FehérjeForradalmat indított a Felelős Gasztrohős
A Felelős Gasztrohős február 10-én elindult kampányában hazai vagy közeli forrásból beszerezhető növényi fehérjeforrásokat mutat be, illetve a fenntartható étkezést népszerűsíti. A dietetikussal összeállított informatív grafikák mellett tippekkel, receptekkel is segítenek a fenntarthatóbb étkezés iránt érdeklődőknek. A kampányhoz a Fenntartható Vendéglátóhelyek is csatlakoznak.
Manapság a fehérjebevitel, az elegendő fehérjefogyasztás sokakat foglalkoztat, de általában állati fehérjékhez nyúlnak a fogyasztók. Ezeknek azonban környezeti és egészségügyi szempontból is jóval kevesebb az előnyük, mint a hátrányuk. Az elmúlt években több tanulmány is bebizonyította, hogy a növényi alapú étkezésnek számos pozitív egészségügyi hatása van; csökkentheti a szív-, és érrendszeri megbetegedések, a daganatos megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
„Az elmúlt 50 évben folyamatosan nőtt a világ húsfogyasztása, a 60-as évek óta megnégyszereződött a globális hústermelés. Ez az iparosodott tenyésztés és az abból származó állati termékek nem csak az egészségünkre, de a bolygóra is nagy terhet rónak. Az élelmiszer előállítás kibocsátásának több mint feléért az állattartás tehető felelőssé, emellett hatalmas a vízlábnyoma, rengeteg energiát és földterületet igényel. Ezért környezetbarát étkezésről a húsfogyasztás csökkentése nélkül manapság már nem beszélhetünk. Ilyenkor jön az a kérdés, hogy de mit együnk akkor helyette? Ebben szeretnénk segíteni legújabb kampányunkkal.” – mondta el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.
A Gasztrohősök egy egész szuperhős csapatot állítanak fel, akik segítenek majd megvívni a fehérjeforradalmat. A szemléletformáló kampányban három-három hazai vagy közeli forrásból beszerezhető, magas fehérjetartalmú gabonát, hüvelyest és olajos magvat mutatnak be.
„Dietetikus segítségével választottuk ki azokat az alapanyagokat, melyekre fókuszálunk a kampányban. Azt azonban nagyon fontos kiemelnünk és hangsúlyoznunk, hogy mind környezeti, mind egészségügyi szempontból a sokszínű, változatos étkezés a legkedvezőbb. Fogyasszunk minél többféle hazai, szezonális zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, olajos magvat és gabonát, ezzel támogatva a biológiai sokféleséget.” – tette hozzá Eszter.
A hüvelyesek világnapján, február 10-én elindult, egy hónapos kampány során számos információt megtudhatunk a növényi fehérjeforrásokról, tippeket kaphatunk a beszerzésükről, előkészítésükről és természetesen az elkészítésükről is. Ha pedig inkább a profikra bíznánk a húsmentes étkezésünket, erre is van lehetőségünk; a kampányhoz csatlakozó Fenntartható Vendéglátóhelyek által készített ételeket is megkóstolhatjuk. Budapesten a HerBarban, a Dynamobakeben, a Jardinette Kertvendéglőben és a The Planteenben, Zebegényben a Natura Hillben, Miskolcon a Süt a nap vegán bisztróban, Pécsett a Reggeliben, Kéthelyen pedig a Lokal47-ben kóstolhatunk bele a FehérjeForradalomba.
Forrás: Felelős Gasztrohős Nyitókép: Shutterstock