A Disney hercegnők új generációja

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

disney_hercegnok

A Disney mesék több generáció óta a gyerekek és természetesen a felnőttek kedvencei is. Nemcsak szórakoztatnak, hanem útmutatást is adnak az elfogadásról, a bátorságról, a barátságról, és arról, hogy a jó mindig elnyeri jutalmát. (x)

hofeherke_es_a_hettorpe_disney

Különösen fontos szerep jutott a Disney történetében a hercegnős mesefilmeknek, de az elmúlt évtizedek rengeteg változást hoztak a női karakterek kinézetében és tulajdonságaiban egyaránt. 1937-ben a Disney készítette el az első egész estés angol nyelvű rajzfilmet, a Hófehérke és a hét törpe címmel, amely hatalmas sikert aratott. 1939-ben ezért az alkotásáért rendhagyó módon egy nagy és mellé hét törpe méretű Oscar-díjat vehetett át. Az 50-es években jelentek meg a mozikban a további klasszikus Disney hercegnőkről szóló történetek, ekkor készült el a Csipkerózsika és a Hamupipőke, amely szintén nagy sikert aratott a közönség és a szakma körében egyaránt.

hamupipoke

A hercegnők a 80-as évek végén tértek vissza, amikor újra reneszánszát élték a királylányokról szóló Disney történetek A kis hableány Arieljével, valamint a 90-es évek elején a Szépség és a szörnyeteg Belle-jével.

pocahontas

Jasmin hercegnő az Aladdinból, Pocahontas és Mulan is ezt a korszakot képviselik, történeteik a régmúlt időkbe repítenek vissza, viszont ők már egy kicsit jobban elszakadtak a klasszikus hercegnők által képviselt tulajdonságoktól, és nagyon fontos szerepet kap náluk a bátorság.

brave

Az igazi áttörést Aranyhaj, Merida és Elza hercegnő (a Frozenből) hozták, akik már az öntudatos nők/hercegnők tulajdonságait hordozzák magukban, izagodva ezzel a modern kor női mintáihoz. Az ő generációjukba tartozik Elena hercegnő is, akinek fiatal lány létére egy egész királyságot kell megmentenie a gonosz boszorkánytól. Történetének első részét október 29-én 10 órától nézhetitek meg a Disney Csatornán.

5 dolog, amiért még mindig érdemes Disney filmet nézni a kicsiknek:

1. Mert megtanít, hogy a jó elnyeri méltó jutalmát (Hófehérke, Csipkerózsika)

hofeherke

2. Mert megtanít arra, hogy a barátokra mindig lehet számítani (Oroszlánkirály, Micimackó)

oroszlankiraly

3. Mert megtanít arra, hogy senkit sem szabad elítélni a külseje alapján (Notre Dame-i toronyőr, Szépség és a Szörnyeteg)

beauty_and_the_beast

4. Mert megtanít arra, hogy gyereknek lenni varázslatos dolog (Pán Péter)

pan_peter_disney

5. Mert megtanít arra, hogy a törékenynek látszó emberek is lehetnek nagyon erősek (Elena, Avalor hercegnője)

elena-avalor-hercegnoje_02

Illusztrációk: © Disney