Családi programok hétvégére – január 11-12.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Családi programok hétvégére

Szerencsehozó növények, A Pál utcai fiúk hangoskönyv bemutató, BonBon Matiné, robotika, kalózkonyha, táncház, premieres bábelőadás is szerepel idei első programajánlónkban. Családi programok hétvégére a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

STARTfeszt – Itt és Most Társulat, Ráday utca 18., január 10-12. (ingyenes)

STARTfeszt

A háromnapos összművészeti fesztiválon minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes eventet: lesz többgenerációs színházi workshop, Ringató babáknak, impróval egybekötött szerzői est az Esti Kornél tagjaival és Nyáry Krisztiánnal, előadás a társasjátékozás tudományáról, és még számos agyat-testet megmozgató, komfort zónából kilendítő program. A fesztivál ebben az évben is ingyenes, ám a programokon való részvételhez regisztráció szükséges.

Szabadesés avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl – premieres előadás a Budapest Bábszínházban, január 10-12.

Szabadesés avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl

Különleges és fura, kiválasztott és kitaszított, küszködik és könnyen ellebeg a tömegvonzás törvényeitől sújtott embertömegek felett: ő Barnaby Brocket. Születésétől fogva más, mint bárki a környezetében. A családja nem bírja elfogadni, egy ideig rejtegetik őt, de csakhamar lemondanak róla. Így kerül ki a nyolcéves fiú a nagyvilágba, ahol számtalan különös alakba ütközik. 10 éves kortól ajánlott!

JANUÁR 11., szombat

Gondoskodás a kerti madarakról – Ócsa, Tájház, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Gondoskodás a kerti madarakról – Ócsa, Tájház, szombaton 9:00 (regisztrációs)

A családi délelőtt folyamán lehetőség van jobban megismerkedni a téli madáretetők világával! Madárgyűrűzési bemutató során megismerkedhettek a Tájház etetőjére látogató madarakkal, majd egy rövid előadást hallhattok a madáretetés hátterével, szabályaival. A program során mindenkinek lehetősége lesz madárkalácsot készíteni, valamint mesét is hallgathattok! Belépő: 1500 Ft/fő. Regisztráció: bereczt@dinpi.hu.

Madárgyűrűzés – Királyrét, Hiúz Ház, szombaton 9:00 (regisztrációs)

A program helyszíne a királyréti etető, amely rengeteg madarat segít ki a téli ínséges időszakban. Cinkék, erdei pintyek, csízek, csuszkák, harkályok, szajkók járnak oda „szotyizni”. Jegyár: 600 Ft/fő.  Előzetes bejelentkezés szükséges: hiuzhaz@dinpi.hu.

BA-LU EUfórikusok – Bon Bon Matiné: A kiskakas gyémánt félkrajcárja, A béka és az ökör – MOMKult, szombaton 10:00

BA-LU EUfórikusok – Bon Bon Matiné: A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Az előadás első részében bemutatásra kerül, hogy az egyes szereplőknek mely témák és hangszerek felelnek meg. A gyerekeknek lehetőségük nyílik, hogy a szövegen túl a zene nyelvén is követni tudják a történetet. A koncert második felében elhangzik La Fontaine szintén örökbecsű meséje, A béka és az ökör zenei feldolgozása is. Az előadást Maróti Réka élő illusztrációi kísérik. Matuz Gergely zenéje, a történetek időtállósága, a képek és az előadásmód lehetőséget nyújt, hogy a gyerekek örök barátságot köthessenek a klasszikus zene világával. Jegyár: 1500 Ft.

A Jövő iskolája – FLL robotdöntő és családi innováció kiállítás – AKG, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

A Jövő iskolája – FLL robotdöntő és családi innováció kiállítás – AKG

Ismét robotinvázió vár Budapestre. Az AKG-ban egy helyre gyűjt napjaink legmodernebb technológiát, és kiderült az is, hogy kik a legjobb 10 és 16 év alatti robotprogramozók. Immár két korosztály is megmérettetik majd a várhatóan több ezer fős látogatóközönség előtt. A belépés mindenki számára ingyenes!

Szerencsehozó növények- kertészkedés gyerekeknek – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Minden tájnak megvan a maga szerencsehozó növénye. És nem is egy, de több is, hogy ne szűkölködjünk az általuk hozandó sikerekben. Egy-egy ilyen növény, vagy annak egy bizonyos része világszerte ismertté vált az idők során, mint például a gránátalma, a négylevelű lóhere vagy a lencse. Se szeri se száma azonban a kevésbé ismert, csak helyileg használt és „ható” varázsnövényeknek is. A foglalkozást a Füvészkertben a kastélyban tartják. Innen indulhattok egy sétára az üvegházakba. A program 10.00 és 11.15-től kezdődik. Ára: 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeket várnak). Bejelentkezés szükséges itt!

Mozaikkép készítés kerámiamozaikokból – Minurka, szombaton 10:30-12:00 (regisztrációs)

Érdekel hogyan alkothattak a bizánci kultúrák művészei? Próbáld ki ezt a remek technikát és készíts különleges képeket és ajándéktárgyakat fantáziád szerint! Ár: 4.500 Ft, mely tartalmaz egy szabadon választott ajándéktárgyat vagy táblát, mely mozaiktechnikával kerül díszítésre. Speciális ragasztót és további eszközöket biztosítanak. Kérik, részvételi szándékodat jelezd a minurkainfo@gmail.com címen!

Fabula Bábszínház: Mazsola – Puskin, szombaton 11:00

Mazsola, a gazdájától elkergetett induri-pinduri malac és a melegszívű Manócska felejthetetlen történetei elevenednek meg Fabuláék  bábszínpadán. Az előadás Bálint Ágnes eredeti meséjéből íródott, és sikerét az emlékezetesen kedves bábfigurák garantálják. Jegyár: 1600 Ft.

Diafilmvetítés – Válogatás a Grimm-testvérek meséiből – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Amit mesélnek: Jancsi és Juliska, Hamupipőke, Holle anyó, Hófehérke, Piroska és a farkas. Ajánlott korosztály: 6-10 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

Vecsei H. Miklós dedikál – Hatszín Teátrum, szombaton 12:00-14:00 (ingyenes)

A Pál utcai fiúk alapján készült, azonos című zenés játékot Marton László rendezésében a budapesti Vígszínház mutatta be 2016. november 5-én. A darab azóta is óriási sikerrel fut, Nemecsek szerepében Vecsei H. Miklóssal. Az előadáshoz kapcsolódva a regényt ezúttal hangoskönyv formájában tárják az olvasók elé, Nemecsek előadásában.
Gyere el, vedd meg elsők közt a hangoskönyvet, és dedikáltasd! Ingyenes!

Évköszöntő csiribiri családi délután – Kultúrkúria, szombaton 15:45

15:45-től a Bábakalács Bábszínház előadását nézhetitek meg, majd 16:45-től lesz bűvészműsor, 17:15-től pedig a Tűzfészek Társulat előadását nézhetitek meg, és természetesen lesz kézműves játszóház is a Kultúrkúriában. Belépő: 1000 Ft/fő.

Hangszersimogató klub – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

A Hangszersimogató klub Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus. Jegyár: 1000 Ft (A nagy érdeklődésre való tekintettel javasolják az elővételes jegyvásárlást. Jegyváltás 2 éves kortól szükséges.)

JANUÁR 12., vasárnap

Legkisebbek mozija: Lengemesék – Puskin, vasárnap 10:00

A lengék a Nádtenger apró, de bátor, zöldbőrű őrei. A gyerekeket csak akkor avatják őrzővé, amikor bebarnul a hajuk. Addig viszont unalmas az élet, mivel zöldhajúként tilos nádirigón repkedni, vízre szállni, sőt még a békaderbin sem vehetnek részt. Füttyös Vilkónak legnagyobb álma, hogy végre ő is őrző lehessen, ám a kíváncsisága folyton bajba sodorja…Jegyár: 900 Ft.

Bölcs Kavics Kalózhajó III. – Kalózkonyha – Szimpla, vasárnap 10:00-12:00 (regisztrációs)

Az ünnepek után újra vízre szállhattok. Feltöltötték az éléskamrát, irány a kalandokkal teli nyílt tenger! Hol találunk vitamindús tápanyagokat a nyílt tengeren? Hogyan tudjuk a tengervizet ihatóvá tenni? Ismét a találékonyságotokra és a fantáziátokra kell hagyatkozni, szerencsére segítségetekre lesznek nagy elődeink feljegyzései, akik között akadnak felfedezők, tudósok és igazi ínyencek is. Workshopvezetők: Kádár Anna múzeumpedagógus, Pertics Flóra képzőművész, Vargha Noémi fizikus. Korosztály: 8-12 év. Ár: 4000 Ft/fő. Regisztráció: bolcskavics@gmail.com.

Cifra Palota és Hetedhét Táncház – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Vasárnap ismét elindul a Müpa hagyományos családi programsorozata. Emellett lesz 12 órától táncház is, ahol a  a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival. Ingyenes!

Kakaómese: A kis kedvencek titkos élete – Csillaghegyi Közösségi Ház, vasárnap 10:00 (gyerekeknek ingyenes)

A vetített rajzfilmekhez kapcsolódóan minden vasárnap a mese ihlette kézműves foglalkozás – bábkészítés, drámajáték, festés, animálás – várja a gyerekeket az Egyboglya Alapítvány alkotóival. Készítsd el, és vidd haza magaddal a mesét! Kakaójegy: gyermekeknek (14 éves kor alatt) ingyenes, felnőtteknek: 500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak: 300 Ft.

villa.berek mesekuckó – Barabás Villa, Vincellérház, vasárnap 11:00

A Vincellérház gyerekbirodalommá alakul, a mesekuckó várja lakóit! Az elmesélt történet megnyugtat, tanít a világról, gazdagítja a képzelőerőt. A diavetítés mellett egy-egy interaktív mesével, játékkal várja a kicsiket Dömök Edina. Belépő: 500 Ft.

Érdemes a Duna-Ipoly Nemzeti Park programjai közül válogatni, ha szívesen kirándulnátok. Itt írtunk róla bővebben!

Era kedvencei: Szabadesés avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl, BonBon Matiné a MOMKultban, szerencsehozó növények
Rozi kedvencei: Bölcs Kavics Kalózkonyha foglakozása, Évköszöntő csiribiri családi délután