Egészséges és gyors – ötletek a konyhából!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

kovaszos_kalacs_10

A táplákozással, főleg a gyerekek táplálkozásával kapcsolatban rengeteg információt találunk a különböző fórumokon, de hogy mik azok az alapgondolatok, amelyeket érdemes betartani, hogyan tudjuk lerövidíteni a főzésre szánt időt, és melyek az alapvető tévhitek, arról kapunk néhány remek tippet és hasznos tanácsot Molnár Klára, táplálkozási tanácsadótól. Április 16-án, az Egyemmeg! Családi nap keretében személyesen is kérdezhettek tőle a Szatyorboltban.

5th-Elements

Te fordítottad, illetve jegyzeteiddel is elláttad Barbara Temelie- Beatrice Trebuth: Teljes értékű táplálkozás anyáknak és gyermekeknek a kínai 5 Elem szerint c. könyvet. Mikor találkoztál és mi fogott meg leginkább ebben az irányzatban mint táplálkozási tanácsadót?
Több mint 10 éve találkoztam az 5 Elemmel, és leginkább az fogott meg benne, hogy végre válaszokat találtam a kérdéseimre: Mikor mit egyek? Kinek milyen étrend való? Mit jelent valójában a szezonalitás? Az 5 Elemes táplálkozás figyelembe veszi az évszak változásait, a hagyományokra épít, emellett pedig személyre szabott. Tehát nem hirdet egy mindenki számára egyformán megfelelő étrendet, hanem odafigyel az emberre: életkorra, emésztési típusra, nemre és szokásokra.

Be tudnád mutatni röviden az 5 Elem szerinti táplálkozást azoknak, akik még nem hallottak róla?
Az 5 Elem szerinti táplálkozás a Hagyományos Kínai Orvoslás egy módszere, melyet elsősorban egészségmegőrzésre használunk, emellett azonban alkalmas betegségek (kiegészítő) kezelésére. A módszer tehát kínai eredetű, de szó sincs arról, hogy kínai ételek játszanák a főszerepet. A módszer alapelveit használjuk, melyeket a magyar étkezi szokásokhoz igazítunk. A magyar illetve európai étkezési szokásokat, étrendet magyarázzuk, egészítjük ki vagy alakítjuk át úgy, hogy táplálékunk az egészségünket szolgálja.

teljes_erteku_taplalkozas_anyaknak_es_gyerekeknek

Nagyon sokféle lehetőséggel találkozhatunk manapság, bizonyos étkezéssel kapcsolatos irányzatok felkapottá, divatossá válnak, majd pár év múlva lecsengenek. Természetesen mindenki a legjobbat szeretné a gyerekének. Te mit tanácsolsz, mi alapján döntsünk, válasszunk, hogyan igazodjunk ki ebben a kavalkádban?
Számomra ebben a kavalkádban a hagyomány, a szezonális étrend és a vegyszermentes, jó minőségű alapanyagok a kulcsszavak. Mielőtt belebonyolódunk abba, hogy kinek jó a vegetáriánus étrend, és kinek a paleó, sokkal fontosabb az alapvető feltételek megteremtése: jó minőségű és friss alapanyagokból készült ételek, melyek illeszkednek az évszakhoz. Emellett hiszek abban, hogy ha évszázadokig egészséges volt a savanyú káposzta télen, akkor most is az. Ugyanígy abban is hiszek, hogy az almakompót és a sárgarépapüré jobb a gyermekemnek, mint a banán.

Mondanál néhány tévhitet, amellyel tanácsadói munkád során találkoztál?
Az egyik legalapvetőbb tévhit, hogy a joghurt mindig és mindenki számára egészséges. Különösen nagy tévhit ez a gyermekekre vonatkozóan. A joghurt erősen hűti az emésztőrendszert, ami egy gyermek esetében amúgy is nagyon érzékeny még. Nagyon fontos, hogy gyermekeinknek olyan ételeket adjunk, melyek megfelelően táplálják, tehát a gyomrát nem hűtik, hanem semlegesek, enyhén melegítő hatásúak. Ilyenek többek között a sárgarépa, a sütőtök, a gabonák, a szezonális gyümölcsök párolva vagy kompótnak megfőzve.
Nem szerepel ebben a felsorolásban a banán és a narancs, mint ajánlott élelmiszer. Nem véletlenül. Ez a másik nagyon nagy tévhit, hogy télen sok déligyümölcsöt kell ennünk. A déligyümölcsök trópusi klímán teremnek, és ezért ugyancsak hűtő hatásúak, télen tehát nem ajánlatosak, különösen nem gyermekeknek. Sok megfázásos betegségnek az oka egyszerűen abban rejlik, hogy a gyermek túl sok déligyümölcsöt eszik, mely belülről hűti. Ha a C-vitamin miatt aggódunk, akkor maradjunk a hazai alapanyagoknál: savanyú káposzta, homoktövis, csipkebogyó és társai.

Mennyire függ a gyerek temperamentumától, személyiségétől, akár nemétől, hogy milyen típusú élelmiszereket fogyasszon nagyobb mennyiségben és melyikeket kerülje?
Mindenkinek az étrendjét nagymértékben befolyásolja, hogy milyen alkati sajátosságokkal rendelkezik. Ez így van a felnőtteknél és a gyermekeknél egyaránt. Vannak fázós gyerekek, akik sokszor inkább visszahúzódóak. Nekik inkább melegítő ételeket érdemes adni, kevés tejterméket, déligyümölcsöket egyáltalán nem, és nyers ételeket is csak keveset illetve kiegészítésképpen. A nagyhangú, sokszor kipiruló, izzadós gyerekeknek ezzel szemben inkább frissítő alapanyagokat érdemes adni, és egy-egy nyers gyümölcs is jót fog tenni, netán egy joghurt (nem minden nap). Míg a fázós gyereknek jól jöhet reggelire a zabkása, addig az izzadós gyerekeknek inkább a kölest vagy a rizst, netán búzadarát ajánlom. A zab erősen melegít és dinamizál, különösen vacsorára ne adjunk a gyereknek, ha amúgy is nehezen alszik el. Neki inkább a gríz, a rizs vagy a köles javasolt.

koleskasa-uvegben

Ahogy olvasom a különböző fórumokon, az anyukák leginkább az igazán gyors, mégis egészséges megoldásokat keresik a konyhában, amelyeket a hétköznapokban is könnyen megvalósíthatnak. Van számunkra néhány praktikus tanácsod?
Egyszerű módszer, de forradalmasíthatja, és valódi tartalommal töltheti fel az étkezéseinket, ha egy egyszerű, természetes tartósítási technikát alkalmazunk a konyhában. Ha így teszünk mindig lesz otthon valami, amihez hirtelen nyúlni tudunk. Tartósíthatunk így leveseket, alaplevet, főtt gabonákat, főtt hüvelyeseket, főzeléket, ragukat (akár hússal is). Mindig főzzünk kétszeres mennyiségű ételt/köretet/kását/alapanyagot, illetve hetente egyszer főzzünk alaplevet, és tartósítsuk az alábbi technikával.
Forrázzunk ki befőttes üvegeket és a fém tetejüket, töltsük meg forró étellel, majd azonnal zárjuk le az üveget. A forró étellel teli üveget állítsuk hideg vízbe, és hagyjuk kihűlni. Ha megmelegedne az üveg(ek) körül a víz, cseréljük ki hideg vízre. Hűtőben 2-4 hétig eltartható így a légmentesen lezárt „konzervünk”.
A reggeli kása ezzel a módszerrel 5 perc alatt készül el, hiszen csupán egy kevés víz hozzáadásával meg kell melegíteni, esetleg ízesíteni.

Mi az 5 legfontosabb dolog, ha csak ennyit mondhatnál, amire mindenképp érdemes odafigyelnünk?

  • 1. Szezonális étrend: azt együk, ami éppen terem illetve elérhető. Télen melegítő ételeket, nyáron frissítő ételeket, tavasszal sok zöldet, ősszel pedig sok gombát. Mindig azt, amit éppen aktuálisan kínál a természet.
  • 2. Jó alapanyagokat használjunk vegyszermentes környezetből.
  • 3. Együnk minden nap levest. Különösen vacsorára érdemes beiktatni, mert könnyen emészthető, így őrzi az álmunkat.
  • 4. A reggelit ne hagyjuk ki, és lehetőleg valami meleget együnk. Mindenki számára fontos ez, de a gyerekeknek különösen! Az egész család ehet valami meleget reggelire: zabkását, tejbe rizst rizstejjel, köleskását, tojást vagy ami szeretünk…
  • 5. Együnk kevesebb finomított szénhidrátot, helyette inkább az összetett szénhidrátokat (gabonák) részesítsük előnyben. Különösen igaz ez a gyermekeink étrendjére. A sokféle fehérjeforrásokat is használjuk változatosan a konyhában: az állati fehérjék mellett növényi alapanyagok is szerepeljenek az étrendünkben (hüvelyesek, gombák, magok stb.).

szezamgolyo_5elem

A Szatyorboltban már többször tartottál tanfolyamokat, workshopokat az 5 Elemes táplálkozásról. Hogyan találkoztál velük?
Egy önkéntesükön keresztül ismerkedtünk meg. Rögtön megtaláltuk a közös pontokat a vegyszermentes szezonális táplálkozásban.

Áprilisban is indul egy több alkalmas sorozat anyukáknak. Mire számíthatnak, akik csatlakoznak majd a kurzushoz?
Leginkább arra lehet számítani, hogy válaszokat kapnak a kérdéseikre. Konkrétan is érthető ez, mert valóban minden kérdésre igyekszem majd válaszolni. Az előadások során a kisgyermekes anyukák hétköznapjaira koncentrálunk, tehát nekik próbálunk a hétköznapokban könnyen megvalósítható, mégis egészséges étrendi tanácsokat adni. Készülök trükkökkel, receptekkel is – egyfajta szemléletet szeretnék átadni, ami által könnyen urai lehetünk a hétköznapok időhiányában kialakuló konyhai káosznak. Olyan témákat veszünk elő, amikkel a kisgyerekes anyukák biztosan találkoznak: Mit adjak a gyereknek a szoptatás után, amivel biztosítom az egészséges fejlődését? Milyen édességgel kínáljam a gyereket? Egész télen betegek vagyunk, adjak vitamint a gyereknek? Hogyan erősíthetem az immunrendszerét természetesen?

sracok_kokuszgolyo

Mikor lesz az első foglalkozás és mi lesz a téma?
Első alkalommal, április 16-án, szombaton 2 órától körbejárjuk, hogy milyen az egészséges és teljes értékű tízórai és uzsonna. Szó lesz arról is, hogy mire van szüksége a gyerekeknek és mire nincs,mi okozza a gyerekeknél, hogy olyan könnyen elutasítanak ételeket, ízeket és mit tehetünk ez ellen. Lesznek azonnal használható tippek és trükkök az egészséges tízórai és uzsonna összeállításához, egy teljes hétre, és kétféle egészséges tízórait közösen elkészítünk, amit mindenki becsomagolva hazavihet magával.
A Fb eseményt itt találjátok.

Köszönjük a sok hasznos tanácsot! Találkozunk április 16-án 14 órától a Szatyorboltban! 🙂

HASZNOS INFORMÁCIÓK:
Időpont: április 16., szombat, 14 órától
Helyszín: Szatyorbolt (1085, Gyulai Pál u. 12.)

Első alkalommal, az Egyemmeg! családi nap keretében az előzetesen regisztráló érdeklődők (zoldszatyor@gmail.com) ingyenesen vehetnek részt a programon. A további foglalkozások ára: 6000 Ft.
A foglalkozásra anyukákat, apukákat, leendő szülőket, lelkes nagymamákat és érdeklődőket várnak azért, hogy egy igazi beszélgetés, kérdezz-felelek és főzőcske tudjon kialakulni.

A Szatyorboltról készült régebbi interjúnkat itt olvashatjátok!