Családi programok hétvégére – február 1-2.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Családi programok hétvégére Brumi és a téli álom

A kissé szeszélyes, már-már a tavaszt idéző első februári hétvége sok jó programmal érkezik. Mackó Fesztivál lesz az Állatkertben, medve les a Budakeszi Vadasparkban, alkotós programokkal készülnek a Műcsarnokban, a Ludwig Múzeumban és a galeria neonban, gumicsizmás-láperdős kirándulás vár rátok Ócsán és képregény fesztivál a Francia Intézetben!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Mackó Fesztivál – Állatkert, január 31. – február 2. (jelmezben vagy mackóval érkező gyereknek 200 Ft a belépő!)

Január 30. és február 2. között, csütörtöktől vasárnapig a kedvezményes belépő mellett számos színes programmal vár benneteket az Állatkert és a Holnemvolt Vár is. Lesz például reggeli falatozás pingvinekkel, medve tízórai, jegesmedvék ebédje és Fóka-móka, kézműveskedés, álarc készítés, farsangi báb és maszk készítés újrahasznosított és természetes anyagokból. Részletes program itt. Jelmezben vagy mackóval érkező gyereknek 200 Ft a belépő!

JANUÁR 31., péntek

Kertész Edina „A lány, aki csillagász lett” könyvbemutató – Hegyvidéki Kulturális Szalon, Törpe utca 2., pénteken 17:00 (ingyenes)

Milyen volt az élet a Sváb-hegyi csillagvizsgálóban családanyaként és női csillagászként? Kertész Edina gyerekkönyve Balázs Júlia, az első magyar női csillagász életét dolgozza fel! A könyv a helyszínen megvásárolható, dedikálásra is lesz lehetőség. A beszélgetés után megtekinthetők az illusztrátor Bölecz Lilla képei. Ingyenes! A könyvet szívesen ajánljuk, mert nagyon szeretjük!

FEBRUÁR 1., szombat

Dunaparti Angoulême – Képregényfesztivál – Festival de la BD – Francia Intézet, szombaton 10:00-19:00

A híres Angoulême-i Nemzetközi Képregényfesztiválhoz és a 2020 – a képregény éve programsorozathoz kapcsolódva a Budapesti Francia Intézet és a Magyar Képregény Szövetség szeretettel vár minden érdeklődőt a frankofón képregénynek szentelt Dunaparti Angoulême elnevezésű programra, ahol lesz interaktív képregényrajzolás, kiállítás, dedikálás, bemutatók is.

Neonkréta/ Örvények, ritmusok – galeria neon, Nagymező 47. II. emelet, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

A Múzeumpedagógiai foglalkozást Bernát András tárlatához kapcsolódóan rendezik meg. Ezzel az alkalommal a lendület, a mozgás és az áramlás kapnak főszerepet. Pasztellkrétával és kollázstechnikával dolgozhattok, játszós ruhát érdemes vinni. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: az evafreund0@gmail.com címen lehet jelentkezni péntek délig. 6-12 éves gyerekeket várnak.

Vizes élőhelyek világnapja – Téli séta a Selyem-réti láperdőben – Ócsa, Tájház, szombaton 10:00 (regisztrációs)

A vizes élőhelyek világnapja alkalmából az Ócsai Tájvédelmi körzet legkedveltebb kirándulóhelyét, a Selyemréti-tanösvényt vehetitek célba, és a tanösvény menti láperdők téli arcát ismerhetitek meg. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi űrlap kitöltésével! Túra hossza, időtartama: 3 km, 2-3 óra. Részvételi díj: 1600 Ft/fő, kedv./családi: 900 Ft/fő. Információ: Berecz Tibor, +36 70 504 23 82, bereczt@dinpi.hu. Az enyhe tél miatt érdemes kamáslival és váltócipővel készülni, mivel a túraútvonalon sárra kell számítani.

Téli madáretetés és madárkalács készítés a Sas-hegyen Sas-hegyi Látogatóközpont (XI. Tájék utca 26.), szombaton 10:00 (regisztrációs)

Ezen a délelőttön olyan madáretetőt készíthettek, mely nem hagy maga után hulladékot! Várnak mindenkit, aki szívesen gyurmázza be a tobozokba a madárkalácsot. Előzetes bejelentkezés szükséges: sashegy@dinpi.hu. Felnőtt teljes:1600 Ft/fő, családi kedvezményes: 900 Ft/fő. (min. két gyerek és max. két felnőtt).

Farsangi maszk készítés – Minurka (II. kerület, Kis Rókus utca 37.), szombaton 10:30 (regisztrációs)

Február 1-jén farsangi maszkot is készíthettek a Minurkában! Most bevetheted minden kreativitásod: elkészítheted álmaid álarcát akár a klasszikus velencei tradíciók nyomában, akár a modern trendeket követve, izgalmas alapanyagokból (tollak, flitterek, foszforeszkáló festékek és díszek stb.) és különböző technikák (pl. dekupázs) elsajátítása során Csetényi Lilla / Nearnia útmutatásával. A foglalkozást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlják. Regisztráció szükséges itt: minurkainfo@gmail.com. Ára: 5000 Ft/fő, amely minden alapanyagot tartalmaz.

Meseszövés3 – Készségfejlesztéssel egybekötött farsangi készülődés – Műcsarnok, szombaton 10:30

Mesében járhattok, rajzolhattok és festhettek, jelmezeket készíthettek, kis királyfiak, hercegkisasszonyok, tündérek vagy épp elvarázsolt kisegerek lehettek. Nyakunkon a farsang, itt az ideje, hogy elkészítsük a jelmezeinket! További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu. A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.

Családi délelőtt: Időkapszula – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Ez alkalommal a Családi Délelőtt a The Dead Web – The End című kiállításhoz kapcsolódik. Az idő múlásával folyamatosan változnak a kultúrák. Mindig rámarad valami az utódokra örökségként, de ez nagyon sokféle lehet, hogy az egyes földrészeken más-más történeti korszakokban mit tartottak fontosnak megőrizni, konzerválni, értéknek tekinteni. Ezen a foglalkozáson azt fogják körbejárni, hogy a különböző korszakokban az ókortól napjainkig milyen értékeket, adatokat próbáltak megőrizni az utódok számára és azt milyen anyagi formában tették. Visszatérve a foglalkoztatóba, mindenki elkészíti saját időkapszuláját, egyénileg eldöntve, hogy milyen formába öntené és milyen tartalommal töltené meg az utána jövő nemzedékek számára. Jegyár: 600 Ft. Előzetes regisztráció szükséges pénteken 14 óráig a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen.

Cérnahangversenyek – Bartók Ház, szombaton 11:00

Nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak szól a klasszikus zenével kísért bábelőadás. Belépő: 1600 Ft, diákjegy: 800 Ft. 6 éven aluli gyermekeknek a belépés díjtalan.

Farsangoló családi délután – Klebelsberg Kultúrkúria (II. ker., Templom utca 2-10.), szombaton 16:00

Február 1-jén a Kelekótya haramiák – a Zirano Bábszínház előadásában, 17 órától Kolompos mulatság is vár benneteket a Kultúrkúriában, és lesz kézműves játszóház is. Jegyár: 1000 Ft.

Hangszersimogató – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus Jegyár: 1000 Ft (A nagy érdeklődésre való tekintettel javasolják az elővételes jegyvásárlást. Jegyváltás 2 éves kortól szükséges.)

FEBRUÁR 2., vasárnap

1 éves a Pannka – Pannka Közösségi Tér (XIII. ker., Pannónia utca 18.), vasárnap 10:00

Veronaki koncerttel vár benneteket ezen a vasárnapon az 1 évvel ezelőtt megnyitott Pannka Közösségi Tér, amelyről hamarosan bővebben is olvashattok nálunk. Belépő: 1000 Ft/fő.

Fabula Bábszínház: Brumi és a téli álom – Puskin Kuckó, vasárnap 10:00

A történet helyszíne egy medvebarlang. A kisbocsok nem akarnak téli álmot aludni, mert azt unalmasnak tartják. Aztán elindulnak a mesés kalandok. Ez már a macik téli álma, vagy még a valóság?… A klasszikus bábjátékok egyik legkedvesebb meséje látványos bábokkal és fülbemászó gyermekdalokkal.

Kőketánc – Nemzeti Táncszínház (II. ker., Millenáris, Kis Rókus u. 16-20.), vasárnap 10:00

Gyermektáncházba várják az érdeklődőket a Nemzeti Táncszínházban vasárnaponként 10 és 12 óra között. Moldvai és gyimesi népzene és néptáncok, énekes népi játékok, népmesék, a legkisebbek számára ölbeli játékok, mondókák, a népszokások elevenednek meg. Ajánlott életkor: 1-7 évesek. Jegyár: 600 Ft.

Medveles – Budakeszi Vadaspark, vasárnap 11:00 és 13:00

A Budakeszi Vadasparkba látogatók február 2-án, vasárnap, Budakeszi Vadaspark két medvéjének, Romulusnak és Tibornak tehetik próbára az időjós képességeit. Vajon tartja-e még magát a tél, vagy közeledik már a tavasz? Az „árnyékvadászaton” kívül kisragadozó etetés is várja az érdeklődőket. 11 és 13 órakor lesznek látványetetéssel egybekötött előadások is. A vasárnapi programok a belépő árán felül ingyenesen látogathatók!

Farsangi buli a mesekuckóban – Barabás Villa, vasárnap 11:00

A Vincellérház gyerekbirodalommá alakul, a mesekuckó újra várja a lakóit! Az elmesélt történet megnyugtat, tanít a világról, gazdagítja a képzelőerőt. A diavetítés mellett egy-egy interaktív mesével várja a kicsiket Dömök Edina. Farsang alkalmából, aki csak tud, bújjon jelmezbe vagy álarc mögé, így a közös mese még színesebb lesz! 3–6 éves korosztálynak ajánlott. Jegyek: 500 Ft.

Farsangi műhely – Barabás Villa (XII. ker. Városmajor utca 44.), vasárnap 15:00

A farsang hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok időszaka. A téltemetés-tavaszvárás jegyében most lakásdekorációt készíthettek, mellyel színesebbé, vidámabbá tehetitek otthonotokat a borongósabb téli napokon is. A zászlófüzérek a hétköznapokban is karneválhangulatot varázsolnak, de apropót adhatnak házi jelmezversenyhez is. A műhelyen való részvételt felnőtteknek és felnőttekkel érkező gyerekeknek egyaránt ajánlják. Jegy: 800 Ft. Jegyek kaphatók a barabasvilla.hu oldalon és a MOMkult jegypénztárában.

Vadlúdles – Tata Öreg-tó, Fáklya utca vége, vasárnap 16:00

Megismerkedhettek az Öreg-tó nemzetközi jelentőségű területével és természeti értékeivel. Délután 4 órától a vadludak behúzásában gyönyörködhettek. Előzetes bejelentkezés szükséges: batkyg@dinpi.hu. Jegyár: 2200 Ft/fő, kedvezményes: 1700 Ft/fő.

Era kedvencei: Képregényfesztivál a Francia Intézetben, múzeumi foglalkozások a Műcsarnokban, a Ludwig Múzeumban és a galeria neonban
Rozi kedvencei: Hangszersimogató, múzeumi foglalkozások a Műcsarnokban