Első könyvem az univerzumról – Hogyan születnek a csillagok?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptember 9-én Farkas Róbert új könyvének bemutatóján és Nyerges Gyula csillagász az esti égboltról tartott vetítésén jártunk az Uránia Csillagvizsgálóban. A kifejezetten óvodás korosztálynak szóló könyv mellé ajánlunk néhány helyszínt, ahol rengeteg mindent megtudhattok az univerzumról.

Az Első könyvem az univerzumról saját élményből született, hiszen Farkas Róbert (író és illusztrátor) számára rengeteg kérdést tett fel kislánya, melyeket sokszor nem volt könnyű megválaszolni. A történetben Róka papa meséli el gyerekének, hogy hogyan is keletkezett az univerzum.
A könyv először angol nyelven jelent meg, közösségi finanszírozással, és most magyar nyelven is kézbe vehetjük a Kolibri Kiadó jóvoltából. Ez az Eszes Róka-sorozat első darabja, amelyet Raffai Péter, az ELTE Atomfizikai Tanszékének asztrofizikusa a jövő felfedezőinek ajánlj, és hamarosan kézbe vehetjük a második részt is, amely a fénysebességről szól majd.
A könyvnek még több izgalmas bemutatója is lesz a közeljövőben, többek között a Margó Fesztiválon, melyet megosztunk majd veletek.

Hol kémlelhetitek a csillagokat?

Uránia Csillagvizsgáló
Kedden és csütörtökön esténként az Uránia Csillagvizsgálóban 3D filmeket is vetítenek az univerzumról és a világűrről, utána pedig a több mint 100 éves távcsővel is kémlelhetitekk az eget. A belépőjegy ára 500 Ft.  A belépő egy film megtekintésére érvényes, és az esti távcsöves bemutatón való részvételt is tartalmazza. A terem befogadóképessége korlátozott, ezért érdemes előre érdeklődni és helyet foglalni telefonon: +36 1 386-92-33.
A távcsöves bemutatók: szeptemberben: 20:30-22:30, októberben 19:30-21:30, novemberben és decemberben: 18:00-20:00 kezdődnek (csak derült időben!)
Cím: 1016 Sánc u. 3/b (Gellérthegy)

Polaris Csillagvizsgáló
A Polaris Csillagvizsgálóban távcsöves bemutatókat tartanak (derült idő esetén): kedd, csütörtök, szombat 20:00-22:30 között. Belépődíj: felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak: 600 Ft. Az egyéni látogatóknak nem szükséges előre jelentkezni. A bemutatót általában a teraszon zárják, ahol lézeres mutatópálca segítségével a csillagképeket ismertetik, elmesélve a hozzájuk kapcsolódó legendákat is. Gyermekszakköröket tartanak szerdánként 17 órakor (8-12 éveseknek), ifjúsági szakkör csütörtökönként 18 órakor (13-19 éveseknek) a tanítási időszakban és észlelőszakkört (minden korosztály számára) havonta egyszer, szombati napon.
Cím: 1037 Budapest, Laborc u. 2/c. (Óbudai Szabadidőpark)

Budapesti obszervatórium
Budapesti obszervatórium évente két alkalommal, nyílt napok keretében a nagyközönség által ingyenesen látogatható. Nyílt napjaikat minden év májusában és novemberében tartják.
Cím: 1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 15-17. (Csillebérc)

Astradomus Planetárium
A csepeli helyszínen, illetve kihelyezett helyszíneken kizárólag vetítéseket tartanak. Nyitva tartás keddtől péntekig: 12:00-20:00, szombaton: 09:00-20:00 (Az utolsó vetítés időpontja 19:00), vasárnap: 09:00-12:40 (az utolsó vetítés időpontja 12:00). Kifejezetten 4-8 éves korosztály számára is tartanak vetítést a meghirdetett időpontokban.
Cím: Csepel Plaza I. emeletén (1212, Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 154-170.), Konferencia és Rendezvényközpont (volt mozi).

A népligeti Planetárium sajnos jelenleg zárva tart!

Emellett Kecskeméten, Egerben, Pécsett a Zsolnay-negyedben és Bakonybélben, a Pannon Csillagdában is található hazánkban planetárium.

Az összes bemutatót megtaláljátok a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán itt.