Fénylő lámpások, esti túrák – elkezdődött a szentjánosbogár-rajzás

Szentjánosbogár rajzás

Kép: iStock

Idén egy kicsit előbb, már június elején elindultak a szentjánosbogarak, hogy megkeressék párjukat. A csodás jelenség, a rajzás több helyszínen, vezetett programok alkalmával is megtekinthető. Íme néhány esti kirándulás, szentjánosbogár séták 2024-ben.

Alcsúti Arborétum – 2024. június 8-ától

A legrégebbi és legismertebb szentjánosbogár séta helyszín az Alcsúti Arborétum, amelyet nagyon sokan keresik fel ebben az időszakban. Érdemes követni az oldalukat, ahol minden aktuális információt megosztanak és hétköznapra érdemes időzíteni a látogatást.
A vezetett séták 2023. június 8-ától indulnak 20:30-kor, 20:45-től és 21 órától indulnak. Csak a helyszínen lehet jegyet váltani. Felnőtt belépő: 3500 Ft, diák 2400 Ft, 3 év alatt ingyenes. Részletek itt és itt. Június 13-14-én zárva van az Arborétum!

Soroksári Arborétum – 2024. június 8-23.

A Soroksári Arborétumban előreláthatóan 2024. június 8. és 23. között vehettek részt a vezetett szentjánosbogár sétákon. A felnőtt belépő 3500 Ft, a gyerek 2500 Ft. Előzetes jegyvásárlás szükséges itt, a helyszínen nem lehet jegyet venni! Az Arborétum Facebook oldalát itt találjátok.

Szentjánosbogarak a tatai Cseke-tó erdejében – 2024. június 21.

A 2024. június 21-ei, esti felfedező séta során körbejárhatjátok a Cseke-tavat. Megismerkedhettek történetével és a környezetének kulturális örökségével. A túra végén a teljes sötétben megérkeztek a tóparti öreg erdőbe, ahol hallgathatjátok a rejtelmes állathangokat és megnézhetitek a megjelenő szentjánosbogarakat. Előzetes bejelentkezés szükséges: batkyg@dinpi.hu. Jegyár: 2000-2500 Ft. Részletek itt.

Vácrátóti Arborétum – 2024. június 5-15.

Az idei szentjánosbogár-rajzás már június első hetében elvarázsolja a Nemzeti Botanikus Kert látogatóit, mely szervezett esti séták keretében tekinthető meg a faóriások között. Jegyár: 5000 Ft. Részletek itt. A Botanikuskert Fb oldala itt.

TOVÁBBI HELYSZÍNEK

Felsőtárkányban, Zircen, Pannonhalmán, Fehérvárcsurgón és a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban is várhatók túrák. A legtöbb helyszínre itt lehet jegyet vásárolni.

Fontos a jó időzítés és a jó időjárás (nem szeles, nem esős) is szükséges hozzá, hogy megjelenjenek. A szentjánosbogarak kb. 21:15-kor „kapcsolják fel lámpáikat” és 22 órakor véget is ér ez a júniusban látható csodaszép jelenség. A legtöbb helyre előzetes regisztráció szükséges!

Tartsatok velünk a nyári szünetben is, mert rengeteg jó programot, újdonságot ajánlunk majd, hírlevelünkre pedig itt tudtok feliratkozni.