Dunai hajózás nem csak turistáknak!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

bkk_hajo_indito_web

Egyik kedvenc és olcsó programunk, amikor turistásat játszunk Budapesten. Felszállunk valamelyik BKK hajóra és irány észak vagy dél, éppen ahogy sikerül. Dunai hajózás a Minimatinéval!2021-ben sajnos nem indulnak el a BKK hajók!

hajo_MG_5963

Évek óta használjuk a BKK hajójáratait a Dunán. Ha munkába igyekeznénk, nem ez lenne a legmegfelelőbb közlekedési eszköz, mivel lassú és a menetrend sem mindig tökéletes, de ráérős napokon, amikor spontán alakulnak a programok, nagyon szeretjük a D11-es és D12-es hajójáratokat.
Hétköznap bérlettel is használható, 6 éves kor alatt ingyenes. Ha nincs bérletetek, akkor 750 Ft egy útra a jegy, gyerekeknek 550 Ft (6-14 év), illetve hétvégén nem érvényesek a bérletek, mindenkinek jegyet kell vennie.

hajo_MG_5997

2 éve nyáron egy forgalmasabb napon jártunk már úgy, hogy nem fértünk fel a hajóra, mivel kb. 100 fő, némelyiknek kicsit több a befogadóképessége, de volt olyan is tavasszal, hogy egyedül utaztunk. Talán ez lehet az oka annak is, hogy a menetrend nem mindig pontos. Érdemes 10 perccel előtte odamenni, mert ha kevés az utas, gyorsabban odaérnek, viszont az is előfordulhat, hogy a sok utas miatt késik. Ez egy ráérős műfaj, minden előfordulhat és érdemes B tervvel is készülni. 🙂

hajo_MG_5954

Már utaztunk északról a déli irányba és vissza. Ha kevesebb időtök van vagy több a program, akkor érdemes a déli irányba utazni a Haller utca irányába, mert a sodrás miatt erre sokkal gyorsabb. Észak felé (Újpest v. Római-part) közel két órás is lehet az út. Érdemes utazás előtt megnézni a BKK oldalát, mert a Duna állása befolyásolja a megállókat. Alacsony vízállásnál több helyen nem tudnak a hajók kikötni.

hajo_MG_5989_

hajo_6036

A legjobb rész a Dagály utcától indul. A Margitsziget mellet elhaladva szép a kilátás a Parlamentre és Budai Várra. Izgalmas a hidak alatt elhaladni és rengeteg jó ponton kiszállhatunk, ha még egyéb programot is be szeretnénk iktatni, akár a Margitszigeten is.

hajo_MG_5964

hajo_MG_5983_

A Jászai Mari térnél ott az Olimpia Park és a Margitsziget, a Batthyányi téren a Rumini játszótér, Gellért térnél a Gellért-hegy (csúszdák, Citadella) is remek programokat kínál. Ha a Boráros térig mentek, akkor pattanjatok fel a 2 villamosra, amelyet Európa egyik legszebb vonalának választottak, nem véletlenül.

hajo_MG_5968

Még néhány hasznos tudnivaló:

2021-ben sajnos nem indulnak el a BKK hajók!

Mielőtt elindultok, mindig nézzétek meg a menetrendet a BKK oldalán, mert több megálló is kimaradhat a vízállás miatt. A Duna felett pár fokkal hűvösebb van és fúj a szél, ezt vegyétek figyelembe a ruhák pakolásánál, illetve a legtöbb hajón ugyan van árnyékos terület, de érdemes sapkát, naptejet is vinni az időjárástól függően. Enni, innivalót vigyetek magatokkal az útra, mert van büfé, de semmi értelmes dolgot nem lehet kapni. A hajókon van wc. A fenti fedélzeti résznél nagyon meredek a lépcső, babakocsit nem tudtok felvinni.

A menetrendeket itt találjátok (D jelzés). Hétvégén és ünnepnapokon a D13-as járat is közlekedik.

Fotók: Minimatiné