Csirimojó Kiadó = fontos témák, remek illusztrációk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már ajánlottunk nektek válogatásainkban a Csirimojó Kiadó könyveit, amelyek a gyerekeink nagy kedvencei. Közeleg az Ünnepi Könyvhét, valamint a Margó Fesztivál is, ahol velük is találkozhattok. Könyveiket részletesebben is bemutatjuk, hiszen témáik és illusztrációk igazán közel állnak a szívünkhöz.

Sok kincsre bukkanhat az az olvasó, aki a Csirimojó Kiadó weboldalára ellátogat. Olyan témákat feszegetnek mesekönyveik, amelyek nagyon fontosak a mai kor gyerekei, sőt felnőttek számára is. Például a Gréta című könyvüket nemcsak az illusztrációk miatt jó kézbe venni, hanem sajnos igazán aktuális témával szólítja meg a kisebbeket, mégpedig a tengerek szennyezésével. A 2018-ban megjelent kortárs mesében a tengeri állatok megbetegszenek a sok szeméttől, köztük Gréta, a bálna is. Az állatok viszont összefognak és kihordják a szemetet a partra, amit az emberek „elveszítettek”. Bár csak ilyen egyszerű lenne a megoldás… A könyv végén egy bálna atlaszt is találtok, illetve néhány ötletet, hogyan csökkenthetitek a hétköznapokban a hulladék mennyiségét. Andrea Gregušová meséjét számára két fontos dolog, a zene és a természet védelme ihlette. Ehhez készített Nastia Sleptsova ukrán illusztrátor csodaszép rajzokat föld- és pasztell színekkel, vízi állatokkal. A képek és a szöveg is nagyban ellensúlyozza, és gyerekek számára is befogatóvá teszi a súlyos témát.

Az Egérke enciklopédiája a Csirimojó Kiadó első könyve, amelyet nagyon sokszor kézbe veszünk, hiszen egy remek ismeretterjesztő könyv, ami mégis túl tud lépni ezen a skatulyán. Ez a könyv mindhárom korosztályba tartozó gyerekünket egyaránt beszippantotta. A legkisebb böngészőként forgatta, az óvodás és az iskolás pedig élvezettel oldotta meg a feladatokat is. Tökéletesen kombinálja a kisiskolás tudásanyagot, a mesét, feladatokat és az illusztráció is nagyon szerethető. A könyvben egérke nagynénjei számára feljegyzéseket, enciklopédiát készít a környékén élő növényekről és állatokról. Tereza Vostradovská könyvének olvasása után biztos, hogy minden gyerek kedvet kap ahhoz, hogy füvészkönyvet vagy bogárhatározót készítsen, esetleg vízi élőlényeket figyeljen meg.
Nézzétek meg a letölthető mobilapp-ot is, aztán irány a közeli erdő, park vagy kert!

A Bámulatos robotexpedícióban két robot, William és Meriwether elindul, hogy felfedezze őseik és keletkezésük titkát, persze közben sok kalandba is keverednek, és sok minden félreértenek a körülöttük kirajzolódó letűnt emberi civilizációból. A Taťána Rubášová története természetesen nem ilyen egyszerű, az átlagos sci-fi „képregényeken” túllépve van benne az irónia, humor, mögöttes tartalom is bőven, néhol vicces, néhol mellbe vágóan elgondolkodtató. A képregény stílus (kevés szöveg, nagy képek) mellett a rajzok nagyon dinamikusak, animációs filmként is simán el tudnánk képzelni Jindřich Janíček illusztrációit. A fiaim rögtön robotokat rajzoltak a könyv hatására, és a képeken mindig fedezünk fel újabb apró részleteket, amit eddig nem vettünk észre. Nem véletlenül válogatták be a 2018-as év legjobb külföldi gyerekkönyvei közé Egérke enciklopédiájával együtt.

A végére hagytam a Furda borz sorozatot, melyből már két kötetet is kézbe vehettek. Üdítő volt, hogy az erdei állatok nem ragadtak meg a „cuki” illusztráció szintjén, hanem igazán vibráló karakterekké formálódtak, és a sztorik is egy kicsit tovább mentek az egyszerűbb gyerekmeséknél. Ettől lett olyan friss, humoros, szerethető ez a sorozat. Milyen az, amikor Furda borz részecskegyorsítót vagy lassítót épít vagy éppen filmet forgat? Nem lövöm le a poénokat, olvassátok el Petr Stančík könyveit, amelyet Lucie Dvořáková illusztrált.

„A Csirimojó Kiadóban fontos számunkra a környezetünk, ezért olyan könyvekkel, illusztrációkkal és ajándéktárgyakkal foglalkozunk, amelyek közelebb hozzák a gyerekekhez az állat- és növényvilágot, közvetett módon egymás elfogadására, környezettudatosságra nevelnek. Célunk, hogy igényes, minőségi, tartalmas gyermek- és ifjúsági könyveket adjunk ki. A környező országok kis kiadóival együttműködve szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy jobban megismerjük egymást. Megtanítani a gyerekeket egymás tiszteletére, a fenntarthatóságra, a természet szeretetére.”

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.