Íme a legjobb farsangi programok, ha jelmezt készítenétek vagy búcsúztatnátok a telet

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Koncertek, beöltözős bulik, saját kezű jelmez- és álarc készítés, télbúcsúztató és tavaszváró fesztiválok is szerepelnek idei farsangi összeállításunkban. Íme a legjobb programok!

TÁNCOS-BEÖLTÖZŐS PROGRAMOK ÉS FESZTIVÁLOK

Kolompos koncert és táncház – Itt a farsang

A Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban február 16-án lép színpadra a zenekar. Vízkereszttől Húshagyó keddig tart a mulatság, bolondozás, álarcos, maskarás bálok időszaka, amely megelevenedik a színpadon. Fellépnek még február 2-án a Kultúrkúriában, február 10-én az Erzsébetligeti Színházban, február 17-én a Benczúr Házban, február 22-én a Békásmegyeri Közösségi Házban, február 24-én a Csokonai Művelődési Központban. Részletek és időpontok itt.

Űrdöngölők farsang

A Rutkai Bori Banda koncertjei amúgyis olyanok, mint egy nagy farsangi buli, jelmezekkel, horgolt bábokkal, úgyhogy különösen ajánljuk februárra. A Puskin Kuckóban már elfogytak a jegyek, viszont A Wekerlei Kultúrházban (BETELT! – február 2.), Szigetszentmiklóson (február 16.) és a Klauzál Gábor Művelődési Központban (február 17.) még kaphatók. Március 2-án pedig Pizsamátor buli és családi diszkó lesz a TRIP állóhajón.
Ha 2019. február 12-éig velünk játszotok, páros belépőket nyerhettek a Klauzál Házba tartandó február 17-ei buliba! Részletek itt.

Egész februárban Maszkabál

Gryllus Vilmos kedvenc farsangi dalainkkal ismét sok helyszínen lép fel február folyamán: az IBS Színpadon (február 9-én), a Bálint Házban (február 10-én), a Virányosi Közösségi Házban (február 12-én), a MOMKultban (február 24-én). A jegyek hamar elfogynak! Részletek és időpontok itt.

Budapest Jazz Club farsangi mulatságok

A Budapest Jazz Club februári gyerekkoncertjei a farsang jegyében fognak telni, közös énekkel és játékkal hívva igazi télűző mulatságra a résztvevőket. Február 10-én az Eszter-lánc mesezenekar, majd február 24-én Bíró Eszter csengő-bongó farsangi koncertje vár benneteket.

Mackófesztivál az Állatkertben – február 1-3. (mackó jelmezben vagy mackóval érkező gyerekeknek 200 Ft)

2019-ben is megrendezik a hagyományos Mackófesztivált, idén február 1. és 3. között várják kültéri és beltéri programokkal a mackók szerelmeseit. A kismackónak öltözött vagy kismackóval érkező 14 év alatti gyerekeknek a belépő kedvezményes, 200 Ft.

Farsangi Forgatag/Tavaszhozó állatságok – Magyar Mezőgazdasági Múzeum, február 16.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Farsangi Forgatag/Tavaszhozó állatságok címmel családi programot szervez február 16-án. A programra várják a családokat különféle farsangi néphagyományok felelevenítésével, téltemető, tavaszcsalogató, termésvarázsló és gonoszűző népszokásokkal, játszóházzal, jelmezversennyel, kézműves workshopokkal és színpadi műsorral. A Vajdahunyadvárból ezen napon nem hiányozhatnak a magyar néphagyomány jól ismert figurái, a gólya-, a medve- és a kecskealakoskodók, akik a nap folyamán többször is feltűnnek majd, hogy ráijesszenek a Télre. Belépőjegy: gyerek: 1000 Ft, felnőtt: 2000 Ft, családi (2 felnőtt és 1-2 gyerek): 4600 Ft.

III. Farsangi Fánkfesztivál – Alle melletti sétány, február 22. (12 órától)-24. (ingyenes)

Külön élménysátrat állítanak fel a gyerekek számára, ahol elsajátíthatják a fánk készítés és díszítés csínját-bínját! Az újvonalas fánkok mellett nagy hangsúlyt kapnak a klasszikus fánkok is. Az édes és sós fánkcsodák mellett forralt borok, meleg italok, street food és még megannyi ínyencség kap helyet. Ingyenes!

ALKOTÓ PROGRAMOK

Farsangi álarckészítés Rutkai Borival – Két Egér Könyvesbolt, február 1., 16:30-18:00

Nincs is szebb egy saját készítésű jelmeznél! Készítsetek együtt egy-két fejdíszt és álarcot, amiben Űrdöngölőkké vagy más elvarázsolt lénnyé változhattok. Belépő: 1000 Ft, ami tartalmazza az anyagköltséget is.

Farsangi maszk készítés – Minurka, február 16., 10:00-13:00 (előzetes bejelentkezéssel)

Most bevetheted minden kreativitásod: elkészítheted álmaid álarcát akár a klasszikus velencei tradíciók nyomában, akár a modern trendeket követve, izgalmas alapanyagokból (tollak, flitterek, foszforeszkáló festékek és díszek stb.) és különböző technikák (pl. dekupázs) elsajátítása során Csetényi Lilla / Nearnia útmutatásával. A foglalkozást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlják. Ár: 4500 Ft, mely tartalmazza a maszk elkészítéséhez szükséges összes alapanyagot és eszközhasználatot. Egy workshopon maximum 8 fő tud részt venni, a jelentkezéseket a minurkainfo@gmail.com címen fogadják.

Farsangi készülődés – Mesemúzeum, február 16., 11:00

Gyere jelmezben és alkosd meg saját kezűleg öltözéked kiegészítő darabját! Kreatív kézművesedés együtt, vidáman. Ló, róka, busó, somrero és egyéb álarcok készítése Farkas Réka iparművésszel a Mesemúzeumban. Ajánlott korosztály: 5-10 éves korig.

Rémségek kicsiny múzeuma – Petőfi Irodalmi Múzeum, február 17., 10:00-11:30 (ingyenes, regisztrációs)

remek pim

Gondoltál már arra, milyen lenne elkészíteni saját szörnyedet és utána megszelídíteni. Sokkal könnyebb és mókásabb, mint hinnéd! Más nem is kell hozzá, mint egy pompás közös mese, játékos (de milyen is lenne más?!) fantáziád, megannyi színes, tekergő-fodrozódó, csillogó papír és anyag, s már el is készítetted saját tél- vagy unaloműző bábodat a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A program ingyenes, de regisztráció szükséges: muzeumped@pim.hu. 4-12 éveseknek ajánlott program.

Pagony Farsang – Bartók Pagony, március 2., 15:00-17:30 (ingyenes)

pagony farsang

Győri Hanna szerkesztő beszélget Stiglincz Milánnal és Kismarty-Lechner Zitával, a Mazsi, a kócos tündér c. könyv szerzőpárosával. A beszélgetés után játékos bolondozás indul Milánnal. Lesz még fánkdíszítés, tánc és arcfestés is. Belépő: 1000 Ft/család. Jegyet csak a rendezvény napján, a helyszínen tudtok vásárolni.

KITEKINTŐ

Velencei Karnevál – Velence, korzó, február 23. (ingyenes)

velencei karnevál

„Az Úr 2019. évének második havában, annak huszonharmadik napján, napkeltétől napnyugtáig tartó farsangi mulatsággal örvendezzünk ismét a tavasz közeledtére! Alkonyat után a parti homok lankás buckái között, a Velencei-tó pompás partján immár hagyományosan, ünnepélyes keretek között égettessék el a Télboszorka, melynek teste a nap folyamán általunk legyen teleaggatva minden, az Úr 2018. évében elszenvedett búval és bánattal.” Részletek itt. Ingyenes!

Szentendrei Karnevál – március 2-3. (ingyenes)

Ismét lesz vidám, télbúcsúztató karnevál Szentendrén, ahol a kicsik és nagyobbak is találnak maguknak majd programot. Ingyenes!

Mohácsi Busójárás – február 28. – március 5.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A szokásokhoz hűen idén is Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába, de egészen március 5-éig tart a mulatság.

Farsangi dalokat és meséket itt találtok.

2019-ben is vár benneteket a Minimatiné a legjobb családi programokkal, új gyerekbarát helyekkel és könyvekkel, játszóterekkel és kirándulás ötletekkel. Tartsatok velünk hétről hétre, hiszen rengeteg újdonsággal érkezünk! Heti hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni!