Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap – ingyenes bringaszállítással!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap 2019

Az idén is vár mindenkit az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap, amely a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsíti. A szeptember 16. és 22. között zajló események idei témája a gyaloglás és a nem motorizált közlekedés, mottója pedig a „Sétálj velünk!” A rendezvények mellett ezen a héten ingyen szállíthattok kerékpárt a vonatokon! Íme a részletek!

Az esemény népszerűsége évek óta töretlen, az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap eseménysorozat nemzetközi honlapján közel 300 magyar település regisztrált, vagyis egyre többen és többen ismerik, keresik és használják a környezetbarát és fenntartható városi közlekedési lehetőségeket. Rengeteg helyszínen várnak benneteket autómentes programokkal, lezárt utcákkal, kerékpáros programokkal.

A központi rendezvény mint minden évben idén is a lezárt Andrássy úton lesz szeptember 21-22-én. A járművek helyett a gyalogosoké lesz a főszerep: családi programokkal, játékokkal, gasztrosétánnyal és ingyenes koncertekkel várnak mindenkit!

Szeptember 21-én délelőtt a szelíd motorosok is felvonulnak, vagyis 1-5 éves gyerekeket várnak a Hősök terére, ahol lesznek mini koncertek is (Kolompos együttes koncert – 8:30-9:00; Kovácsovics Fruzsina – 9:00-9:30; Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncert – 9:30-10:00). Ha nincs motorotok, az első 5000 regisztráló ajándékba kap egy műanyag kismotort is. Itt lehet regisztrálni!

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. magyarországi vonalhálózatán 2019. szeptember 16-22. között az érvényes belföldi menetjeggyel rendelkező utasok – ideértve a díjmentes utazásra jogosító okmánnyal rendelkezőket is (pl. Vasúti Utazási Igazolvánnyal, vagy 2019. szeptember 22-én forgalmi engedéllyel) – díjmentes kerékpár-viteldíj megváltásával díjmentes kerékpárszállítást vehet igénybe. Emellett szeptember 22-én 0:00-24:00 óra között az Európai Autómentes Napon díjmentes utazási lehetőséget biztosítanak a forgalmi engedéllyel rendelkező utasok részére. Részletek itt.

2018-ban a kampány minden addigi részvételi rekordot megdöntött: 54 ország 2792 városa és nagyvárosa szervezett tevékenységeket az adott hét idején. A részt vevő városok több mint fele hajtott végre állandó intézkedéseket – összesen 8848-at –, elsősorban a mobilitásmenedzsment, az akadálymentesítés, valamint az új vagy felújított kerékpáros infrastruktúra területén. A hét az Autómentes Napon éri el csúcspontját. A részt vevő városok ekkor egy teljes napon át egy vagy több területet kizárólag a gyalogos, a kerékpáros és a közösségi közlekedés igénybe vevőinek különítenek el. 2018-ban 1153 város ünnepelte az Autómentes Napot. Ezek a számok az idei évben tovább növekednek.

További jó programokat a hétvégére itt találtok! Mivel ingyenes a kerékpárszállítás a vonatokon ezen a héten, érdemes a Velencei-tó környékén is bringázni, a legjobb helyeket, tudnivalókat itt találjátok!


Ha szeretnétek a legjobb programokat, újdonságokat, aktualitásokat hetente egyszer hírlevélben is megkapni,
itt tudtok feliratkozni!