Családi programok hétvégére – 2022. január 15-16.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Erre a januári hétvégére múzeumi programokat, madárgyűrűzéses kirándulásokat, klasszikus és új mesefilmeket, színházi programot, illetve online és élő hangszerbemutatót is ajánlunk nektek.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Rejtelmes rengeteg (meghosszabbítva!)

Március 15-éig meghosszabbították a Rejtelmes rengeteg című kiállítást, amelyről itt írtunk bővebben. A látványos kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli, rejtelmes erdőbe érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve kalandos küldetés részesei lehetnek.

JANUÁR 15., szombat

EDUCATIO 2022 – Az év legnagyobb oktatási szakkiállítása – HUNGEXPO, január 13-15.

Felvételiznél? Továbbtanulnál? 2022. január 13-15-ig újra személyesen kaphatsz választ a kérdéseidre az ország legnagyobb oktatási szakkiállításán, melyet ezúttal hibrid módon rendez meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Oktatási Hivatal, a HÖOK, valamint a Digitális Jólét Nonprofit KFT. a Hungexpo Budapesti Vásárközpont „A” csarnokában és az online térben is. Részletek itt. Ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Madárgyűrűzés és madáretetés Dinnyés, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Egészen közeli ismeretséget köthetünk a madáretető vendégeivel, illetve madáretetési módszertani bemutató is várható. Ha nincs nagy hó, akkor könnyű sétára készüljetek a Dinnyési-fertő partjára, ahol kis szerencsével rókát és réti sast is láthatunk. Előzetes bejelentkezés szükséges: fenyvesil@dinpi.hu. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Madárgyűrűzés és madárkalács készítés – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 9:00-11:00 (regisztrációs)

A téli időszakban cinegék, rigók, zöldikék, erdei pintyek csapatai keresik fel a madáretetőt. Téli vendégként fenyőrigókkal, havasi szürkebeggyel is találkozhatnak a szerencsések. Madarászok segítségével bemutatják, hogyan és miért kerül gyűrű a madarak lábára. Látogatóikat bevezetik a madárkalács készítés fortélyaiba is. Regisztráció itt. Jegyár: 1700-2000 Ft.

Tollasok testközelből – madárgyűrűzés a Jági-tónál Pilisszentivánon, szombaton 9:00-11:00 (regisztrációs)

Télen a Jági-tónál, a kihelyezett madáretetőnél hatalmas a sürgés-forgás. Egymást követik sorban a madarak a finomabbnál finomabb falatokért. Hogy megismerkedjünk az etetők gyakori madaraival, téli madárgyűrűzési bemutatót tartanak, amelyre előzetes regisztráció szükséges: pilisilen@dinpi.hu. Jegyár: 700-1200 Ft.

Legkisebbek mozija: Mi újság, kuflik? – Puskin, szombaton 10:00

A Mi újság, kuflik? elkalauzol bennünket az Elhagyatott Rét bokrokkal pettyezett végtelenjére. Zödön még mindig a legzöldebb, Pofánka a legpirosabb, Titusz a legsárgább, Hilda a leglilább, Valér a legkékebb, Bélabá a legbarnább, Fityirc meg a legszürkébb, mert… hát, mert annak is lennie kell valakinek! Jegyár: 900 Ft.

Szamóca tanoda: Trópusi kincskeresés – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

Növényismeret és ültetés 3-10 éves gyerekeknek és szüleiknek. Szeretettel várnak benneteket 2 időpontban: 10.00 és 11.15-től. A foglalkozás 1 órát tart. Ára: 2000 Ft/gyerek. Jegyek vásárlása itt. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás idejére (1 óra) ott lehet hagyni az 5 évesnél nagyobb gyereket, ilyenkor nem kell Füvészkerti belépőjegyet váltson a kísérő. Nagyobb gyerekkel is lehet maradni, közösen ültetni, alkotni.

Családi délelőtt: Építs másként! – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Ez alkalommal a Családi Délelőtt az Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása című kiállításhoz kapcsolódik, amely a 17. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása volt. Megfigyeltük már, hogy reggel az óvodába, iskolába vagy munkába menet milyen épületek mellett haladunk el? Sokszor egy historizáló épület mellett a szocialista korszak modern, úgynevezett szocmodern építészete, majd egy napjainkban készült épület áll. Hogyan élnek egymás mellett ezek az építmények? Különböző építészeti korszakok formai, anyaghasználati jellemzőit figyelhetitek meg játékosan, hogy szempontokat találjatok, amelyek alapján véleményt alkothattok az építészeti örökségünkről! Kérik, a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! Regisztráció péntek délig itt: dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu. Jegyár: 600 Ft/fő.

Szombati szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00-12:30 (regisztrációs, ingyenes)

A családok számára meghirdetett játékos foglalkozáson a Szépművészeti Múzeum mesterművei közül szemezgetnek, viszont egyszerre csak egy műalkotással ismerkednek meg. Azzal azonban alaposan, játékosan és kreatívan. Minden hónap harmadik szombatján 6-12 éves látogatók, valamint az őket kísérő 2 felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. A Szombati Szemezgető programon a maximális résztvevői szám 30 fő. A 90 perces program 11.00-kor kezdődik és 12.30-kor ér véget. A regisztrációt érkezéskor az információs pultban érvényesíthetik látogatók. Regisztráció itt.

Hangszervarázs – rézfúvósok – Eiffel Műhelyház, szombaton 11:00

A közönséget apró lépésenként tanítják meg a színházba járási, illetve zenehallgatási szokásokra. Interaktív játékok segítségével juthatnak közelebb az opera- és balettelőadások nélkülözhetetlen alapjához: a zenéhez, vagyis az azt létrehozó zenekari hangszerekhez. 4 éves kortól. Jegyár: 1200 Ft.

Állati évnyitó – Budakeszi Vadaspark, szombaton 11:00

Miután Romulusz, a barnamedve is feltápászkodott a reggeli lustálkodásból, közösen megetethetitek, majd a mangalicáknál begyűjthetitek a jó szerencsét az idei évre. A látványetetések alatt különféle érdekességeket is megtudhattok a téli álomról, az újévhez és a medvékhez fűződő népi hiedelmekről. A program január 15-én, szombaton 11 órakor kezdődik. Öltözzetek melegen, mert a téli erdőben akár 5 fokkal is hidegebb lehet, mint a városban. Vadasparki belépővel látogatható.

Porzsák, a sárkány – Figura Animációs Kisszínpad, szombaton 11:00 és 15:00

A gonosz Porszívó Sárkány elrabolja Eszti játékmackóját. A kis rongybaba indul utána, hogy mindenféle kaland során az öreg „átváltozó művész” – Esernyő Táltos segítségével megküzdjön a Sárkánnyal. 3 éves kortól. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 2000 Ft.

Népi hangszerek: Vonósok – Müpa, szombaton 11:00

A zeneszerszámokat bemutató program műsorvezetője a magyar népzene jeles ismerője, Farkas Zoltán „Batyu”. A hozzá csatlakozó kiváló zenészek összeszokott csapatként gondoskodnak arról, hogy a koncertre látogatók az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatokkal és fülbemászó dallamokkal gazdagodva távozzanak. 8-12 éveseknek. Jegyár: 1500 Ft.

Süss fel kicsi nap – zenés versikék gyerekekenek Boridalokkal – Facebook Live, szombaton 17:00

A „Süss fel kicsi nap” című zenés, verses könyvem dalaibóll játszanak a gyerekeknek egy kis válogatást. A Lesz Pölöskei Poloska, Kistücsök, Rottyantó és még sok mókás szövegű versike is. Természetesen a fúvós hangszerek is szerepet kapnak. Interaktív zeneóra kicsiknek és nagyoknak. Részletek itt.

Pelle, a kis rendőrautó akcióban – m2 gyerekcsatorna, szombaton 18:15

A 2013-as norvég animációs filmben Pelle, a kis rendőrautó kapja a megtisztelő feladatot, hogy vigyázzon a parkra, különösen a réti sasra és tojására.

JANUÁR 16., vasárnap

Legkisebbek mozija: Vízipók Csodapók – Puskin, szombaton 10:00

Az egészestés film a rajzfilmsorozat első két szériájának egyes epizódjaiból készült, amelyeket összekötő jelenetekkel egészítettek ki. 2019. áprilisában a Mozinet forgalmazásában a digitálisan felújított változat kerül a mozikba, hogy a gyermekek és szülők, újabb generációi is megismerkedhessenek ezzel az örökzöld, magyar klasszikus mesével. Jegyár: 900 Ft.

BonBon Matiné – Pro Musica Fúvósötös: Péter és a farkas – Eötvös10, vasárnap 10:00

A Pro Musica Fúvósegyüttes – mint neve is sugallja – fúvós hangszerekből áll, így előadásuk arra is kitűnő alkalmat nyújt, hogy a gyerekek megismerkedjenek a (fa)fúvós hangszerekkel. Az egyszerű történetet és a nagyszerű muzsikát hallgatva már a legkisebbek is teljes bizonyossággal tudják megkülönböztetni a történet legfontosabb szereplőit: a madárkát, a kacsát, a macskát, Pétert, vagy éppen Nagyapó dallamait. Az előadást ráadásul Kiskovács Eszter digitálisan készített illusztrációja gazdagítja, mely segíti a történet követését és a gyerekek számára még könnyebb azonosítani egy-egy szereplőt a maga hangszerével. Jegyár: 1200 Ft, terézvárosiaknak: 600 Ft (a kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, lakcímkártya felmutatásával lehet megvásárolni).

Téli séta a Jókai-kertben – Jókai-kert, II. kerület, Költő utca vége, vasárnap 10:00 és 14:00 (előzetes jegyvásárlás csak a jegymesteren!)

Télen is varázslatos hangulata van a fagyos, jégcsipkés kertnek. A szakvezetéses sétán sok-sok érdekességet tudhatunk meg a kert történetéről, a Jókai család életéről, az író itt eltöltött 50 évéről. Bejárhatjuk a kert zeg-zugát: a rózsakertet, a szőlőskertet, Jókai kedvenc pihenőhelyeit, s a hazánk madárvilágát bemutató több száz példányt bemutató Madárkiállítást. A séták a Jókai-kert bejáratától (kovácsoltvas kertkaputól) indulnak 2 időpontban, 10 órakor és 14 órakor. Kérik, hogy a program kezdése előtt 10 perccel korábban érkezzetek. Meleg öltözet, kényelmes cipő viselése ajánlott, termoszban forró tea is jól jöhet. Jegyár: 650-900 Ft. Csak előzetes jegyvásárlással lehet részt venni a programon. Részletek itt.

HAB A TORTÁN mesesorozat MESÉL: Pető Kata és Porogi Ádám – Jurányi, vasárnap 10:15

A színész-pár színpadra álmodta a népszerű Pagony könyv, a Mit keresett Jakab az ágy alatt? című könyv szereplőit és elmeséli történetüket. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 2000 Ft.

Budapest Bábszínház: Holdbeli csónakos – Budapest Bábszínház, vasárnap 15:00

Weöres Sándor költői mesejátéka a szó legmélyebb, legnemesebb értelmében mese is, játék is. A vásári bábhagyomány humorát és szabadságát ötvözi a klasszikus népmesék felnőtté válásról szóló történeteivel, darabjában egyszerre van jelen a bábjáték könnyedsége és az élet komolysága. Varázslatos mű, amely a család minden tagjához szól. Nagyon szeretjük. 8 éves kortól ajánlott. Még kapható néhány jegy itt. Jegyár: 1500-3400 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban találjátok a legjobb programokat!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!