivel a közelben lakunk és a kiállítások és terek nagyon izgalmasnak ígérkeznek, biztos, hogy gyakori vendégek leszünk. Amíg nem nyílik meg az épület, online koncertekkel várják az érdeklődőket Facebook oldalukon.
Várható átadás: 2021. vége
Részletek itt.

Vizafogó park – a XIII. kerület új parkja

Vizafogó park

Új parkot alakítanak ki még az idei évben Vizafogón, összesen 9300 négyzetméteren. A közparkban sok lesz a zöldfelület, illetve egy mesterséges tavat is kialakítanak majd.
Várható átadás: 2021. nyár
Részletek itt.

KIRÁNDULÁS HELYSZÍNEK

2 új kilátó a Tisza-tónál

Tisza-tó

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó 2 új kilátót is átadnak ebben az évben a Békatutaj Egyesület közreműködésével. Mindkettő kizárólag vízen lesz megközelíthető. Az egyik kilátó a Csapói Holt-Tisza partján található szigeten épül, ahol korábban is volt egy népszerű madármegfigyelő torony. A másik kilátó az újlőrincfalvi Neptun kikötőhöz és a Ravasz-háthoz közel egy hínárral benőtt kis öbölben található. Mindkét helyszín lehetőséget ad majd, hogy vízitúrák közben megpihenjünk.
Várható átadás: 2021. nyár

Új látogatóközpont a Lóczy-barlangnál, akadálymentesített Hegyestű, Salföldi major fejlesztések

Salföldi major

Imádjuk a környéket, már többször jártunk mindegyik helyszínen, és 2021-ben mindhárom terület megújul. A Lóczy-barlangnál látogatóközpont létesül fedett terasszal, bemutatóhellyel. Már tavaly is építkeztek Hegyestűnél, amikor ott jártunk. A nyárra akadálymentesített lesz a terület és egy új játszóteret is átadnak. Nagy kedvencünket, a Salföldi majort is tovább fejlesztik.
Várható nyitás: 2021. június
Részletek itt.

Bakony-Balaton Geopark megújulása

Bakony-Balaton Geopark

A számos fejlesztés mellett (mint geológiai képződmények megóvása, denevérvédelem) a kirándulók számára is tartogatnak újításokat a projekt keretében. Több helyszínen kicserélik majd a tájékoztató táblákat, új információs táblákat is kihelyeznek, illetve egy új tanösvény létesítését is tervezik.
Várható átadás: 2021. július
Részletek itt.

Új Látogatóközpont a Dombay-tónál – Pécsvárad

Dombay-tó

A Pécsvárad mellett található kis tónál hamarosan elkészül egy vadonatúj látogatóközpont, amely a környék látnivalóit, a hozzájuk kapcsolódó mondákat és érdekességeket mutatja majd be az ide látogatóknak. A közelben található, tavaly átadott új Zengő kilátót is érdemes lesz felkeresni.
Várható átadás: 2021. nyár

Királyréti kisvasút megújulása

Királyréti kisvasút

Mivel sokat járunk a környéken, ezért figyelemmel kísértük, hogyan újult meg az elmúlt időszakban Királyrét környéke, ahol új látogatóközpont, büfé és új kilátó létesült, az idei évben pedig befejezik a Királyréti kisvasút rekonstrukcióját is. Emellett a Kemencei Erdei vasút szintén felújítás alatt áll.
Várható nyitás: 2021. nyár
Részletek itt.

Új tanösvény létesül a Böddi-széken

Böddi-szék

A változatos élőhelyeken az új tanösvény információs táblái révén a látogatók képet kapnak a szikes víz egyedi jellemzőiről, a különleges növény- és állatvilágról és a legeltetéses gazdálkodásról. Két kilátót is terveznek, ahonnan az élővilág zavarása nélkül lehet majd megtekinteni a szikes tavakon pihenő és táplálkozó madarakat. A mélyebb, vízállásos mocsári élőhelyeken biztonságos pallósoron vezetik majd keresztül a látogatókat.
Várható átadás: 2021. második felében készül el.
Részletek itt.

8 könnyű, rövid kirándulás gyerekekkel ajánlónkat is érdemes megnézni!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.