Családi programok hétvégére – március 7-8.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tárlatvezetés gyerekeknek az Egymásra hangolva bábkiállításon – Magyar Nemzeti Galéria, C épület, szombaton 11:00

Akár napos, akár esősebb lesz az időjárás ezen a hétvégén, remek tavaszi programokat ajánlunk nektek barlangokkal, Mini Textúrával, meseösvénnyel, erdei piaccal, múzeumi foglalkozásokkal, színházi előadásokkal és koncertekkel. Íme a legjobb családi programok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Barlangok Hónapja országszerte

 Tapolcai-tavasbarlang vízzel nem fedett része (Fotó: Egri Csaba)

Ha március, akkor ismét megrendezik a Barlangok hónapját, ami azt jelenti, hogy nemzeti parkjaink barlangjai izgalmas programokkal, kedvezményes belépővel is készülnek. Ha esősebb az időjárás, tökéletes program. Mi március 1-jén a Szemlő-hegyi barlangban jártunk. A részletes programot és beszámolónkat itt olvashatjátok!

MÁRCIUS 7., szombat

Bölcs Kavics Felfedezők – Földgömb – Szimpla terem, szombaton 10:00-12:00 (regisztrációs)

Honnan tudhatjuk, hogy gömb alakú a Föld? És ha így van, miért nem pottyanunk le róla? Mi tartja a kontinenseket a helyén? És az aprócska szigetek miért nem úszkálnak el? Melyik a leggyorsabb szárazföldi közlekedési mód? Hány különböző szóval tudnád illetni a talajt? És azt tudod, hogy hány különböző élőlény él a föld alatt? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kutatják majd a választ a Bölcs Kavics Felfedezők következő alkalmával. Ár: 4000 Ft/fő. Regisztráció: bolcskavics@gmail.com.

Mesebeli lények és növények – kertészkedés gyerekeknek – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Képzelet, vagy valóság? Sok mesében találkozunk olyan varázslatos tulajdonságokkal felruházott növényekkel, melyek (a növény, vagy csak a mágikus tulajdonságai) a valóságban nem léteznek. Az állatvilág hasonló egyedei (mint például a sárkányok és unikornisok) nagyobb ismeretségnek örvendenek, de növényvilág képviselői is jelen vannak. A foglalkozást a Füvészkertben a kastélyban tartják. Innen indulhattok egy sétára az üvegházakba. Ára: 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeket várnak) + szülőknek füvészkerti belépő. Bejelentkezés szükséges!

BonBon Matiné: Szerencsés János – MOMKult, szombaton 10:00

Az előadás egy különleges műfajt képvisel: ez a blues zenejáték. Zenéjét Szerda Árpád, vajdasági zeneszerző szerezte. A Grimm testvérek által lejegyzett Szerencsés János című mese az előadás műfajához hasonlóan kevéssé ismert mese, noha humora és bölcsessége okán a legnagyobbak között lenne a helye. A BonBon Matiné zeneszerző pályázatára íródott darab első helyezést ért el a verseny során. Az előadás során a blues története, stílusjegyei és hangszerei is bemutatásra kerülnek és hangsúlyos szerepet kap az improvizáció. Jegyár: 1500 Ft.

Tavaszköszöntő beporzóünnep – Természettudományi Múzeum, szombaton 10 órától

Idén is megtesznek mindent azért, hogy alaposabban megismerjük a beporzókat. Megtudhatjuk, hogy mi mindent köszönhetünk nekik. Játékokból kiderül, hogy hol találjuk a legjobb méhlegelőket, és milyen fáradságos munka a pollengyűjtés. Megnézzük kik és hogyan szállítják az összegyűjtött virágporszemeket. Kiderül, hogyan juthatunk hozzá lepke módra a nektárhoz, megtudjuk milyen édesszájúak és válogatósak a rovarok, és lehet-e egy rovarnak növény párja. Ha valaki otthont szeretne nyújtani a legszorgalmasabb beporzóknak, akkor a barkács-műhelyben hazavihető méhszállót készíthet. Múzeumi belépővel látogatható!

IV. Budafok-tétényi Babafesztivál – Klauzál Ház, szombaton 9:00-13:00 (ingyenes, regisztrációs)

Ismét megrendezésre kerül a Budafok-tétényi Babafesztivál, immáron a negyedik alkalommal. Szeretettel vának minden kisgyermekes családot a Klauzál Házban előadásokkal, foglalkozás bemutatókkal, babaszínházzal és tanácsadással.

A fotogram titkai – rajzolj fénnyel! – Minurka, szombaton 10:30-12:30 (regisztrációs)

Csináltatok már valaha fotót fényképezőgép nélkül? A Minurka legújabb fotogram workshopján megtudhatjátok hogyan lehetséges mindez. A foglalkozás során különféle fotogramokat készíthettek, azaz fénnyel rajzolhattok fényérzékeny anyagra, kamera használata nélkül. A fotogram kiszámíthatatlan, véletlenszerű, egyszeri és egyéni. Izgalmas játék fénnyel és formákkal. Ár: 5500 Ft, mely tartalmaz egy teljes sorozat fotogram elkészítéséhez szükséges összes anyagköltséget és eszközhasználatot. Regisztráció itt: minurkainfo@gmail.com.

Családi délelőtt: Képzelt szemüvegek – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-12:30 (regisztrációs)

Ez alkalommal a Családi Délelőtt Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállításához kapcsolódik. A kiállításon megjelenő kitalált, a valóságban nem létező kamerák különleges nézőpontjai inspirálnak minket arra, hogy olyan szemüvegeket készítsünk, amelyek használatával máshogy látjuk majd a világot! Ismerkedünk a saját látásunkkal, a látásunkat változtató tényezőkkel és megpróbálunk olyan szemüvegeket készíteni, amelyekkel a valóság nem egy objektív tényként kezelhető, hanem minél inkább az általánostól eltérő, a „máshogyan” látás lehetőségeit erősítik. A gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot a programot megelőző napon 14 óráig itt jelezzétek:  dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu. Jegyár: 600 Ft/fő.

Tárlatvezetés gyerekeknek az Egymásra hangolva bábkiállításon – Magyar Nemzeti Galéria, C épület, szombaton 11:00

A héten volt szerencsénk megnézni az Egymásra hangolva kiállítást, és szeretettel ajánljuk nektek is. Azokat a gyerekeket várják a tárlatvezetésre, akik szeretnék megismerni a Magyar Nemzeti Galéria kiállító tereiben látható bábokat, a különböző bábtechnikákat, valamint hogy gyűjtemény egyes darabjaihoz hogyan és miért kapcsolódnak. Az egyórás tárlatvezetésen a bábokról Palya Gábor, a bábkiállítás kurátora és a hozzájuk kapcsolódó műalkotásokról a Magyar Nemzeti Galéria múzeumpedagógusa közösen mesélnek. Előzetes regisztráció nincs, tárlatvezetés díja gyerekeknek: 200 Ft + 1600 Ft a belépőjegy (érkezés sorrendjében, max. 30 fő) + felnőtteknek múzeumi belépő. Itt írtunk a kiállításról bővebben! 16 órától a felnőtteknek is tartanak tárlatvezetést, illetve március 28-án lesz még ilyen alkalom!

A tavasz hírnökei a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 11:00

Minden évben, kora tavasszal kíváncsian várjuk, hogy az első vadvirágok szirmot bontsanak. Vajon mi virít elsőnek? Nyílik-e a leánykökörcsin? Megtudhatjuk a tanösvény sétán. Jegy: 1400 Ft, kedvezményes 1000 Ft.

Évkerék Társulat – Zöld Péter meséje – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Mesejáték sok-sok muzsikával, hol király s királylány Te magad is lehetsz, és a te fejedre is kerülhet virágsziromkoszorú! Ajánlott korosztály: 4-10 éves korig. Múzeumi belépővel látogatható!

Klárisok – Müpa, Üvegterem, szombaton 11:00

A hős Napvitéz ezer veszéllyel dacolva járja útját, hogy a sötétség uralma alól megmentse a világot. Kalandjai során aranyszőrű paripája lesz a segítségére, akivel végül kiszabadítja a szépséges tündérleányt, és visszahozza a Napot az égre. A Klárisok legfiatalabbaknak szóló, interaktív mesekoncertjén ismerős énekes-táncos népi játékok és dalok keretezik a klasszikus tündérmesét. A műsor minden alkalommal változik kicsit, hiszen a kalandok a gyerekek közreműködésével jutnak el a megnyugtató lezáráshoz. Jegyár: 1000 Ft/fő.

Barangolás Somogyországban – Hagyományok Háza, szombaton 12 órától (19 óráig ingyenes)

A Hagyományok Háza tematikus napok rendezvénysorozatának következő alkalmán Somogy sokszínű és gazdag hagyományos népi kultúráját mutatjuk be. Kiállítással, tánccal és hangszerbemutatóval, tánctanítással, kézműves foglalkozásokkal, hagyományos népi ételkóstolóval, etnomozival hozzák közel ezt a kivételes sokszínűséget, majd fergeteges mulatsággal zárják a napot. A belépés 19 óráig ingyenes!

Csiribiri – Tavaszváró családi délután – Kultúrkúria, szombaton 15 órától

A családi délutánon 15:45-től a A varázshal című előadást nézhetitek meg az Álomzug Társulás előadásában, majd 17 órától Játszóházi rokkendroll címmel az Eszter-lánc Mesezenekar mutatja be legújabb lemezét, és lesz természetesen kézműves játszóház is. Jegyár: 1000 Ft/fő.

Az Időmanó farsangja – Bíró Eszter multimédiás mesekoncertje – Várkert Bazár, szombaton 15:30 és 18:00

Miért baj, hogy az Időmanó ügyetlensége folytán összetörik a különleges világóra? Mert emiatt az időjárás, a hét napjai, sőt még az ünnepek is összekuszálódnak! A jelmezbál farsang utánra kerül, Tóbiás, a húsvéti nyúl pedig már márciusban izgul, hogy nem lesz elég festenivaló tojás! Az előadás során bejárunk egy utat, beülünk az Idő-folyón a Perc-hajóba, lemegyünk a föld alá, a vízben úszunk, szállunk az égen, hogy megkeressük az óra darabjait. A Rendezvényterem aulájában 14 és 18 óra között a kézműves foglalkozásokon a gyerekek farsangi jelmezeket és kiegészítőket készíthetnek – farsangi álarcot, busó maszkot. Jegyár: 2000 Ft/fő.

MÁRCIUS 8., vasárnap

Mini Textúra – Magyar Nemzeti Galéria, A épület, vasárnap 11:00 és 15:00

A Pozsonyi Pagony által felkért írók (Bán Zsófia, Gévai Csilla, Kiss Judit Ágnes, Molnár T. Eszter és Nényei Pál) kiválasztottak egy-egy műalkotást, amelyik számukra kedves, érdekes, vagy inspiráló, és írtak hozzá egy történetet. A Budapest Bábszínház viszi színre a meséket öt rendező (Ács Norbert, Bercsényi Péter, Jankovits Péter, Kovács Judit, Mórocz Adrienn) segítségével, bábszínészek és bábok bevonásával. Az így készült darabok magukon viselik a festők, az írók, a bábrendezők és a bábszínészek kézjegyét, így idén is igazán izgalmas darabokat várhatunk a Mini Textúra előadásain. Mindenképp nézzétek meg a múzeumban az Egymásra hangolva pop-up bábkiállítást is a C épületben, amely március végéig tart nyitva. Itt írtunk róla bővebben! Jegyár: 2800 Ft.

Bailavidrum meseösvény: Szépen szóló pelikánmadár – Hármashatár-hegy, vasárnap 9 órától (regisztrációs)

Az idei első szabadtéri meseösvényre invitálnak benneteket a budai hegyekbe! A regisztráció a 65-ös busz felső végállomásától negyedórányi sétára lesz. A mese talán már ismerős tavalyelőttről, de most a friss tavaszi erdőben játékokkal bővített, távban azonban rövidebb túraútvonalon várnak! Az Újlaki-hegyről csodás panorámában gyönyörködhetünk majd a Hidegkúti vitorlázóreptérre s a pilisi hegyekre. Itt találjátok az aktuális információkat! Itt írtunk részletesebben az egyik programjukról.

Erdei Piac-Kóstolj és kirándulj! – Budakeszi Vadaspark melletti parkoló, vasárnap 9:00-14:00 (ingyenes, kivéve a parkolás)

Ha friss levegőre vágysz esetleg kirándulnál egy jót és közben bevásárolnál, szétnéznél és finom termelői adalékanyagmentes enni és innivalót kóstolnál, akkor várnak az Erdei Piacon! Megkóstolhatjátok az erdő-mező kincseit és egyben családi programot kerekíthettek függőágyakkal, kirándulással, melyhez minden helyben adott. Személyesen a termelőktől vásárolhattok kistermelői és őstermelői termékeket, termelői ételeket fogyaszthattok és egy kellemes napot tölthettek a szabadban. Parkolás: 400 Ft/nap.

Fabók Mancsi: A háromágú tölgyfa tündére – B32 Galéria, vasárnap 10:30

Sűrű erdő közepében gazból gyütt boszorkány őriz ódon tölgyfába zárott három tündérleányt. A mese arról beszél, hogy éretlenke, de jó lelkületű királyi fiú mint szabadítja meg ezeket, mint veszejt el közülük kettőt, s mint szeret meg egyet halálosan. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1600 Ft/fő.

Kicsibácsi és Kicsinéni – Jurányi, vasárnap 10:00

A Pagony Kiadó és a Jurányi Ház közös programja. Verebes Linda és Pindroch Csaba álmodta színpadra Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni című népszerű könyvét. 5 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000 Ft/fő.

Legyél te is huszár! – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 10:30

A 6-12 éves korosztálynak szóló játszóházban a történelem, a természettudományok és a művészetek varázslatos világába kalauzolják el a családokat a vasárnapi új élményprogramok. A játékos felfedezőnapokon minden érzékszervünkre hatva segítenek felfedezni ezeket az érdekes témákat az interaktív és kreatív feladatok. A családi délelőttöket a Budaörsi Régészeti Múzeum „Utazó Múzeum” programja hozza el az Erzsébetligeti Színházba. Jegyár: elővételben 1500 Ft/fő, a helyszínen: 2000 Ft/fő.

Nőnapi kézműveskedés – Millennium Ház, vasárnap 10:00-13:00

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. Finomsággal kiegészített virágokat készíthettek ezen a jeles napon. Nyalóka alapú színes rózsákkal térhet haza az, aki vasárnap a Millennium Házába látogat.10:00-13:00 óra között lehetőség van becsatlakozni a jegy megváltásával a workshopra is.

Családi nap Királyréten – Tél vége? Tavasz kezdete? – Királyrét, Hiúz Ház, vasárnap 11:00 és 14:00 (regisztrációs)

A márciusi erdőben még a tél az úr vagy már kezdődik a tavasz? Ennek járhattok utána rövid erdei séta keretében. A madáretető vendégeit is megfigyelhetitek. Majd a meleg szobában elmerülhettek a mikrovilágban (a világ mikroszkópon át). Kézműveskedés, észtorna: rejtvények, fejtörők várnak minden korosztályt. Előzetes bejelentkezés szükséges itt: kiralyret@dinpi.hu. Családi jegy: 5000 Ft/család.

Belvárosi Betyárok – Müpa, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Tavaszváró műsorukat hozzák a Müpába a zenekar tagjai. A Cifra Palota családi programsorozat keretében lépnek fel 11 órától az Üvegteremben. Ingyenes!

Banyamosoda – Marczi, vasárnap 15:00

A Láthatáron Csoport és a Marczibányi Téri Művelődési Központ közös előadása. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy feketelelkű boszorkány, egy királylány, egy királyfi és a Pucerátor 2000. Ez a kicsit se hétköznapi szerkezet sok más jó tulajdonsága mellett arra is képes, hogy a gonosz szerzetek fekete lelkét – szükség esetén és megfelelő segítséggel – tisztára mossa. Például a boszorkányokét! De hogy fennállt-e a szükség esete és biztosítva volt-e a megfelelő segítség, csak az tudhatja meg, aki megnézi az előadást. 5-8 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1500 Ft/fő.

Időpont szerint a Napibontóból tudtok válogatni!

A legjobb hétvégi programokat, gyerekbarát helyeket, új játszótereket, gyerekkönyveket vagy kirándulás ötleteket keresitek? Akkor látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!