15 családi program novemberre

Péntek úr csodálatos barátai – új előadás a Budapest Bábszínházban

Péntek úr csodálatos barátai – új előadás a Budapest Bábszínházban / Fotó: Piti Marcell

Márton napi szokások, Vakond Gála és Földtudományos Forgatag, a főváros szülinapja, Téli Pagonyfeszt, 1 új színházi előadás, meseösvény és már az adventi időszak felé kacsingató programok is várnak rátok novemberi ajánlónkban.

Szent Márton Újborfesztivál és Libator – Skanzen, november 11-12.

Szent Márton Újborfesztivál és Libator – Skanzen

Szent Márton Újborfesztivál és Libator – Skanzen

Idén még utoljára megnyílnak a Skanzen kapui. Őszi-téli népszokások, borkóstolás, kézműveskedés és libalakoma is lesz november 11-én és 12-én. Őszi csemegék és kézműves termékek lekvár, méz, szörp, füstölt áru, sajt, szarvasgombás termékek, szappan, ékszer, bőrtáska, viselet, kerámia és fazekas termékek, fajáték, süti pecsét, textiljáték, édesség, sült gesztenye, kürtöskalács található majd az Alföldi tájegységben rendezett vásáron. Ott lesz még mindkét napon Gulyás László Vándormuzsikus, a Makám együttes és a Montanaro Duo, valamint népzenei koncertek és táncház is vár ránk. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

Márton nap szokások és hagyományok nyomában – családi nap – Ócsa, Tájház, november 11., 10:30-13:30 (regisztrációs)

Nyári ludak (Fotó: Csonka Péter)

Nyári ludak (Fotó: Csonka Péter)

A Márton napi liba témát járják körbe, népi játékokkal, mesével, dallal és egy kis alkotással készülnek a Tájházban. A program jó része fedett, meleg helyen zajlik, de azért a gyerekeket érdemes az időjárásnak megfelelően, rétegesen öltöztetni. A meseműhely foglalkozás 6-12 éves korosztály számára a legideálisabb, de kisebbek is részt vehetnek szülői segítséggel. Részletek itt. Jegyár: 1650-2300 Ft.

 

Földtudományos Forgatag – Természettudományi Múzeum, november 11-12.

Földtudományos Forgatag

Földtudományos Forgatag

A forgatagon bemutatkoznak a földtudományi kutatással foglalkozó intézmények, megismerkedhetünk ásványkincseinkkel, a klímaváltozás nyomaival a kőzetekben, a földtani veszélyforrásokkal, a Földet vizsgáló geofizikusok különleges eszközeivel és a szénhidrogén kutatás érdekességeivel. A Nemzeti parkok és geoparkjaink hazánk legszebb felkereshető földtani látványosságait mutatják be, és geotúra ajánlatokkal várják az érdeklődőket. A kisebbeket a standokon megannyi érdekes foglalkozás, geojátszóház várja. Évmilliók története ősmaradványok, ásványok, kőzetek képében megfoghatóan, kézközelben. Ismeretterjesztő előadások folyamatosan. Belépődíj: szombaton: teljes árú jegy: 1600 Ft, 6-26 év között, 62-70 év között 800 Ft, 6 év alatt és 70 év fölött a látogatás ingyenes; vasárnap családoknak ingyenes. Részletek itt.

 

Vakond Gála és Forgatag – Fővárosi Állat- és Növénykert, november 11.

Vakond Gála és Forgatag

Vakond Gála és Forgatag

A Vakond Gála és Forgatag a Vadonleső Program Év Emlőse kezdeményezésének hagyományos év végi záróeseménye. Idén a vakond kapta a főszerepet, az egész gála róla fog szólni. A természetvédelmi forgatagon számos természetvédelmi szervezet valamit a nemzeti park igazgatóságok hozzák el a természetismereti játékaikat, amikkel értékes nyereményeket nyerhettek. Részletek itt. Állatkerti belépővel látogatható!

 

Márton-napi MÉTA MATINÉ – Néprajzi Múzeum, november 11., 10:30-12:00

MÉTA MATINÉ - Néprajzi Múzeum

MÉTA MATINÉ – Néprajzi Múzeum

A választásaink alakítják sorsunkat. Márton-nap alkalmából megkeressük Szent Márton történetének kellékeit, és kiválasztjuk a fényképek közül a legenda szereplőit a ZOOM kiállításban. Ezután elképzeljük a történet egyéb lehetséges variációit is, így értelmezzük döntéseink következményeit. Szent Márton történetét rajzokkal, játékkal elevenítik fel, amit egy Márton-napi táncos mulatsággal zárnak. Részletek itt. Jegyek: gyermekeknek és felnőtteknek: 2000 Ft/fő.

 

Az üveghegyi királyleány meseösvény – Kecske-hegyen, november 12., délelőtt (regisztrációs)

Bailavidrum meseösvény

Bailavidrum meseösvény

Az őszi erdő legszebb ruháját vette fel és újra a természetbe hív. A Bailavidrum meseösvényen az üveghegyi királyleány története elevenedik majd meg. Utunk során találkoztok majd királyokkal, királyleányokkal, átkelhetünk majd a Tenger-szigetre, és ha ügyesek vagyunk, talán még az Üveghegy tetejére is feljuthatunk. Két kilométeres túra vár rátok a Hármashatár-hegy részét képező Kecske-hegyen. Lesznek széles turistaösvények és titkos erdei csapások is, babakocsi helyett a háti hordozó használatát ajánlják. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft, regisztráció szükséges!

 

Szombati Szemezgető speciális igényű gyerekeknek is – Szépművészeti Múzeum, november 18. (előzetes jegyvásárlás ajánlott, regisztrációs)

Szombati Szemezgető

Szombati Szemezgető

Novemberre a legtöbb költöző madár már délre repült és ott élvezi a napsütést. A Szépművészeti Múzeum festményeiről szerencsére nem repültek el a színpompás madarak, így azokon az ismert hazai és a különleges trópusi fajokat egyaránt megcsodálhatjátok november 18-án, a Szombati Szemezgető alkalmával. Első alkalommal pedig a látás- és hallássérült gyerekek számára is szerveznek vezetéseket, nekik a programok regisztrációval ingyenesek. Részletek itt. Jegyár: felnőtteknek és speciális igényű gyerekeknek ingyenes, gyerek programjegy 1000 Ft.

 

Együtt a város – Boldog szülinapot Budapest! – Városháza, november 17-19.

Budapest szülinapja alkalmából különleges meglepetéssel készülnek a városlakóknak: 12 év után újra életre kel a főváros ikonikus épülete, a Merlin Színház, birtokba vehetjük a Városháza udvarát és egy egész héten át változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással is várnak! Részletek itt. Jegyár: A teljes programsorozat ingyenes, de néhány program előzetes regisztrációt igényel. Regisztrációs linkekért és további információ az ÉnBudapestem appban.

Budapest Napja – BTM Vármúzeum, november 18.

Budapest Napja – BTM Vármúzeum

Budapest Napja – BTM Vármúzeum

Budapest 150. születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várják az érdeklődőket. Ünnepeljétek a főváros születésnapját a BTM Vármúzeumban, ahol ezen a napon különböző játékos családi workshopokkal, előadásokkal, hagyományőrző bemutatókkal készülnek. Ezen a napon nyílik meg az egyedülálló gótikus szoborleletet és a magyar-Anjou címeres selyem trónkárpitot bemutató felújított kiállítás, amelyben az érdeklődők izgalmas vezetéseken kívül egy rendhagyó színjátékot is láthatnak. A nap során olyan különleges műtárgyakkal is megismerkedhetünk, mint a már a városegyesítést megelőzően is használt nyomdagép, amelyet ki is próbálhatnak. Részletek itt. Jegyár: 1873 Ft. Családi jegy is váltható itt.

 

Társasjátékok Ünnepe – Millenáris, november 18-19.

Társasjátékok Ünnepe

Társasjátékok Ünnepe

2023-ban, immáron 11. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb, legszínesebb társasjátékos rendezvénye, a Társasjátékok Ünnepe® és Társasjátékvásár! November 18-án és 19-én (szombaton és vasárnap) az ország legnagyobb társasjáték-kiadói, társasjátékos kávézói, társasjáték-fejlesztők, és még sokan mások képviseltetik magukat. A rendezvény új helyszínre, a Millenárisra költözött. Érdemes elővételben beszerezni a jegyeket, mert a helyszínen csak korlátozott számban kaphatók. Részletek itt. Jegyár: elővételben 1 napos családi jegy 7490 Ft.

 

Reformkori nap – YBL6, november 25., 14:00-18:00

Reformkori nap – YBL6

Reformkori nap – YBL6

„A legmagyarabb Habsburg – József nádor nyomában” című szabadtéri kiállítás kísérőprogramjaként reformkori családi délutánt tartanak az YBL6 Művészeti Térben, ahol élő történelmi játszóház és múzeumpedagógiai foglalkozások várják a kicsiket és nagyokat. Milyen volt az élet 200 évvel ezelőtt? A Mare Temporis előadói segítségével most életre kelnek a reformkor alakjai. Kiderül, hogy posztó vagy bársony dukál egy igazi úriasszonynak, illetve mit kapunk, ha hideg nyalatot kérünk. Hogyan ne veszítsük el a pénzünket a szerencsejátékokon, és mi történik, ha történetesen civilként kell egy forradalomban helyt állnunk? Játékos formában górcső alá vehetitek a reformkor vívmányait, találmányait és megismerkedhettek a korszak nagyjaival is. A foglalkozás során mindenki kedve szerint felcsaphat építésznek, és megtervezheti saját reformkori épületét. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

 

Téli Pagonyfeszt – Marczi, november 26., 10 órától

Téli Pagonyfeszt

Téli Pagonyfeszt

Már novemberben is van mit várni: a Téli Pagonyfesztet, amin nemcsak bemutatkoznak a Pagony legfrissebb karácsonyi könyvújdonságai és játékai, de közösen belevághatunk az adventi készülődésbe is! Színpadi programokkal, kézműveskedéssel és szuper kedvezményekkel várnak. Lesz többek között  Kufli bábelőadás a Kövér Béla Bábszínházzal, ünnepi balettlecke, karácsonyi kézműveskedés, kedvezményes könyv- és játékvásár, dedikálás kedvenc szerzőiddel, játékos könyvbemutatók és sok-sok karácsonyi és egyéb pagonyos újdonság is. Érdemes megvenni a jegyeket minél hamarabb, mert hamar elfogynak! Részletek itt. Jegyár: gyerek 2000 Ft, felnőtt 2500 Ft.

 

Péntek úr csodálatos barátai – új előadás a Budapest Bábszínházban

Fotó: Piti Marcell

Fotó: Piti Marcell

Októberben mutatták be a Budapest Bábszínházban a Péntek úr csodálatos barátai című előadást, amelyet novemberben több alkalommal láthattok a Budapest Bábszínházban. Gyerekként a világ még új, izgalmas és lenyűgöző, tele van álmokkal és lehetőségekkel. Néha viszont túl nagy, ijesztő és bonyolult. Jó, ha van ilyenkor valaki, aki rendet tesz a zűrzavarban. Aki életre kelti az álmokat és megszelídíti a félelmeket. Aki nagyon figyel ránk és úgy tud kérdezni, hogy végül mi magunk bökjük ki a megoldást. Ő Péntek úr, akit csodálatos barátok vesznek körül. A  készülő előadás sok humorral és zenével szól az egymásra figyelés, az empátia és a képzelőerő fontosságáról. Részletek itt. 5 éves kortól ajánlott.

+ 1

Adventi vásárok és jégpályák

November 17-én Budapesten elsőként a Vörösmarty téren nyílik meg a Vörösmarty Classic Xmas, illetve a Bazilikánál az Adventi Ünnep a Bazilikánál, illetve ezzel párhuzamosan a jégpályák is készülnek a téli szezonra. Mindegyik programról részletesen is írunk majd.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!