Családi programok hétvégére – február 7-9.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

csaladi programok hetvege

A farsangi időszak kellős közepén ajánlunk nektek táncos, fánkos, mesés és kirándulással egybekötött farsangi mulatságokat, kertészkedős programot, múzeumi foglalkozásokat, klasszikus mesefilmeket és még sok minden mást. Válogassatok a legjobb hétvégi családi programok között!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Mangalica Fesztivál – Szabadság tér, február 7-9. (ingyenes)

A mangalica termékek mellett kiváló magyar portékákkal, zenekarokkal, gyerekprogramokkal, élőállat kiállítással, helyben sült mangalica ételekkel, egészben sült malaccal, kiváló borokkal és pálinkákkal, valamint főzőversennyel várják az érdeklődőket. Ingyenes!

FEBRUÁR 8., szombat

Gondoskodás kerti madarainkról – Ócsai Tájház, szombaton 9:00 (regisztrációs)

A családi délelőtt folyamán jobban megismerkedhettek  a madáretetők világával és a téli madáretetés szabályaival. A program során madárkalácsot készíthettek, mesét hallgathattok, és madárgyűrűzés keretében közelebbről is megismerkedhettek az etetők tollas vendégeivel. Előzetes bejelentkezés szükséges itt. Kedvezményes családi 1500 Ft/fő.

Madárgyűrűzés a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 9:00 (regisztrációs)

A madáretetőre sok-sok énekesmadár jár nap, mint nap: cinegék, erdei- és fenyőpintyek, zöldikék. Ezen a napon hálót húznak és gyűrűt tesznek a kis énekesekre. A programra előzetes bejelentkezés szükséges: sashegy@dinpi.hu. Családi kedvezményes: 900 Ft/fő. (min. két gyerek és max. két felnőtt).

Sivatagi expedíció – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

A sivatagba utazhattok ezen a szombaton és a szúrós kedvencekkel, a kaktuszokkal ismerkedhettek. Lesz egy séta a kaktuszos üvegházba, vagyis a „sivatagba”, ahol megnézhetitek, hogy a kaktuszok és pozsgások, milyen trükkökkel képesek megélni a szélsőséges éghajlati viszonyok között. A második része a foglalkozásnak az alkotás és ültetés lesz. Jegyár: 1800 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő. Regisztráció szükséges!

Legkisebbek mozija: Egy év Hoppifalván – Puskin, szombaton 10:00

Van valahol a világ kellős közepén egy csendes kis völgy. A völgyben egy tó, a tó partján egy picike falu. A települést Hoppifalvának hívják, ugyanis itt élnek és dolgoznak a hoppik. Sürögnek-forognak, faragnak-festenek, táncolnak, viccelnek, lakomáznak, ünnepelnek. Hétfőtől vasárnapig, vasárnaptól hétfőig, meg vissza. Jegyár: 900 Ft/fő.

Óbudai Danubia Zenekar: Festett történetek Lackfi Jánossal – BMC, szombaton 10:30

Ezen a délelőttön Lackfi János legszebb/legviccesebb/legfurább történetei mögé „festenek” hozzá való zenéket. Egy szimfonikus zenekar, sok-sok hangszer, kódszavak és jelnyelv – egy igazi közösségi zenés improvizáció, amiben mindenki zenekari taggá válhat. És még szolfézs sem kell hozzá… egyszóval nem érdemes kihagyni! Jegyár: 1200 Ft, gyerekjegy (14 év alatt): 800 Ft.

Műhelytitkok: „Színes-szagos” poloskák – Magyar Természettudományi Múzeum, szombaton 10:00-14:00

A poloska szót hallva a legtöbbeknek barátságtalan, bűzös rovarok jutnak eszébe, amelyek nem egyszer lakásainkba, szobáinkba is betolakodnak. Ez azonban csak az érem egyik oldala! A program és vezetője, Kóbor Péter entomológus célja hazánkban élő és egzotikus fajok példáján keresztül bemutatni és közelebb hozni a poloskák sokszínű világát. Ajánlott korosztály: 5 éves kor felett. Az állandó kiállításra vásárolt jeggyel ingyenes!

Családi délelőtt: Időkapszula – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Ez alkalommal a Családi Délelőtt a The Dead Web – The End című kiállításhoz kapcsolódik. Az idő múlásával folyamatosan változnak a kultúrák. Mindig rámarad valami az utódokra örökségként, de ez nagyon sokféle lehet, hogy az egyes földrészeken más-más történeti korszakokban mit tartottak fontosnak megőrizni, konzerválni, értéknek tekinteni. Ezen a foglalkozáson azt fogják körbejárni, hogy a különböző korszakokban az ókortól napjainkig milyen értékeket, adatokat próbáltak megőrizni az utódok számára és azt milyen anyagi formában tették. Visszatérve a foglalkoztatóba, mindenki elkészíti saját időkapszuláját, egyénileg eldöntve, hogy milyen formába öntené és milyen tartalommal töltené meg az utána jövő nemzedékek számára. Jegyár: 600 Ft. Előzetes regisztráció szükséges pénteken 14 óráig a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen.

MesÉLJÜK a farsangot! – családi mesedélelőtt – Mesemúzeum, szombaton 11:00

„A farsang zajos mulatozás, tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom, a tánc, a lakoma, a szerelem, a dal időszaka, valódi örömünnep, különleges átlényegülés. Akkor jó, ha a gyerek és a felnőtt „kibújhat a saját bőréből, ha más lehet, tökéletesen más, mint aki a valóságban. …néhány óráig azt játszhatja, hogy megváltozott, elvarázsolták, idegen és ismeretlen lett hirtelen.” A február 8-ai családi mesedélelőttön a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely mesélői fognak mesélni a farsangról. Ajánlott korosztály: 4-10 éves korig.

Mese Habbal: MIÚ és VAU – Jurányi, szombaton 11:00

Folytatódik a Mese Habbal programsorozat, amely egy egész délelőttöt átölelő kikapcsolódást nyújt a családoknak. Idén ismét a vidéki bábszínházak egy-egy előadása várja a családokat. A meseelőadást színes programok kísérik, melyek szorosan kapcsolódnak a színdarabhoz, zenés baba-játszószoba a Mocorgóval, kézműves foglalkozás az Aztapasztával, a kávézóban pedig családbarát menü. A programok 10-13 óráig tartanak, az előadás 11 órakor kezdődik. Korosztály: 3-10 éves korig. Jegyár: 4000 Ft/család (3 fő).

Családi nap Királyréten – Tél az erdőben – Királyrét, Hiúz Ház, szombaton 11:00 és 14:00 (regisztrációs)

A téli erdő titkait fürkészhetitek ezen a szombaton, illetve a téli madáretető vendégeit is megfigyelhetitek. A rövid terepi séta után a mikrovilágban is elmerülhettek (a világ mikroszkópon át). Kézműveskedés, észtorna: rejtvények, fejtörők várnak minden korosztályt. Előzetes bejelentkezés szükséges: kiralyret@dinpi.hu. Jegyár: 5000 Ft/család.

Muffinvarázs Sütiműhely – BOOOK Kiadó, szombaton 11:00-13:00 (regisztrációs)

A műhelyben maximum 10 gyermek részvételével vidám, mókás hangulatban tanítják a sütés szeretetét. A közösen elkészített és a feldíszített muffinokból kóstolót csomagolnak a gyerekeknek. Részvételi díj: 7000 Ft/fő. Jelentkezés: novviki@yahoo.com e-mail címen.

Gyerekfarsang – Sóstó, Székesfehérvár, szombaton 13:00 (regisztrációs)

Szeretettel várják 13:30-tól a gyerekeket szüleikkel állatos játékokkal, kézműveskedéssel, filmvetítéssel, farsangi játékokkal. 14:30-tól közös sétára indulhattok a tavaly megújult természetvédelmi területre, ahol a gyerekek megismerkedhetnek az állatvilág különleges álcázó mestereivel. Be is lehet öltözni az eseményre! A gyerekeknek a túra után teával és farsangi fánkkal kedveskednek. Belépő: 800 Ft/gyerek. 3 év alatt ingyenes. Regisztráció szükséges: sosto@szekesfehervar.hu.

Farsangi Minifesztivál – Savoya park, szombaton 13 órától (ingyenes)

Nagyszabású jelmezverseny, közösségi fánkevés és Kolompos Együttes koncert (16:30-tól) is lesz február 8-án, szombaton a Savoya Parkban. A Farsangi Minifesztivál elnevezésű rendezvényen értékes ajándékokat nyerhetnek a gyerekek, és 900 fánkot osztanak (16 órától) ki a szervezők. Minden program ingyenes!

Farsangi játszóház – HÁLÓ Közösségi és Kulturális Központ, V. Semmelweis utca 4., szombaton 14:00-18:00

Jelmezes buli kézműves foglalkozással, zenével, tánccal, diafilm vetítéssel, ping-pong lehetőséggel, társas- és csapatjátékokkal, zsákbamacskával. Ismerkedés a farsangi szokásokkal. Belépő: 500 Ft/fő, ami tartalmaz egy pohár kakaót és egy gofrit. 4-12 éveseknek ajánlott program.

FEBRUÁR 9., vasárnap

Hello Piac Design Vásár – Akvárium Klub, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

Hazai tervezők és designerek által készített táskák, ruhák, ékszerek, divat kiegészítők, DIY és vintage stílusú lakásdekorációs termékek, kézműves gasztro készítmények, természetes alapanyagokból készült kozmetikumok várnak rátok a vásáron. Előtérbe helyezik a tudatos vásárlás fontosságát, a természetes anyagokból készült, környezetbarát termékeket, a magyar designerek/tervezők munkáit, illetve a fogyatékossággal élők által készített minőségi termékeket egyaránt! Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Lúdas Matyi – Puskin, vasárnap 10:00

Örökifjú és szép mese szegényekről és gazdagokról, Fazekas Mihály klasszikusának alapján. Dargay Attila első nagyjátékfilmjét 1977-ben mutatták be. A figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönözték a hangjukat, az alkotásban Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás zenéje csendül fel. Jegyár: 900 Ft.

Bölcs Kavics Irodalmi Laboratórium – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00 (regisztrációs)

A februári 9-ei program során a dinoszauruszok birodalmában kalandozhattok. Kiderül majd, hogy az őslénytanhoz is rengeteg fantázia kell, Jókai Mórhoz hasonlóan belemerülhettek a biológia, a geológia és a paleontológia világába, és a képzelőerőnk segítségével új lényeket is teremthetünk. 8-12 éveseknek ajánlott program. Előzetes bejelentkezés szükséges: kadara@pim.hu. Ár: 4000 Ft.

Egy húron pendülünk – B32 Galéria, Bartók Béla út 32., vasárnap 11:00

A B32 Galériába a Marica Produkció vár benneteket marionett báb műsorával komolyzenei aláfestéssel.

PomPom Superparty/The Family Rave: Öltözz szuperhősnek! – Akvárium Klub, vasárnap 16:00-18:30

Farsangi szupermulatság délután az egész családnak dj Supermannel aka Erdélyi Zsolttal, akitől csakis szuperdiszkót kaphattok. Ugye te is imádtad a hangját anno a Tilosban és az EstFM-en? Vagy te is Chachacha látogató voltál? Vagy csak szereted a sallangmentes dizsit, és örülsz, hogy nem csak a kemény techno van? Ott a helyed az Akvárium KisHallban! Baba-és gyereksarok, kreatív asztal várnak kint, a buliban pedig konfetti, buborékok, óriáslabdák és szuperhősök közt táncolhattok! Családi jegy 3-4 főnek: 5900 Ft.

Családi programok hétvégére időpont szerint a Napibontóban!

Era kedvencei: farsang a Sóstói Természetvédelmi Területen, Óbudai Danubia zenekar és Lackfi János közös koncertje
Rozi kedvencei: Egy év Hoppifalván a Puskinban, PomPom Superparty