Családi programok hétvégére – február 14-16.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sonic, a sündisznó - családi program

Erre a hétvégére rengeteg farsangi mulatságot válogattunk nyomozós játékkal, kézműveskedéssel, vidám jelmezekkel és táncos programokkal, de több múzeumi eseményt, kirándulást is ajánlunk nektek. Íme a legjobb hétvégi programok!

Farsangi mulatság! Kódfejtős nyomozós játék a Ráth-villában – Ráth György-villa, február 15., szombaton 10:00-16:00

Farsangi családi alkotóműhelyre várják a kicsiket és a nagyokat a gyönyörű szecessziós Ráth György-villába, ahol különleges anyagokból készíthettek mesefigurás és állatos álarcokat, vidám jelmezekbe bújtatható, öltöztető babákat, és különböző történelmi korok jelmezeit is felpróbálhatjátok! Végül egy izgalmas kódfejtős játékra hívják a résztvevőket, ahol a kincsesláda titkát is megfejthetitek. Jegyár: felnőtt 2000 Ft/fő, diák 1000 Ft/fő, családi jegy 4000 Ft (2 felnőtt és 2-3 gyerek). Szponzorált tartalom.
Részletes program:
10.00-16.00 Kézműves programok: mesefigurás, karneválos és állatos álarckészítés; jelmeztervezés öltöztető babára; hennázás
10.00-16.00 Jelmezek felpróbálása
11.00-12.30 és 14.00-15.30 Kódfejtős nyomozó játék gyerekeknek
11.00-12.30 és 14.00-15.30 Tárlatvezetés felnőtteknek A mi szecessziónk c. állandó kiállításban

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Páros kedvezmény péntektől vasárnapig – Fővárosi Állat- és Növénykert, február 14-16.

Valentin-nap alkalmából három napon át ketten egy jegy áráért látogathatják az Állatkertet, akik érkezésükkor a főbejáratnál megölelik egymást. Szerelmes, testvéri és baráti ölelés is ér!

Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat – február 14-16.

Több száz kulturális központban és művelődési házban várnak benneteket országszerte és a határon túl is ezen a hétvégén a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat alkalmából. Részletes program itt.

Jégkorszak időszaki kiállítás – Magyar Természettudományi Múzeum, március 1-jéig

A Jégkorszak vándorkiállítás rövid ideig Budapesten állomásozik, ahol megújult külsővel várja a látogatókat. Részletesen itt olvashattok a kiállításról, amely a múzeum normál belépőjével látogatható!

Ailo – egy kis rénszarvas nagy utazása – premieres film – február 13-tól a mozikban

Csütörtökön érkezik a hazai mozikba egy szuper természetfilm, amely egy kis rénszarvas életét mutatja be születésétől kezdve.

Sonic, a sündisznó – premieres film – február 13-tól a mozikban

Sonic, a sündisznó véletlenül hihetetlen erő birtokosa lesz, amit ő maga sem ért teljesen. A saját védelme érdekében a Földön rejtőzik el, és egyetlen szabályt kell betartania: nem szabad, hogy a világ tudomást szerezzen a létezéséről. Ám ez nem könnyű feladat egy 15 évesnek, főleg ha az a 15 éves Sonic képességeivel és habitusával van megáldva. Így aztán nem kell hozzá sok, hogy felfedezze őt Tom, a szarkasztikus, ám áldott jó szívű kisvárosi zsaru. Ők ketten összeállnak, és egy hihetetlenül akciódús kalandba keverednek, miközben átszelik a fél világot úgy, hogy üldözi őket a mániákus Dr. Robotnyik és robotszerkentyűi…

FEBRUÁR 14., péntek

Nemzetközi Könyvajándékozás Napja – február 14.

Február 14-én Magyarországon hatodik éve ünnepeljük meg a Nemzetközi Könyvajándékozás Napját. A rendezvény célja, hogy növelje a gyerekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, és hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz. Csatlakozzatok ti is az eseményhez!

Farsangi lampion és rozetta készítés – Minurka, pénteken 16:30 (regisztrációs)

A jelmezek mellett, az egyik legnépszerűbb farsangi kellék a lampion és a rozetta.  A Minden, ami papír Alkotóműhely jóvoltából, ezúttal többféle minta alapján készíthettek lampionokat és vidám farsangi dekorációkat, rozettákat és girlandokat. A lampionokat fantáziátok szerint díszíthetitek, melyekbe kis led mécseseket helyezhettek majd, hogy bevilágítsák a hideg éjszakákat és meghozzák a tavaszt…Ár: 4000 Ft, amely tartalmazza a lámpások elkészítéséhez szükséges összes anyagköltséget és eszközhasználatot. A foglalkozást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlják. Regisztráció: minurkainfo@gmail.com címen!

FEBRUÁR 15., szombat

Sasles és varsababa készítés a Madárdal tanösvényen – Dinnyés, szombaton 9:00 (regisztrációs)

A közelben költő réti sas pár Jégtörő Mátyás idején már a fészkét tatarozza, de szívesen látogatnak az etetőhelyre. Zsuzsanna napján már a pacsirták is megszólalnak. Tudják, hogy itt a tavasz. Sok nádi madár még Afrikában van, de biztonságos fészkelőhelyet készíthettek számukra. Ennek a jellemzően Velencei-tavi fészkelőhelynek varsababa a neve. A programra előzetes bejelentkezés szükséges! Ár: 1600 Ft/fő, kedvezményes: 900 Ft/fő.

Bölcs Kavics – Mélytengeri felfedezők, Szimpla terem, Kazinczy utca 12., szombaton 10:00-12:00 (regisztrációs)

Tudod-e hány csontja van a csigahalnak vagy hogy hogyan tájékozódik az agyarhal? És azt, hogy miért nincs fény a tenger mélyén? Vagyis hogy miért van mégis? Azon gondolkoztál már, hogy mit eszik a tengeri uborka vagy hogy mekkorára tátja a száját az óriásszájú cápa? Ezekre a kérdésekre keresik majd a választ a Bölcs Kavics Felfedezők első alkalmával. Készüljetek meleg, víztűrő ruhával, ugyanis a tenger fenekére kell majd merülni. Workshopvezetők: Kádár Anna múzeumpedagógus, Vargha Noémi fizikus, Pertics Flóra képzőművész. 8-12 éveseknek ajánlott program. Ára: 4000 Ft/fő, regisztráció: bolcskavics@gmail.com.

Bon Bon Matiné: Codex régizene együttes – MomKult, szombaton 10:00

Az együttes Erdélyből érkezik, hogy bemutassa azt a különleges zenei világot, ami Erdélyt évszázadokkal ezelőtt jellemezte. Repertoárjukban megtalálhatók népi-, török-, mű- és egyházzenei vonások és számos különleges hangszer. Az előadás során Lukácsházi Győző mesél a régi idők zenéjéről és arról, hogyan zajlottak a fejedelmi udvarokban a vigasságok, milyen zenék és táncok voltak a mulatságokon. Jegyár: 1500 Ft/fő.

Szerelmes állatok napja – Budakeszi Vadaspark, szombaton 10 órától

Az állatok is lehetnek szerelmesek? Hogyan választanak párt maguknak, hogyan udvarolnak? Február 15-én, szombaton a Valentin-naphoz kapcsolódva a szerelem és a párválasztás lesz a fő téma a Budakeszi Vadasparkban a Szerelmes állatok napján. A szakvezetésen kívül a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület játékos előadást tart a legkisebbnek az udvarlási szokásokról, továbbá állattréningek és kisragadozó látványetetés is várja az érdeklődőket. Normál belépővel látogatható!

Busómaszk készítés régi hagyományok nyomában – Minurka, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Érdekel kik azok a busók és hogyan farsangoltak a régi hagyományok szerint? A workshopon bevezetnek titeket a papírból készülő alkotások csodálatos világába. A foglalkozás alatt a farsangi időszakhoz kapcsolódva igazi hagyományőrző Busómaszkokat készíthettek és megismerkedhettek néhány népszokással is. Részvételi díj: 5000 Ft/fő, regisztráció: minurkainfo@gmail.com.

Integrált családi délelőtt: Időkapszula – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Ez alkalommal a Családi Délelőtt a The Dead Web – The End című kiállításunkhoz kapcsolódik. Ezen a foglalkozáson azt fogják körbejárni, hogy a különböző korszakokban az ókortól napjainkig milyen értékeket, adatokat próbáltak megőrizni az utódok számára és azt milyen anyagi formában tették. Eljutunk a jelenhez is, a mi digitális, cyber világunkhoz és végiggondoljuk, mit hagyhatunk az utódainkra. Olyan ruhában menjenek a gyerekek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnáljátok, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot kérik a programot megelőző napon 14.00 óráig jelezzétek itt: dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu. Jegyár: 600 Ft/fő.

Szombati szemezgető – Szépművészeti Múzeum; Varázsszőnyeg a Magyar Nemzeti Galéria – szombaton 11 órától (ezen a napon ingyenes a belépés a családoknak az állandó kiállításokra, a foglalkozásokra viszont regisztráció szükséges)

A családok számára meghirdetett játékos foglalkozáson a Szépművészeti Múzeum mesterművei közül szemezgetnek, viszont egyszerre csak egy műalkotással ismerkedhettek meg. Azzal azonban alaposan, játékosan és kreatívan. Itt tudtok regisztrálni! Minden hónap harmadik szombatján 6-12 éves látogatók, valamint az őket kísérő 2 felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. A Magyar Nemzeti Galériában pedig a Varázsszőnyeg várja a gyerekeket ezen a napon, szintén 11 órától!

Farsang a Pagonyban – Öltözz be kedvenc Donaldson hősödnek! – Bartók Pagony, szombaton 15:00-18:00

Lesz kézműveskedés, farsangi tánc, fánkdíszítés és sok verses mesét élőben is meghallgathattok! Keltsétek életre Julia Donaldson meséit! Jegyár: 1000 Ft/család.

Családi farsang – Fonó Budai Zeneház, szombaton 16:00

Ki látott már olyan csudát, hogy a legények kendőt kötnek, a leányok kalapot vesznek? Ki látott már táncoló kecskét? Farsang idején bármi megtörténhet, még az is, hogy a lusta lányok táncra perdülnek, a vénlányok énekére legények potyognak az égből! Aki nem hiszi, menjen farsangolni a Fonóba! Lehet majd farsangi álarcokat és hangszereket is készíteni! Jegyár: 1000 Ft/fő.

Hangszersimogató – Kultúrkúria, szombaton 16:00

Bársony Bálint és zenekarának interaktív foglalkozása és minikoncertje gyerekeknek és szüleiknek. Interaktív közös játék a hangszerekkel, mely során kicsiknek és nagyoknak egyaránt lehetősége nyílik a hangszerek hangjának megismerése-és az éneklés örömének átadására. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára népdalénekes, gyermekpszichológus. Jegyár: 1000 Ft/ felnőtt, 600 Ft/gyerek, 1 év alatt ingyenes.

Mozart, a csokigolyók sztárja – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

Rendhagyó Mozart-portré gyerekeknek. Ha létezik abszolút „sztár” a zeneszerzők között, Mozart biztosan az. Művein túl személyisége is számtalan alkotót vagy akár csokoládégyárost megihletett – nem véletlenül. Hámori Máté karmester sok vidámsággal mutatja be Mozart változó zenei világát a gyermekkori zsengéktől egészen a Requiem drámájáig. Jegyár: 1400 Ft/fő.

FEBRUÁR 16., vasárnap

Kiskalász koncert – Óbudai Kulturális Központ, vasárnap 10:00

Az idén 10 éves születésnapját ünneplő Kiskalász zenekar első három CD-jén Bartos Erika verseit dolgozta fel, ezt követték a saját megzenésített verseiket tartalmazó CD-k. A műsor válogatás az elmúlt 10 év legsikeresebb dalaiból. Jegyár: 1500-1700 Ft/fő.

Farsangi zenebona a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, vasárnap 10:00 (regisztrációs)

Természetes anyagokból készíthette hangszereket a Látogatóközpontban. Előzetes bejelentkezés szükséges: sashegy@dinpi.hu. Ára: családi kedvezményes: 900 Ft/fő. (min. két gyerek és max. két felnőtt), felnőtt 1600 Ft.

Vasárnapi táncház – Pannka, vasárnap 10:00-12:00

A farsangi mulatságon Király Szilvi és bandája zenél majd. A tánc után kézműves fogalakozás is várja a gyerekeket!

Kolompos mulatság – Benczúr Palota Kulturális Központ, vasárnap 10:30

Farsangi szokások, játékok, táncos és ügyességi vetélkedők várnak rátok a Kolompos farsangi koncertjén. Jegyár: 1200 Ft/fő.

Diavetítés Marék Veronika műveiből – Art&Cinema, vasárnap 11:00

Kippkopp és a többiek, Harcsabajusz és Matrózmajom, Sünik és a csúnya kislány, Laci és az oroszlán, Boribon, a bajnok. Felejthetetlen mesék diafilmen Marék Veronikától! Belépő: 600 Ft/fő.

Hetedhét táncház – Müpa, vasárnap 12:00 (ingyenes)

Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is. Ingyenes!

Vasárnapi Barangoló: A skót teáskannája – Kiscelli Múzeum, vasárnap 15:00-17:00 (regisztrációs)

Mi köze az ón teafőzőnek a skóthoz és a skótnak Budapesthez? Hogy kerül ide egy bőrönd, egy íróasztal és egy távcső? És mindez hogyan kapcsolódik egy gigantikus, heroikus vállalkozáshoz, ami a városlakók életét örökre megváltoztatta? Ha szeretnél választ kapni, menj el a Vasárnapi Barangolóra, ahol a saját teásbögrédet is megfestheted! Jegyár: 3200 Ft/fő, kísérőjegy: 1600 Ft/fő. Regisztráció itt.

Játsszatok velünk vasárnap éjfélig és nyerjétek meg a Busó mese című könyvet!

Era kedvencei: farsangi mulatság a Ráth György-villában, Szombati szemezgető a Szépművészeti Múzeumban
Rozi kedvencei: Szombati szemezgető a Szépművészeti Múzeumban, Mozart, a csokigolyók sztárja a 3K-ban