Családi programok hétvégére – február 22-23.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Busójárás – Mohács, 2020. február 20-25.

A farsangi időszak utolsó hétvégéjére több télűző programot találtok az ajánlónkban. Vár rátok a mohácsi Busójárás, a Velencei Télűző Karnevál, szörnyszelídítés, meseösvény, álruhás növények, tavaszi kirándulások és még sok minden más. Íme a legjobb családi programok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Busójárás – Mohács, február 20-25.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A szokásokhoz hűen idén is Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. Idén február 20. és 25. között tart majd a mulatság. Ingyenes, kivéve a múzeumok!

Debreceni Maskarádé – február 23-áig!

Február 22-én, szombaton 16 órától a debreceni Városházától induló télkergető népek a Kossuth téren tanúi lehetnek ama nagy viadalnak, melyet Konc Király és Cibere Vajda – a bőség és böjt urai – vívnak egymással és tűzre kerül Tél urasága is minden búval, bajjal együtt. Mindeközben a sokadalom éhét csillapíthatja a Mangalica Fesztivál kiváló szakácsainak étkeiből. Február 23-án, vasárnap 10 órától – az utolsó nagy összecsapáson – a Vojtina Bábszínházban Családi Maskarádéval zárul a vígságok sora, ahol a csepűrágókkal, muzsikusokkal és táncosokkal együtt a családok apraja-nagyja űzi ki a tél maradékát Debrecen városából! Ingyenes!

A vadon hívó szava – premieres film – február 20-ától a mozikban!

https://www.youtube.com/watch?v=u9YnD_kgJvQ

A klasszikus irodalmi mű alapján készült A VADON HÍVÓ SZAVA új életre kelti Buck történetét. A postaszánt húzó kutyacsapat legújabb tagjaként – majd később vezéreként – Buck élete kalandját éli át, s végül megleli valódi helyét a világban, midőn a maga ura lesz. A Harrison Ford főszereplésével készült filmet Chris Sanders (ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT) rendezte. Az élő felvételeket animációval ötvöző filmet 12 éves kortól ajánlják.

FEBRUÁR 22., szombat

Madárgyűrűzés Királyréten – Hiúz Ház, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Ezen a délelőttön lehetőséget kínálunk különböző madárfajok kézbeli tanulmányozására, a gyűrűzés, mint kutatási eszköz megismerésére. Előzetes bejelentkezés szükséges: hiuzhaz@dinpi.hu. Kedvezményes jegy: 600 Ft/fő.

Velence Télűző Karnevál – Velencei-tó, Velence, Korzó, február 21-22. (ingyenes)

Apró hercegkisasszonyok, királyfik, manók, koboldok, ördögök, boszorkák, szuperhősök, bohócok és más varázslatos farsangi figurák népesítik be majd a Velence Télűző Karnevál 2020 első napján, azaz február 21-én, pénteken a Velence Korzó színpadát, ahol a főszereplők a jelmezes gyermekek és diákok lesznek. Szombaton pedig lesz többek között kézműves-foglalkozás, karneváli felvonulás óriásbábok, sárkányok vezetésével, zászlóforgatók, BAB Társulat óriásbáb előadása, 16:15-től Kolompos koncert, fényfestés, KISZEBÁBU égetés és zenei programok is. Ingyenes!

CsodaCsaládi Farsang – Csodavár, szombaton 10:00-13:00 (ingyenes)

Vidám télűző mulatsággal és finom fánkkal várják ismét a családokat a Csodavárban! Amire biztosan számíthattok: zenés-táncos forgatag, kézműves foglalkozás álarc készítéssel, játszóházi kalandok. A részvétel ingyenes!

Farsangi mesterkedések – Télbúcsúztató vásár és mulatság – Mezőgazdasági Múzeum, szombaton 10:00-17:00

Farsang utolsó hétvégéjén az időben visszarepülve egy 19. századi vidéki vásár hangulatát csempészik a múzeum falai közé mesterekkel,vásári kikiáltóval, mutatványosokkal, javasasszonnyal. A színpadon a komédiások bábjátékkal, vetítéssel szórakoztatják a nagyérdeműt. Természetesen egy ilyen forgatagból a muzsika és a tánc sem hiányozhat. A néptánc bemutató mellett a Kolompos (11 órától) húzza majd a talpalávalót. Gyerek, nyugdíjas: 1200 Ft, felnőtt: 2500 Ft, családi (2 felnőtt és 1-2 gyerek): 5000 Ft.

Növények álruhában – kertészkedés gyerekeknek – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Vannak olyan növények, akiknél állandóan farsang van, álcázzák magukat. Jelmezbe bújnak, hogy megvédjék magukat az állatoktól, vagy épp, hogy becsalogassák a beporzó rovarokat, vagy csak így szeretnének tápanyaghoz jutni. Ezekkel a növényekkel ismerkednek meg a gyerekek és ültetni is egy álruhába bújt növényt fognak. A foglalkozást a Füvészkertben a kastélyban tartják. Innen indulhattok egy sétára az üvegházakba. Ára: 1800 Ft/ gyerek. 3-10 éves gyerekeket várnak. Bejelentkezés szükséges itt.

Kis Tudósok Délutánja – ELTE Pedagógiai és Pszichológia Kar, szombaton 13:00-18:00 (ingyenes, regisztrációs)

Mit tudhatunk meg a még beszélni nem tudó babák gondolkodásáról? Hogyan igazodnak el az óvodások az őket körülvevő összetett társas világban? Digitális világunk eszközei milyen hatással lehetnek a gyerekekre? Február 22-én immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Kis Tudósok Délutánja elnevezésű esemény az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának Kazinczy utcai épületének aulájában. A délután folyamán az érdeklődök betekintést nyerhetnek a Budapesten működő, kisgyermekek fejlődésével foglalkozó kutatócsoportok munkájába. A programra látogatók rövid ismeretterjesztő előadásokon, poszterbemutatókon, illetve interaktív demonstrációkon vehetnek részt, melyek során személyesen is feltehetik kérdéseiket a kutatócsoportok munkatársainak a fejlődéslélektan kutatásaival és módszereivel kapcsolatban. Ingyenes, de regisztráció szükséges itt.

Tűzzománc ékszerkészítés – gyerek és felnőtt workshop – Minurka, szombaton 14:00-17:00 (regisztrációs)

tuzzomanc_minurka

A Silarys – Szilaj Tűzzománc alkotójának segítségével gyönyörű ékszerekkel és egy különleges élménnyel lehettek gazdagabbak a tanfolyam végére. Ára: gyerekeknek 5.000 Ft, mely 2 ékszer elkészítését tartalmazza; felnőtteknek 8.000 Ft, mely 3 ékszer elkészítését tartalmazza. Regisztráció: minurkainfo@gmail.com.

Családi nap – farsangi készülődés – Bajor Gizi Színészmúzeum, Stromfeld Aurél utca 16., szombaton 15:00-16:30

Állatok farsangja-bábszínházi előadás Bartha Katalin előadásában. Saint-Saëns különleges hangulatú klasszikus muzsikája adta az ötletet a bábszínházi adaptációhoz. Modern hangszerelésben valódi farsangi forgatag elevenedik meg a zeneszerző által megidézett állatok megjelenésével. Mindehhez egy századfordulós verkli szolgáltatja a díszletet, a hátteret. A produkciót követően farsangi bohóc-és maszkkészítésben valamint jelmezes öltözködésben vehetnek részt az érdeklődők. Belépő: 600 Ft/fő.

FEBRUÁR 23., vasárnap

Bailavidrum meseösvény – Budapesti Történeti Múzeum, vasárnap délelőtt (regisztrációs)

Az idei év első Bailavidrum-meseösvényének a Budapesti Történeti Múzeum ad otthont! Új mesét fognak nektek mesélni: Mátyás király és a furfangos juhászának történetei elevenednek meg a középkori palota falai között. Most ti lehettek Mátyás kedves juhásza, akinek helyén van az esze, jól megfelel minden kérdésre, megoldja a talányos feladványokat. S ha jól válaszoltok, királylányfeleség lesz jutalmatok, s egy szem óriási arany mazsola! A belépődíj 4 év fölötti gyermekeknek és a felnőtteknek is 1800 Ft (4 év alatt a kísérő kistestvéreknek ingyenes), a múzeumi belépőt is tartalmazza. Regisztráció itt.

Integrált családi nap: Farsangi szörnyszelídítés és fiesta – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00-12:00 (regisztrációs, ingyenes)

Amikor már a hóban sem gyönyörködünk olyan átszellemült, odaadó lelkesedéssel, s egyre macerásabbnak tűnik, hogy a téli ruhák sokaságát magunkra húzkodjuk, ideje egy kicsit lazítani és eljátszani a gondolattal, hogyan is lehetne a tél egyre szürkébb és lomposabb szörnyeit megszelídíteni és tavaszba fordítani. Játsszatok együtt, készítsetek zsebszörnyet, hogy pompásan telhessenek a hideg évszak utolsó napjai. Regisztráció: muzeumped@pim.hu. A program ingyenes!

SimorÁg TánCirkusz: Varázsmese – INspirál, vasárnap 11:00

A Varázsmesét járunk körbe. Közös történetet, melyben a hős saját személyiségét kutatja. A saját mesére épülő produkció egy egyedülálló tánccirkusz előadás. Bábok, maszkok, akrobatika, varázslat, minden egységes formává áll össze. A királyfi és a tündérek találkozásáról szóló történet számos különleges világba vezet minket. 4 éves kortól ajánlott.

Farsangi kézműveskedés – Millennium Háza, Olof Palme sétány 1., vasárnap 11:00-12:00 és 12:00-13:00

Telet kergetni majdnem mindenki szeret! Éppen ezért, ezen a vasárnapi napon busóálarcot és zajkeltő hangszereket készíthettek, hogy elriasszátok a telet. Ár: 1000 Ft/fő. Előtte vagy utána érdemes a városligeti nagyjátszótérre is ellátogatni, amely néhány perc sétára található a Felvonulási tér irányában.

KIOSK FÁNKID – Kiosk, vasárnap 12:00-16:00 (asztalfoglalás szükséges)

Családi ebéd extrákkal a Kioskban. Fánkok, animátorok, játékok, jelmezverseny és egy nyugodt ebéd a szülőknek a Kisokban. Asztalfoglalás: 06 30 311 1969.

Nézzétek meg milyen tavaszi kirándulásokat ajánlunk márciusra, sőt valamelyik helyszínt programtól függetlenül is érdemes akár már most hétvégén felkeresni!

Családi programok időpont szerint a Napibontóban!

Era kedvencei: Busójárás, Velencei Télűző Karnevál
Rozi kedvencei: Farsangi szörnyszelídítés és fiesta a Petőfi Irodalmi Múzeum