Családi programok a hosszú hétvégére – március 15-18.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez az ajánló 2018-as, a 2019-es programokért kattintsatok ide! A négynapos hétvégére ajánlunk nektek természetesen huszáros programokat, sok-sok ingyenes eseményt, kirándulást és színházat, koncertet és táncházat. Lehet majd nyomdázni, kirándulni, éjszakai tájképet festeni, újságot szerkeszteni és néhány, télen zárva tartó hely is újra megnyitja kapuit ezen a hétvégén.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Huszáros hétvége – Nemzeti ünnepünk – Szentendre, Skanzen, március 15-18. (március 15-én ingyenes!)

Visszarepülhettek a múltba, egészen 1848 forrongó tavaszáig! A Skanzenben megjelennek a szabadságharc és a kor jellegzetes szimbólumai (bajusz, sarkantyú, kokárda és mások). Mesterségek bemutatójával, huszár táborral, játékudvarral várnak benneteket és a Skanzen vonat is elindul. Részletes program itt.  Felnőtt családi belépő 1800 Ft, családi gyerek belépő 700 Ft, Skanzen vonat napijegy 500 Ft/fő. 6 év alatt ingyenes a belépés, március 15-én is ingyenes!

Nyitva tart a Tarzan Park – Újpest, Tarzan Park, március 15-18., 10:00-17:00

A hosszú hétvégén ismét megnyitja kapuit az újpesti Tarzan Park. Minden megváltott gyerekbelépő mellé egy felnőtt kísérőjegye 50%-os kedvezménnyel vásárolható meg. A korábbi évekhez hasonlóan zárás előtt két órával féláron válthatók belépőjegyek.

Nyúl Péter a mozikban!

Nem kell egészen Húsvétig várni, hogy megérkezzenek a nyuszik, ugyanis jön Nyúl Péter! Beatrix Potter legendás mesefigurája a digitális animáció és élő szereplős figurák ravasz együttműködésének köszönhetően kel új életre: méghozzá egy nagyon friss, nagyon mai és nagyon vicces verzióban. 6 éves kortól ajánlott!

MÁRCIUS 14., szerda

Toborzó – Óbuda, Kolosy tér, szerdán 17:00 (ingyenes)

Az 1848/49-es szabadságharc és forradalom 170. évfordulója alkalmából a nemzeti ünnep előestéjén nagyszabású toborzót tartanak Óbudán. Besoroznak kicsit és nagyot a huszárok közé, a piac területe így katonai táborrá alakul. 17 órától kézműves foglalkozás, csákó-, párta- és kokárdakészítés, jelmezes fotózás, katonai toborzó és táncházvár rátok. Ingyenes!

MÁRCIUS 15., csütörtök

Családi Programok a Budai Várban – csütörtökön 10:00-18:00 (ingyenes)

Hazai finomságok a Budavári Vásári Forgatagban, térzene a Szentháromság téren, népzene és tánctanítás a Hadik András szobornál, próbatételek és vetélkedők a Táncsics börtönben, forradalmi forgatag a Hadtörténeti Intézetben, kalandos időutazás az Országos Levéltárban, történelmi séta és tárlatvezetés a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban (Budavári Palota E épület), koncertek és gyerekprogramok a Várkert Bazárban (kézműves foglalkozások egész nap; 11 órától Grimmbusz Produkció: A csodálatos lámpás, 15 órától Netz Táncprodukció: Aki nem lép egyszerre), huszártábor: lósimogató a Hunyadi János szobornál, közúti közlekedésbiztonsági játékok a Szent István szobornál, „Újra van Budán kutyavásár” – magyar vizsla és egyéb magyarfajták örökbefogadása vár rátok a Budai Várban. Ingyenes!

Nemzeti ünnep a Petőfi Irodalmi Múzeumban – csütörtökön 10:00-15:00 (ingyenes)

10 és 15 óra között újraindítják Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a 12 pont készült. Azt, hogy hogyan működött a sajtógép, most bárki maga is kipróbálhatja. 11 órától tárlatvezetés, 12 órától Simon Márton ünnepi beszéde, 13 órakor az emlékév alkalmából egy új, kiegészítő Arany-kiállítás vár benneteket, majd az ünnepi programok sorát 15 órakor a Toldi zárja. Részletes program itt. Ingyenes!

Nosztalgia villamos Újbuda és Kamaraerdő között – indulás Újbuda központ: 10:15, 12:00, 13:45, 15:30

Favázas nosztalgia villamossal zötyöghettek Kamaraerdőig, ahol remekül lehet kalandozni a kacskaringós kis utakon. Az egy utazásra érvényes nosztalgia menetjegy díja 500 Ft, 6-14 éves kor között 300 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes.

JelesNapTár – HUSZÁRAVATÓ muzsikás nap – Tündérkert Galéria, Óbuda, Kolosy térnél, csütörtökön 10:30-tól

10:30-tól huszáravató játékok, huszármesék és muzsikák, aprók táncháza, 11:30-tól Nyergelj, fordulj, ’48-as kézműves alkotóház: huszárparipa készítés, papírmerítés, 12 pont szitázás a szitaműhelyben, gyöngyös párta díszítés vár benneteket Óbudán. Jegyár: felnőtt belépőjegy:1300 Ft, gyerek belépőjegy: 1000 Ft, családi jegy:
2 felnőtt + 2 gyerek 4000 Ft, 2 felnőtt + 3 gyerek 4800 Ft.

Próbáld kis a Kiscelli nyomdát! – Kiscelli Múzeum, csütörtökön 11:00 és 14:00

A héten nyílt meg egy izgalmas nyomdászati kiállítás a Kiscelli Múzeumban, most ki is próbálhatjátok egy izgalmas bemutató keretében. Ingyenes!

Gyerektáncház és koncert – Fonó, csütörtökön 16:00

16 órától a Kobzos gyerektáncházzal, hangszerbemutatóval, énektanítással és mesével egybekötött játékos moldvai csángó táncházzal készül és lesz kézműves foglalkozás is. Jegyár: 1000 Ft, 14 év alatt ingyenes!

A „Gyermekvasút nyomában” nappali teljesítménytúra – indulás: Széchenyihegy állomástól 8:00-10:00

A túra útvonala Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig tart, a teljesítendő táv 20 kilométer, melyet 7 óra szintidő alatt kell teljesíteni. Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait. Közöttük a Normafa-lejtőt, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet. Az útvonalon felállított ellenőrző pontokon egykori és jelenlegi gyermekvasutasok fogadják a résztvevőket. A túra hosszúsága miatt inkább nagyobb gyerekekkel ajánljuk, de kisebbekkel is érdemes néhány szakaszt teljesíteni. Nevezés a helyszínen: 1100 Ft.

MÁRCIUS 16., péntek

Nyílt nap az Országházban – pénteken 10:00-17:00 (ingyenes)

2018. március 16-án, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából nyílt nap lesz az Országházban. Az érdeklődők 10:00 és 17:00 óra között ingyenesen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. Az Országház épülete az Alkotmány utca felől közelíthető meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel sorban állás várható. Ingyenes!

Lila bundások a Sas-hegyen – március 16-18., 11:00 és 13:00

Puha bundás leánykökörcsinek szívmelengető lila foltjai bújnak elő a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület fakó téli gyepében. A tanösvénytúrán a kökörcsinek szépsége mellett a hegy jellegzetességeit, különleges értékeit is megmutatják. Jegy: 1100 Ft/fő, kedv./családi: 850 Ft/fő, gyermek: 700 Ft/fő.

MÁRCIUS 17., szombat

Szerkesszük együtt a Csodaceruzát! – Virányosi Közösségi Ház, szombaton 10:00-11:00

6-12 éves gyerekeket várnak a Virányosi Közösségi Házba a hosszú hétvégén, ahol most egy újabb izgalmas témával, Mátyás király udvarával, a róla szóló mesékkel foglalkoznak majd. Részvételi díj: 700 Ft. Aki egyben, a következő, április 21-iki alkalomra is előre megveszi a belépőt, annak összesen 1000 Ft-ba kerül a két belépő.

Családi délelőtt – Éjszakai tájkép festés – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-12:30

Olyan különleges, fényképezőgéppel készült tájképekkel ismerkedhettek meg, amelyek ugyan éjszaka készültek, mégis úgy tűnik nekünk, mintha a nappali erdőt vagy rétet látnánk rajtuk. A kiállítótérben egy kis drámajátékkal beleképzelhetitek magatokat az óriási tájba, majd ti is elkészíthetitek Herman egyik tájképére alapozott, festett éjszakai tájképét. A gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! Jelentkezés: a programot megelőző napon 14.00 óráig a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Jegyár: 600 Ft/fő.

Szombati Szemezgető – Játékos foglalkozások családoknak – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00-12:30

Minden alkalommal egy kiemelkedő alkotásé a főszerep a Magyar Nemzeti Galéria családi programján! Belépőjegy: a belépés gyerekeknek ingyenes. Amennyiben a szülők/kísérők váltanak belépőjegyet, a foglalkozás ideje alatt egyénileg megtekinthetik a tárlatot. Találkozási pont: Magyar Nemzeti Galéria, A épület, információs pult.

MÁRCIUS 18., vasárnap

Ametist Bábszínház: Hamupipőke – Puskin mozi, vasárnap 10:00

„Óh, bárcsak én is elmehetnék a bálba!” – sóhajtott fel  Hamupipőke. És a csoda megtörténik. Nemcsak a bálba jut el, hanem a herceg feleségül is veszi. Szicíliai jellegű marionett játék, korabeli ruhákba öltöztetett  figurákkal. Jegyár: 1500 Ft.

Ann-droid – Hatszín Teátrum, vasárnap 11:00 és 15:00

A különleges előadás a színházat a legújabb digitális technikákkal ötvözi. Rajzolt látványvilág, okos LED kosztüm, egy robotlabda és egy drón is színesíti a mesevilágot! 50 perces, 4 éves kortól ajánlott! Jegyár: 2500 Ft.

Hetedhét táncház – Lakócsai magyar és horvát táncok – Müpa, vasárnap 12:00 (ingyenes)

Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is.

Kolompos együttes: Jönnek a huszárok! – Benczúr Ház, vasárnap 10:30

Vasárnap délelőtt a Kolompos Együttes óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló műsorát hallgathatjátok meg a Benczúr Házban.

Ez az ajánló 2018-as, a 2019-es programokért kattintsatok ide!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni! Nézzétek meg további kirándulós ötleteinket is a hétvégére!

Ha időben szeretnétek értesülni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz. Tartsatok velünk!

Era kedvencei: huszáros programok a Budai Várban, Szombat szemezgető a Magyar Nemzeti Galériában, Lila-bundások a Sas-hegyen
Rozi kedvencei: huszáros programok a Budai Várban, Szombat szemezgető a Magyar Nemzeti Galériában, Lila-bundások a Sas-hegyen