Családi programok a téli szünetben – 2022. december 22. – január 8.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén egy héttel hosszabb lesz a téli szünet, ezért egy extra válogatással készültünk nektek a legizgalmasabbnak ígérkező családi programokból. Remek kiállítások, családi filmek, kirándulások és szabadtéri programok is várnak rátok.

MÚZEUMOK

Téli Szünetelő – Családi Délelőttök a Nemzeti Galériában – 2023. január 3-8.

Kezdjétek az évet a múzeumban! A Magyar Nemzeti Galéria izgalmas újévi gyerekprogramjaival garantáltan jól telik majd el a téli szünet utolsó hete! Fedezzétek fel naponta változó témáik segítségével állandó gyűjteményüket, alkossatok, vagy éppen önállóan ismerkedjetek meg festményeikkel! Szponzorált tartalom. Részletek itt.

Télvarázs – színekkel és illatokkal teli képtári utazás – Szépművészeti Múzeum, nyitvatartási időben 10:00-16:00

Színekkel és illatokkal teli képtári utazásra hívnak benneteket a téli szünetben is a Szépművészeti Múzeumba! Utazásotok során fagyos tájakkal, varázslatos történetekkel és angyali teremtésekkel találkozhattok. 7 éves kortól ajánlott! A múzeumban többféle bőröndös játék is elérhető, már 5 éves kortól. Részletek itt. Ára: a múzeumi belépőn felül 2000 Ft/család.

2 hamarosan záró kiállítás a Természettudományi Múzeumban – december 31-éig

Ajánljuk nektek a Zümmögés az múzeumban, illetve a Kalandos erdő időszaki kiállításokat is, amelyek 2022. december 31-éig tartanak nyitva. Mindkét kiállítás már óvodás kortól is izgalmas, sok játék található a termekben, de a nagyobbak számára is rengeteg információt tartalmaz. A múzeum ünnepi nyitva tartását nézzétek meg indulás előtt a múzeum oldalán. Decemberben nyitott meg a legújabb időszaki kiállítás Kőbe vésett közös örökségünk címmel, amely január 31-éig látogatható. Csak december 24-26., december 31-én és január 1-jén lesznek zárva!

VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete – Kiscelli Múzeum

Köztudott, hogy az ember és a kutya egymással való viszonya régi időkre nyúlik vissza. A honfoglaló magyarok magukkal hozták a pulit, a középkori magyar arisztokrácia pedig a vizsla társaságában vadászott. A 19. századi magyarországi polgárság átvette a nemesség szokásait és a vidéki kastélyokból, kúriákból bevitte a kutyát a városba lakótársának. Az ország központjává váló Pest-Budán különösképpen elterjedt volt a háziállatok tartása, szinte minden második-harmadik háztartásban tartottak egy-egy háziállatot. A 19. század közepén, Pesten 20.000 kutyát tartottak nyilván, napjainkban kb. 350.000-re tehető a kutyák és 200.000 a macskák száma Budapesten, azaz a lakosság negyede tart valamilyen háziállatot. Ez a kiállítás bemutatja mindazt, amit a főváros és a kutyák kapcsolatáról tudni lehet. Részletek itt. Erre a kiállításra a kutyákat is lehet vinni! Csak december 24-26., december 31-én és január 1-jén lesznek zárva!

Kádár (játék)katonái – Történeti Múzeum

​A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum új időszaki kiállítása egy újabb időutazás, amely visszarepít bennünket a 20. század fröccsöntött műanyag figuráinak világába. A második világháború után szinte a világ minden táján jelentek meg a gyermekes háztartásokban azok a katona, indián és cowboyok, amik nem csak játéktörténeti, de társadalomtörténeti szempontból is – csaknem észrevétlenül – letapogatták és követték az éppen aktuális politikai és egyéb környezeti hatásokat. Részletek itt. A múzeum csak december 24-25-én van zárva, december 26-ától mindennap nyitva lesznek (31-én csak 14 óráig).

Mozgó Múzeum – a Műcsarnok elől indul, több időpontban (minden jegy elfogyott!)

Különleges programmal várnak benneteket decemberben és januárban! A Mozgó Múzeum elnevezésű nosztalgiautazás során Ikarus 66-os buszunkon járhatjátok be Budapest legszebb részeit, eközben pedig zenék és ismeretterjesztő anyagok segítségével tudhattok meg többet a Farossal kapcsolatos tényekről, adatokról, érdekességekről, illetve a korszak világáról. Részletek itt. Jegyár: családi jegy 6000 Ft. Minden jegy elfogyott!

KONCERTEK

Újévi koncert fiataloknak – Müpa, január 1., vasárnap 16:00

A 2023-as Újévi koncert fiataloknak sok mindent megjelenít, ami a Müpa számára fontos. Haydn oratóriuma, Az évszakok a klasszikus repertoár egyik alapműve. A Düsseldorfi Szimfonikus Zenekar egy világklasszis külföldi együttes csúcsminőségét, a Magyar Rádió Énekkara és a szólisták: Rácz Rita, Megyesi Zoltán és Sebestyén Miklós, valamint a nemzetközi hírű karmester a hazai előadóművészet értékeit képviselik. Szívügyük a fiatalokat beavató beszélgetős koncert műfaja is. Lapozgassuk Haydn természetábrázoló képeskönyvét Fischer Ádámmal! 12-16 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

ZENE HÁZA MUZSIKÁLÓ TERMÉSZET ZENEKAR: UTAZÁSOK ÉGEN-FÖLDÖN – Magyar Zene Háza, január 7., szombaton 10:30

Karácsony hava után égből szitált, földre leszállt muzsikákkal köszönthetitek az új Esztendőt! Kóbor szelek, magas hegyek, naprótta égi táj, vizek mosta földi ösvény kerekedik énekek ölelésébe: dalolj velük! A Muzsikáló Természet Együttes a legkülönbözőbb műfajokból szövi össze a Természet előtt tisztelgő műsorát. A koncert során életre is keltheted Ég és Föld lakóit: hangokkal, táncos, mozgásos játékkal jelenítheted meg őket! 3 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft.

SZÍNHÁZ

Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró betlehemes – Müpa, december 28-29., több időpontban

A Magyar Állami Népi Együttes a szenteste napját, a karácsony vigíliáját, a várakozás örömét, izgalmát, csodáját bemutató produkciója valóságos, a népi hagyományból eredő játékokból, szokásokból, a kis Jézus születését üdvözlő keresztény tradícióból, valamint az e naphoz köthető mesés, csodás történetekből épül fel. A nézők az advent utolsó napjának kora hajnaltól késő estig zajló örömteli pillanatait élhetik át a hótündérek hajnali hóvarázslásától, a hóemberek titkos találkozóján és a karácsonyi mézillatú, mágikus ételek elkészítésén át egészen a karácsonyfa-állítás és -díszítés meghitt ceremóniájáig. 4 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 2500-6500 Ft.

Családi gumiszoba – Dolák-Saly Róbert gyerekműsora – december 27., kedden 11:00

A gyerekeknek szóló előadás egy játékos, interaktív, sajátosan Dolák-Salys humorba ágyazott koncert, amelyen a felnőttek is jól szórakoznak. A műsorban a saját dalszerzemények, megzenésített versek előadásán túl együtt éneklés, tréfás találós kérdések és diavetítések, animációs filmek, bűvészmutatvány, tánc, házibuli, valamint némi rosszalkodás is helyet kapnak. Az előadás 60-70 perc, de a hosszabbítás jogát a jó hangulattól függően fenntartják. Részletek itt. Jegyár: 3200 Ft.

Csukás-mese – Süsü és barátai – 6szín, december 31., szombaton 11:00

Van, aki nem ismeri Süsü, Mirr-Murr vagy Gombóc Artúr nevét? Aligha! De ha mégis akad, aki még nem találkozott velük, hát most itt az alkalom! A Csukás István legendás vagy épp kevésbé ismert meséiből készült különleges előadás remek szórakozás az egész családnak. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Nefelejcs Bábszínház: Boribon cicája – zenés bábelőadás – Puskin, január 7., szombaton 10:00

Boribon és Annipanni egy éhes cicát találnak a hazafelé úton. Nagy az öröm, amikor kiderül: kiscica Boribonnal marad. De vajon mi legyen a neve? Az előadás Marék Veronika Jó éjszakát Annipanni és Boribon cicája című mesekönyvei alapján készült. A dalok szövegének nagy részét is Veronika írta, Erdélyi D. Barnabás hangszerelte. 3 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

FILMEK

A kis Nicolas – december 29-étől a mozikban

A világ egyik legismertebb francia gyerekkönyv-sorozatának címszereplője ezúttal az egész családot lenyűgöző animációs filmben elevenedik meg. A kis Nicolas varázslatos vizuális stílusával messzemenőkig hű Jean-Jacques Sempé karikaturista és René Goscinny író még eredetileg az 1950-es években indult sorozatához, és biztosan rabul ejti a közönségét – ahogyan tette azt Cannes-ban, majd a világ legrangosabb animációs mustráján, Annecy-ben is, ahol egyenesen a fesztivál fődíját érdemelte ki.

Cinemira Online Ünnepi Filmfesztivál – steamelhető (ingyenes)

December 6. és január 6. között 45 fiataloknak szóló kisfilm és animáció érhető el ingyenesen az oldalon, korosztály szerinti keresési lehetőséggel. Olyan izgalmas filmeket nézhetsz meg, mint Emma Sémira Feketerigók című filmje, ami a zsűri külön dicséretében részesült 2021-ben, Sandra Coppola Trófea című alkotása, ami a legjobb kisjátékfilm díjat kapta az idei Cinemirán vagy Julia Skala és Oscar Jacobson Nyári zápor című animációja, ami az animációs zsűri külön dicséretét érdemelte 2022-ben. De nemcsak a fent említettek, hanem rengeteg izgalmas kisfilm várnak rátok. Részletek itt.

Teddy mackó karácsonya – december 22-étől a mozikban

A csendes kisvárosban mindenki a karácsonyra készülődik. Mariann a karácsonyi vásár forgatagában különös felfedezést tesz. Az egyik árus polcán egy édes kis Teddy mackóra lesz figyelmes, ami bár elsőre egyszerű plüssnek tűnik, úgy tűnik, életre kelt. Ekkor még egyikük sem sejti, hogy ez egy életre szóló barátság kezdete.

Családi filmek a TV-ben

Az m2 gyerekcsatornán minden nap vetítenek egy vagy akár több egészestés filmet a téli szünetben: megnézhetitek többek között a Kókusz Kokó, a kissárkányt, A karácsonyi csillag, A varázslatos hópehely, a Diótörő és az Egérkirály (dec. 24., 11:05), Az erdő kapitánya (dec. 25., 11:09), Az elfeledett karácsony, az Aninka és az elvarázsolt herceg és a Manu, a legsirályabb fecske című filmeket. A TV2 leadja a Reszkessetek betörők mindhárom részét december 24-26. között, de láthatjátok még többek között a Grincset, a Madagaszkár, a Shrek és a Jégkorszak részeit. Az RTL a Stuart Little kisegér, a Dennis, a komisz karácsonya és a Pán Péter című filmekkel, a Viasat3 pedig a Legendás állatok és megfigyelésük, a Táncoló talpakkal és a Nagyon vadon sorozattal készül az ünnepekre. A Moziverzumon szenteste a Playmobil: A filmet láthatjátok, illetve az ünnepek alatt az Éjszaka a múzeumban mindhárom részét.

Csajkovszkij: A diótörő – A Royal Opera House előadása (2022. decemberi új produkció!) – Online esemény

Csajkovszkij örökzöld karácsonyi mesebalettjének világszínvonalú előadása a Covent Gardenből, Peter Wright koreográfiája Lev Ivanov nyomán, a Royal Ballet vadonatúj 2022-es produkciójában. Az online közvetítés elérhető december 26. 17:00 órától december 28. 23:00 óráig. Részletek itt.

PROGRAMOK A SZABADBAN

Korizzatok a szabadban vagy fedett pályán! – korcsolyapályák Budapesten

Akár a nagyobb, akár a kisebb, akár a szabadtéri, akár a fedett jégpályákat részesítitek előnyben, korcsolyapálya válogatásunkban találhattok kedvetekre valót.

Megnyílt a Normafán a szánkó- és sífutópálya

Advent utolsó hétvégéjén kipróbáltuk a most átadott legújabb fejlesztést a Normafánál. Az Anna-réti játszótér mellett hóágyúzott havat találtok, a részleteket itt olvashatjátok. Friss információkért pedig érdemes indulás előtt megnézni a Normafa Park oldalát.

Gyűrűző bemutató és madarász nyílt nap a Zöldtanyán – Székesfehérvár, Sóstó, december 28., szerdán 9:00-13:00 (ingyenes)

Madárgyűrűző bemutatóval készülünk a Zöldtanya etetőjénél. Gyűrűző bemutató keretein belül megismerkedhetünk az etető madaraival, illetve a madáretetés fortélyaival. Madár megfigyelő túrák indulnak a tanösvényen a keleti kapu felé, ahol egy másik gyűrűző pont fog üzemelni. Így a látogatók bepillantást nyerhetnek az erdei etető, a bokros szegély élőhelyek, és nádasok madarainak téli életébe. Mivel a program nagyban időjárás függő, ezért az előzetes egyeztetés ajánlott a programszervezőkkel. Részletek itt. A rendezvényen való részvétel díjtalan, az egyesül a működését segítő adományokat szívesen fogadja.

Szilveszteri túra – Székesfehérvár, Sóstói Természetvédelmi Terület, december 31., szombaton 10:00

Zárjátok az óévet egy könnyű, de változatos kirándulással. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges itt. A túra kezdete előtt 10-15 perccel érkezzetek előbb. Családi jegy: 3500 Ft. A tanösvény önállóan is bejárható, itt írtunk róla részletesebben.

50% kedvezmény a Veszprémi Állatkertben

Az év egyik legjobban várt időszakára hoztak egy kis meglepetést! A Veszprémi Állatkert 2022. december 24-től 2023. január 9-ig kedvezményes jegyáron, féláron látogatható. Részletek itt.

Kisvasúti járműbemutató a Gyermekvasúton – december 28-29.

A két ünnep között igazi családi program várja a vonatokért rajongó gyerekeket. December 28-án és 29-én Csillebérc állomáson kisvasúti járműbemutatót tartanak, ahol közelebbről is meg lehet nézni több olyan járművet, melyek éppen kerek évfordulójukat ünneplik. Emellett több alkalommal fényvonatok is indulnak a téli szünetben. Részletek itt.

Nézzétek meg Kirándulás rovatunkat, ahol számos jó ötletet találtok!

KÖNYVEK-TÁRSASJÁTÉKOK-ÉLMÉNYAJÁNDÉKOK AZ ÜNNEPEKRE

Ajánlottunk könyveket a karácsonyfa alá: kicsiknek, kisiskolásoknak és kamaszoknak, karácsonyi témájú újdonságokat, így bőven találtok olvasnivalót a hosszú téli szünetre. Érdemes 6 új társasjáték, illetve élményajándékos válogatásunkat is megnézni, akár az utolsó napokban is be tudtok szerezni olyan ajándékokat, amiknek tényleg örülnek majd.

EGYÉB

Unoka-nagyszülő program – Millennium Háza, december 22., csütörtök 14 órától és január 6., pénteken 10:30

Látogassatok el az unokákkal a Millennium Házába és vegyetek részt együtt egy karácsonyi hangulatú játékos vetélkedőn, ahol izgalmas ügyességi játékokban mérettethetitek meg magatok. A játék után várnak benneteket közös alkotásra is, ahol karácsonyi hógömböt készíthettek. Részletek itt. Páros jegyár: 2000 Ft, kiegészítő jegy 500 Ft. Január 6-án 10:30-tól pedig újévi népszokásokkal ismerkedhetnek a unoka-nagyszülő párosok. Részletek itt.

Erzsébet királyné karácsonyai – Gödöllői Királyi kastély, december 28., szerdán

Karácsony alkalmából – mely Erzsébet királyné által különösen kedvelt ünnep volt, hiszen nagyon szeretett másokat megajándékozni – egy varázslatos hangulatú napra várják a családokat. A Mare Temporis hagyományőrzőinek közreműködésével próbára tehetitek, megfelelnétek-e a királyi udvar szokásainak és elvárásainak, megtanulhatjátok az udvari bálok népszerű táncait, és részt vehet Erzsébet királyné fogadásán. Az udvari forgatag mellett kézműves programmal és a Kezes-Lábas Játszóház kreatív, ügyességi játékaivalis készülnek. Az ünnepi napot az Flautone Quartett Diótörő című meseelőadása zárja. Részletek itt. Jegyár: óvodásoknak (2-6 éves korig): 1.800 Ft/fő, iskolásoknak (6-18 éves korig): 2.800 Ft/fő, felnőtteknek: 4.600 Ft/fő, családoknak (2 felnőtt, max. 3 gyerek): 11.500 Ft.

Star Fans DaySzolnok, Reptár, december 29., csütörtökön egész nap

Sétálj át a 3 méter halálcsillag folyosón és lépj be a Csillagok Háborúja fantasztikus világába! Találkozz és készíts fotót R2D2-vel, Darth Vaderrel és a rohamosztagosokkal, a Jedi templomőrökkel, a Sithekkel és még sok más Star Wars és Star Trek szereplővel! Különleges és interaktív előadás vár a cosplay készítésről a Konferenciateremben Majoros Tündével és Vassné Kiss Olgával, majd Cosplay workshop a SzolnoCon Piknik csapatával. A Lego kiállításon irányítható űrhajó, Star Wars járművek és terepasztalok nyújtanak látványos programot a film kedvelőinek. A kicsiket LEGO DUPLO játszóház és rajzolóasztal várja. A program a RepTárba megváltott belépőjeggyel látogatható. Jelmezben érkezőket díjmentes belépéssel ajándékozzák meg! Részletek itt.

Titkos Fiók Kalandszoba – elérhető 2023. január 2-ától!

A nagysikerű Rumini kalandszoba és a népszerű Pagony mesés kalandséták után a Bakáts téri
Pagony mellett található Pagony Cafe – Dióban megnyílt a Titkos Fiók nevű klasszikus
szabadulószoba. A gondolkodós, kalandos csapatjáték Dániel András Kicsibácsi és Kicsinéni című sorozatának világát idézi, az egyedi hangulatú, különleges berendezések között gyerekek, családok, barátok egyaránt jól szórakozhatnak. Ráadásul angol nyelvű program is elérhető, így külföldi ismerősök, rokonok is kipróbálhatják. A kalandjáték 2023 január 2-ától elérhető! Részletek itt.

Álmok Álmodói kiállítás – Millenáris, január 10-éig (gyerekeknek ingyenes)


Az Álmok Álmodói 20 kiállításon a téliszünetben minden 18 év alatti gyerek belépése ingyenes! Az ingyenes belépőjegy csoportosan nem használható fel, 3 gyermekenként 1 felnőtt kísérő kötelező. Az akció időtartama: 2022.12.22.– 2023.01.10. Részletek és ünnepi nyitvatartás itt.

Ingyenes utazás Kajlával!

2022. december 22. – 2023. január. 08. között díjmentesen vonatozhatnak a Kajla útlevéllel rendelkező, alsó tagozatos gyerekek a MÁV-START és a GYSEV belföldi vonatain, illetve a VOLÁNBUSZ belföldi helyközi menetrendszerinti járatain is ingyenesen utazhatnak. Részletek itt.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!