Családi programok advent 1. hétvégéjére – nov. 29. – dec. 1.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Advent 1. hétvégéjén megnyílnak városszerte a karácsonyi vásárok és vele együtt a jégpályák is. Emellett ajánlunk még több ünnepre hangoló workshopot, szuper animációs filmeket, vadludas programot, könyvbemutatókat és koncerteket is. Íme a legjobb családi programok advent első hétvégéjére!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál – gyerekeknek is!

November 27. és december 1. között a 17. Anilogue-on az elmúlt év legjelentősebb animációs alkotásait láthatja a a közönség a világ minden tájáról. Idén először 20, kifejezetten gyerekeknek készült animáció is versenyez majd két kategóriában, illetve további színes filmeket és programokat is kínálnak. Részletek itt.

IV. Történelmi Kézműves Vásár és Hagyományőrző Találkozó – Magyar Nemzeti Múzeum, november 30. – december 1.

Történelmi ihletésű, minőségi kézműves tárgyak, középkori életmód bemutatók, vívóversenyek, kézműves workshopok és családi programok várnak rátok ezen a hétvégén a Magyar Nemzeti Múzeumban.

NOVEMBER 29., péntek

Irány az Abszolút! – Könyvbemutatók és beszélgetések – Bartók Pagony, pénteken 15:00-18:00 (ingyenes, regisztrációs)

Négy szuper, új abszolút könyvet ismerhet meg a könyvfaló kiskamasz közönség ezen a délutánon. Minden állomáson interaktív, drámainstruktorok által vezetett játék várja a gyerekeket, beszélgetés a felnőtteket. A bolt alkotószobáinak befogadóképessége véges, regisztráljatok a programra a fb eseményben található linken, hogy legyen helyetek. Ingyenes!

NOVEMBER 30., szombat

Tatai Vadlúd Sokadalom – Tata, Öreg-tó, szombaton 7:00-18:00 (ingyenes)

Tatán sok ezer vadlúd reggeli kirepülésének és esti behúzásának látványa, állatbemutatók, természetismereti programok és játszóház vár benneteket. Ezen a napon ingyenesen látogatható nagy kedvencünk a Tatai Fényes Tanösvény is. Részletes program itt. Ingyenes!

Csoda Családi Nap – Csodavár, szombaton 10:00-14:00 (ingyenes)

Csoda Családi Napot rendeznek a Csodavárban A fogyatékkal élők világnapja alkalmából. Hallgassátok meg a Paracitera Zenekar koncertjét! Ismerkedjetek meg Lunával és más terápiás kutyusokkal! Zenéljetek és kézműveskedjetek együtt! Próbáljátok ki a játszóházat is. A szülőket beszélgetősarok várja, ahol a Csodavár gyógypedagógusai szívesen válaszolnak az egyéni kérdésekre. Ingyenes!

Mese habbal: Az elveszett szaloncukor – Jurányi, szombaton 11:00-14:00

Az előadás mellett egész délelőtt szabad játék és foglalkozás kicsiknek és nagyoknak: Pagony könyvek kedvezményesen a Mocorgóban, gyereksarok hencsergő játékokkal, színező, olvasósarok, gyerekmenü is vár rátok. Az előadás 1500 Ft vagy 4000 Ft/3 fő.

Mozaikminták – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30

Joyce Kozloff Kerámiacsempe-padló című művéből kiindulva készíthettek mozaikot textilből és papírból. Geometrikus mintázatokat hozhattok létre, akár figurális elemek felhasználásával is. A részvételi szándékot kérik, a programot megelőző napon 14 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az 1. emeleti Mintázat és Dekoráció című kiállítást. Jegyár: 600 Ft/fő.

Medvevilág Szicíliában (Anilogue Fesztivál) – Francia Intézet, szombaton 10:30

Medvevilág Szicíliában című olasz filmet a XX. század egyik legjelentősebb gyerekkönyvét dolgozza fel. Lorenzo Mattotti olasz rendező A vörös teknős francia producereivel és a Kecskeméti Animációs Stúdióval dolgozott együtt. Leander, a medvék királya levezeti a népét a hegyekből, hogy élelemhez jussanak és megtalálják régen elvesztett fiát, Tónit. Az emberek világával megismerkedő medvék viszont egyre több emberi szokást vesznek át, és veszélybe kerül a medvelélek. A vetítés után 12 és 13 órakor a filmez kapcsolódó animációs játszóház várja az alkotni vágyó gyerekeket. Jegyár: 1000 Ft.

Zero Waste Advent – Kassák Múzeum, szombaton 11:00-13:00 (regisztrációs)

A Kassák Múzeumban egy különleges családi nappal köszöntik telet! Kicsit lelassíthattok a nagy rohanásban, és olyan ünnepi díszeket készíthettek, amik egyszerűen nagyszerűek, gyerekbarát alapanyagokból állnak, és vízkereszt után sem a kukában kötnek ki, hanem visszakerülhetnek akár a természetbe is. 3-tól 99 éves korig minden korosztálynak ajánlják. Jegyár: 800 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft (legfeljebb 2 szülő és 2 vagy több kiskorú gyermek), regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

Adventi fátyolangyal készítés – kreatív délelőtt a Minurkában, szombaton 10:00-13:00 (regisztrációs)

Ha különleges hangulatban szeretnél ráhangolódni a karácsonyra, és ezzel együtt szívesen készítenél egyedi ajándékot vagy dekorációt magadnak, akkor neked ajánljuk ezt a workshopot. Elsősorban felnőtteket és nagyobb gyerekeket várnak egy igazán tartalmas beszélgetős, kreatív délelőttre Nemes Ágnes, papírrestaurátor vezetésével. Jegyár: 6500 Ft. A workshop időtartama kb. 3 óra. Regisztrációdat a minurkainfo@gmail.com címen várják.

Mesebolt Bábszínház: Holle anyó – Müpa sátor, a Művészetek Palotája mellett, szombaton 11:00 és 15:00

Holle anyó jól ismert történetét most az ország egyik legjobb bábtársulata, a Mesebolt színészei szépséges kesztyűsbábokkal, klasszikus paravános játékként adják elő. Jegyár: 1500 Ft.

Adventi koszorú készítés – Óbuda, Vasmacska, szombaton 18:00-20:00 és vasárnap 10:00-12:00 (regisztrációs)

November 30-án 18 órától és december 1-jén 10 órától készítsétek el együtt a Vasmacskában az adventi koszorút, amely az ünnepi asztalotok dísze lesz az elkövetkezendő hetekben! Adnak hozzá alapanyagokat, alkotórészeket, gyertyákat, karácsonyi dekorációkat, díszeket, szerszámokat, profi segítséget – a többi rajtatok múlik! Jegyár: 4500 Ft/koszorú, 3500 Ft/ajtódísz. Az eseményre regisztrálni kell, és a részvételi díjat előre kifizetni. Regisztráció: vasmacska@vasmacska-kavezoo.hu e-mail címre írjátok meg névvel és telefonszámmal, hogy hány koszorút és/vagy ajtódíszt szeretnétek készíteni, és ha tudjátok, hogy milyen színű gyertyát kértek.

Sálmese könyvbemutató – Két Egér, szombaton 16:00 (ingyenes)

November 30-án 16 órakor a szerző, Molnár Krisztina Rita és az illusztrátor, Bogdán Viktória lesz a Két Egér vendége a Sálmese című könyvük bemutatóján. Lesz felolvasás, alkotás, bensőséges hangulat. Felolvasni természetesen Molnár Krisztina Rita fog, alkotni pedig Bogdán Vikivel, a könyv illusztrátorával lehet. A belépés ingyenes!

Jégpálya avatás – Óbuda, Fő tér, szombaton 18:00 (ingyenes)

Ezen az estén már kipróbálhatjátok a korizást az óbudai Fő téren. Már egészen kicsikkel is lehet jönni, hiszen 22-es mérettől lehet bérelni kétélű korit. Ingyenes!

DECEMBER 1., vasárnap

Téli tótágas, avagy nézzünk más szemmel mindenre – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

A Petőfi Irodalmi Múzeumban az év utolsó családi napja a békés pihenés, a fergeteges kaland, az izgalmas alkotás és az ajándékkészítés jegyében telik, hogy mindenki, ki-ki ahogyan szeretne, ráhangolódhasson a közelgő ünnepekre. Lesz palota-kaland, ahol egy klasszicista palota mutatja meg játékos oldalát, animáció-készítő workhop, ahol életre keltheted a palota kissé bohókás és mi tagadás, különc lakóit, recycling ajándékkészítés, ahol a kávékapszulából és zacskóból is okos tárgyakat készítünk, hogy egy kicsit a szemétre is másképp pillanthassunk (földünk legnagyobb örömére). Ingyenes!

Családszervezetek Adventi Jótékonysági Vására – MOMSport, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

A Családszervezetek Adventi Jótékonysági Vásárát immár 4. alkalommal rendezi meg a Fiatal Családosok Klubja. A családokat segítő civil szervezetek, továbbá számos cég és magánszemély együttes erővel fogott össze egy nemes célért. Ebben az évben a befolyt összeggel a szívbeteg gyerekeket támogatják. Részletes program itt. Ingyenes!

Eközben az elhagyatott réten – Dániel András kiállítása – Jurányi, vasárnap 10:30-12:00 (ingyenes)

A Pagony Krétakiállítások 2. keretében Agócs Írisz után most Dániel András – író, illusztrátoron a sor, hogy megmutassa a gyerekeknek, hogyan tud rajzolni! A bemutatón lesz: élményrajzolás és mesélés Dániel Andrással,
kuflis filmvetítés, kézműveskedés is. Ingyenes!

A Hahó Együttes adventi ökobulija – Müpa sátor, a Művészetek Palotája mellett, vasárnap 11:00

A Hahó Együttes a magyar gyerekzenekarok között egyedülálló missziót teljesít, amikor nem csak szavakkal, de énekkel, zenével, tánccal is felhívja a figyelmet arra, hogy csak egy Földünk van, amire jobban kell vigyáznunk. Különleges hangulatú koncertjeiken mindig együtt zenélnek a gyerekekkel, a gyerekeknek. Jegyár: 1500 Ft.

Igazmondó Glimpi felolvasás – Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében található sátor, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Kiss Eszter és Mészáros Blanka mesél nektek a Kolibri Kiadó legújabb, az Igazmondó Glimpi című könyvéből az Első Ünnepi Könyvvásáron. A könyvet itt is ajánlottuk. Ingyenes!

Shaun, a bárány és a farmonkívüli – Uránia, vasárnap 15:00

A földkerekség legismertebb animált bárányának ezúttal egy ufót kell elbújtatnia a nyáj tagjai között. A filmet premier előtt december 1-jén, vasárnap 15 órakor nézhetitek meg az Anilogue Fesztivál keretében.

Adventi Szöszmötölő a PrintCiklivel – Óbuda, Esernyős, vasárnap 15:00 (ingyenes)

Az óbudai Esernyősben gyerekek és felnőttek, az egész család készíthet hazavihető karácsonyi képeslapokat és nyomatokat egy XIX. század végi muzeális tégelysajtóval, valamint egy veterán 70 éves levonatkészítő berendezéssel. A látogatók megismerkedhetnek a hagyományos régi írógépekkel és a klasszikus nyomdász mesterséggel is. Ingyenes!

Apnoé zenekar: Kincskereső Kisködmön – Óbuda, Fő tér, vasárnap 15:00 (ingyenes)

A hagyománytiszteletéről és közben a folyamatos megújulásáról ismert Apnoé zenekar gondolt egy merészet, és Lackfi János kortárs költő közreműködésével készített egy modern, teljesen új felfogásban edzett, némi humorban fürdetett feldolgozást.17:30-tól pedig a Langaléta Garabonciások szórakoztatják a gyerekeket! Ingyenes! 

Advent 1. vasárnapjának családi programjai – Várkert Bazár, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes, kivéve a délutáni koncert)

Advent első vasárnapja a Várkert Bazárban a várakozás, készülődés, elmélyülés meséivel. Ezen a napon a gyerekek, a családok lesznek a fókuszban. Mind a négy adventi vasárnapon 10 és 18 óra között a Várkert Bazár aulájában ingyenes kézműves programokkal várnak benneteket. Vasárnap 11 órától a Kiskalász Sünkarácsony című programját hallgathatjátok meg, majd Szinetár Dóra mesél 12:30-tól, de találkozhattok még 14 órától a Bélaműhellyel (ingyenes, de ide regisztrálni kell) is. 17 órától Bíró Eszter koncertezik. Erre a koncertre 2000 Ft a belépő, a több program ingyenes.

Kézműves foglalkozások 7-12 éves gyermekeknek – Millennium Háza, vasárnap 10:00-11:00 és 11:00-12:00

Már nagyon várják a Télapót a Millennium Házában is, ezért a gyerekekkel kis mikuláscsizmát fognak készíteni! Jegyár: 1000 Ft/fő.

ÚJ ADVENTI VÁLOGATÁSAINK, PROGRAMAJÁNLÓINK

Mi már bejártuk a múlt héten a Bazilikánál és a Vörösmarty térnél található két legnagyobb karácsonyi vásárt, de ezen a hétvégén a kisebb, hangulatos helyek is megnyílnak és sokféle programmal készülnek. Itt találjátok válogatásunkat! Ha advent, akkor nem maradhatnak el az ünnepre hangoló koncertek sem. A tél is megérkezik ezen a hétvégén és sorra nyílnak a jégpályák, illetve elindul péntek délután a Fényvillamos is.

Az adventi programok mellé új ünnepi könyveket is ajánlunk, illetve a Hónővér csodás karácsonyi mesét most meg is nyerhetitek, ha vasárnapig velünk játszotok!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Anilogue Animációs Filmfesztivál, jégpálya Óbudán, Abszolút könyvek bemutatója pénteken a Pagonyban, Sálmese bemutató a Két Egérben, Várkert Bazár adventi kézműves foglalkozások
Rozi kedvencei: Anilogue Animációs Filmfesztivál, Dániel András kiállítása a Jurányiban