Éjszakai kirándulások – szentjánosbogár rajzás 2018-ban

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Június második felében láthatjátok a szentjánosbogarak rajzását az ország számos helyszínén. Összegyűjtöttük, hol és mikor lehet megnézni szervezett keretek között ezt a csodaszép eseményt. A túrák többségére előzetes jelentkezés szükséges! Vegyétek figyelembe a túrák nehézségi fokát és időpontját, illetve hogy a gyerekek mennyire bírnak fent maradni sokáig.

Szentjánosbogár rajzás az Alcsúti Arborétumban – 2018. június 16-29. (az időjárás miatt az idei rajzás június 22-én véget ért)

Szentivánéj környékén egyedi természeti jelenség a szentjánosbogár tánc, így csodálatos élményben lehet részük mindazoknak, akik június második felében ellátogatnak az Alcsúti Arborétumba, és megfigyelik a Szentjánosbogarak rajzását. Az időpont bogár- és időjárásfüggő, így érdemes nyomon követni Fb oldalukat. A rajzás ideje alatt minden nap (hétköznap is) 20:15, 20:30, 20:45 indulnak szakvezetések, amely 1-1,5 óra. Az Arborétumba 21:00-ig egyéni látogatóként, szakvezetés nélkül is be lehet menni, azonban kizárólag saját felelősségre, valamint a jegyár ebben az esetben sem változik. Az Alcsúti Arborétum pénztárában a Szentjánosbogár szakvezetésre ebben az időszakban 10:00 – 21:00 óráig vásárolhatóak meg.
Jegyár: felnőtt 2.000 Ft, nyugdíjas, diák: 1.000 Ft (nappali tagozatos és nemzetközi diákigazolvány), 3 éves kor alatt ingyenes!

Szentjánosbogaras séták Királyréten – Királyrét, 2018. június 18-24.

Az esti sétákon a szentjánosbogarak fénnyel színezett nászrepülésében gyönyörködhettek Királyréten. Nem csak egy egyszerű esti sétán vehettek részt , hanem számtalan érdekességet is megtudhattok a szentjánosbogarakról és az éjszakai lények túlélési trükkjeiről is. Előzetes bejelentkezés szükséges! Túra hossza, időtartama: 3-4 km, 2-3 óra. Találkozó: 19:30, Hiúz Ház (Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont, Szokolya – Királyrét, GPS: 47.89666, 18.97368).
Bejelentkezés: Sevcsik András, E-mail: hiuzhaz@dinpi.hu, Telefon: +36 30 238 0063, +36 27 585 625 (munkaidőben).
Jegyár: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1200 Ft/fő

Égi-földi lámpások között – Szentjánosbogarak és csillagok a Gerecsében, Agostyán, 2018. június 15-23.

Az éjszakai felfedező séta során bejárjuk a kanyargó Árendás-patak partját szegélyező őserdőmaradvány legrejtettebb részeit, hallgatjuk a rejtelmes állathangokat és körülöttünk megjelennek a szentjánosbogarak, az égen pedig a csillagok. Előzetes bejelentkezés szükséges! Túra hossza, időtartama: 3 km, 3 óra. Találkozó: 19:00, Agostyán, az ökofalu parkolója (GPS: 47.663392, 18.400889).
Regisztráció: Czumpf Attila, telefon: +36 30 663 4651 (munkaidőben)
Jegyár: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1200 Ft/fő

Szentjánosbogarak násza (fotó: Potyó Imre)

Éjszakai túra a csillagos égbolt alatt – A villancsók nyomában, Pilisszentiván, 2018. június 18-23.

A túra alkalmával a Pilisszentivánon található Jági tanösvényt járhatjátok be, azonban rendhagyó módon nem nappal, hanem este. Amikor a nap nyugovóra tér és a csillagok is kigyúlnak, ilyenkor Szent Iván-éj környékén megelevenedik az erdő. Ebbe a rejtélyes világba kalauzolják el a látogatót. Az erdei séta alkalmával jó idő esetén az erdők eleven mécsesével, a szentjánosbogarakkal is találkozhattok. Előzetes bejelentkezés szükséges! Túra hossza, időtartama: 3 km, 2-3 óra. Találkozó: 20:30, Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt (GPS: 47.6120000, 18.8844100). Kapcsolattartó: Becsei Katalin, pilisilen@dinpi.hu, telefon: +36 30 511 1802 (munkaidőben). Jegyár: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1200 Ft/fő

Az éjszaka lámpásai – szentjánosbogár túra – Szaporca, Ős-Dráva Látogatóközpont, június 23., 21 órától

A nyári éjszaka leglátványosabb eseménye a szentjánosbogarak rajzása. Sajnos ezt a kevésbé ismert rovarcsaládot is egyre kevesebb helyen találhatjuk meg. A mezőgazdaságban, kertekben használt rovarirtó szerek egyre több helyen kipusztítják az éjszaka lámpásait. Éjszakai túránk során ezeket a kevéssé ismert élőlényeket szeretnék bemutatni. Találkozó: Szaporca, református templom, 21:00. Túra hossza, időtartama: 6 km, 3-4 óra. Fontos a kényelmes túracipő/bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, a szúnyogok és a kullancsok elleni védelem. A túrát a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja vezeti.
Jegyár: 500 Ft/fő.

Szentjánosbogár túra – Cseresznyés Pajta, Paks, június 29., 18:00-22:00 (ingyenes)

Ha érdekel, gyere el az Ökocsiga Közhasznú Egyesület ingyenes rendezvényére, az Ökocsiga Ifjúsági Program (ÖIP) 3 éven át tartó rendezvénysorozatának harmadik állomására.Várnak mindenkit, akit érdekel az éjszakai túrázás, a természetvédelem, a rovarvilág, a fotózás, a romantikus nyáresti séták vagy csak megnézné a Cseresznyés Pajtát, Paks legújabb szórakozó helyét. Meghallgathatod Prohászka Viola és Hága Krisztián természetvédelmi mérnökök előadását a rovarok szerepéről majd megtekintheted Vincze Bálint természetfotós képekkel illusztrált előadását, végül koccinthatsz egyet a Pajtában a nyári csillagos égbolt alatt. Akinek van kedve önkéntes tevékenység keretében bogármenedéket készíthet. Ingyenes!

Mécsbogár séta – Esti kalandozás szentjánosbogár rajzás idején – Diósjenői Erdei Szabadidőpark, június 16-27.

Idén júniusban is megcsodálhatjátok a szentjánosbogarak rajzását Diósjenőn is, amikor a fűben, az aljnövényzeten várakozó röpképtelen nőstények világítva várják párjukat. A hímek – akik sokkal kisebbek a nőstényeknél – szintén világítanak, s röpködve keresik társukat. 2018 júniusában 5 alkalommal terveznek mécsbogár sétákat (június 16. szombat, június 20. szerda, június 22. péntek, június 23. szombat, június 27. szerda). A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amely az elmenyerdo@gmail.com címre küldött, a választott dátumot, a résztvevők nevét és életkorát is tartalmazó emaillel lehetséges. Egy sétán egyszerre legfeljebb 30 fő vesz részt. Réteges öltözék és kényelmes lábbeli ajánlott! Jegyár: felnőtt jegy: 900 Ft, gyermek jegy:700 Ft

Szentjánosbogár néző túrák Eplényben – Eplény, Kaland Hegy, 2018. június 16-24.

Nézd meg a szentjánosbogarak násztáncát varázslatos esti erdei környezetben egy szuper ismeretterjesztő túra keretein belül! Gyere el az egész családdal, és gyönyörködj a szépségükben! Regisztráció és jegyvásárlás hamarosan!

Ha kiválasztottátok valamelyik programot, mindenképp érdemes telefonálni a szervezőknek, bejelentkezni a programokra, ahol szükséges és figyelni a Fb oldalukat az időjárási és egyéb információkért! A helyszíneken nem garantálják, hogy a szentjánosbogarak tömegesen lesznek jelen, mert sok minden befolyásolja a jelenlétüket, viszont készüljetek, hogy egyes helyszíneken, főleg hétvégén sokan lehetnek. A Normafánál is láttunk ebben az időszakban párat a parkoló mellett, de jó időpontban kell ott lenni, sötétedés elején.

A további hétvégi programokat itt találjátok (csütörtökönként frissítjük), jó helyekről pedig az Itt jártunk rovatunkban olvashattok!

Hétről hétre bemutatjuk nektek a legjobb programokat, válogatásokat, kirándulós ötleteket, a legújabb gyerekbarát helyeket és könyveket. Érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.